SOALAN UNTUK ANWAR V

September 26, 2008 at 2:03 am Tinggalkan komen

Ada satu rencana didalam Malaysiakini dua hari lalu yang mungkin dapat memberikan satu gambaran secara umum mengenai beberapa pandangan rakyat Malaysia mengenai perancanaan Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.
Dibawah tajuk “What Some M’sians Say”, wartawan Malaysiakini telah menemuramah 10 orang secara rambang untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai kegagalan Anwar menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat pada 16 September seperti yang dicanang-canangkan olehnya sebelum itu.
Yang menarik ialah pendapat tiga orang Melayu berumur antara 40 hingga 46 tahun.
Seorang darinya ialah seorang pelukis Muhammad Abu Bakar, berumur 46 tahun, yang menyifatkan perancangan Anwar itu cumalah satu angan-angan kosong.
Dia juga menyifatkan Anwar sebagai orang yang tidak jujur, seorang Mat Jenin dan begitu terdesak mahu menjadi Perdana Menteri.
Seterusnya, Muhammad berkata “Anwar is a liar. He has been telling everyone he’s got the list (of names) of the defectors that would join Pakatan (Rakyat), but it’s all rumours.” (Anwar adalah seorang penipu. Dia memberitahu semua orang yang dia mempunyai senarai (nama-nama) orang yang akan melompat dan menyertai Pakatan (Rakyat), tetapi itu semuanya khabar angin.”
Seorang lagi ialah Zaiti Arif, seorang jurujual yang berumur 40 tahun.
Zaiti melihat Anwar sebagai “a man without principles” (manusia yang tidak berprinsip).
“When he was in Umno, he supported the Malays, but now he is creating friction among Malaysians. He is a man without principles. I do not trust Anwar.” (Bila dia didalam Umno, dia menyokong orang Melayu tetapi sekarang dia menimbulkan ketegangan dikalangan rakyat Malaysia. Dia manusia yang tidak berprinsip. Saya tidak percaya kepada Anwar.”
Seorang surirumah dari Terengganu, Nurhidayah Abdullah, berusia 42 tahun berkata bahawa semasa Anwar seorang pemimpin dan kemudiannya dipecat dan ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), “…we had thrown our support at him because we sympathised with him. That is why the opposition won big in Terengganu during 1999 general election, when reformasi was overwhelming.” (…kami telah memberi sokongan kepadanya kerana kami bersimpati dengannya. Kerana itulah pembangkang menang besar di Terengganu ketika pilihanraya umum 1999, ketika reformasi sedang membara).
“Now we can see his true colours. He is twisting and turning on the sodomy allegation against him and now he is conspiring with non-Muslim parties. Now how could he fight for Islam if he’s doing such a thing? (Sekarang kita dapat melihat diri Anwar yang sebenarnya. Dia berdolak-dalik mengenai tuduhan liwat terhadapnya dan sekarang berkonspirasi dengan parti-parti bukan Islam. Sekarang, bagaimana dia hendak memperjuangkan Islam jika dia sedang melakukan perkara ini?
“Anwar is only playing with the people’s feelings. All he wants is glamour. This is all part of his political game to confuse the rakyat.” (Anwar cuma mempermainkan perasaan rakyat. Apa yang diinginkan olehnya hanyalah glamour. Semua ini adalah sebahagian dari permainan politiknya untuk mengelirukan rakyat).
Beberapa lagi orang yang ditemuduga bagaimanapun mempercayai Anwar dan yakin akan kebolehannya untuk memimpin kerajaan tetapi yang menarik ialah kerana apa mereka menyokongnya.
Selain dari orang Melayu yang berumur 24 tahun iaitu Syuhaimi Safuan dan Murni Anuar, kedua-duanya bekerja dengan Majlis Peguam Malaysia, sebuah organisasi yang begitu kuat mendokong perjuangan Anwar, ialah kaum bukan Melayu.
Mereka terdiri dari James Tay, peniaga telefon bimbit berusia 29 tahun, B. Gucharanlal, bekas peniaga berusia 61 tahun dan Chee Vooi How seorang pelajar kejuruteraan berusia 20 tahun.
Pandangan dari Vooi How mungkin memberikan gambaran mengapa bukan Melayu kuat menyokong Anwar.
Antara lain, Vooi How berkata: “The current government is being unfair towards the rakyat. They only prioritise the bumiputera especially when it comes to education quota, the bumpiputera usually would easily get into universities although their grades are lower than other races especially Chinese.” (Kerajaan sekarang tidak adil kepada rakyat. Mereka Cuma mementingkan kaum bumiputera terutamanya berkaitan dengan kuota pendidikan dimana kaum bumiputera dapat memasuki universiti walaupun kelayakan mereka lebih rendah dari kaum lain lebih-lebih lagi kaum Cina).
Tambahnya, “But if Anwar who has promised to reform the laws for example the New Economic Policy to be abolished, then that would be good news. And if the new government does not take place, I am sure the supporters would be disappointed. (Anwar telah menjanjikan akan membuat perubahan kepada undang-undang contohnya menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB), ianya adalah satu berita yang baik. Jika kerajaan baru tidak ditubuhkan, saya yakin penyokong-penyokongnya akan kecewa)
Rencana Malaysiakini dapat memberikan satu gambaran tentang pandangan-pandangan berbeza terhadap Anwar Ibrahim dikalangan orang Melayu itu sendiri yang bergantung kepada kumpulan umur.
Kelihatan seolah-olah dikalangan orang Melayu yang berumur 40 tahun keatas, kecenderungannya adalah tidak mempercayai Anwar dan tidada keyakinan yang dia akan memperjuangkan Islam dan kepentingan Melayu manakala yang berumur 20-an begitu teruja dengan Anwar.
Dikalangan bukan Melayu, sokongan terhadap Anwar kelihatannya lebih kepada kesediaan Anwar untuk menilai semula kepentingan Melayu termasuk berjanji untuk menghapuskan DEB.
Disini soalan perlu diajukan kepada Anwar apakah benar caranya untuk mendapatkan sokongan politik dari kaum bukan Melayu ialah dengan menggadaikan kepentingan orang Melayu dan Bumiputera?
Anwar mungkin boleh berdolak-dalik dengan mengatakan dia akan menggantikna DEB dengan Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) yang akan turut memuatkan beberapa polisi dan dasar-dasar yang telah sedia ada didalam DEB.
Hakikatnya, apakah yang diharapkan oleh kaum bukan Melayu terutamanya yang muda seperti Vooi How?
Yang nyata, mereka percaya jika Anwar menjadi Perdana Menteri, selain DEB, dasar-dasar keistimewaan untuk Melayu/Bumiputera seperti kuota-kuota berkaitan pelajaran dan biasiswa (yang termaktub didalam perlembagaan) akan turut berubah jika tidak dihapuskan samasekali.
Jika itu yang dijanjikan oleh Anwar kepada kaum bukan Melayu, adakah Anwar berani untuk menjelaskannya secara terbuka kepada orang Melayu/Bumiputera dan bukan berselindung disebalik kata-kata yang kabur ataupun ambiguous.
Penerangan yang jelas dan terperinci dari Anwar mengenai perkara ini amat perlu kerana orang Melayu tidak boleh mengharapkan kepentingan mereka akan terjamin semata-mata kerana percaya bahawa tidak mungkin Anwar akan menggadaikan kepentingan bangsanya sendiri.
Keadaan ini lebih mendesak kerana dipercayai, jika PR berjaya menubuhkan kerajaan, majoriti ahli-ahli parlimen didalam gabongan itu akan terdiri daripada kaum bukan Melayu.
Jika itu terjadi, sudah pasti Anwar dan ahli-ahli parlimen Melayu/Bumiputera tidak berada didalam kedudukan yang kuat untuk membuat permintaan ataupun – not in position to have a strong bargaining power.
Dan jika diperhatikan perlakuan-perlakuan Anwar sekarang serta pergantungannya yang kuat kepada DAP dan sokongan bukan Melayu, adalah tidak mustahil dia akan menurut telunjuk bukan Melayu untuk menghapuskan atau mengurangkan kepentingan-kepentingan Melayu, terutamanya yang tidak diperincikan didalam perlembagaan.
Kerana itu, orang Melayu perlu bertanya kepada Anwar supaya menerangkan secara jelas apakah perancangan dan halatuju orang Melayu jika dia memerintah.

About these ads

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

SOALAN UNTUK ANWAR IV SOALAN UNTUK ANWAR VI

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


September 2008
I S R K J S A
    Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Capaian Umum

  • 44,414,150 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 122 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 FASCINATING TALES OF ANCIENT MAYAN CIVILIZATION
    10 Fascinating Tales of Ancient Mayan Civilization By Chris Flynn, Toptenz, 24 April 2014.Even the most preliminary studies of the Mayans will tell you they were a very remarkable people. Their building block-styled pyramids date back at least as late as those of ancient Egypt, they were advanced in mathematics, had a more sophisticated handle on astronomy t […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • Benar Janji Allah
    Benar janji Allah, Yang Hak pasti mengatasi Yang Bathil.   Berkat doa, istiqamah dan sabar selama 6 tahun, saya bersyukur ke hadrat Ilahi dengan keputusan Mahkamah hari ini yang memihak pada saya.Saya dan keluarga menghormati keputusan Mahkamah hari ini.Kebenaran ini penting dan amat bermakna buat saya dan seluruh keluarga saya.Yang pasti, saya dan keluarga […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Mesej Di Sebalik Laman Anwar Padam Kenyataan Peguam Pro Azmin…
    AIDCNews – 25/4/14 – Pada 31 Mac, laman rasmi Ketua Umum PKR, anwaribrahimblog.com/ memaparkan satu artikel bertajuk “[KENYATAAN MEDIA] Peruntukan undang-undang benarkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim menjawat jawatan Presiden Parti Keadilan Rakyat,” namun tidak lama kemudian artikel itu telah dipadamkan tanpa sebarang alasan. Sebelum dipadamkan, Datuk Seri Anwar […]

RSS Perak Today

  • Fiza (Elite) Minta Tidak Dicaci Berhubung Isu Cerai
    Fiza kesal dipersalahkan kerana menfailkan penceraian terhadap suaminya Adam AF2:- PETALING JAYA: Pelakon Fiza (Elite) meminta semua pihak tidak mencacinya selepas berita dia memfailkan perceraian terhadap suaminya penyanyi Adam (AF2) tersebar. Fiza atau nama sebenar Siti Zaidatul Fiza Abd Halim, 32, berkata dia menyedari sebagai seorang artis segala berita […]

RSS Laman Izzs

  • ISTERI MENGAMUK SUAMI CURANG PART 3; Akhirnya Semuanya Terbongkar!!!?
    Macam- macam rupanya cara manusia mencari publisiti.Rupanya segala yang terjadi adalah sebuah lakonan bersempena menyambut kehadiran bulan April atau lebih dikenali sebagai April Fool's.Segalanya dibongkar oleh halaman facebook APT;(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s) […]

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! APAKAH FELDA BODOH KERANA MENARIK BALIK SAMAN? INI CERITA SEBENAR...
    Aku yakin ramai penyokong UMNO marahkan UMNO diatas keputusan menarik balik saman terhadap Saifuddin Nasution. Ada yang begitu marah sampai mereka luahkan melalui media sosial. Yalah lepas apa yang berlaku dalam episod Tian Chua yang dah la saman ditarik balik pastu ada pulak gambar SUA UMNO diambil bersama penghasut no 1 tu.Tapi kan, khabarnya kali ini kisa […]

RSS Musram Rakuman

  • Anwar Pantau PKR Dari Penjara
    Setiap kali Anwar memantau PKR daripada penjara, kemampuan parti itu menang kerusi pada PRU sangat terhad, malah satu ketika hanya kerusi Parlimen Permatang Pauh mampu dimenangi.Hanya tahun 2008 dan 2013, kerusi PKR bertambah, atas sebab Anwar sudah bebas. Jawatan Presiden PKR tetap pada Wan Azizah isterinya, atas sebab, tidak orang yang berpeluang bertandin […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Brunei : Hudud deferred due to unavoidable circumstances
      THE implementation of the Syariah Penal Code Order has been “deferred” from April 22 to a later date “due to unavoidable circumstances“, said the assistant director of the Islamic Legal Unit. While delivering a briefing on the new legislation to the Malaysian expatriate community, Dk Hjh Jauyah Pg Hj Mohd Zaini said the enforcement ...

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Anwar Pantau PKR Dari Penjara
    Setiap kali Anwar memantau PKR daripada penjara, kemampuan parti itu menang kerusi pada PRU sangat terhad, malah satu ketika hanya kerusi Parlimen Permatang Pauh mampu dimenangi.Hanya tahun 2008 dan 2013, kerusi PKR bertambah, atas sebab Anwar sudah bebas. Jawatan Presiden PKR tetap pada Wan Azizah isterinya, atas sebab, tidak orang yang berpeluang bertandin […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 122 other followers

%d bloggers like this: