2010 dan Strategi Pilihanraya Anwar

Januari 5, 2010 at 11:01 am 4 comments

Pertemuan sehingga awal pagi kelmarin di Bangsar – bersama seorang ‘strategis’ PKR sememangnya membuka minda. Nampaknya, Pak Sheikh dalam memberikan didikan politik kepada aktivis PKR sudahpun berjaya mendidik anak-anak buahnya supaya berfikir ‘outside of the box’ dalam banyak perkara. Politik tidak boleh lagi didefinisi secara straightforward dan lurus. Kena study juga bengkak bengkoknya. Kena tengok juga selekoh-selekoh kecil yang boleh digunapakai dalam menentukan ‘momentum politik’ mampu dikekalkan.
Bagi memberikan pengekalan kepada ‘momentum politik’; 2010 sudahpun dicanangkan oleh inner circle Anwar sebagai ‘tahun pilihanraya’. Sambil memberikan beberapa kawasan yang bakal berhadapan dengan Pilihanraya – termasuk satu/dua di Kelantan; satu/dua di Selangor – beberapa cadangan telah dikemukakan kepada pengetahuan Pak Sheikh. Ini bukan strategi semberono. Semuanya juga bergantung kepada kuasa Allah SWT. Tapi, mengklasifikasikan beberapa ADUN/MP yang ‘nyawa-nyawa ikan’ adalah terma yang digunapakai. Gerakan strategik pilihanraya mesti dimulakan sekarang.
Setelah meneliti cadangan dan persediaan beberapa kawasan yang YBnya ‘nyawa-nyawa ikan’; Anwar juga ada mencadangkan agar PR membawa agenda pilihanraya kepada ‘level yang berikutnya’. Anwar ada mencadangkan agar beberapa Jawatankuasa Strategik dibentuk dalam mengenalpasti kemungkinan mengadakan pilihanraya awal di beberapa buah Negeri. Ini bakal dijadikan momentum yang yang lebih bermakna kata Anwar. Namun begitu, ini memerlukan pemerhatian yang menyeluruh dan bersungguh. Ini termasuk Jawatankuasa khusus yang melihat kepada soal Perundangan dan Hukum. Ada undang-undang Negeri yang ‘membolehkan’ pilihanraya awal; tanpa memerlukan ‘endorsement’ DYMM Sultan dan ada yang tidak. Ini semua Anwar mahu diperhalusi sekarang. Beberapa kertas cadangan sudahpun dimajukan kepada kalangan pengamal undang-undang di peringkat Komanwel. Bersungguh Anwar kali ini.
Apa tujuan mengadakan pilihanraya awal? Anwar tahu dan maklum, bahawa 2010 ini bakal menjadi ‘deciding year’ kepada nasib politiknya. Sementara masih banyak usaha mesti dilakukan team legalnya dalam berhadapan dengan kes sodomi; politik tidak boleh ditinggalkan. Anwar mesti menyusun kaedah bahawa kerajaan akan ‘disibukkan’ dengan ‘elemen kejutan’ di dalam beberapa perkara yang sangat tidak dijangka. Ini sebahagian daripada ‘Art of WAR’ yang akan Anwar usahakan. Tidak ada advantage yang lebih baik, daripada elements of surprises di dalam politik.
Secara jujur, BN pun seakan tampil TIDAK SEDIA. Banyak Negeri masih kacau bilau. Terengganu dinobatkan sebagai Negeri yang iklim UMNO-nya dikatakan sudah selesai. Jawapan di bawah tidak begitu. UMNO Terengganu pada hakikatnya lumpuh. Tidak bersatu dan kacau bilau. Samalah di Kedah. Selangor pun sekadar cukup makan. Satim Diman yang dilantik sebagai Ketua Pembangkang yang baru – hanyalah seorang opportunist yang tahu membuat harta. Tidak lebih daripada itu. Strategi politik? Semuanya terletak kepada Noh.
Semua report ini, menurut sumber yang penulis temui – ada pada Anwar. Anwar juga sangat berkeyakinan bahawa 2010 ini adalah tahun terbaik buat PR meletakkan sauh politik secara lebih kukuh dan dalam. Ini hanya mampu dilakukan sekiranya momentum pilihanraya dapat direalisasikan. Agaknya, kalau boleh menyusun tarikh pemergian YB nyawa-nyawa ikan (istilah politik PKR); mahu sahaja Anwar menyusunnya mengikut bulan tertentu. Selang sebulan atau dua, bagi memastikan perjalanan politik akan kekal terjamin.
Anwar mesti diakui sebagai pemain politik yang sangat taktikal. Untuk kerajaan dan pimpinan ‘under-estimating’ Anwar adalah satu perkara yang sangat merbahaya. Strategi Anwar, sangat tersusun dan coordinated. Ironinya, ada ketika – kerajaan pula memberikan banyak ‘bullets’ kepada Anwar untuk menyerang. Agaknya, kerajaan sudah jemu memerintah. Jadi, mereka sendiri mahukan pembaharuan.
2010 kepada Najib adalah politik ‘santa claus’. Najib akan menyusun lawatan demi lawatan, demi lawatan ke seluruh Negara dalam agenda kononnya ‘mendahulukan rakyat’. Najib tidak interested dengan ‘political outcomes’. Najib tidak minat dengan ‘political KPI’. Najib percaya dengan ‘assessment politik’ yang dilakukan oleh orang ekonomi. Semuanya dibentangkan secara statistikal, tanpa sebarang ‘asas politik’. Itu masalah lain. Yang penting, Anwar ada strategi dan kemahuan sendiri.
Under-estimate gerakan dan gelagat politik Anwar adalah perkara yang sangat merbahaya kepada UMNO/BN. Tapi kalau dah ‘jemu dan muak’ dengan kuasa; apa lagi yang mampu kita lakukan. Hakikatnya, dalam berhadapan dengan nasib politik yang tidak menentu – Anwar masih mampu berfikir secara strategik dan berkesan. Agaknya, pemikiran ‘lateral’ Anwar lebih matang daripada kaedah Blue Ocean yang dipelajari pimpinan kerajaan.

Entry filed under: Anwar Ibrahim Baru?, Strategi Politik PKR, Weakest Link in PR. Tags: , , .

Kalimah ALLAH di hati Anwar? ALLAH, Anwar dan Qazaf

4 Komen Add your own

  • 1. Diari Anwar  |  Januari 5, 2010 at 12:12 pm

    Salam Tuan,

    Saya mohon untuk copy artikel ini.
    Salam perkenalan dari Diari Anwar

    Balas
  • 2. shafifah  |  Januari 5, 2010 at 5:02 pm

    Siaran Langsung Multaqa Ulama Bersama Habib Umar Bin Hafiz : http://wp.me/piAx4-12i

    Kufur Jika Sokong Guna Kalimah Allah – Haron Din : http://wp.me/piAx4-12u

    Himpunan Pelajar Bersama Habib Umar di Masjid UIA Gombak : http://wp.me/piAx4-12z

    Balas
  • 3. House PK  |  Januari 6, 2010 at 10:59 pm

    Salam Tuan, saya sudah masukkan link tuan ke dalam blog saya! Selamat berjuang!

    Balas
    • 4. gelagatanwar  |  Januari 6, 2010 at 11:24 pm

      Thanks Paripukari

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Januari 2010
I S R K J S A
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Capaian Umum

  • 75,347,712 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • GRS- MEREALISASIKAN MANDAT RAKYAT SABAH
    PARTI Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berbeza dengan mana-mana blok politik di negara ini, kerana parti ini bermula dengan mandat dan aspirasi rakyat.GRS bermula hanya sebagai nama kerjasama antara BN, PN dan PBS semasa PRN-16 Sabah pada September, 2020.Nama gabungan tersebut diumumkan oleh mantan Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhiyiddin Yassin semasa mengiringi […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • GRS- MEREALISASIKAN MANDAT RAKYAT SABAH
    PARTI Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berbeza dengan mana-mana blok politik di negara ini, kerana parti ini bermula dengan mandat dan aspirasi rakyat.GRS bermula hanya sebagai nama kerjasama antara BN, PN dan PBS semasa PRN-16 Sabah pada September, 2020.Nama gabungan tersebut diumumkan oleh mantan Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhiyiddin Yassin semasa mengiringi […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada

%d bloggers like this: