Perbandingan Pencapaian: Taib Mahmud Vs. Nik Aziz

Mac 21, 2011 at 2:13 pm 3 comments

Apa kaedah kita dalam mengukur pencapaian seorang pemimpin? Sejauh mana pemimpin tersebut berjaya membangunkan Negeri? Memajukan bandar? Mewujudkan peluang pekerjaan? Memastikan pembangunan yang adil? Melaksanakan program kesejahteraan penduduk tanpa menurut kaum? Jumlah ceramah dan program agama yang dijayakan? Berapa banyak kenduri yang dihadiri? Berapa banyak kain pelikat yang dia pakai?

Hakikatnya, rakyat memerlukan ‘kaedah’ menilai pemimpin dengan lebih objektif dan terbuka. Bukan dengan rasa benci dan perbezaan ideologi. Bandingkan secara objektif; siapa yang lebih mampu memimpin dengan lebih baik. Siapa yang lebih banyak berjasa. Siapa yang lebih mampu membawa perubahan.

Transformasi, perubahahan, changes bukannya berlaku macam itu sahaja. Mesti ada ‘thinking’ dan pemikiran di belakangnya. Itu yang kita rakyat biasa lebih minat nak tahu dan nilaikan. Jangan sekadar cakap dan ‘lunakkan’ rakyat dengan cerita agama; tetapi mereka kedana dan miskin dalam segenap segi.

“…Kelantan menduduki tangga kedua terkebawah selepas Perlis. Perbandingan tanpa mengambil kira saiz penduduk seperti ini, walau bagaimanapun, adalah kurang tepat. Dengan mengambil KDNK per kapita negeri ini yang berjumlah RM1727, kajian ini mendapati Kelantan berada di anak tangga yang terkebawah sekali. Saiz pendapatan per kapita Kelantan adalah lebih kurang satu
pertiga daripada saiz KDNK per kapita nasional yang berjumlah RM5815.4. Ini menunjukkan dengan pertumbuhan ekonomi yang perlahan tetapi pertumbuhan penduduk yang lebih pantas, ekonomi Kelantan telah tercicir dalam arus pembangunan ekonomi nasional…(
Ekonomi Negeri Kelantan dari Perspektif Analisis Shift-Share Wilayah; UPM)

Ini faktanya, apa pembaharuan yang Nik Aziz bawa ke Kelantan? Setakat Bazar Perniagaan; apalah sangat nak dibandingkan dengan Daerah Industri Samalaju; dengan pembangunan Halal Hab di Tanjung Manis; pembangunan di Bintulu, Miri, Mukah, Kapit dan Kuching.

Orang Islam, orang Melayu jangan mudah sangat nak menilai ‘kepimpinan’ dengan nilai yang mudah dan simplistik. Jangan nak ikut panjang jubah dan lamanya berucap dan berceramah agama. Apa yang nampak depan mata? Zaman Khalifah dahulu pun melihat kepimpinan dalam neraca yang sama. Berapa banyak usahawan yang dibina? Kepentingan jalan ekonomi. Kepentingan kewujudan bandar-bandar utama. Semua ini kena diambil kira.

“Bukan sahaja prestasi pertanian Kelantan
lebih rendah daripada prestasi sektor ini di
peringkat nasional, malah prestasi sektor ini di
peringkat nasional juga adalah lebih rendah
daripada prestasi ekonomi keseluruhannya. Jika
sektor pertanian Kelantan dibenarkan
berkembang secepat perkembangan KDNK
nasional yang jauh lebih pantas itu
..”

20 tahun pemerintahan Nik Aziz sudah menarik Kelantan ke belakang; bukan ke depan. Jauh sangat nak diperbandingkan apa yang ada di Kelantan dengan apa yang ada di Sarawak. Jauh. Kalau nak argue daripada sudut pendapatan ‘oil and gas’; itu sebenarnya bukan ‘asas sebenar’ kepada kemajuan Sarawak. Hakikatnya, State Planning Unit (SPU) yang ada di Sarawak; jauh berbeza dengan apa yang ada di Kelantan.

Kelantan masih lagi mengekalkan pemimpin yang lemah, tidak visionary, tidak ada idea – dan akhirnya membelit Kelantan dengan segala macam permasalahan ekonomi. Oleh yang demikian, siapa lebih berkesan? Taib atau Nik?

Advertisements

Entry filed under: Anwar Ibrahim Baru?, Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sarawak, Weakest Link in PR. Tags: , , , .

Anwar Kencing SNAP? Y suruh T; T lapor Y; Y kencing rakyat…

3 Komen Add your own

  • 1. tokjeng  |  Mac 22, 2011 at 7:12 pm

    Saya rasa artikel ini tidak tepat dari sudut analisisnya. Mungkin benar Kerajaan negeri Kelantan tidak kaya yang penting rakyat kelantan ‘kaya’ dan hidup lebih makmur. Bagi kami itu lebih penting.Mungkin kami kurang cash money tapi dengan cash money yang sedikit itu kami tetap punya kuasa beli yang tinggi. Harga barang murah malah nilai rumah dan tanah adalah pada tahap yang mampu dimiliki rakyat. Walaupun rakyat kelantan dilihat ‘miskin’ kerana tiada wang tunai yang banyak di bank tapi mereka punya harta berupa kebun getah, kebun buah dan tanah sawah untuk menyara hidup mereka. Tak guna kita bermegah hidup di bandar tapi tak punya kuasa beli yang besar. And one more thing kalau UMNO nak tawan Kelantan atau benci sangat ngan Pas atau Pakatan Rakyat tak payahlah dihina rakyat kelantan. JANGAN ulangi kesilapan Dato ZAM dulu.. Kalau dok buat gaya kempen macam ni, alamat sampai bila-bila la Kelantan bagi kat PAS.. Kata orang cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar..

    Balas
    • 2. soulz  |  Mac 25, 2011 at 4:06 am

      itu la kebodohan org melayu…asyik komen ikut suka hati sja…suruh jd pemimpin…buta mata nampak duit…kerajaan pas pegang kelantan,so brapa sen kerajaan pusat nk bg peruntukan???ckp mmg sng bro..kerajaan BN tau paw duit rakyat smpai ratus bilion dh,tp brapa yg diberi blik kpd rkyat?dont be fool..

      Balas
  • 3. Tanpa Nama  |  Ogos 14, 2011 at 12:46 pm

    hahaha..ada gak blogger bodoh.igt dh ada intenet otak jd byk ilmu..hahaha

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Mac 2011
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,328,545 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 8 FLYING TAXIS THAT ARE SO CRAZY, THEY JUST MIGHT WORK
    Eight flying taxis that are so crazy, they just might workBy Nick Lavars, New Atlas, 12 February 2018.Flying taxis still seem very much like something pulled right out of science fiction, but when transport heavyweights like Boeing, Airbus and Uber start pumping millions of dollars into their development, it might be time to take all of this a bit more serio […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS The Unspinners

  • MAHATHIR DAN KEKAYAAN YANG DISEMBUNYIKAN....!!!
    ⬛ Di antara harta milik Mahathir ialah rumah-rumah mewah yang terdapat di berbagai tempat. Sebagai contoh :-i) Sesiapa yang berada di tol plaza Sg. Besi dapat melihat sebuah bungalo besar yang terletak di atas banjaran bukit di The Mines. Ini adalah satu dari rumahnya.ii) Dia juga memiliki sebuah rumah di Subang yang dibina oleh Rin Kin Mei.iii) Selain ini, […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • PANAS BERAPI! INI AHLI PARLIMEN BUKAN BERMUSIM TETAPI IKHLAS BERJUANG UNTUK RAKYAT!
    SINDROM baru nak tunjuk muka di kampung-kampung daerah pedalaman melanda pemimpin pembangkang sejak kebelakangan ini dan tidak terkecuali di Baling.Maklumlah, dengan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang bakal diadakan bila-bila masa sahaja dari sekarang, apa yang penting bagi pembangkang adalah menghemoikan diri ke kawasan-kawasan itu untuk meraih undi.Wala […]

RSS Musram Rakuman

  • HAK SABAH & SARAWAK DALAM MA63 AKAN DIKEMBALIKAN- DS NAJIB
    Dato Seri Najib Razak telah berulang kali memberi pengakuan bahawa mana-mana hak Sabah dan Sarawak yang terambil, sama ada sengaja atau tidak sengajakan sebelum ini, sudah pasti dikembalikan untuk masa depan dua negeri itu dan rakyatnya.Menurut Perdana Menteri, beliau sebagai Perdana Menteri untuk semua, sanggup mengembalikan hak-hak Sabah dan Sarawak, keran […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Spbo Terpercaya, Memilih Yang Kamu Mau!
    Kepada anda yang memiliki banyak kemauan dalam pandangan hidup maka kamu sanggup cobalah terhadap main-main di Spbo terpercaya. Disana, anda akan meraih banyak sekali kesempatan yg dapat menurunkan anda kesempatan kepada mendapatkan maslahat keuangan yg pass gede jika laba finansial…Read more ›

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • HAK SABAH & SARAWAK DALAM MA63 AKAN DIKEMBALIKAN- DS NAJIB
    Dato Seri Najib Razak telah berulang kali memberi pengakuan bahawa mana-mana hak Sabah dan Sarawak yang terambil, sama ada sengaja atau tidak sengajakan sebelum ini, sudah pasti dikembalikan untuk masa depan dua negeri itu dan rakyatnya.Menurut Perdana Menteri, beliau sebagai Perdana Menteri untuk semua, sanggup mengembalikan hak-hak Sabah dan Sarawak, keran […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: