Tenang, Undi Melayu & Masalah Anwar…

Januari 31, 2011 at 10:02 am 4 comments

Anwar nyata masih lagi kecewa dengan kejayaan UMNO mendapat keputusan yang baik di Tenang. Anwar sejak awal; sudahpun mengingatkan rakan-rakan PR untuk bersungguh memastikan kemenangan PAS di Tenang. DAP diarahkan oleh Anwar untuk memastikan undi Cina akan memihak kepada PAS. Ujian besar buat DAP. Tapi seperti biasa; DAP mampu dan dapat melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna dan baik. Undi Cina amat jelas menyokong penuh PAS. Hampir 70 %! Bayangkan, PAS sudah mula dapat diterima baik oleh orang Cina dengan keyakinan yang diberikan oleh DAP.

DAP memang bekerja kuat. Tak pernah takut dengan provokasi. Pemuda UMNO Johor beberapa kali seakan mengugut untuk melakukan sabotaj terhadap kempen DAP. Sayangnya, itu semua tidak mampu menghalang DAP mencatatkan keputusan baik di Peti Undi Cina. Kecemerlangan ini adalah sesuatu yang menggembirakan DAP.

Sayangnya, DAP sudahpun menempelak PKR dan PAS kerana GAGAL memberikan impak sama di kalangan pengundi Melayu. Johor atau bukan Johor, hakikatnya PAS dan Anwar sendiri sudah semakin kehilangan ‘sokongan’ di kalangan pengundi Melayu. Sampai bila DAP boleh bersabar dengan kelemahan ini? Sampai bila?

Kalau benar Anwar ingin membawa PR ke PUTRAJAYA: Anwar memerlukan ‘kad baru’ dalam mengembalikan keyakinan orang Melayu. Kena ada benda baru. Cerita pasal Rosmah sahaja TIDAK CUKUP untuk mengembalikan keyakinan orang Melayu. Belum ada sesuatu yang ‘spesifik’ yang boleh orang melayu harapkan daripada Anwar.

Reformasi Anwar tidak membawa bersama ‘impian dan ideal baru’ untuk orang Melayu. Anwar suka ‘pukul rata’; dan strategi itu nyata tidak mampu membawa kembali sokongan Melayu kepada PR. Yang menjadi kerisauan DAP adalah situasi di Selangor. Jika undi Melayu masih belum mampu dibawa kepada PR; maknanya – Selangor juga akan berhadapan dengan masalah besar kepada PR. Ini yang DAP tidak mahu tengok dan lihat.

Anwar kena kembali memikirkan kaedah untuk mengembalikan sokongan orang Melayu. Setakat ini Anwar gagal.

Hadi dan Nik Aziz tidak punya ‘aura ekonomi’. Yang mereka ada ‘aura ustaz dan Islam’ yang belum tentu mampu menarik undi Melayu.

Anwar – kena fikirkan cepat-cepat; atau satu demi satu Negeri PR akan jatuh ke tangan BN semula.

Advertisements

Entry filed under: Reformasi PKR, Weakest Link in PR. Tags: , , , , .

Azmin Siap Sedia Ambil Alih… Anwar Tanding PUTRAJAYA?

4 Komen Add your own

  • 1. Mohd  |  Januari 31, 2011 at 12:07 pm

    DAP tidak boleh berkuasa sepenuhnya tanpa sokongan PAS dan PKR. Itu sebabnya DAP terpaksa berkerjasama dgn PAS dan PKR.
    Jika DAP menolak PAS dan PKR, PAS akan berkerjasama dgn UMNO dan DAP tidak langsung ada peluang utk merampas kuasa dari orang Melayu yg mudah lupa ……..

    Balas
  • 2. biawak  |  Januari 31, 2011 at 1:01 pm

    dan lebih memeranjatkan dlm prk tenang… kelihatan pengundi cina mula beralih sokongan terhadap bn.. buktinya bn memenangi 3 dari 4 peti undi majoriti pengundi cina.. manakala peti undi majoriti india dan melayu disapu habis oleh BN.. PR nampaknya punya masa depan yg agak suram menjelang PRU13

    Balas
  • 3. Jamilludin  |  Januari 31, 2011 at 1:43 pm

    Kelebihan yang ada pada Umno/BN hanya terletak pada media arus perdana dan jentera kerajaan yang mereka tunggangi sahaja. Tanpa kedua-dua alat ini, Umno/BN sudah lama tumbang dan berkubur. Umno/BN sedar akan hal ini, oleh itu mereka sudah lama memanipulasi sepenuhnya media arus perdana untuk memfitnah Pakatan Rakyat dengan sokongan dan bantuan jentera kerajaan yang ditungganginya.

    Masalah orang Melayu Umno ialah mempercayai media arus perdana melebihi dari mempercayai ajaran Islam yang sebenar. Bagi mereka Islam Umno sahaja yang benar dan kefahaman selain Islam mereka adalah sesat khususnya yang dibawa oleh PAS.

    Kegagalan besar PAS ialah kerana tidak mampu menyampaikan Islam sebenar kepada orang Melayu Umno ini bagi memperbetulkan kefahaman salah mereka. Ceramah dan usrah yang dijalankan oleh PAS selama ini hanya dalam kalangan pengikut dan penyokong mereka sahaja.

    PAS sebenarnya gagal menembusi kubu Umno untuk menyampaikan risalah Islam yang sebenar. PAS sepatutnya bekerja lebih keras lagi mencari jalan dan memikirkan strategi supaya dapat menembusi kubu Umno ini. Ahli-ahli PAS juga gagal dalam mentarbiahkan keluarga, rakan dan jiran mereka dengan kefahaman Islam yang sebenar.

    Mereka sepatutnya menanggalkan lambang parti pada diri mereka dan masuk ke dalam kalangan masyarakat Umno dan perlahan-lahan memperbetulkan kefahaman salah mereka (Umno) itu. Tanpa strategi ini, rasanya PAS akan gagal dalam usahanya untuk diterima dan mendapat sokongan Melayu Umno.

    Balas
  • 4. demokrasi  |  Januari 31, 2011 at 2:25 pm

    Kenapa perlu menemplak satu pihak sahaja? Kenapa saudara tidak memberi ruang kepada PR membuktikan kepimpinan mereka sedangkan saudara mampu memberi ruang kpd BN selama hampir 60 thn? Kalau saudara rasa saudara mengamalkan demokrasi, saya ingin saudara beri ruang buat PR untuk 5 tahun shj dan kita lihat adakah Anwar hanya mampu beromong kosong atau melaksanakan janjinya. Saudara setuju dengan konsep demokrasi ini ?

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Januari 2011
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Capaian Umum

  • 75,323,999 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • INFOGRAPHIC: WHAT FOOD EXPIRY DATES REALLY MEAN AND THEIR IMPACT ON WASTE
    Every year, people throw away millions of tonnes of food they deem not safe to eat. They often check the expiration date, and if the date has passed, the food ends up in the bin. Are we still confused about the "use by" or "use before" labels? Is our lack of understanding of food labels contributing to food waste? This infographic explain […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Buat apa libatkan Interpol jika salahlaku Jho Loh oversea?
    Datok Zahid Hamidi nafikan spin yang dimulakan media sosial:Ia mungkin timbul dari laporan berikut:KUALA LUMPUR: Malaysia has asked Interpol to try to locate a Malaysian financier for questioning over his suspected involvement in a multi-billion dollar scandal at state fund 1Malaysia Development Berhad (1MDB), the deputy prime minister said on Monday (Oct 23 […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Dana RM7.5bilion KKLW: Hak Rakyat Luar Bandar Dinafikan
    1. Siasatan SPRM terhadap dana RM7.5bilion KKLW hampir “full circle”. Mereka yang pernah menjadi “inner circle” rata-rata sudah ditahan reman. Kalau melihat modus operandi penahanan, memang terlihat bahawa target utama adalah Datuk Shafie Apdal.2. Dalam skandal sebesar ini, memang sah dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kuasa. Memang daripada segi argume […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Dana RM7.5bilion KKLW: Hak Rakyat Luar Bandar Dinafikan
    1. Siasatan SPRM terhadap dana RM7.5bilion KKLW hampir “full circle”. Mereka yang pernah menjadi “inner circle” rata-rata sudah ditahan reman. Kalau melihat modus operandi penahanan, memang terlihat bahawa target utama adalah Datuk Shafie Apdal.2. Dalam skandal sebesar ini, memang sah dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kuasa. Memang daripada segi argume […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: