SOALAN UNTUK ANWAR V

September 26, 2008 at 2:03 am Tinggalkan komen

Ada satu rencana didalam Malaysiakini dua hari lalu yang mungkin dapat memberikan satu gambaran secara umum mengenai beberapa pandangan rakyat Malaysia mengenai perancanaan Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.
Dibawah tajuk “What Some M’sians Say”, wartawan Malaysiakini telah menemuramah 10 orang secara rambang untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai kegagalan Anwar menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat pada 16 September seperti yang dicanang-canangkan olehnya sebelum itu.
Yang menarik ialah pendapat tiga orang Melayu berumur antara 40 hingga 46 tahun.
Seorang darinya ialah seorang pelukis Muhammad Abu Bakar, berumur 46 tahun, yang menyifatkan perancangan Anwar itu cumalah satu angan-angan kosong.
Dia juga menyifatkan Anwar sebagai orang yang tidak jujur, seorang Mat Jenin dan begitu terdesak mahu menjadi Perdana Menteri.
Seterusnya, Muhammad berkata “Anwar is a liar. He has been telling everyone he’s got the list (of names) of the defectors that would join Pakatan (Rakyat), but it’s all rumours.” (Anwar adalah seorang penipu. Dia memberitahu semua orang yang dia mempunyai senarai (nama-nama) orang yang akan melompat dan menyertai Pakatan (Rakyat), tetapi itu semuanya khabar angin.”
Seorang lagi ialah Zaiti Arif, seorang jurujual yang berumur 40 tahun.
Zaiti melihat Anwar sebagai “a man without principles” (manusia yang tidak berprinsip).
“When he was in Umno, he supported the Malays, but now he is creating friction among Malaysians. He is a man without principles. I do not trust Anwar.” (Bila dia didalam Umno, dia menyokong orang Melayu tetapi sekarang dia menimbulkan ketegangan dikalangan rakyat Malaysia. Dia manusia yang tidak berprinsip. Saya tidak percaya kepada Anwar.”
Seorang surirumah dari Terengganu, Nurhidayah Abdullah, berusia 42 tahun berkata bahawa semasa Anwar seorang pemimpin dan kemudiannya dipecat dan ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), “…we had thrown our support at him because we sympathised with him. That is why the opposition won big in Terengganu during 1999 general election, when reformasi was overwhelming.” (…kami telah memberi sokongan kepadanya kerana kami bersimpati dengannya. Kerana itulah pembangkang menang besar di Terengganu ketika pilihanraya umum 1999, ketika reformasi sedang membara).
“Now we can see his true colours. He is twisting and turning on the sodomy allegation against him and now he is conspiring with non-Muslim parties. Now how could he fight for Islam if he’s doing such a thing? (Sekarang kita dapat melihat diri Anwar yang sebenarnya. Dia berdolak-dalik mengenai tuduhan liwat terhadapnya dan sekarang berkonspirasi dengan parti-parti bukan Islam. Sekarang, bagaimana dia hendak memperjuangkan Islam jika dia sedang melakukan perkara ini?
“Anwar is only playing with the people’s feelings. All he wants is glamour. This is all part of his political game to confuse the rakyat.” (Anwar cuma mempermainkan perasaan rakyat. Apa yang diinginkan olehnya hanyalah glamour. Semua ini adalah sebahagian dari permainan politiknya untuk mengelirukan rakyat).
Beberapa lagi orang yang ditemuduga bagaimanapun mempercayai Anwar dan yakin akan kebolehannya untuk memimpin kerajaan tetapi yang menarik ialah kerana apa mereka menyokongnya.
Selain dari orang Melayu yang berumur 24 tahun iaitu Syuhaimi Safuan dan Murni Anuar, kedua-duanya bekerja dengan Majlis Peguam Malaysia, sebuah organisasi yang begitu kuat mendokong perjuangan Anwar, ialah kaum bukan Melayu.
Mereka terdiri dari James Tay, peniaga telefon bimbit berusia 29 tahun, B. Gucharanlal, bekas peniaga berusia 61 tahun dan Chee Vooi How seorang pelajar kejuruteraan berusia 20 tahun.
Pandangan dari Vooi How mungkin memberikan gambaran mengapa bukan Melayu kuat menyokong Anwar.
Antara lain, Vooi How berkata: “The current government is being unfair towards the rakyat. They only prioritise the bumiputera especially when it comes to education quota, the bumpiputera usually would easily get into universities although their grades are lower than other races especially Chinese.” (Kerajaan sekarang tidak adil kepada rakyat. Mereka Cuma mementingkan kaum bumiputera terutamanya berkaitan dengan kuota pendidikan dimana kaum bumiputera dapat memasuki universiti walaupun kelayakan mereka lebih rendah dari kaum lain lebih-lebih lagi kaum Cina).
Tambahnya, “But if Anwar who has promised to reform the laws for example the New Economic Policy to be abolished, then that would be good news. And if the new government does not take place, I am sure the supporters would be disappointed. (Anwar telah menjanjikan akan membuat perubahan kepada undang-undang contohnya menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB), ianya adalah satu berita yang baik. Jika kerajaan baru tidak ditubuhkan, saya yakin penyokong-penyokongnya akan kecewa)
Rencana Malaysiakini dapat memberikan satu gambaran tentang pandangan-pandangan berbeza terhadap Anwar Ibrahim dikalangan orang Melayu itu sendiri yang bergantung kepada kumpulan umur.
Kelihatan seolah-olah dikalangan orang Melayu yang berumur 40 tahun keatas, kecenderungannya adalah tidak mempercayai Anwar dan tidada keyakinan yang dia akan memperjuangkan Islam dan kepentingan Melayu manakala yang berumur 20-an begitu teruja dengan Anwar.
Dikalangan bukan Melayu, sokongan terhadap Anwar kelihatannya lebih kepada kesediaan Anwar untuk menilai semula kepentingan Melayu termasuk berjanji untuk menghapuskan DEB.
Disini soalan perlu diajukan kepada Anwar apakah benar caranya untuk mendapatkan sokongan politik dari kaum bukan Melayu ialah dengan menggadaikan kepentingan orang Melayu dan Bumiputera?
Anwar mungkin boleh berdolak-dalik dengan mengatakan dia akan menggantikna DEB dengan Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) yang akan turut memuatkan beberapa polisi dan dasar-dasar yang telah sedia ada didalam DEB.
Hakikatnya, apakah yang diharapkan oleh kaum bukan Melayu terutamanya yang muda seperti Vooi How?
Yang nyata, mereka percaya jika Anwar menjadi Perdana Menteri, selain DEB, dasar-dasar keistimewaan untuk Melayu/Bumiputera seperti kuota-kuota berkaitan pelajaran dan biasiswa (yang termaktub didalam perlembagaan) akan turut berubah jika tidak dihapuskan samasekali.
Jika itu yang dijanjikan oleh Anwar kepada kaum bukan Melayu, adakah Anwar berani untuk menjelaskannya secara terbuka kepada orang Melayu/Bumiputera dan bukan berselindung disebalik kata-kata yang kabur ataupun ambiguous.
Penerangan yang jelas dan terperinci dari Anwar mengenai perkara ini amat perlu kerana orang Melayu tidak boleh mengharapkan kepentingan mereka akan terjamin semata-mata kerana percaya bahawa tidak mungkin Anwar akan menggadaikan kepentingan bangsanya sendiri.
Keadaan ini lebih mendesak kerana dipercayai, jika PR berjaya menubuhkan kerajaan, majoriti ahli-ahli parlimen didalam gabongan itu akan terdiri daripada kaum bukan Melayu.
Jika itu terjadi, sudah pasti Anwar dan ahli-ahli parlimen Melayu/Bumiputera tidak berada didalam kedudukan yang kuat untuk membuat permintaan ataupun – not in position to have a strong bargaining power.
Dan jika diperhatikan perlakuan-perlakuan Anwar sekarang serta pergantungannya yang kuat kepada DAP dan sokongan bukan Melayu, adalah tidak mustahil dia akan menurut telunjuk bukan Melayu untuk menghapuskan atau mengurangkan kepentingan-kepentingan Melayu, terutamanya yang tidak diperincikan didalam perlembagaan.
Kerana itu, orang Melayu perlu bertanya kepada Anwar supaya menerangkan secara jelas apakah perancangan dan halatuju orang Melayu jika dia memerintah.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

SOALAN UNTUK ANWAR IV SOALAN UNTUK ANWAR VI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


September 2008
M T W T F S S
    Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Capaian Umum

  • 75,297,696 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 143 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 OF THE WORLD’S RAREST GEMSTONES
    10 of the World’s Rarest GemstonesBy Claire Cock-Starkey, Mental Floss, 28 September 2016.There are roughly 200 varieties of natural gemstone known in the world today. Alongside the world’s precious gems (diamond, ruby, sapphire, and emerald) are numerous semi-precious stones, some of which are so incredibly rare that their value outstrips many of the world […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • Istiqamah dengan Kebenaran
    ISTIQAMAH DENGAN KEBENARANBaru-baru ini, saya dihubungi oleh beberapa individu untuk berjumpa. Atas dasar silaturahim sesama manusia, saya pun sudi untuk berjumpa. Lagipun saya kenal mereka ini.Semasa perjumpaan itu, mereka menyampaikan hajat dan menjemput saya bersama-sama mereka menyertai gerakan "Deklarasi Rakyat" bagi menjatuhkan pemimpin berke […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Yang ngutuk Zahid, elok sangat ke English kamu?
    Text ucapan Dato Seri Zahid Hamidi begitu berisi dan bernas. Boleh dibaca dengan penuh di Tapi malangnya pihak tertentu sengaja mempersendakan sebutan dan kesilapan bahasa Inggeris Zahid.Rasanya berbanding dengan ramai pemimpin-pemimpin dunia yang ternama dan dari negara maju, bahasa inggeris mereka langsung tidak boleh difahami.Khabarnya mereka yang persend […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Dutch govt rebukes Russian ambassador over MH17 remarks
    AMSTERDAM: The Dutch Foreign Ministry summoned Russia’s ambassador in The Hague for a diplomatic rebuke on Friday after Moscow made remarks critical of the criminal investigation into the crash of Malaysia Airlines Flight 17. Earlier this week, a team of international investigators presented findings showing that the missile launcher used to shoot down MH17 […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • PANAS BERAPI! AZIZAN OSMAN, A BEAUTIFUL LIE YANG MENGGEGARKAN.....WAJIB BACA
     INI APA PUNYA JILAKE NI? Kenapa rakyat Malaysia mudah terpengaruh dengan penipuan sebegini?  Mari aku nak share benda yang aku kutip dari atas talian untuk dikongsikan bersama dengan korang yang belum lagi kena tipu dengan mamat yang membeli PHD tipu ni. Pertama sekali, tengok kat bawah ni. Universiti yang Azizan kata dapat PHD tu dah menafikan. Kalau koran […]

RSS Musram Rakuman

  • Benarkah Sabah Dapat Manafaat Dari Penubuhan Malaysia?
    JIKA benar, Sabah dapat manafaat dari Penubuhan Malaysia? Mengapa ada sesetengah rakyat mempertikai, sehingga timbulnya kenyataan SABAH FOR SABAHAN, malah ada sebahagian rakyat Sabah gemar untuk keluar daripada Persekutuan Malaysia!!!Kalau membandingkan keadaan tahun 1963 dengan keadaan sekarang, sudah tentu kenyataan SABAH DAPAT MANAFAAT DARI PENUBUHAN MALA […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Benarkah Sabah Dapat Manafaat Dari Penubuhan Malaysia?
    JIKA benar, Sabah dapat manafaat dari Penubuhan Malaysia? Mengapa ada sesetengah rakyat mempertikai, sehingga timbulnya kenyataan SABAH FOR SABAHAN, malah ada sebahagian rakyat Sabah gemar untuk keluar daripada Persekutuan Malaysia!!!Kalau membandingkan keadaan tahun 1963 dengan keadaan sekarang, sudah tentu kenyataan SABAH DAPAT MANAFAAT DARI PENUBUHAN MALA […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: