Posts tagged ‘DAP’

RM1.2 b Project; Program Penyatuan Ekonomi DAP-PAP!

Penang Chief Minister Lim Guan Eng has announced a mixed-use development project with an estimated gross development value (GDV) of around S$500 million (RM1.2 billion) on a 2.7 hectare site in Penang, called BPO Prime.

The project will be developed by Economic Development Innovations Singapore Pte Ltd (EDIS), a company focused on developing integrated townships.

Located in the Bayan Baru township in Penang, it will provide quality commercial space, focusing specifically on business process outsourcing (BPO) activities, as well as residential space.

Lim said: “Penang’s outsourcing sector saw more than a 20 per cent increase in revenue last year.

“BPO Prime is a priority project that is part of the state government’s plans to transform Penang into an international outsourcing hub.

In May 2014, the Penang Development Corporation (PDC) and Temasek inked a Memorandum of Understanding (MoU) with the intention to form a joint-venture company to develop BPO Prime and the Penang International Technology Park (PITP).

The total gross development value of BPO Prime and PITP is estimated at S$4.4 billion (RM11.4 billion).

Comments and analysis:-

- Projek di Pulau Pinang (atau di mana sekalipun di Malaysia; adalah baik untuk negara). Ianya memberi petanda bahawa ekonomi Malaysia adalah baik dan positif.

- Soalnya, apa jadi bila pembangunan itu mempunyai NIAT untuk meminggirkan orang Melayu. Total Gross Development Value (GDV) hampir RM14B! Ini jumlah yang besar. Untuk tujuan apa?

- Boleh Guan Eng tentukan, Kampung-Kampung Melayu juga diberikan perhatian dalam pembangunan negeri Pulau Pinang? 

- Apakah projek BPO Prime ini akan memberikan impak ekonomi kepada Orang Melayu?

- Mengapa kalangan pegawai tinggi di Temasek sering menganggap Penang sebagai ‘our cousin state’? Sebegitu rapat?

Oktober 15, 2014 at 5:09 pm 1 komen

‘Tentera Politik Azmin Mula Menawan SUK’

Wah…bukan main lagi hari pertama masuk pejabat MB Selangor, Azmin ditemani oleh bala tentera yang agak besar; turut ditemani seorang bernama ‘Pak Tua’ yang dikatakan akan memastikan Pejabat MB dipagari daripada unsur-unsur gangguan mistik dari segala sudut.
Susun atur meja MB juga diteliti semula. Semua peralatan diperasap sebagai tanda menjauhkan musibah. Anggota khas keselamatan diminta membawa ‘tracker’ kalau ada saki baki cctv/rakaman yang ditinggalkan oleh TSKI.
Seorang bekas anggota keselamatan Singapura juga dijemput untuk melakukan semakan akhir. Hanya jika dia angguk OK, barulah Azmin boleh masuk dan memulakan tugas.
Blog ini pernah timbulkan, sewaktu perbicaraan kes sodomi Anwar di Jalan Duta, anggota keselamatan Anwar semuanya dari Singapura. Komando dan anggota Malaysia tidak boleh dipercayai. Mereka pakai Singapura punya.
Tak cukup dengan ‘Pak Tua’, seorang sami Hindu juga dipinjamkan kepada Azmin. Diimport dari Ijok. Khusus untuk membersihkan tenaga kotor yang ada di dalam pejabat MB.
Ada yang berseloroh, ada benda-benda yang sudah disulap dengan darah haid. Ini tak tahu betul atau tidak.
Azmin nampaknya ambil langkah yang selamat. Semua kaedah dijaga agar dia tidak buat silap. Yang lebih suka kalau Azmin buat silap, bukan orang UMNO Selangor, tapi pimpinan PKR sendiri yang akan buat kenduri.
15 orang kakitangan PKNS sebelum ini yang dipecat oleh TSKI katanya akan menjadi core group di Bangunan SUK. 3 orang speech writers. 4 orang perunding polisi. Beberapa orang yang ditugaskan menjadi pegawai khas yang sangat khas kepada MB Selangor.
Kita harap Azmin jangan gelabah sangat. Bawak rilek brader.
Bak kata Azwan Ali…
‘Amboi…Amboi….Amboi’….

September 24, 2014 at 6:28 pm 3 comments

Mampukah Azmin Bertahan 100 Hari???

Siapa yang tengok muka Azmin waktu angkat sumpah, pasti tahu bahawa Azmin sebenarnya menahan air mata. Sebak. Sebak kerana selepas sekian lama dalam PKR, masih ada riak kawan-kawan ingin sabotaj perlantikannya.
Tak ada ADUN PKR yang hadir. DAP hanya hantar Hannah Yeoh. Ini sebenarnya bukan protes kepada Azmin, tetapi perancangan parti nak ‘bahasakan’ Sultan kerana tidak menerima Wan Azizah sebagai MB.
Istana Segambut ambil tindakan hati-hati. Tarik diri. Hormat keputusan Sultan, tetapi tidak akan hadir majlis bersama Tuanku.
Dalam perbualan orang kanan parti. sudah ada ura-ura yang mahu Azmin GAGAL sama sekali dan tidak mampu memimpin waima 100 hari di Selangor. Cara mana? Ada kaedah mereka.
Azmin sedang berhadapan gerombolan orang politik gila di dalam PR. DAP demand lain. PKR demand lain. Semuanya menunggu masa nak menghenyak Azmin.
Sampaikan jawatan SUSK, SUPOL, SUS semuanya sedang disusun oleh pihak tertentu. Tak ada alasan untuk Azmin untuk tolak.
Kalangan orang PKR sendiri tak mahu Azmin lepas 100 hari. Apa harapan yang ada pada Azmin? Kita tunggu sahajalah.

September 23, 2014 at 7:07 pm 4 comments

30 ADUN; RM30 juta. Mahal? Ini Anwar Lah!!!

In a post on the Selangor menteri besar’s Facebook page, Khalid said he was aware of the PKR president’s announcement that she has the support of 30 assemblymen in the 56-seat state assembly.

Apart from the backing of 15 DAP and 13 PKR assemblymen, Dr Wan Azizah said that she also had the support of two PAS reps – Hasnul Baharuddin (Morib) and Saari Sungib (Hulu Kelang).

For the record, the Selangor legislative is expected to resume in November.

The embattled MB met the sultan of Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah on Monday, when the latter consented to Khalid continuing as MB.

Khalid, who is Port Klang assemblyman, said he had informed the sultan that he still commanded the majority of support in the assembly despite his sacking from PKR on August 9.

PKR expelled Khalid for defying the party’s orders to step down as MB and make way for Dr Wan Azizah to replace him

*********************

RM30 juta sebagai jalan untuk akses kepada RM3bilion. Rasanya mahal ke murah? Murah kan. Return of investment (RoI) sangat tinggi.

Bagi memastikan Wan Azizah jadi MB, kalaupun harga yang perlu dibayar adalah RM30 juta, ianya berbaloi dan wajar diteruskan. Itulah pun yang Anwar buat dalam sehari dua ini.

Rahim Ghouse sudah siap lama dengan cash bagi memastikan Kak Wan berada di dalam kamar Menteri Besar di SUK. Pelaburan yang akhirnya akan balik modal dan dibayar berlipat kali ganda.

Kalau secara prinsipnya, TSKI dikatakan menjaga kepentingan Eco World; syarikat mana yang akan dapat banyak projek selepas ini boleh kita tunggu dan lihat. Tak ada masalah. Segalanya akan terbongkar.

PKR ini kalau dikatakan bersih dan telus; memanglah tidak benar sama sekali. Membohong semata-mata.

Ogos 14, 2014 at 6:26 pm 7 comments

Segambut Inner Circle (SIC)

Intelligence from PM’s Office : PR leaders take note below :
1. There is a grand scheme orchestrated by none other ,A.Najib Razak.
2. Scheme started last year b4 GE13. To take Selangor via ‘back door’ like Perak. He wants it by hook or by crook.
3. All events from bible issue ,Khalid Rashid Manaf loan etc ALL pre-plamned.
4. Wheeling n dealing with Haron Din Mahfoz n even Nik Aziz started last year. The facilitator is Hassan Ali.
5. When Khalid told Sultan he has d majority- he HAS- . All his moves r solidly backed by Daim strategists.
Ramai yang dalam PKR menerima mesej ini daripada petang semalam. Malahan, ada yang dapat whatsapp siap dengan nama Datuk Shahlan Ismail (abang kepada Saifuddin Nasution) sebagai pemberi info.
Wan Azizah Nak Jadi MB Pun Plan Najib???
 
Ini semua permainan damage control yang lemah oleh team Anwar. Semua orang tahu, Kak Wan nak jadi MB ini kerja ‘Segambut Inner Circle’ (SIC) yang hanya dianggotai kalangan anggota PKR yang terdekat. Azmin pun sudah 8 bulan tidak masuk di dalam senarai SIC. 8 bulan.
 
Keputusan SIC adalah muktamad dan dibawa ke pengetahuan pimpinan PKR. Mana ada musyawarah. Semua main letak nama ikut Anwar suka.
 
#KajangMove memang idea Rafizi tetapi ianya tak pernah dibentangkan dalam SIC. Idea asal adalah Anwar sebagai ADUN Kajang. Tetapi bila tukar nama Kak Wan, Rafizi sendiri tahu ianya akan gagal.
 
Ada benda yang boleh dikaitkan dengan Najib, tetapi banyak benda dalam PKR ini masalah dalaman SEGAMBUT sendiri. Bukan Najib. Bukan Muhyiddin.
 
Segambut Inner Circle juga diberikan keyakinan bahawa Sultan Selangor akan tunduk dengan kemahuan mereka. 3/4 orang tycoon Cina dihantar sebagai wakil untuk berbincang dengan Tuanku. Semua gagal.
 
Anwar nak guna kalangan Pembesar Negeri pun gagal.
 
Anwar nak guna jalan belakang juga gagal.
 
Sekarang macamana? Apa lagi permainan nak pakai? Salahkan Najib juga?
 
Kali ini memang pekung yang SIC cipta sendiri. Cubalah selesaikan sebaik mungkin tanpa memalitkan kemaluan di muka sendiri.

 

Ogos 13, 2014 at 6:23 pm 2 comments

Kemantapan War Room UMNO Selangor

Kalau ada pilihanraya negeri, DS Noh Omar kata war room UMNO sudah siap sedia dan boleh perform. Yakin boleh tahan Abang Noh. Kalau dah siap sedia baguslah. Tapi jangan cakap sahaja.
Kita diberitahu, kerja-kerja war room di Selangor didominasi oleh ‘orang’ tertentu yang kononnya diberikan tanggungjawab penuh. Kita pun tak pasti, samada kerja yang penuh atau poket yang penuh. Standard.
Andai kata, kita nak tanya juga kepada war room, mana-mana kawasan yang bermasalah dan perlukan perhatian. Kalau ikut dengar…tak ada masalah. Kita menang.
Dulu pun cakap macam itu juga. Berduyun-duyun pergi jumpa PM/Presiden/Timb Presiden untuk kata, kita akan menang besar. Yang perlu hanya bajet dan PM untuk turun lebih sikit di Selangor.
PM pun turun. Makan nasi ayam di gerai kecik. Buat walkabouts gila-gila. Bajet turun macam tsunami. Bilion.
Kalau ikut geng war room Selangor yang sama; kali ini menang besar. Lebih jauh. Betul ke.
Berapa banyak kerusi menang?
Berapa banyak kerusi marginal?
Siapa calon-calon baru di kawasan yang hitam/kelabu?
Semua dah susun?
Ketua Bahagian yang tewas pun akan diberikan tempat lagi?
Kita harap war room UMNO Selangor buat kerja betul-betul. Jangan main tangkap muat.

Ogos 11, 2014 at 6:27 pm 3 comments

Ke Mana PR Selangor Dengan 35% Sokongan?

Ramai di kalangan aktivis parti gabungan Pakatan Rakyat berasa pelik dengan kesungguhan Anwar nak menggantikan MB Selangor, ketika mana markah politik PR di Selangor berada di takat yang sangat rendah.
Kalau berdasarkan perkiraan semasa, dengan penurunan 35%; jika PRN dilakukan…situasi terburuk adalah tewas. Yang tak berapa buruk, hanging. Seri. Ini semua kena tengok dengan bersungguh.
Yang hairan, DAP pun boleh setuju dengan Anwar. DAP ok. Sebab? Sebab di kawasan DAP, kalaupun penurunan sokongan 40 % sekalipun, undi Cina masih cukup beri kemenangan kepada DAP.
Pas? PKR?
Kedua-dua parti ini akan berdepan dengan masalah yang sangat kaput. PKR pun tinggal berapa kawasan sahaja.
Pas? Pas pun kena tempias. Jangan harap nak menang seperti sekarang.
Anwar tak peduli dengan kawan-kawan dalam PR. Fikir diri dan keluarga sendiri sahaja? Parti siapa nak fikir?
Sebab itu, apabila Khalid Ibrahim kata, Anwar kena tengok semula Enakmen Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor.
Perkara 51, 52, 53 – secara jelas memberikan kuasa kepada Sultan untuk membuat pemilihan dan mengakui jawatan Menteri Besar dan Timbalan Menteri Besar.
Anwar dah kow tim Sultan? Siapa broker?

Julai 23, 2014 at 6:35 pm Tinggalkan komen

Older Posts


Oktober 2014
I S R K J S A
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Capaian Umum

  • 53,773,160 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 129 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 7 GENIUS HACKS SAVING LIVES IN THE WORLD’S POOREST PLACES
    7 Genius Hacks Saving Lives in the World’s Poorest PlacesBy Yael Grauer, Take Part, 16 September 2014.From Johannesburg to Pittsburgh, great ideas for helping those in need keep coming.1. Critical Warmth for Premature InfantsNew-borns have a hard time regulating their body temperature, and those born prematurely lack body fat, putting them at increased risk […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • Benar Janji Allah
    Benar janji Allah, Yang Hak pasti mengatasi Yang Bathil.   Berkat doa, istiqamah dan sabar selama 6 tahun, saya bersyukur ke hadrat Ilahi dengan keputusan Mahkamah hari ini yang memihak pada saya.Saya dan keluarga menghormati keputusan Mahkamah hari ini.Kebenaran ini penting dan amat bermakna buat saya dan seluruh keluarga saya.Yang pasti, saya dan keluarga […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Anwar perguna cucu, takkan dah habis ide jahat??..
    Apabila Anwar guna cucu untuk taktik dapatkan simpati, terlintas dalam fikiran, adakah Anwar sudah kehabisan ide atau tiada lagi taktik kotor yang diperguna.Masih ada lagi skrip 1998 yang masih belum diguna seperti suntikan virus HIV dan keracunan arsenik. Untuk terkini guna pula Ebola.Jangan pula tolak kemungkinan Anwar menggunakan wang untuk membeli dan me […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

RSS Perak Today

  • Najib: Explain jihad to ummah
    PUTRAJAYA: THE meaning of jihad has to be explained properly to the ummah and all forms of extremism must be rejected, said Prime Minister Datuk Seri Najib Razak. He said extremism, in the form of suicide bombings or militant activities, as seen in several parts of the world today, did not reflect the true teachings of Islam or the meaning of jihad. Instead, […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

RSS Musram Rakuman

  • Liwat II: Selamat Berehat Untuk Anwar
    Seksyen 377B Kanun Keseksaan memperuntukan 20 tahun penjara dan sebat; akan tetapi Mahkamah Rayuan pada 7 Mac menjatuhkan hukuman 5 tahun penjara kepada Anwar kerana kesalahan meliwat pembantu peribadinya seorang lelaki pada 26 Jun 2008. Menurut pihak pendakwaan hukuman itu tidak mencerminkan keadilan dari sudut kepentingan awam berbanding dengan kesalahan y […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • ISIS Eyes Malaysia’s Pool Of Professional Talent
    The strong pull of extremists from the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) has raised deep concern among governments around the world, including in Malaysia.   The strong pull of extremists from the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) has raised deep concern among governments around the world, including Malaysia. In Malaysia, the ...

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Liwat II: Selamat Berehat Untuk Anwar
    Seksyen 377B Kanun Keseksaan memperuntukan 20 tahun penjara dan sebat; akan tetapi Mahkamah Rayuan pada 7 Mac menjatuhkan hukuman 5 tahun penjara kepada Anwar kerana kesalahan meliwat pembantu peribadinya seorang lelaki pada 26 Jun 2008. Menurut pihak pendakwaan hukuman itu tidak mencerminkan keadilan dari sudut kepentingan awam berbanding dengan kesalahan y […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 129 other followers