Archive for Mac 24, 2009

Fairus, Anwar Dan Guan Eng

Kasihan pun ada tengok muka legam Fairus Khairudin (Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang) yang ‘diarahkan’ untuk meletak jawatan kerana GAGAL melepasi standard piawaian kepimpinan Anwar Ibrahim. Standard Anwar tinggi. Bukan calan pemimpin yang boleh menepati ‘citarasa’ Anwar Ibrahim. Taste dia memang tinggi. Kadangkala pelik dan luar tabii.

Fairus ini adalah kes seorang budak kecil yang tiba-tiba dapat masuk Universiti. Bukan sebab dia pandai. Bukan kerana dia bijak. Tetapi kerana nasib baik. Fairus – yang banyak mengulang subjek di UIAM, yang boleh dianggap sebagai ‘super-senior’ di UIAM (kerana terpaksa extent banyak tahun) adalah seorang budak ‘mediocre’ yang tidak sepatutnya berada di bawah ‘radar kepimpinan’ Anwar pun.

Tapi, disebabkan terdesak untuk berhadapan dengan PRU tempohari; terpaksalah PKR Pulau Pinang ambil juga si mamat ‘lesu intelek’ ini. Nak buat macamana. Terpaksa.

Kebelakangan ini, Anwar memang angin satu badan dengan si Fairus ni. Sudahlah jaga jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri pun bengap. Jaga kawasan DUN sendiri pun teruk juga. Tak turun ke bawah dan selalu ponteng.

Sekarang ini, nasib Fairus terletak di dalam tangan Anwar. Kalau Anwar suruh berhenti; Fairus pun akan akur dengan rela. Nak buat macamana. Fairus dan kebanyakan orang dalam PKR sememangnya takut satu macam dengan Pak Sheikh. Seolah Pak Sheikh ini adalah seorang dewa. Inilah permulaan kepada penyakit dalam PKR. Budaya mendewakan kepimpinan dalam PKR ini adalah suatu barah yang akan merosakkan parti.

Fairus yang kadangkala ada berlegar di Kinokuniya KLCC sepatutnya ambil sebuah buku bernama ‘Not Everyone’s Get a Trophy’ dan baca. Fairus mungkin tergolong dalam golongan itu agaknya. Yang tak dapat trofi. Yang GAGAL dalam percubaan melunaskan nafus rakus dan serakah kepimpinan Anwar Ibrahim.

Kepimpinan Anwar dalam PKR sememangnya mengamalkan apa yang dipanggil Bruce Tulgan sebagai ‘Loco Parentis Management’. Anwar nak tengok semua perkara sebagai ‘Bapa Keadilan’ yang kononnya luar biasa. Fairus ini boleh diibaratkan sebagai anak yang nakal dan bodoh. Oleh yang demikian, Fairus ini kiranya FAILED maksimum.

Tapi Anwar kena fikir banyak kali. Dengan kebodohan Fairus dan lapar sokongan BN, buatnya si bengap itu melompat ke BN – masalah juga. Anwar kena kaji betul-betul ‘risk management theory’ yang ada dalam keputusannya. Kalau Fairus lompat – ada kesan atau tidak. Mengurangkan imej parti mungkin tidak; kerana orang macam Fairus lebih elok ada di luar PKR. Kesan lain?

Anwar perlu punya ‘political calculation’ yang betul di sini. Kalau Fairus diayak di Bukit Gantang dan Selambau. Hilang juga undi. Anwar kena amal politik ‘ugut’. Barulah si Fairus ini boleh dengar kata dan tak meneruskan agenda nakal. Hanya Anwar yang boleh buat keputusan.

Pak Sheikh….the verdict is….

Continue Reading Mac 24, 2009 at 1:44 pm 1 komen

Akhirnya….Fairus Tunduk Kepada Anwar

Guan Eng yang dipuji melambung oleh Anwar Ibrahim – sebagai ikon ketelusan dan kepimpinan wibawa; terpaksa menjadi pembohong ‘opera cina’ yang amatur. Jika semalam mengatakan Fairus hanya bercuti; hari ini – Fairus hantar surat berhenti. Kasihan Fairus…walaupun tidak pandai; tidak wajar diperlakukan sedemikian rupa oleh pimpinan PR.

Yang pasti, pengarah utama kepada episod pemberhentian Fairus adalah Anwar Ibrahim. Anwar sudah tidak sabar dengan ‘mediocrity’ Fairus. Walaupun pengorbanan dan jasa Fairus kepada PKR – suam kuku. Sekurang-kurangnya, Fairus elok sikit daripada Pengerusi Badan Perhubungan PKR Pulau Pinang.

Fairus hanya menjadi mangsa ‘perencanaan politik’ Anwar Ibrahim yang pentingkan diri sendiri. Akhirnya, sedikit demi sedikit – nanah dan pekung PKR sudah terbuka. Daripada atas sampai bawah, daripada nasional hingga ke Negeri; PKR adalah parti yang rosak dan berserabut.

Jangan harap kepada Anwar untuk memperbetulkan keadaan ini – kerana dialah sebenarnya menjadi punca kepada segala kerosakan. Kalau dah kepala hancur; ekor akan mengikut sama.

Continue Reading Mac 24, 2009 at 12:58 am Tinggalkan komen


Mac 2009
I S R K J S A
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Capaian Umum

  • 75,347,193 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • BAJET SURPLUS SABAH BERTERUSAN
    MAKSUD bajet surplus adalah perbelanjaan rendah berbanding kutipan hasil. Mengapa kerajaan memilih bajet surplus? Tujuannya selain simpanan wang kerajaan bertambah, juga mengekalkan penarafan status kewangan negeri. Dalam keadaan demikian, jika kerajaan menerbitkan bon atau surat berharga akan berkos rendah.Perbelanjaan kerajaan, selain untuk perkhidmatan at […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Tips for choosing a safe plastic container
    Storing food will be very helpful when using a food container. Many products that function as food boxes are also compatible with the microwave and freezer. The post Tips for choosing a safe plastic container first appeared on mybloghub.my. The post Tips for choosing a safe plastic container appeared first on mybloghub.my.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • BAJET SURPLUS SABAH BERTERUSAN
    MAKSUD bajet surplus adalah perbelanjaan rendah berbanding kutipan hasil. Mengapa kerajaan memilih bajet surplus? Tujuannya selain simpanan wang kerajaan bertambah, juga mengekalkan penarafan status kewangan negeri. Dalam keadaan demikian, jika kerajaan menerbitkan bon atau surat berharga akan berkos rendah.Perbelanjaan kerajaan, selain untuk perkhidmatan at […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Tips for choosing a safe plastic container
    Storing food will be very helpful when using a food container. Many products that function as food boxes are also compatible with the microwave and freezer. The post Tips for choosing a safe plastic container first appeared on mybloghub.my. The post Tips for choosing a safe plastic container appeared first on mybloghub.my.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada