Archive for Februari 7, 2010

Cubaan Menggugat Keadilan

Hujung minggu ini dikatakan sangat sibuk buat ramai aktivis PKR khususnya di Kuala Lumpur ini. Mesyuarat demi mesyuarat dibuat. Banyak perancangan cuba diatur. Permulaan kepada semua ini adalah apa yang dikatakan ‘Perhimpunan Keadilan’ di Masjid Wilayah Persekutuan. Khabarnya, organizer tidak puas hati sebab perbicaraan petang dibatalkan. Langsung hancur lebur perancangan nak berarak ke Mahkamah petang itu.

Khabarnya, keputusan telah dibuat bahawa Masjid Wilayah Persekutuan akan menjadi ‘base camp’ kepada PKR kali ini. Apa sahaja perarakan, perancangan untuk menidakkan proses keadilan akan berlaku di Masjid Wilayah Persekutuan. Memang strategik. Hanya beberapa ratus meter sahaja untuk ke Kompleks Mahkamah di Jalan Duta. Puak-puak PKR ini memang pandai memilih tempat untuk memulakan huru hara. Apatah lagi Masjid mampu dijadikan sebagai ‘kubu’ untuk menempatkan semua aktivis yang tidak kenal lelah menyokong DSAI.

Field commander kepada semua ini, Shamsul Iskandar Md Akin @ Sam Ayam Serama – sudah menyediakan banyak strategi untuk menyusun proses huru hara yang akan berlaku sepanjang proses perbicaraan. Sayangnya, kalau Sam Ayam perhati – setelah beberapa hari ini, jumlah penyokong semakin berkurang. Mungkin kurang ‘pelincir’. Kurang duit nak melaksanakan proses huru hara? Atau Sam Ayam tidak punya ‘karisma’ untuk menjadi field commander perkara begini.

Sam Ayam tidak berpengaruh macam Azmin Ali. Tidak berada seperti Azmin Ali. Azmin Ali, kalau petik jari 3 hingga 4 juta RM dalam tangan. Banyak kontraktor Cina yang nak bantu. Ada dua tiga orang jutawan yang hadir mahkamah berbisik sesama sendiri; bahawa kalau Azmin menjadi field commander mereka sanggup berhabis. Ini semua pasal jaminan ‘kickbacks’ (balasan projek kecil) yang boleh Azmin usahakan di Selangor. Sam Ayam, cakap sahaja yang lebih. Habuk pun tak ada. Kalau kita perhati memang ada ‘weakness’ di dalam gerakan PKR kali ini. Rasa macam tak tersusun.

Saifuddin Nasution sewaktu minum pagi di kafeteria mahkamah juga menyuarakan kepada candu PKR bahawa dia akan mencadangkan ‘field commander’ bertukar kepada Azmin Ali. Azmin lebih sesuai kata Saifuddin. Azmin ada ‘connection’ untuk memungkinkan banyak benda berlaku berbanding ‘field commander’ yang ada. PKR ni, sewaktu boss berada dalam masalah pun nak bergaduh sama sendiri. Inilah yang merosakkan.

Apa yang blog ini nak sampaikan adalah – benarkan proses keadilan berlaku tanpa diganggu. Setakat ini yang kita dengar hanyalah pengakuan Saiful. Belum ada soal balas pun. Karpal Singh, Ram Karpal dan Sankaran Nair mesti menggunakan ruang yang ada untuk membuktikan ‘kes’ dengan lebih baik. Buat apa nak ganggu proses keadilan. Biarkan Anwar menjawab sendiri di dalam mahkamah. Anwar pasti ada cerita sendiri. Tempoh hampir sejam lebih sewaktu Saiful berada di kondo terbabit mungkin tidak berlaku liwat. Mungkin Anwar hanya memberi ‘usrah’ kepada Saiful. Bercerita tentang ekonomi dan pemikiran sejagat mungkin. Mana kita tahu.

Tidakkah usaha menganggu gugat perjalanan mahkamah akan menyebabkan mereka yang ‘di atas pagar’ (fence sitters) berasa lebih sangsi dengan Anwar. Mereka akan pastinya merasakan Anwar nak lari daripada ‘isu sebenar’. Tak cukup yakin nak menang di mahkamah. Tidak begitu?

PKR kena rancang sebaiknya perjalanan ini. Pada pandangan blog ini, sebaiknya – benarkan proses mahkamah berlangsung tanpa diganggu. Biarkan Anwar menjawab dahulu ‘alibi’ dan buktinya bahawa TIADA LIWAT berlaku. Anwar mesti diberikan kesempatan secukupnya untuk memberitahu ‘his side of the story’. Nak ganggu buat apa. Biarkan Anwar cerita apa yang berlaku di dalam kondo itu. Berapa lama kisah songsangnya berterusan? Berapa lama sebenarnya Anwar sudah menagih kasih Saiful; dan sebaliknya. Ataupun Saiful berdendam dengan Anwar (fatal attraction).

Jangan ganggu proses mahkamah. Rakyat nak tahu cerita Anwar pula. Kisah Kak Wan yang YAKIN bahawa Anwar adalah seorang ‘JANTAN SEJATI’, straight guy yang tidak ada nafsu luar jangka. PKR kena benarkan semua ini berlaku, sebelum nak buat kubu di masjid. Nanti rakyat akan menempelak PKR. Percayalah….

Continue Reading Februari 7, 2010 at 4:57 pm 3 comments


Februari 2010
I S R K J S A
« Jan   Mac »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Capaian Umum

  • 75,316,472 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 NOTORIOUS COMPUTER HACKERS
    10 Notorious Computer HackersBy Robert Grimminck, Toptenz, 26 May 2017.To some people, hackers are modern-day Robin Hoods or Guy Fawkeses. They’re fighting a moral battle against people and systems that they feel are oppressors. On the other hand, there are people who simply view hackers as vandals and criminals.One group that you may notice missing from the […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • FB terpegun, Tun terkejut ... 1,000 keluar PPBM
    Di hari pertama Ramadhan, Tun sayu, FBooker cytro PPBM terkejut ...Ya ... itu yang diumum.Isunya Muhyiddin ...Isteri pun gemuk ...Salah Tun tak mahu dengar cerita. Tak dengar apa lagi berlaku di bawah ...Hanya mahu jatuhkan Najib tapi asas tidak kukuh. Hanya dendam dan maksud tidak jelas.Parti tiada hala tuju.Dah patut pencen dok sejadah saja.http://snapshot […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Usahlah Cemari Kemuliaan Ramadan Dengan Pembaziran
    KUALA LUMPUR: Ramadan datang lagi. Tahun ini umat Islam di Malaysia mula menjalani ibadah puasa pada 27 Mei dan sebulan kemudian bertamu pula Syawal dengan Hari Lebaran yang dinanti-nantikan terutamanya golongan perantau untuk balik kampung. Kalau hendak diikutkan, belum pun masuk bulan Ramadan sudah terasa mood serta suasana hari raya. Ini dapat dilihat den […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! ADAM ROSLY MANA MAU LARI?
    Ingat lagi tak masa mula-mula malaun mi kena tangkap dulu? Bukan main happy dia siap tunjuk THUMBS UP lagi, kununnya dia bangga dan tak takut sebab dia clean la dia ingat.Lepas siasatan dengan SPRM. Segala macam penipuan dia semua terkantoi. Budak terencat ni ingat dia boleh suka-suka je tipu sama SPRM. Dia tak tau SPRM ni pakar dalam penyaisatan dan dengan […]

RSS Musram Rakuman

  • Kerjaan BN Sabah- Sudah Mantap: Mengapa Perlu Ubah?
    Perjuangan parti Warisan Sabah, kononnya mahu kerajaan negeri yang kuat, supaya kerajaan pusat mendengar suara rakyat Sabah. Sejak tahun 2004, kerajaan negeri Sabah adalah kerajaan terkuat di negara ini, selepas negeri Sarawak. Jadi mengapa mahu mencari lagi kerajaan negeri yang kuat???Terlupa kah Datuk Shafie Apdal, bahawa Sabah dan Sarawak merupakan simpan […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Kerjaan BN Sabah- Sudah Mantap: Mengapa Perlu Ubah?
    Perjuangan parti Warisan Sabah, kononnya mahu kerajaan negeri yang kuat, supaya kerajaan pusat mendengar suara rakyat Sabah. Sejak tahun 2004, kerajaan negeri Sabah adalah kerajaan terkuat di negara ini, selepas negeri Sarawak. Jadi mengapa mahu mencari lagi kerajaan negeri yang kuat???Terlupa kah Datuk Shafie Apdal, bahawa Sabah dan Sarawak merupakan simpan […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]