Perbandingan Pencapaian: Taib Mahmud Vs. Nik Aziz

Mac 21, 2011 at 2:13 pm 3 comments

Apa kaedah kita dalam mengukur pencapaian seorang pemimpin? Sejauh mana pemimpin tersebut berjaya membangunkan Negeri? Memajukan bandar? Mewujudkan peluang pekerjaan? Memastikan pembangunan yang adil? Melaksanakan program kesejahteraan penduduk tanpa menurut kaum? Jumlah ceramah dan program agama yang dijayakan? Berapa banyak kenduri yang dihadiri? Berapa banyak kain pelikat yang dia pakai?

Hakikatnya, rakyat memerlukan ‘kaedah’ menilai pemimpin dengan lebih objektif dan terbuka. Bukan dengan rasa benci dan perbezaan ideologi. Bandingkan secara objektif; siapa yang lebih mampu memimpin dengan lebih baik. Siapa yang lebih banyak berjasa. Siapa yang lebih mampu membawa perubahan.

Transformasi, perubahahan, changes bukannya berlaku macam itu sahaja. Mesti ada ‘thinking’ dan pemikiran di belakangnya. Itu yang kita rakyat biasa lebih minat nak tahu dan nilaikan. Jangan sekadar cakap dan ‘lunakkan’ rakyat dengan cerita agama; tetapi mereka kedana dan miskin dalam segenap segi.

“…Kelantan menduduki tangga kedua terkebawah selepas Perlis. Perbandingan tanpa mengambil kira saiz penduduk seperti ini, walau bagaimanapun, adalah kurang tepat. Dengan mengambil KDNK per kapita negeri ini yang berjumlah RM1727, kajian ini mendapati Kelantan berada di anak tangga yang terkebawah sekali. Saiz pendapatan per kapita Kelantan adalah lebih kurang satu
pertiga daripada saiz KDNK per kapita nasional yang berjumlah RM5815.4. Ini menunjukkan dengan pertumbuhan ekonomi yang perlahan tetapi pertumbuhan penduduk yang lebih pantas, ekonomi Kelantan telah tercicir dalam arus pembangunan ekonomi nasional…(
Ekonomi Negeri Kelantan dari Perspektif Analisis Shift-Share Wilayah; UPM)

Ini faktanya, apa pembaharuan yang Nik Aziz bawa ke Kelantan? Setakat Bazar Perniagaan; apalah sangat nak dibandingkan dengan Daerah Industri Samalaju; dengan pembangunan Halal Hab di Tanjung Manis; pembangunan di Bintulu, Miri, Mukah, Kapit dan Kuching.

Orang Islam, orang Melayu jangan mudah sangat nak menilai ‘kepimpinan’ dengan nilai yang mudah dan simplistik. Jangan nak ikut panjang jubah dan lamanya berucap dan berceramah agama. Apa yang nampak depan mata? Zaman Khalifah dahulu pun melihat kepimpinan dalam neraca yang sama. Berapa banyak usahawan yang dibina? Kepentingan jalan ekonomi. Kepentingan kewujudan bandar-bandar utama. Semua ini kena diambil kira.

“Bukan sahaja prestasi pertanian Kelantan
lebih rendah daripada prestasi sektor ini di
peringkat nasional, malah prestasi sektor ini di
peringkat nasional juga adalah lebih rendah
daripada prestasi ekonomi keseluruhannya. Jika
sektor pertanian Kelantan dibenarkan
berkembang secepat perkembangan KDNK
nasional yang jauh lebih pantas itu
..”

20 tahun pemerintahan Nik Aziz sudah menarik Kelantan ke belakang; bukan ke depan. Jauh sangat nak diperbandingkan apa yang ada di Kelantan dengan apa yang ada di Sarawak. Jauh. Kalau nak argue daripada sudut pendapatan ‘oil and gas’; itu sebenarnya bukan ‘asas sebenar’ kepada kemajuan Sarawak. Hakikatnya, State Planning Unit (SPU) yang ada di Sarawak; jauh berbeza dengan apa yang ada di Kelantan.

Kelantan masih lagi mengekalkan pemimpin yang lemah, tidak visionary, tidak ada idea – dan akhirnya membelit Kelantan dengan segala macam permasalahan ekonomi. Oleh yang demikian, siapa lebih berkesan? Taib atau Nik?

Advertisements

Entry filed under: Anwar Ibrahim Baru?, Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sarawak, Weakest Link in PR. Tags: , , , .

Anwar Kencing SNAP? Y suruh T; T lapor Y; Y kencing rakyat…

3 Komen Add your own

  • 1. tokjeng  |  Mac 22, 2011 at 7:12 pm

    Saya rasa artikel ini tidak tepat dari sudut analisisnya. Mungkin benar Kerajaan negeri Kelantan tidak kaya yang penting rakyat kelantan ‘kaya’ dan hidup lebih makmur. Bagi kami itu lebih penting.Mungkin kami kurang cash money tapi dengan cash money yang sedikit itu kami tetap punya kuasa beli yang tinggi. Harga barang murah malah nilai rumah dan tanah adalah pada tahap yang mampu dimiliki rakyat. Walaupun rakyat kelantan dilihat ‘miskin’ kerana tiada wang tunai yang banyak di bank tapi mereka punya harta berupa kebun getah, kebun buah dan tanah sawah untuk menyara hidup mereka. Tak guna kita bermegah hidup di bandar tapi tak punya kuasa beli yang besar. And one more thing kalau UMNO nak tawan Kelantan atau benci sangat ngan Pas atau Pakatan Rakyat tak payahlah dihina rakyat kelantan. JANGAN ulangi kesilapan Dato ZAM dulu.. Kalau dok buat gaya kempen macam ni, alamat sampai bila-bila la Kelantan bagi kat PAS.. Kata orang cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar..

    Balas
    • 2. soulz  |  Mac 25, 2011 at 4:06 am

      itu la kebodohan org melayu…asyik komen ikut suka hati sja…suruh jd pemimpin…buta mata nampak duit…kerajaan pas pegang kelantan,so brapa sen kerajaan pusat nk bg peruntukan???ckp mmg sng bro..kerajaan BN tau paw duit rakyat smpai ratus bilion dh,tp brapa yg diberi blik kpd rkyat?dont be fool..

      Balas
  • 3. Tanpa Nama  |  Ogos 14, 2011 at 12:46 pm

    hahaha..ada gak blogger bodoh.igt dh ada intenet otak jd byk ilmu..hahaha

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Mac 2011
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,318,032 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • SELAMAT HARI RAYA
    SELAMAT HARI RAYATO ALL MUSLIM BLOGGERS AND FRIENDSMAY THIS JOYOUS OCCASION BRINGS US TOGETHER IN PEACE

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Orang kg perlu tahu DOJ wayang tamil Madey khianati negara
    Scrip writer: Clare RewcastleLeading Actor: KhairuddinSupporting Actor: Matthias ChangSupporting Actress: Loretta LynchProducer: Mahathir-SorosDirector: ? (Mystery)Semua ini berdasarkan complainant yg mana sesiapa pun boleh buat complainant.COMPLAINANT ADALAH KHAIRUDDIN ABU HASSAN DAN DIBANTU MATTHIAS CHANG.Sepatut kita sedar bahawa bukan Najib atau Rosmah y […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Tiada Rakyat Malaysia Terbabit Insiden Serangan Bom Di Makkah
    KUALA LUMPUR: Kementerian Luar mengesahkan tiada rakyat Malaysia dilaporkan terbabit dalam insiden serangan bom berani mati berhampiran Masjidilharam di Makkah pada Jumaat yang mencederakan 11 orang termasuk lima pegawai polis Arab Saudi. Dalam satu kenyataan pada Sabtu, kementerian itu berkata, ia akan memantau situasi berkenaan melalui Konsulat Jeneral Mal […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • PANAS BERAPI! GAMBAR ROSMAH KHATAM QURAN PASTI AKAN BUATKAN PARA HATERS KEPANASAN!
    Walau beliau dihina dan dicerca dengan pelbagai tohmahan namun tanggungjawab beliau terhadap Allah tetap beliau laksanakan. Ini adalah gambar sekitar majlis khatam Quran Datin Seri Rosmah.Kepada yang menuduh beliau macam-macam cuba anda cerminkan diri anda, apakah anda bersih dan maksum? Sudah berkali beliau jawab tohamahan yang dilempar terhadap beliau teta […]

RSS Musram Rakuman

  • Kerjaan BN Sabah- Sudah Mantap: Mengapa Perlu Ubah?
    Perjuangan parti Warisan Sabah, kononnya mahu kerajaan negeri yang kuat, supaya kerajaan pusat mendengar suara rakyat Sabah. Sejak tahun 2004, kerajaan negeri Sabah adalah kerajaan terkuat di negara ini, selepas negeri Sarawak. Jadi mengapa mahu mencari lagi kerajaan negeri yang kuat???Terlupa kah Datuk Shafie Apdal, bahawa Sabah dan Sarawak merupakan simpan […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Kerjaan BN Sabah- Sudah Mantap: Mengapa Perlu Ubah?
    Perjuangan parti Warisan Sabah, kononnya mahu kerajaan negeri yang kuat, supaya kerajaan pusat mendengar suara rakyat Sabah. Sejak tahun 2004, kerajaan negeri Sabah adalah kerajaan terkuat di negara ini, selepas negeri Sarawak. Jadi mengapa mahu mencari lagi kerajaan negeri yang kuat???Terlupa kah Datuk Shafie Apdal, bahawa Sabah dan Sarawak merupakan simpan […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada

%d bloggers like this: