Archive for Mac, 2010

Beza Chua Soi Lek dan Anwar Ibrahim?

Suka atau tidak, seronok atau tidak – Chua Soi Lek telahpun dipilih sebagai Presiden MCA yang baru. Kemenangan ini memang di luar jangkaan, bilamana sebelum daripada ini dia terlibat di dalam skandal video yang masih di ingatan sebilangan besar rakyat. Rasanya, kalau ada yang rajin nak cari dalam internet – video tersebut pun masih ada dan wujud di dalam banyak laman. Maknanya, sementara masyarakat ‘terbuka’ dengan masalah Soi Lek; orang MCA menerimanya dengan ‘wajah baru’ setelah melakukan apa yang wajar. Mengaku silap dan salah. Meletakkan jawatan. Berada di dalam ketidaktentuan politik pada suatu ketika. Kemudian kembali sebagai Presiden. Hebat.

Pada petang yang sama, salah seorang Peguambela Anwar, Encik Sankaran Nair telah melakukan sidang video mengutuk IGP kerana tidak mengambil tindakan kepada Soi Lek, ketikamana dia melakukan ‘Oral Sex’ secara terang-terangan bersama Ah Moi di Batu Pahat tersebut. Sankaran pun mengeluarkan pandangan bagaimana POLIS sudah mengamalkan double standard dan tidak mengenakan ‘charge’ kepada Soi Lek. Sankaran membebel bagaimana POLIS sudah mengamalkan dasar pilih kasih di dalam mengambil tindakan.

Soalnya, sebagai peguambela, Sankaran mesti tahu bahawa Ah Moi tersebut tidak membuat laporan polis. Makanya, POLIS tidak boleh membuat sebarang tindakan jika tidak ada sebarang laporan dibuat. Kalau Sankaran nak buat – apa ‘locus standi’ dia nak buat? Dah tak ada isu lain ke peguambela Anwar ini?

Dalam kes anak guam Sankaran, kalau Saiful tak buat laporan – agaknya aksi sodomi itu terus berlaku sehingga ke hari ini. Simple sahaja. Masalah dengan Pak Sheikh, ada laporan dibuat terhadapnya. Saiful dipaksa. Ala-ala ‘sexual harassment’. Walaupun hanya bergaji seribu – namun Saiful takut kehilangan mata pencariannya. Apatah lagi kalau dikenang dengan tips berpuluh ribu ringgit; baju Zegna dan Gucci (original) yang Pak Sheikh bagi. Sudah tentu Saiful rasa terancam.

Secara jujur, antara Chua Soi Lek dengan Anwar – Ah Pek Batu Pahat itu lebih nampak jujur dan bertanggungjawab. Ingat senang nak mengaku bahawa kita sudah melakukan seks selain daripada dengan isteri sendiri? Susah! Anwar sendiri pun tak berani nak mengaku dia main dengan jantan lain kepada Kak Wan. Yang tahu sama tahu, ramailah. Azmin pun tahu. Dah bagi nasihat kepada Pak Sheikh, tapi dia tak mahu dengar nak buat macamana???

Sankaran ni kena matanglah sikit. Jangan nak serang Soi Lek ikut suka. Kena tengok dalam ‘seluar’ anak guam sendiri. Daripada menjaga tepi seluar dan zip Soi Lek.

Antara Soi Lek dan Anwar; Soi Lek lebih berani dan bertanggungjawab. Tenang berhadapan dengan masalah. Mengaku dan menerima apa sahaja keputusan politik yang berlaku. Akhirnya, dapat juga jadi Presiden MCA. Confirm Menteri selepas ini.

Antara Soi Lek dan Anwar; Soi Lek lebih mantap dan padu. Soi Lek tahan lama. Anwar tahan 5 minit sahaja. Agaknya dubur Saiful terlalu ketat dan mengancam. Itu yang tak tahan. Atau Anwar memang ada masalah ‘pre-mature ejaculation’. Hehe…

Antara Soi Lek dan Anwar; Soi Lek lebih ‘macho dan manly’ dalam berhadapan dengan masalah. Tidak menyalahkan orang lain. Tidak terlalu menyalah konspirasi. ‘Barang’ sendiri takkan berkonspirasi dengan Tuan Punya Badan kan. So, kalau dah salah – mengaku sahajalah.

Nak tunggu Anwar mengaku bahawa dia homoseksual – memang payah dan susah. Tapi, mana tahu kalau Anwar mengaku – rakyat Malaysia tetap terima. Macam Cina MCA terima Soi Lek; rakyat Malaysia yang matang, liberal dan berfikiran terbuka mungkin dapat menerima Anwar. Siapa tahu.

Sumpah pun tak berani – pada hakikatnya, Soi Lek lebih ‘mulia’ daripada Anwar. Sankaran, lu jangan bikin sibuk

Advertisements

Continue Reading Mac 29, 2010 at 11:01 am 8 comments

Sambungan Perbicaraan – 25.03.2010

Mahkamah Jalan Duta pagi tadi bermula dengan suasana biasa. Polis memang ramai. Tapi, kehadiran sekitar jam 8.00 pagi tidak ramai. Sewaktu sampai di Tingkat 5 Bangunan Mahkamah, penulis melihat ada enam orang wanita (mak cik) yang jelas sedang berbual dalam loghat orang utara. Semua pakai baju kurung. Salah seorang mak cik mengeluarkan al-Quran dan membacanya dalam nada yang syahdu, namun terlalu perlahan untuk didengari oleh ramai orang. Suasana masih aman.

Sekitar jam 8.50, kami pun dibenarkan memasuki ke dalam ruang bicara. Penyokong masih belum ramai. Abang ‘SB’ ada lah empat lima orang. Semua buat hal masing-masing kerana tahu mahkamah hanya akan bermula sekitar jam 9.30.

DSAI masuk sekitar jam 9.20. Bersama Kak Wan, Nurul Hana dan Nuha yang ada bersama. Rosli Ibrahim pun ada. Masuk, Anwar terus berbual dengan Kamar Ainiah (Peguam Kes Qazaf). Lama juga Anwar berbual. Mungkin menceritakan tentang apa impak kes Qazaf setakat ini. Salah seorang Peguam Anwar, menghampiri DSAI dan memaklumkan bahawa mereka sekaluarga baru sahaja kembali dari Umrah. Banyak kami mendoakan DSAI, katanya. Ayah saya, kata peguam itu, singgah di Oman. Di Oman, katanya lagi, ramai orang yang mendoakan DSAI agar diselamatkan melalui ‘undang-undang Islam’. Anwar tersenyum puas. ‘Ramai kawan lama di sana’, kata DSAI.

Hakim masuk. Karpal terus menyergah Hakim dengan memohon semua bicara dilonggokkan di dalam bulan Julai KONONNYA kerana anak guam adalah seorang Ahli Parlimen dan sidang Parlimen sedang berlangsung. Hakim senyum. Hakim tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. Ini kerana tempoh tersebut terlalu lama dan ianya akan menyebabkan banyak kerugian masa. Hakim mahu menjalankan sidang di awal Mei. Karpal bantah; kerana dia ada kes seorang ‘wanita Indonesia’ yang tinggal di Jakarta. Maka, wanita itu mestilah diberikan cukup masa untuk diadili kesnya. Kes apa?, tanya Hakim. Karpal tidak menjawab.

Selepas berbalas pandangan tentang tarikh, Hakim memanggil Karpal ke dalam kamar untuk berbincang. Mahkamah tangguh.

Sewaktu penangguhan, ruang galeri awam bising sedikit. Tian Chua yang baru sampai, terus ke depan dan berborak dengan Kak Wan. Ada seorang wartawan memberanikan diri bertanya, ‘YB apa jadi kes you langgar askar di Johor’? Tian Chua senyap. Termenung. Lepas tu membalas, ‘masih dalam siasatan. biar polis siasat’.

Sementara itu Anwar nampak gelisah. Terus mendapatkan TS Khalid Ibrahim di ruang galeri awam. Anwar bertanyakan sesuatu – tak dapat dengar dengan jelas. Tapi, TS Khalid menjawab – ‘tapi itu terlalu MAHAL’, kata TS Khalid. Tak tahu pula nak agak apa yang dibualkan.

Dua orang anak Anwar turut nampak gelisah. Apabila ditanya oleh wartawan TV3 tentang nama, Hana menjawab dengan ramah. Tapi, Nuha menggelengkan kepala seolah membenci wartawan. Merungut wartawan tersebut, ‘dah macam inipun nak sombong lagi?’. Hana dan Nuha buat tak tahu.

DS Nizar pun hadir ke mahkamah. Selain daripada itu, tak nampak pemimpin PKR yang lain.

Setelah mahkamah bersambung semula, Hakim membuat keputusan untuk melaksana bicara seperti berikut:-

10 – 14 Mei
31 – 4 Jun
14 – 23 Julai
2 – 30 Ogos

Nampaknya lama lagi lah nak selesai kes liwat ini. Sempat Anwar pergi 3-4 benua, 8-9 negara Arab/Barat lagi bagi memperoleh sokongan. Penat la nampaknya si Saiful menunggu kekasih hati yang enggan menyoal balasnya lagi.

Continue Reading Mac 25, 2010 at 2:48 pm 3 comments

1 Hari Ke Arah Perbicaraan LIWAT

Esok segalanya akan bermula semula. Saiful akan berhadapan dengan segerombolan peguam yang ganas. Karpal dah siapkan hampir 50 soalan yang digunakan terhadap Saiful. Word yang digunakan Karpal semalam adalah – ‘to grill him’. Maknanya, Saiful akan menjadi BBQ dalam perbicaraan esok. Namun, Saiful tidak bercakap bohong. Kebanyakan perkara, ada ditulis di dalam diari beliau sebagai ‘Pegawai Khas yang Sulit’ kepada Ketua Pembangkang tersebut. Banyak fail yang masih berada di dalam laptop Saiful. Jadual perjalanan. Resit hotel. Pergerakan Ketua Pembangkang. Kalau ikut ‘ruang’, memang banyak ‘opportunity’ untuk melayar bahtera ‘kasih sayang’ sesama mereka. Waktu ke luar Negara, kebanyakan masa Sang Isteri tidak ada bersama. Bukankah molek untuk mereka ‘mengisi masa’ dengan permainan biasa?

Grill ataupun tidak, Saiful mesti tampil dengan yakin. Kali ini, Saiful tidak ada ‘tembok’ lagi. Saiful akan berhadapan dengan Karpal secara bersemuka. Semua benda mesti berada di dalam ‘kronologi’ yang betul. Sebab itu, bukan senang nak ‘buat cerita’ dalam perkara yang se-personal ini. Kalau semuanya betul; pasti sukar untuk Karpal mencari kelemahan. Makin hilang punca nampaknya Pak Sheikh kali ini.

Dalam masa yang sama, kita gesalah Ahli Parlimen BN agar tidak mengambil tindakan BODOH untuk mengheret Anwar ke dalam Akta Hasutan. Kes dia nak pengaruh YDP Agong dan ATM itu adalah ‘permainan politik’. Memang tak patut; tetapi ianya tidak wajar membawa Anwar ke dalam ‘asas perundangan’ yang lain. Apakah Ahli Parlimen BN tidak perasan bahawa Anwar memang mahu ditahan di bawah ISA atau Akta Hasutan 1948 sekalipun. Itu memang Anwar nak. Itu juga yang dinasihatkan oleh pasukan peguam.

Menahan Anwar di bawah Akta lain akan menjadikan Anwar ‘suci dan bersih’ daripada kes liwat. Public opinion akan diperkuatkan bahawa Kerajaan sudah tidak ada modal dalam kes sodomi. Maka Anwar bolehlah ditahan di bawah Akta lain. Perkara ini akan dipolitikkan. Karpal memang mahu melihat Anwar ditahan di bawah akta yang lain supaya kes sodomi akan tertangguh – dan bermulalah kes ‘politik’, dan bukan kes moral! Anwar memang mahukan begitu.

Kita kena akui, di Malaysia – secara perlahan; seks termasuk liwat dah jadi perkara biasa. Maka, kesalahan seks boleh dimaafkan kalau kita jujur. Chua Soi Lek telah membuktikan bahawa TIDAK SALAH untuk ‘bermain’ di luar. Ini kes yang nyata. Masyarakat kita kononnya dah liberal. So what? I did it? Am not a saint! Selesai masalah. Kalau kes ‘main perempuan’, Anwar dah lama lepas. Tapi pasal kes Liwat, adalah sedikit permasalahan dan komplikasinya.

Kita nak nasihatkan Ahli Parlimen BN janganlah menganggu proses dan perjalanan kes sodomi ini. Biar Anwar dibicarakan dalam ‘KES MORAL’ bukan KES POLITIK. Kalau kes politik, Anwar akan nampak ‘suci’ dan ‘maksum’ daripada perlakuan Seks Liwat dan Sodomi. Itukah yang kita nak?

Cerita-cerita untuk Anwar ditahan di bawah ISA/Akta Hasutan ni akan membuatkan Pak Sheikh ketawa berguling-guling. Kalau ditahan ISA; Anwar akan buat kenduri 5 malam di Segambut dan Tropicana kerana ianya sekaligus membuktikan bahawa Anwar bebas kes MORALITI.

Demikianlah liciknya Anwar. Masalahnya, Ahli Parlimen BN pun (termasuk Nazri Aziz yang bengap) itu seharusnya faham dengan strategi ini. Lainlah, kalau di kalangan Menteri UMNO sendiri memang nak Anwar lepas kes “MORAL”? Sesungguhnya, ini amat merisaukan.

Continue Reading Mac 24, 2010 at 12:05 pm 4 comments

2 Hari Lagi Untuk Perbicaraan Kes LIWAT

Khamis ini akan berlaku ‘sambungan’ kepada kisah liwat yang terhenti hampir sebulan yang lepas. Pada masa itu, Karpal dan team peguam Anwar beria-ia nak mengenepikan Hakim supaya tidak mendengar kes liwat yang dah ada depan mata. Dicarilah segala sebab musabab yang boleh Hakim membatalkan dirinya sendiri. Inilah hebatnya proses perundangan yang telus – Hakim boleh membuat keputusan untuk membatalkan dirinya sendiri.

Cakap-cakap di kalangan wartawan yang membuat coverage kes Liwat DSAI – ramai yang tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. Dosa Utusan dirasakan terlalu kecil berbanding dosa memasukkan zakar ke dalam dubur seorang lelaki jambu yang lain. Ini ‘argument’ mana boleh pakai. Dalam mahkamah, selagi ada ruang – usaha mesti dilakukan untuk melepaskan diri. Anwar tidak terkecuali. Dalam tempoh yang sama, hampir 1 juta risalah dan CD Fatwa Yusof Al Qaradawi dah dihantar ke seluruh negara. 1 juta. Banyak tu. Apa yang diharapkan oleh PKR hanyalah penerimaan ‘awal’ 10 persen daripada jumlah itu. Angkanya dah mencecah 100 ribu. Kalau semuanya sanggup ke jalanan – murah juga rezeki politik Anwar.

Kita jangan lupa, kalau sebulan dulu Anwar beria nak Hakim dikecualikan daripada kes; kenapa minggu lepas – Anwar ubah keputusan? Ada yang tahu. Biar penulis ceritakan. Sebenarnya, Anwar sangat insisted untuk Hakim ditukarkan sahaja. Anwar tak mahu Hakim tersebut membicarakan kesnya.

Namun, Karpal yang memberitahu Anwar bahawa kes ini LEBIH BAIK didengar oleh Hakim yang ada; berbanding pertukaran Hakim lain – yang boleh mendatangkan masalah kepada pasukan guaman Anwar. Karpal memang dah berpengalaman lama dalam bidang ini. Kenal siapa yang boleh ‘lentur’. Siapa yang tidak. Kenal siapa yang sangat ‘details’; dan siapa yang tidak. Karpal sudahpun menilai jawapan kepada beberapa persoalan yang dikemukakan kepada Hakim sebelum ini. Walaupun Hakim kes sedia ada bias; tetapi dalam proses membuat keputusan – Karpal nampak Yang Arif Hakim ini boleh dikatakan ‘tidak berapa tegas’. Ini advantage yang baik untuk team Anwar.

Makanya, ‘rasional’ – moral victory kalau dapat batalkan Hakim tidak boleh digunapakai. Apakah kita sanggup untuk berhadapan dengan Hakim yang lebih ‘keras’; jelas Karpal? Makanya, Anwar menerima keputusan Karpal untuk menarik semula rayuan kepada usaha mengecualikan Hakim. Anwar percaya dan menganggap keputusan panel guamannya betul dan tepat.

Anwar sendiri nampaknya sangat sibuk di Parlimen. Kenyataan mengenai APCO telah dijadikan modal oleh BNBBC untuk membawa Anwar ke Jawatankuasa Khas. Anwar diberikan tempoh seminggu untuk membuat jawapan.

Walaupun kes di Parlimen tidak sepenting kes liwat yang ada di mahkamah; Anwar tetap terpaksa mempersiapkan dirinya untuk membentangkan jawapan. Mana nak hadir mahkamah kes liwat; mana nak hadir ke Parlimen untuk menjawab soalan berkaitan APCO.

Kita ucapkan selamat kepada Anwar; dan semoga kita dapat ketemu lagi di mahkamah.

Continue Reading Mac 23, 2010 at 9:57 am 2 comments

Early Day Motion, RPK dan Al Gore

Ramai juga yang bertanya kenapa dalam suasana yang semakin hangat di Parlimen; Ketua Pembangkang mengambil keputusan untuk pergi ke London dan meninggalkan sidang. Setelah teruk diserang di dalam Parlimen oleh mantan orang kanannya sendiri; Pak Sheikh al-Liwati tak mahu membuang masa mendengar semua cerita benar Zahrain. Soal Agong yang menunggu memorandum kononnya. Soal Panglima ATM yang siap sedia untuk berkhidmat demi Anwar dan Kerajaan 16hb September 2008. Jangan kita lupa, ramai juga rakyat yang tertipu dan benar-benar bersedia untuk memperoleh kerajaan baru.

Barisan kabinet pun dah mula disusun secara baik-baik. Menteri Luar kita sekarang yang dah lembut dan selalu senyum; pernah juga menjadi sebahagian daripada kabinet bayangan Anwar. Akhirnya, dapat juga berada dalam kabinet ‘sebenar’. Dalam politik ni, kalau kita nakal-nakal sedikit; ada ruang lebih baik untuk naik.

Apa yang beria sangat Anwar nak ke London di waktu sidang parlimen ini? Sudah tentu, Anwar tidak akan meninggalkan sidang kerana nak jumpa RPK (Raja Pitnah). Buang masa sahaja. Sudah tentu ada perkara yang lebih wajar untuk membuatkan Anwar ke sana.

Anwar pastinya gembira, pada 18hb Mac 2010 yang lalu – Parlimen British telahpun meluluskan usul (early day motion). Apa dia early day motion ini? Usul yang dibentangkan melalui kaedah EDM ini tidak pun sepenting mana sebenarnya. Menurut kaedah Parlimen Westminster, mana-mana ahli parlimen dibenarkan untuk membentangkan EDM (tidak kira berkenaan perkara-perkara apa sekalipun; termasuk benda-benda bodoh dan trivial). Ini bukan pandangan blog ini sahaja. Malahan, dalam definisi biasa pun, EDM membawa maksud:-

An early day motion (EDM), in the Westminster system, is a motion tabled by Members of Parliament for debate “on an early day” (namely an unspecific date in the future). They are only very rarely debated on the floor of the Chamber of the House. EDMs remain open for signature for the duration of the parliamentary session. EDMs can be tabled on matters ranging from trivial, even funny, topics to those of epoch-making importance. The censure motion by which the Labour Government of James Callaghan was ejected had its origin in an early day motion (no. 351 of 1978–79), put down on March 22, 1979, by Margaret Thatcher.

Kepada Parlimen Britsh, kes Anwar ini adalah kes kelakar sahaja sebenarnya. Trivial. Membayangkan betapa bengapnya seorang Ahli Parlimen Pembangkang yang ‘engage’ college drop out hanya kerana layanan istimewa. Janganlah Anwar menganggap ini ‘endorsement’ Parlimen Bristish terhadap dirinya. Tidak ada pun. Seolah-olahnya, ini hanyalah usul ranting PKR di Selangor yang tidak dilayan oleh Khalid Ibrahim sahaja, layaknya. Tak lebih dan tak kurang.

Antara yang pernah dibentangkan sebagai EDM: adalah soal hak mengambil gambar, isu naik basikal dan sebagainya. Lah, kalau ditambah dengan cerita Anwar ini – EDM ni macam lawak Mr Bean sahaja sebenarnya.

Di London, Anwar dijadualkan akan berjumpa dengan RPK. Di mana? Katanya, di sebuah hotel di hujung Oxford Street. Park Lane? Ini dikhabarkan oleh pemberi maklumat sahaja. Mungkin betul, mungkin tidak. RPK pun pandai juga, tak mahu ada orang lain tahu.

Anwar dan Raja Pitnah Keterlaluan (RPK) akan menyusun strategi baru untuk berhadapan dengan kes Liwat minggu depan. Anwar nak spinning yang lebih baik tentang Nyonya Mansor. Tak cukup garing. Nak cerita hebat – bayaran pun kena hebat. Anwar kena hantar ‘ration’ kepada RPK nampaknya. Bagi duit lebih sikit. Baru cerita Nyonya Mansor boleh RPK ‘buatkan’.

Selain RPK, Anwar juga akan berjumpa Al Gore. Ini kisah ‘dana’. Anwar nak minta pertambahan dana sebab apa yang ada – dah tak berapa nak cukup. Untuk Anwar dan keluarga, 9 generasi cukup lagi. Tapi nak tumbangkan kerajaan, Anwar kena lebih daripada itu. Baru la sedap nak kalahkan Najib.

Continue Reading Mac 21, 2010 at 12:09 am 3 comments

Himpunan Baju Merah ‘Bangkok’ Idaman Anwar!

Apapun strategi yang ada, pokoknya mestilah tercapai kepada matlamat dan kehendak sebenar. Kalau kita nakkan sesuatu, apapun cara, kita mesti laksana dan buat. Ini yang penting. Kebelakangan ini, Anwar dikhabarkan sangat ‘gembira dan teruja’ dengan himpunan 1 juta rakyat Thailand yang dikatakan akan berlaku sehari dua ini. Dalam beberapa siri perbincangan ‘inner circle’, Pak Sheikh banyak kali mengatakan apa hambatan untuk mengadakan himpunan yang sedemikian ramai dan hebat. Inilah ‘demokrasi sebenar’ kata Anwar sambil memandang kepada beberapa orang harapan yang diberikan kepercayaan untuk melakukan build up kepada Free Anwar Campaign.

Anwar seringkali mengungkap bahawa dia tidak percaya, apabila dia ada di dalam penjara – mampu orang lain mengadakan himpunan sebesar dan sehebat itu. Kalau hari ini Anwar dipenjarakan; apakah mampu keesokan harinya; sejuta rakyat Malaysia turun ke jalanan atas nama keadilan? Ini yang selalu Anwar persoalkan. Dengan orang kanan dan kiri, termasuk Kak Wan dan Izzah – Anwar sudah pre empt kan suasana di mana dia akan berada di dalam penjara. Lalu, apa yang kamu di luar akan lakukan?

Ramai di kalangan orang kanan senyap dan tidak bersuara. Menjanjikan himpunan satu juta rakyat bagi membebaskan seorang peliwat adalah suatu yang terlalu sukar dilaksanakan. Sekali lagi, Anwar mengatakan kecewa kerana masih gagal membina ‘rasa percaya’ rakyat.

Himpunan Baju Merah yang ditaja oleh Thaksin adalah impian sebenar dan strategi terakhir Anwar. Untuk itu berlaku, momentum mesti kekal pada setiap minggu. Maka, yang terbaru berkumpullah Anwar di Perlis. Kedatangan ok. Sekitar 1,200 orang. Tapi Anwar lari daripada isu liwat secara total. Anwar buka cerita lain. Antaranya:-

– Altantuyaa
– enjin hilang
– kapal selam
– isu lompat parti
– ekonomi Thailand lebih baik dari Malaysia
– Turki bersama saya
– Qaradawi bersama saya.

Tak ada langsung penafian mengenai insiden liwat. Mungkin Anwar nak gunakan di mahkamah, tetapi apa salah Anwar ulas dan bersumpah di hadapan khalayak bahawa dia tidak pernah meliwat Saiful. Anwar tidak berani dan suka untuk ketepikan isu pokok.

Hari ini, inner circle Anwar didesak untuk mengkaji kemungkinan membawa 1juta rakyat ke jalanan kalau dia ke penjara. Ramai yang tunduk. Tidak berani nak mengatakan ya atau tidak. Hakikatnya, mereka masih tidak yakin bahawa ianya mampu dilakukan atas nama keadilan kepada seorang ‘peliwat’. Kalangan inner circle sendiri ada yang tidak merestui hubungan terlarang antara Pak Sheikh dan Saiful. Ada yang mengingatkan, tapi Anwar enggan dengar dan meneruskan kegemarannya.

Hari ini, Anwar bertanya kemungkinan satu juta rakyat Malaysia turun untuk melepaskannya. Kenapa Anwar begitu bersedia untuk ke penjara? Apakah Anwar tidak perasan bahawa ini dengan sendirinya membuktikan dia kurang yakin dengan pihak peguam belanya sendiri?

Anwar mesti berhenti daripada terus menggunakan Qaradawi dalam memberi fatwa bersifat ‘individual’ begitu. Fatwa mestilah menjaga maslahah ammah. Maslahah dan kepentingan ramai. Bukan fatwa mengenai kefasikan mereka yang tidak memihak kepada Anwar. Ini sudah terlalu ‘personalized’ dan jika ianya dibenarkan berlaku – maka akan banyaklah fatwa individu akan timbul di kalangan dunia Islam.

Anwar mestilah melihat ke dalam dan bagaimana dia mampu memperoleh kepercayaan dengan melakukan sumpah mubahalah. Untuk makluman semua, memang sumpah ini sudah ada di dalam jadual Anwar. Namun, Anwar mahu menggunakannya di masa dan tempat yang betul. Anwar akan hanya melakukan sumpah di saat akhir, sebagai kaedah membawa rakyat ke jalanan. Itu Anwar akan lakukan. Malahan, menurut kajian Free Anwar Campaign; jika ianya dilakukan di hadapan Dr Asri, Nik Aziz dan Haji Hadi; peratus sokongan akan meningkat sekitar 35 hingga 40 %. Malahan, pada ketika ini – Anwar sedang menyusun senarai ulama’ untuk melakukan sumpah – dan dalam masa sama, memberikan ‘keuntungan politik’ maksimum. Anwar nakkan angka peratusan sekitar 65 %.

Kita kena tunggu sejauh mana kajian ‘impak politik’ sumpah Anwar akan berakhir. Kalau dengan sumpah membawa keuntungan politik besar, ‘why not?’, kata Anwar sewaktu berbincang dengan inner circle kelmarin.

Continue Reading Mac 15, 2010 at 2:34 pm 13 comments

Menyusun Siri Kekacauan Untuk Membantu Pak Sheikh!

Kita wajar ucapkan tahniah, kerana ada di kalangan rakyat kita yang berhempas pulas memikirkan kaedah untuk mencetuskan kekacauan dalam membantu membebaskan Anwar daripada kes sodominya pada ketika ini. Hampir setiap malam mereka bertemu, berbincang dan berdiskusi untuk menjayakan ‘build up momentum’ untuk membawa kes sodomi Anwar ke jalanraya. Walaupun pada hakikatnya, tidak ramai yang menjadi pemula kepada usaha ini; masyarakat mesti diyakinkan bahawa Anwar adalah seorang ‘mangsa’ dan bukan peliwat yang wajar dihukum oleh undang-undang.

Memang pada hakikatnya, di kalangan orang dalam PKR sendiri maklum; bahawa kalaupun berlaku liwat – ianya bersifat ‘consensual’. Suka sama suka. Ini ramai di kalangan mereka sendiri setuju. Ramai sebenarnya yang bercakap tentang keperluan Saiful diberikan bilik yang besar – sedang amanah dan tanggungjawab yang dipikulnya tidak sepenting mana. Tapi ada job function dan role lain yang orang lain tak boleh nak laksana. Bila Saiful buat dan sanggup; maka dia layak berada di tempat itu.

Dalam pertemuan dengan POLIS semalam, Pak Sheikh bahasakan Polis sejak dari awal. ‘Korang ni dah tak ada kerja lain ker…? Cukuplah tu menyusahkah PKR dan Pembangkang. Beri peluang untuk kami memimpin. Kami akan jaga POLIS. Kami sayang POLIS’. Semua ini adalah antara dialog ampu Pak Sheikh semalam. Ampu nak menarik hati POLIS agar tidak mengambil tindakan kepadanya. Sewaktu di KSS kelmarin, Azmin Ali dan penyokong PKR selamba sahaja memanggil POLIS sebagai ‘anjing dan barua kerajaan’. Semalam dialog sudah jadi lain. Mereka dah sayang POLIS.

Kita kena faham dengan kerja POLIS. Mereka nak mempertahan keamanan untuk majoriti rakyat yang lain. Majoriti rakyat yang tak peduli samada Pak Sheikh adalah peliwat/homoseksual/mahupun Tiger Woods Melayu. Kurang-kurang Tiger Woods pilih perempuan. Ini Pak Sheikh, lain macam citarasanya.

Antara dua kekacauan dan siri demonstrasi yang bakal diadakan adalah berkenaan GST dan ISA. GST akan dikepalai oleh Dr Hatta (tidak pasti samada ianya sudah mendapat restu pimpinan atau tidak); dan ISA akan dianjurkan oleh GMI.

Demonstrasi GST/ISA ini sebenarnya sebahagian daripada ‘Free Anwar Campaign’. Ini yang dinyatakan dalam satu kertas kerja yang dibincangkan kelmarin. Free Anwar Campaign; tidak boleh fokus kepada isu Anwar. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Team Free Anwar Campaign ini adalah penerimaan rakyat dengan hakikat Anwar adalah ‘innocence’ adalah di peringkat 17.5 % sahaja. Ini survey. Penyelidikan. 32 % lagi masih mahu menunggu ‘perbicaraan’ sebagai kayu ukur bahawa Anwar bersalah atau tidak. Ini kajian yang dibentangkan kepada Anwar sendiri. Anwar terkejut dengan figure tersebut kerana ianya terlalu rendah. Namun ini hakikat.

Maka, intervention yang dicadangkan adalah CD Fatwa Al-Qaradawi. Yang ini diedarkan di kawasan-kawasan selektif. Termasuk di Bandar Baru Bangi. Kenapa Bangi? Anwar mahu mendapat buy in kelompok pertengahan Melayu. CD ini ada kesan yang baik. Tetapi belum mampu mewujudkan ‘wave’.

Makanya, ‘Free Anwar Campaign Manager’, termasuk seorang pakar yang didatangkan dari Amerika – bersetuju bahawa ianya perlu dimulakan dengan subjek dan perkara lain dahulu. Kena cari ‘tajuk lain’ yang difikirkan boleh membawa rakyat keluar ke jalanan. Maka, GST dan GMI akan mengambil tempat. Anwar amat berharap agar kedua-dua himpunan ini mampu menjadi pemula kepada ‘Free Anwar Campaign’. Semua dalam mesyuarat setuju – dan yakin ianya boleh membangkitkan figure sokongan kepada Anwar dengan apa cara sekalipun.

Maka inilah game plan terbaru Anwar. Wujudkan kekacauan dan keresahan di hati rakyat. Cetuskan huru hara. Naikkan figure bahawa Anwar ‘innocence’ dan merupakan mangsa konspirasi daripada 17.5 % kepada 35 %. Rakyat sanggup berada di jalan kerana GST/GMI – maka rakyat sanggup berada di jalan untuk FAC (Free Anwar Campaign).

Strategi ini mungkin membawa kejayaan. Hurdle utama Anwar adalah ‘PAS’. Setakat ini pimpinan PAS tidak mahu committ dengan usaha demonstrasi. Hadi bermain sikap diam diri. Nasharuddin tidak ada command di dalam PAS. Maka, Mahfuz menjadi harapan utama Anwar dalam menarik PAS ke jalanan. Dr Hatta diharapkan dapat deliver kekacauan (prestasi baik, separuh bogel dalam kes PPSMI). Makanya, lebih ramai pimpinan PAS diharapkan dapat turun memberi bantuan kepada GST/GMI dan akhirnya FAC.

Kita tidak tahu hukuman kepada mereka yang sanggup menimbulkan kekacauan; tetapi inilah terdesaknya puak PKR pada ketika ini.

Continue Reading Mac 12, 2010 at 2:51 pm 11 comments

Kiriman Terdahulu


Mac 2010
I S R K J S A
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Capaian Umum

  • 75,321,823 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 SCAMS TARGETING TOURISTS IN ASIA
    10 Scams Targeting Tourists in AsiaBy Jon Lucas, Toptenz, 24 September 2017.Traveling in Asia is out of this world. The culture is alien, and the food is far removed from what people eat in the west. And no, we’re not talking about fortune cookies (which were actually invented in San Francisco). And of course, there is so much more to Asia that’s incredible […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Tiada 1MDB, tiada jawab skandal, lalu main "sampah"
    Demikianlah pembohong aktivis politik kelas rendah PPBM yg ambil cue dari Mahathir ketika berkempsn di Larut semalam.Politik melabel orang yang lagi menyokong peejuangannya yang pentingkan diri dan menyelimpang itu memang tabiat lamanya.Politik Mahathir politik low class pembuli.MENCARI SAMPAH SEBENAR DALAM PPBM.1. Ketika berceramah di Bukit Merah, Perak Tun […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Trend Politik Masa Kini- Mengungkit Tindakan Masa Lalu
    1. Pengajaran kepada ahli-ahli politik yang berjawatan dalam kerajaan, suatu hari nanti, jika anda “break the rank” apatah lagi boleh mengancam kedudukan mantan kawan-kawan, tindakan anda khususnya yang bersifat “jelek” akan didedahkan, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI), seperti mana yang dilakukan terhadap kerugian spekulasi mata asing y […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Trend Politik Masa Kini- Mengungkit Tindakan Masa Lalu
    1. Pengajaran kepada ahli-ahli politik yang berjawatan dalam kerajaan, suatu hari nanti, jika anda “break the rank” apatah lagi boleh mengancam kedudukan mantan kawan-kawan, tindakan anda khususnya yang bersifat “jelek” akan didedahkan, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI), seperti mana yang dilakukan terhadap kerugian spekulasi mata asing y […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]