Archive for Februari, 2009

Anwar Pemula Politik Longkang?

Seorang usahawan, telah sanggup menghabiskan hampir RM36,000 untuk menyiarkan ‘rayuan umum’ untuk kalangan ahli politik untuk benar-benar memikirkan soal ‘ekonomi dan kesejahteraan rakyat’ – daripada terus bergelumang dengan politik longkang. Politik kotor; tidak punya akal budi; tidak punya halal haram – dan hanya mementingkan ‘politics of perception’.

Anwar adalah Raja dalam perkara ini. Dia adalah magnet dan mover utama kepada kemunculan budaya politik longkang di Malaysia. Pada Anwar, dengan ‘charm’ dan ‘duit ringgit’ – perubahan mampu dilakukan kepada politik Malaysia. Euphoric – gembira total dengan keputusan PRU12 – Anwar menjadi pemula kepada ‘politik longkang’. Dia memulakan agenda buy-over.

Kemunculan ayat ‘gutter politics’ di dalam sidang akhbar Elizabeth Wong – membayangkan bahawa ini akan menjadi media spinning baru di kalangan pimpinan PR.

Continue Reading Februari 27, 2009 at 8:13 am 2 comments

Khalid Yang Resah; Anwar Yang Gelisah

Dalam pertemuan dengan kakitangan Kerajaan Negeri Selangor pagi semalam – walaupun Khalid mengatakan yang dia tidak takut dan sebagainya, tapi suara dan gerak geri Khalid membayangkan bahawa dia resah sangat. Resah kerana gertakan SPRM yang mengatakan kes terhadapnya cukup kukuh dan sedang diteliti oleh Pejabat Peguam Negara. Bagi siapa yang hadir di situ, akan nampak bahawa Khalid tidak selesa. Berbanding diharapkan tepukan gemuruh oleh kakitangan kerajaan terhadapnya, tidak ada langsung yang bertepuk.

Khalid memang resah. Dia tahu, dia tidak boleh mengharapkan kakitangan kerajaan bersikap ‘impartial’. Khalid sedang berhempas pulas berfikir – bagaimana ‘L.O’ rasmi Pejabat Kerajaan boleh keluar dan berada di dalam tangan orang lain. Mesti ada kalangan yang berpaling tadah.

‘Saya tidak nampak; saya tidak makan daging lembu itu’ – sangat defensif dengarnya kenyataan Khalid kali ini. Isunya bukan siapa nampak dan siapa yang makan….siapa yang arah dibeli; menggunakan dana Kerajaan Negeri Selangor – dan dimakan oleh penduduk Bandar Tun Razak, Wilayah Persekutuan. Itu isunya. Khalid yang boleh dianggap sebagai ‘economist’ faham benar dengan isu sebenar, tetapi sengaja suka nak mengelak.

Continue Reading Februari 26, 2009 at 12:30 pm 2 comments

Anwar Pun Anti-PPSMI?

Anwar dikatakan bersetuju untuk hadir bersama dalam Perhimpunan Anti PPSMI yang dimulakan malam ini di Dewan Perhimpunan Cina Selangor. Waktu awalan GMP (Gerakan Mansuhkan PPSMI) – Anwar tidak sangat nampak ke hadapan. Yang nampak hanya AMK sahaja. Anwar masih lagi mahu mengasingkan diri daripada isu PPSMI ini.

Tapi, kebelakangan ini – Anwar merasakan PPSMI mampu memberikan ‘political mileage’ kepadanya. Orang bahasa dan kalangan sasterawan lama pasti akan menyokong Anwar dan PAS. Kali ini Anwar sanggup bersama. Anwar pun sudah kembali sebagai ‘pejuang bahasa’? Inilah Anwar dan gelagatnya yang selalu sukar diramal. Kejap ke tengah kejap ke tepi. Ikut kesempatan politik yang dia rasakan pada waktu dan ketika itu.

Anwar dalam satu ucapan di Padang Timur, Petaling Jaya, mengungkap kata-kata Abraham Lincoln: ‘you can fool some of the people, all the time; you can fool, all the people, some of the time; but you cannot fool all the people, all the time’. Tidakkah kata-kata sama boleh digunakan kembali kepada Anwar?

Continue Reading Februari 25, 2009 at 10:07 am 13 comments

Khalid Pula Masalah – Makin Pening La Anwar

MACC (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dikatakan mempunyai ‘strong evidence’ mengenai kes ‘lembu dan kereta peribadi Khalid’. Wah, ini suatu pendedahan yang amat penting. Belum habis cerita Eli…Khalid pula dilanda masalah. Makin penih nampaknya Anwar.

Strong evidence MACC – tidak sama dengan ‘bukti kukuh dan the time will come’ Anwar. Beza. Jauh bezanya. Anwar penipu dan munafik. Rasanya, MACC tidak akan jadi semurah itu untuk dijual beli. Ini kes besar. Ini bom jangka yang lebih hebat.

Seorang rakan penulis, orang dalam PKNS pun sebenarnya pelik bin ajaib. Menjelang Hari Raya Aidiladha yang lalu – PKNS dikatakan sedekah lembu bagai nak rak. Komen orang – sangat baik. Baru tukar CEO Sementara, terus sedekah lembu seluruh Selangor. Kawan tu antara yang sibuk dua-tiga hari mengagihkan lembu ke seluruh Selangor – termasuklah yang dihantar ke Bandar Tun Razak. Dia pun hairan – tapi apa nak dikata, ‘saya yang menurut perintah’. PKNS takkan nak bagi puluhan lembu macam itu sahaja. Kalaupun sebahagian daripada ‘Corporate Social Responsibility’ – takkan semudah itu.

Continue Reading Februari 24, 2009 at 5:50 am Tinggalkan komen

Bukti Anwar – Seperti Biasa …Tidak Kukuh!

Seperti yang dijangka, bukti yang kononnya akan didedahkan oleh Anwar bertukar menjadi ‘press release’ biasa Anwar. Tidak ada yang terlalu hebat. Tidak ada yang terlalu kukuh. Semuanya masih bersifat spekulatif. Kalau setakat CCTV, tidak membuktikan apa-apa. CCTV…muka Anwar sendiri nampak di dalam CCTV rumah di mana hubungan intim dikatakan terjadi. So what? Anwar sendiri mengatakan ianya tidak membuktikan apa-apa.

Peluru? Kita semua tahu, wakil rakyat yang dipilih PKR – bukan semuanya berjenis. Ramai juga yang korup. Yang tak lulus periksa di universiti pun mampu diangkat menjadi Timbalan Ketua Menteri. Tak ada ‘class’. Jadi, apa hairannya pasal peluru. Mungkin teman lelaki/perempuan yang kecewa meletakkan peluru. Mungkin Ah Long yang mengejar hutang. Atau rakan ‘gay’ yang terasa diketepikan. Ini bukan bukti kukuh.

Continue Reading Februari 22, 2009 at 5:47 am Tinggalkan komen

Mari Kita Tunggu Pendedahan Anwar…

Dengan nada yakin, Anwar dikatakan akan mendedahkan bukti mengenai ‘usaha keras’ yang dilakukan oleh kerajaan untuk menarik ramai wakil rakyat pembangkang. Dulu pun pernah Anwar mengatakan beberapa perkara yang kononnya akan beliau ketengahkan; senarai nama 30 orang yang akan pindah ke Pakatan Rakyat. Sampai ke sudah, haram.

Anwar memang banyak political tricks. Ini kehebatan Anwar. Selalu suka main silap mata. Mungkin dia ingat dia David Copperfield. Tetapi kadang-kadang silap mata pun ada yang tak jadi.

Continue Reading Februari 20, 2009 at 8:40 am Tinggalkan komen

Elizabeth Wong – Mangsa Politik Dalaman PKR?

Berbanding skandal, Elizabeth Wong adalah ‘clear cut’ kes tidak bernasib baik sebenarnya. Tidak bernasib baik kerana bekas teman lelakinya adalah seorang yang tidak berhati perut. Waktu enjoy dan seronok-seronok – buat sama-sama. Tidak bernasib baik kerana dia berada di dalam parti yang salah. Tidak bernasib baik kerana dia ingin jadi ‘high-profile’ ADUN dan Exco Kerajaan Negeri. Tidak bernasib baik kerana sebagai wakil rakyat yang belum kahwin – ramai orang yang teringin kepadanya.

Lebih tidak bernasib baik, apa yang berlaku adalah nyatanya – kes ‘fatal attraction’ seorang ADUN PKR dengan seorang jantan PKR juga. Bukan orang lain. Internal connection. Orang dalam. Orang belakang tabir PKR. Kesian Elizabeth – memang mangsa yang tidak bernasib baik.

Continue Reading Februari 19, 2009 at 12:50 am 1 komen

Tindakan Elizabeth – Lebih Terhormat Daripada Anwar?

Elizabeth Wong, mantan Exco Negeri Selangor dan ADUN Bukit Lanjan – telahpun membuat pengumuman pagi tadi, bertempat di ibu pejabat PKR bahawa dia akan meletakkan semua jawatan yang ada. Mungkin menyedari, inilah perkara yang ‘terhormat’ yang boleh dilakukan untuk mengembalikan imej parti yang ‘luhur lagi transparent’ pada masa ini.

Eli pasti sedar – ‘politics of perception’ yang dicipta sendiri oleh de-facto leader kepada PKR, Anwar Ibrahim – adalah sesuatu yang tidak mungkin membenarkannya meneruskan usaha politik yang ada. Mungkin dalam benak Eli, ruang untuknya diterima semula dalam suasana ‘politik persepsi’ tidak akan wujud. Eli mungkin lupa, ada orang lain yang ‘survive’ dengan skandal yang lebih besar.

Continue Reading Februari 18, 2009 at 1:01 am 1 komen

Anwar Pertahan Elizabeth Wong – Kes ‘Kita Serupa’; Tapi Tak Sama

Blog Anwar Ibrahim bersungguh-sungguh mempertahankan skandal gambar bogel Elizabeth Wong. Tidak tahu ‘tulah’ apa yang ada dengan Pak Sheikh – benda skandal begini memang selalu mendatanginya. Dalam tabii. Luar tabii. Skandal tetap skandal. Tidak kita sehebat mana seseorang pemimpin – perkara skandal yang melibatkan benda begini mesti dijauhkan. Simpang malaikat empat puluh empat – kata orang tua kita.

Selalu blog ini katakan, bahawa kepimpinan PR ini bukannya ‘transparent’ sangat. Banyak benda yang disimpan di bawah permaidani. Lepas PRU lalu, satu demi satu cerita timbul.

Kita tidak pernah meragui bahawa Elizabeth Wong mungkin seorang Wakil Rakyat/Exco Kerajaan Negeri yang komited dan rajin buat kerja. Diterima dengan baik oleh pengundi. Mungkin sebab dia wakil rakyat yang ada rupa sedikit – berbanding Chong Eng di Bukit Mertajam. Maka, wajarlah Elize diterima ramai.

Continue Reading Februari 17, 2009 at 8:42 am Tinggalkan komen

Demokrasi ala Anwar

Biasanya, sejak dari zaman Institut Kajian Dasar (IKD) – ucapan Anwar di forum antarabangsa memang dahsyat. Impactful. Tersusun. Punya idea yang bernas. Substantive. Big pictute. Tapi sayang, ucapan Anwar di Doha – kurang kesemuanya. Tiada impak.

Adalah sebut sedikit tentang kehadiran Obama sebagai gelombang pemikiran baru hubungan dunia Islam – Barat (ataupun Amerika secara khusus). Anwar puji gelombang demokrasi Indonesia. Kematangan demokrasi Turkey. Tetapi tidak membayangkan apa yang terlalu hebatnya demokrasi di kedua-dua negara tersebut.

Apa bentuk demokrasi Malaysia yang Anwar sebenarnya gila-gilakan. Itu yang kita nak tahu. Demokrasi ala republik – di mana Anwar Ibrahim sebagai Presiden dan punya kuasa mutlak? Dipinggirkan semua Raja-Raja bagi memberi tempat kepada Anwar?

Continue Reading Februari 16, 2009 at 8:06 am Tinggalkan komen

Kiriman Terdahulu


Februari 2009
I S R K J S A
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Capaian Umum

  • 75,347,441 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • PRN JOHOR: AKAN SAHKAN UMNO-BN MENOKTAHKAN TITIK HITAM PRU-14
    RAKYAT memilih parti berbanding pemimpin. Asas itu lah faktor cepat bangkitnya Umno. Pemimpin yang tersilap dan atau berhadapan isu moral, adalah atas kapasiti persendirian pemimpin itu, bukannya parti. Rakyat berpendapat, ada lah tidak adil menghukum parti, hanya kerana segelintir pemimpin yang tersilap langkah, kerana ramai lagi pemimpin yang berintegriti, […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Play Your Part In Fighting The Pandemic
    It has been 2 years ever since the world was hit by the Covid-19 pandemic and it does not seem like it’s ending anytime soon due to the nonstop introductions of variants of the coronavirus like the delta variant. Now recently, we have been hit by a new coronavirus variant called the omicron. The reason […] The post Play Your Part In Fighting The Pandemic fir […]

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • PRN JOHOR: AKAN SAHKAN UMNO-BN MENOKTAHKAN TITIK HITAM PRU-14
    RAKYAT memilih parti berbanding pemimpin. Asas itu lah faktor cepat bangkitnya Umno. Pemimpin yang tersilap dan atau berhadapan isu moral, adalah atas kapasiti persendirian pemimpin itu, bukannya parti. Rakyat berpendapat, ada lah tidak adil menghukum parti, hanya kerana segelintir pemimpin yang tersilap langkah, kerana ramai lagi pemimpin yang berintegriti, […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Play Your Part In Fighting The Pandemic
    It has been 2 years ever since the world was hit by the Covid-19 pandemic and it does not seem like it’s ending anytime soon due to the nonstop introductions of variants of the coronavirus like the delta variant. Now recently, we have been hit by a new coronavirus variant called the omicron. The reason […] The post Play Your Part In Fighting The Pandemic fir […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada