Archive for Oktober, 2011

Ahli Parlimen Bebas – ‘One-Off Sahaja!’

Sudah menjadi khabar angin yang sangat kuat di lobi-lobi hotel sekitar ibu Negara – akan KEHENDAK dan KEMAHUAN kalangan Wakil Rakyat Bebas untuk dikekalkan sebagai calon wakil rakyat ‘bebas’ dalam PRU akan datang. Macam-macam cerita yang dijual. Kononnya mereka masih banyak menyimpan rahsia Anwar. Mereka boleh menang. Mereka adalah winnable candidate yang dicari-cari oleh BN di kawasan masing-masing. Mereka sudah buat kerja lama di kawasan. Mereka punya connection yang baik dengan NGOs dan sebagainya.

Kepimpinan BN sepatutnya bertindak tegas dan secara straight forward mengatakan bahawa mereka-mereka ini TIDAK AKAN diletakkan sebagai calon di dalam PRU akan datang. Tegas dan tidak perlu berdolak dalih lagi. Wajah mereka adalah wajah yang sangat ‘tainted’ dan tidak akan diterima oleh rakyat.

Nampak gaya macam-macam taktik yang dibuat oleh kelompok Konsensus Bebas. Dalam ayat politik, mereka ini sedang mencari ‘nyawa’. Habis dilobi segala macam orang bagi memastikan mereka akan lepas sekali lagi sebagai calon dalam pilihanraya. Yang lebih celupar, siap mengatakan bahawa mereka sanggup untuk lompat pagar sekali lagi. Inilah bentuk jiwa murah yang boleh dibeli oleh wang ringgit (open secret?).

PM dan BN tidak perlu mendengar lagi dongeng kelompok yang tidak punya harga diri seperti ini. Yes, mereka sudah memberikan khidmat kepada UMNO/BN. Namun cukup setakat itu. Sejarah telah membuktikan bahawa mereka adalah kumpulang yang sanggup menjadi ‘gunting dalam lipatan’ bila tiba waktunya berbuat demikian.

Zulkifli Noordin adalah contoh yang sangat nyata. Sebagai wakil rakyat di Kulim – dia adalah seorang yang GAGAL dan mengecewakan rakyat. Tidak banyak yang dilakukan di kawasan. Malahan, pusat khidmat hanya bertahan selama setahun – akibat kekurangan modal dan bantuan daripada parti PKR. Akhirnya, demi kepentingan diri – Zul Noordin melompat dan menawarkan khidmat kepada UMNO/BN.

Sekarang ini Zul Noordin ligat mencari nyawa. PERKASA dijadikan pentas ‘bargaining power’ kepada Zul Noordin. Sama jugalah dengan Ibrahim Ali. Sampai bila kita mahu melayan kelompok penting diri seperti ini. Kononnya, jawatan sebagai NAIB PRESIDEN PERKASA akan memberikamnnya lesen besar untuk diletakkan sebagai calon di PRU nanti.

UMNO wajar memikirkan untuk mengetengahkan calon UMNO sendiri. Ramai yang mampu di Kulim Bandar Bharu. Kalau setakat nak menyaingi kerja wakil rakyat tahap sampah seperti Zul Noordin rasanya teramatlah mudah.

Deal dengan konsensus bebas ini bertaraf ‘one-off’ sahaja. Cukup. Tak perlu layan lagi. Mereka ini semua gila harta dan kedudukan. Noktah.

Demikian juga dengan wakil rakyat Wangsa Maju. WCK kata dia adalah winnable candidate buat BN. Serius? Atas dasar apa? Atas dasar ribuan orang yang hadir di rumah terbukanya? Jangan nak main bangsat YB. You’re not worth it. Failure.

PM tidak perlu lagi melayan kumpulan polong tidak bertuan yang dinamakan konsensus bebas. Mereka ini adalah buaya. Makan keliling dan sanggup khianat parti sekali lagi jika mereka perlu berbuat demikian. Jangan lupa, mereka ini menyanjungi Anwar buat sekian lama. Cakap benci pada mulut. Tapi usaha dibuat untuk melakukan ‘side deal’ dengan PKR menjelang PRU yang akan datang.

Blog ini tahu macam-macam ‘demand’ yang dikemukakan oleh konsensus bebas. Ini semua kerja ‘con-man’ nak cari duit lebih.

Continue Reading Oktober 29, 2011 at 2:42 am 4 comments

Menunggu ‘Kematangan’ dan ‘Kesetiaan’ Saifuddin…

Saifuddin memang watak yang menarik untuk berada di Parlimen Malaysia. Lembut tutur kata. Pseudo-academician punya karakter. Cakap daripada hati. Straight to the point. Tak terlalu takut dengan hirarki parti. Appealing kepada anak muda. Ini semua elemen positif yang ada pada Saifuddin.

Tapi dalam pada mempunyai pelbagai kekuatan diri yang positif – kesetiaan Saifuddin terhadap UMNO masih lagi menjadi persoalan di kalangan orang UMNO sendiri. Saifuddin kadangkala cakap tidak mengikut kedudukannya sebagai Timbalan Menteri. Lantang tak bertempat. Mendahului YB Menteri dalam banyak perkara. Kadangkala, timbul elemen kesombongan yang nyata dan tidak mampu dibendung-bendung. Blog ini kenal juga dengan dua tiga orang individu yang rapat dengan Saifuddin.

Mereka sendiri mengakui bahawa Saifuddin ‘lambat matang’ dalam kedudukannya sebagai Timbalan Menteri. Saifuddin dikatakan diletakkan di tempat yang ‘terlalu kecil’ buat dirinya yang kononnya mempunyai material seorang Menteri mahupun Timbalan Perdana Menteri. Ini yang sering diungkap oleh mereka yang rapat dengan Saifuddin. Saifuddin punya material sebagai TPM. Malahan ada juga kalangan circle Saifuddin yang mengatakan dia adalah Menteri Besar yang boleh menggantikan Long Nan di Pahang. Mana satu Saifuddin nak? MB atau TPM?

Dalam banyak kes dan isu, Saifuddin banyak mengkritik tindakan PM dan TPM. Saifuddin merasakan mereka tidak cukup ‘engage’ dengan aliran pemikiran generasi muda. Malahan, dalam beberapa isu – Saifuddin menganggap kalangan circle PM sebagai mereka yang tidak ada ‘forward-looking’. Saifuddin merasakan kalangan kakitangan pejabat PM dan TPM tidak membantu imej yang positif kepada kedua-dua pemimpin tersebut.

Isu Aziz Bari adalah contoh nyata. Sebagai Timbalan Menteri, Saifuddin patutnya lebih ‘matang’ dan tidak melompat dengan kegilaan anak muda yang kononnya menjadikan dirinya sebagai idola. Kenyataan yang dibuat macam setengah masak. Tidak selari dengan Menteri – malahan tersasar daripada situasi sebenar.

Ini belum lagi keluhan staff KPT yang merasakan mereka mempunyai ‘DUA ORANG PAK MENTERI’. Bila Timbalan merasakan dirinya adalah MENTERI – inilah jadinya.

Saifuddin memang meletakkan dirinya sebagai sinar baru kepada UMNO. Tanpa dirinya, Saifuddin merasakan UMNO akan jatuh tersembam ke bumi. Tanpa kelibat dirinya di dalam kabinet – UMNO akan menempah maut politik? Benarkah begitu?

Umum tahu, connection Saifuddin dengan jentera Anwar memang ‘superb’. Kita tahu. Kita juga maklum bahawa Saifuddin berada dalam BBM Group circle Anwar. Kita ok. Itu kepandaian Saifuddin lah. Tapi jangan sampai nak rosakkan UMNO.

Kalau Saifuddin matang – letaklah jawatan dan tanding atas tiket pembangkang. Lebih mudah. Lebih kena dengan jiwa ‘reformis’ yang kadangkala tak karuannya itu.

Rosak KPT kalau ada dua MENTERI.

Continue Reading Oktober 24, 2011 at 10:37 am 15 comments

Di sebalik lawatan Anwar ke Sarawak…

Khamis 20 Oktober 2011

Program 1

6.00 – 7.30 mlm – Ceramah Demi Rakyat di Parlimen Mambong

Lokasi: No 155, Kampong Seratau, Jalan Kucing / Serian, Serian.

Program 2

8.00 – 9.00 mlm – Ceramah Demi Rakyat di Parlimen Mas Gading

Lokasi : Caguor Café, Kampong Sebuloh, 4th Mile Bau / Lundu Road, Bau

Program 3

10.00 – 11.00 mlm – Ceramah Demi Rakyat di Parlimen Santubong

Lokasi: Buntal Seafood, Kampong Buntal, Petrajaya, Kucing.

==============================================

Yang dinyatakan di atas hanyalah JADUAL RASMI. Yang lebih menarik perhatian adalah jadual TIDAK RASMI Anwar di Sarawak. Banyak cubaan dilakukan untuk bertemu dengan beberapa orang individu ‘strategik’ bagi menarik mereka bertanding di atas tiket PKR dalam pilihanraya yang akan datang. Beberapa orang PEGAWAI TINGGI Kerajaan juga dijadualkan bertemu Anwar di dalam jadual TIDAK RASMI Anwar di Sarawak.
Antara yang sedang ligat dikejar oleh PKR di Sarawak adalah Timbalan Pengarah Jabatan Ukur dan Survei Sarawak. Anwar memang bersungguh bagi menggerakkan kemungkinan menarik Sajeli Kipli ke dalam jentera pilihanraya PKR Sarawak. Cerita ini pecah kerana terdapat ‘resistant’ di kalangan orang kuat PKR Sarawak bagi mengenengahkan calon daripada jabatan kerajaan. Beberapa pemimpin PKR Sarawak menganggap bahawa mengenengahkan calon pegawai kerajaan seolah-olah memperkecilkan kemampuan mereka di kawasan. Anwar pening kepala.

Cubaan awal Anwar mendapatkan Datuk Sudar ternyata gagal. Anwar tak dapat berjumpa pun dengan Sudar. Anwar hanya dijanjikan oleh Azmin bahawa Pengarah tersebut boleh dibeli dengan wang ringgit. Ternyata meleset.

Anwar sendiri sebenarnya tidak berasa yakin bahawa pimpinan PKR Sarawak mampu menarik perhatian pengundi. Baru Bian mungkin ya. Yang lain? Masih hijau dan tidak pandai berpolitik. Sebab itu Anwar insist menginginkan beberapa orang calon di kalangan kakitangan jabatan kerajaan di Sarawak. Pada Anwar, mereka lebih ‘winnable’ daripada mereka yang dalam parti!

Kepimpinan PKR Sarawak memang risau dengan perkembangan ini. Jika Anwar mengekalkan rentak ini – peluang mereka untuk menjadi calon akan musnah. Apa pilihan? Sabotaj parti!

Sebab itu…ada kemungkinan PKR akan menjadi lebih teruk menjelang PRU yang akan datang. Retak sedang menanti belah….

Continue Reading Oktober 21, 2011 at 1:42 am Tinggalkan komen

Kerja Mudah…

Kita boleh pujilah kerja PEMANDU dalam mengeluarkan video pra-pilihanraya di bawah banner gtproadmap. Banyak video sama mengenai KR1M, NKRA itu dan ini disiarkan di dalam Youtube bagi menarik minat anak muda. Tapi nampaknya, PEMANDU yang kononnya dianggotai oleh kalangan ‘first-class-graduates-from-Ivy League-Univ’ juga mengamalkan prinsip ciplak dan tiru. Kerja mudah. Malas nak fikir. Ciplak dan ambil apa sahaja yang ada dalam ‘market’.

Takkanlah kalangan pegawai kanan PEMANDU yang dibayar dengan puluhan ribu ringgit sebulan hanya mampu MENCIPLAK hasil kerja penyediaan manifesto PAP Singapura? Setakat itu sahaja? Apakah dah kurang sangat pekerja kreatif anak tempatan yang boleh memberikan sumbangan yang lebih baik?

PEMANDU patut rasa malu kerana menciplak karya orang lain dan mengharapkan ianya akan berjaya melonjak wibawa DS Najib Razak. Ini semua jalan nak menempah kutukan pembangkang yang akan menggunakan isu sama tak lama lagi.

Dalam mesyuarat khas komunikasi PKR, mereka jelas mentertawakan kerja PEMANDU yang mereka anggap sebagai KARYA CIPLAK. Tak ke malu?

Sebab itu, blog ini pernah menyatakan bahawa staff PEMANDU adalah juga mereka yang suka acara ‘minum-minum’ dengan budak-budak PKR. Sudahnya, banyak rahsia yang dikeluarkan kepada parti lawan apabila sudah mabuk. Inilah dia. Belajar tinggi. Akhlak rendah.

Apa jaminan dengan video ala karikatur ianya akan menarik minat rakyat.

Pernah PEMANDU tengok karya remaja bangsa Cina – atas nama ‘Evybody’ yang lebih baik dan bermutu daripada karya CIPLAK PEMANDU?

# siapa yang dapat kontrak untuk melaksanakan projek video ‘komunikasi’ di dalam PEMANDU? syarikat mana?
# apakah ianya telah melalui proses pemilihan yang telus (atau memang atas dasar – ‘kawan-kawan’?
# PEMANDU yang kononnya membawa ideal LIBERALISME ekonomi dan KETELUSAN pun masih mengamalkan prinsip KRONISME?
# apa KPI yang diberikan kepada syarikat-syarikat PR yang diberikan kontrak runding terus oleh PEMANDU?

Anda semua saksikan sendiri.

Video MANIFESTO PAP Singapura sewaktu pilihanraya yang lalu:-

http://youtu.be/MclBX3b0APc

Bandingkan dengan kerja CIPLAK PEMANDU:-

http://youtu.be/BpfElW8gOwk

* kalau setakat buat kerja macam ni….tak payah masuk IVY LEAGUE pun BOLEH!!!

Continue Reading Oktober 19, 2011 at 12:01 pm 1 komen

Jangan Biar Penyakit Dalam ‘Bank Rakyat’…

Pertemuan blog ini dengan beberapa orang Pegawai Kanan Bank Rakyat baru-baru ini rupanya membawa banyak ‘barah’ dalam Bank tersebut. Bank Rakyat memang nampak gah dan mahsyur – mencatatkan keuntungan yang membanggakan saban tahun; namun rupa-rupanya ada cerita kurang enak di sebalik prestasi Bank Rakyat.

Kalangan pegawai kanan Bank Rakyat sendiri tidak boleh menerima betapa amalan korupsi dan penting diri di kalangan ‘Board of Directors’ (BoD) menjadi sangat kronik dan melampau. Tuntutan perbelanjaan yang luar biasa. Ada juga ketika, seorang wakil Kementerian Kewangan di dalam BoD – menuntut segala macam kemudahan luar biasa sebagai meraikan persaraannya. Apakah mereka ini fikir, ini syarikat keluarga mereka?

Pegawai Kementerian Kewangan yang dihantar ke GLCs sepatutnya TIDAK MENJADI agen rasuah dan menyenangkan diri sendiri. Tidak perlu merengek dan meminta-minta PERCUTIAN KELUARGA ke EROPAH, tinggal di hotel yang mewah, siap dengan chaffeur dan sebagainya. Apa tugas hakiki anda? Tugas hakiki anda adalah menjaga kepentingan KERAJAAN di dalam GLCs dan tidak hanya menjadi kalangan YES-MAN dan mereka yang menuntut segala macam benda daripada pihak GLCs.

Kalangan pimpinan seperti di Bank Rakyat juga janganlah menjadi terlalu dungu dan hanya mengikut sahaja pegawai Kementerian Kewangan yang korup. Anda seharusnya memberikan surat makluman kepada kerajaan (Ketua Setiausaha Negara) bahawa mereka ini sudah menjadi taik rasuah yang melampau-lampau. Apa hak mereka menuntut itu dan ini sedang gaji bulanan mereka dibayar oleh Kerajaan?

Bank Rakyat tidak boleh menjadi ‘bank politik’ dan menjadi tempat meletakkan kawan-kawan yang mahu mencabar kepentingan politik Pak Menteri. Kadang-kadang inilah yang menyebabkan kalangan profesional muda dalam kerajaan/swasta menyampah dengan situasi yang berlaku di dalam syarikat milik Kerajaan seperti Bank Rakyat ini.

SPRM perlu melihat semula segala laporan audit di dalam Bank Rakyat yang dirasakan sangat-sangat mencurigakan. Banyak ‘expenses’ luar jangka yang menjaga kepentingan orang dan individu tertentu. Itu belum cerita Pak Menteri yang meletakkan anak sendiri sebagai DUTA BANK RAKYAT – tetapi sangat sukar hadir di dalam event yang dianjurkan oleh Bank Rakyat sendiri! Apakah tidak ada conflict of interest bila Pak Menteri meletakkan anak sendiri sebagai DUTA?

# berapa banyak peruntukan CSR Bank Rakyat yang hanya tertumpu di kawasan BERA?
# berapa pakej harga anak Menteri sebagai DUTA Bank Rakyat? Berapa kerap turun program CSR?
# berapa expenses Bank Rakyat untuk memuaskan hati kalangan BoD yang kemaruk menggunakan wang Bank?
# apakah perbelanjaan BoD selaras dengan ‘terms’ Bank Rakyat?
# berapa kali Bank Rakyat dinasihatkan oleh Bank Negara agar menguruskan perbelanjaan dengan lebih disiplin?
# apakah semua keperluan ‘audit-compliance’ dipatuhi oleh Bank Rakyat?

Pak Menteri jangan anggap Bank Rakyat sebagai harta dan hak milik PERIBADI. Ingat tu. Ini adalah Hak Rakyat. Bukan hak Ahli Parlimen BERA.

* kakitangan Bank Rakyat amat suka dengan perlantikan Abdul Mutalib Alias sebagai Lembaga Pengarah Bank Rakyat yang baru. ada integriti yang sangat tinggi.

Continue Reading Oktober 18, 2011 at 3:04 pm 4 comments

Aziz Bari Pun Jadi Rebutan PAS/PKR?

Memang menjadi rumours kuat di dalam UIAM bahawa Aziz Bari akan meletakkan jawatan dalam masa yang terdekat ini. Khabarnya, Aziz sudahpun memberitahu kalangan rakan-rakan rapat bahawa POLITIK akan menjadi jalan seterusnya buat beliau meneruskan perjuangan. Sementelahan merasakan perlantikan Rektor UIAM sebagai tidak berasaskan merit dan hanya disebabkan ‘know-who’; Aziz menyifatkan tidak ada sebab untuk dia kekal di dalam UIAM yang dibina oleh aspirasi kerajaan BN.

Malahan, dalam beberapa siri pertemuan dalaman antara Aziz Bari dan kelompok intelektual UIAM: Aziz Bari hanya memberikan tempoh 6 bulan untuk Rektor UIAM baru berkuasa. Selepas daripada itu, dia akan mengosongkan semula jawatan Rektor kerana tidak tahan dengan tekanan dalaman.

Kita sememangnya sedar, UIAM (GOMBAK, PJ, KUANTAN) adalah markaz kepimpinan baik untuk PAS dan PKR. Kedua-dua parti ini mendapat nikmat besar daripada kalangan ahli akademik dan pelajar UIAM. UIAM adalah ‘support-based’ yang mantap bagi PKR dan PAS.

Sewaktu ditanya oleh seorang rakan akademik UIAM – samada Aziz akan bertanding atas parti apa; jawapan yang diberikan sungguh menduga. ‘Ana boleh bertanding waima atas tiket DAP’. Steady.

Kita memang mengharapkan pseudo-academician seperti Aziz Bari membuang wibawa akademiknya dan terjun ke dalam politik sepenuh masa. Jangan tangguh lagi. Buat sekarang.

Aziz Bari tahu bahawa dia mempunyai ‘resistant’ yang sangat kuat di dalam PAS. Kritikan Aziz Bari kepada TG Hadi Awang adalah kemuncak – bahawa Aziz Bari sudah membina kumpulan musuh yang besar di dalam PAS.

Contoh, adalah kenyataan akhbar Tuan Ibrahim di atas desakan Aziz Bari agar Hadi meletakkan jawatan :-

17 Jamadil Awal 1432 H | 20 April 2011
Saya diminta oleh pihak media untuk memberikan respon terhadap kenyataan seorang pakar perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari agar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi bin Awang ditukar ekoran kekalahan PAS di Terengganu pada tahun 2004, dan juga kekalahan PAS di dalam siri beberapa pilihanraya kecil kebelakangan ini termasuk juga kegagalan PAS merebut sebarang kerusi di dalam pilihanraya negeri Sarawak yang lalu.

Pertama saya ingin menyatakan bahawa Dr Abdul Aziz Bari selaku seorang warganegara Malaysia yang layak untuk mengundi, berhak untuk mengeluarkan pandangan beliau terhadap PAS. Ini kerana PAS selaku parti yang bertanding di dalam pilihanraya memerlukan undi daripada rakyat dan bukan hanya sekadar undi ahli-ahlinya sahaja untuk menang di dalam pilihanraya.

Justeru, ini merupakan hak Dr Abdul Aziz Bari untuk mengeluarkan pandangan beliau. Selebihnya, terserahlah kepada ahli-ahli PAS untuk membuat penilaian dan keputusan yang terbaik.

Namun, perlu saya ingatkan, PAS mempunyai kaedah-kaedahnya yang tersendiri untuk memilih pemimpin. Menukar pemimpin semata-mata kerana kalah dalam pilihanraya adalah satu langkah yang kurang tepat. Ini kerana belum tentu jika individu lain dipilih, PAS boleh menang pilihanraya.

Aziz Bari tidak menolak kemungkinan bahawa dia akan bertanding di kampung halamannya di Sabak Bernam (PAS). Dalam masa yang sama, PKR juga menawarkan kerusi Parlimen Gombak kepada Aziz Bari (Azmin – Lembah Pantai; Nurul Izzah – Permatang Pauh).

Tak ramai intelektual seperti Aziz Bari yang boleh pilih antara PAS dan PKR. Hebat…

Continue Reading Oktober 17, 2011 at 11:45 pm 1 komen

Nasihat Untuk Media Strategist

Kita sama-sama ucap tahniah kepada Media Prima yang kononnya membuat perubahan ‘positif’ kepada top leadership di syarikat tersebut. Oklah. Walaupun tak menyeluruh, At least ada changes. Walaupun tak melibatkan kalangan yang lebih wajar – diGANTI; tapi ini semua permulaan yang baik. For a start. Honestly, orang macam Ahmad Talib, Johan Jaafar, Ashraff – semuanya tak membantu pun agenda PM. Sangat kurang. Bodek sahaja yang kuat.

Ini pandangan seorang yang biasa ‘bergaul’ dengan puak-puak ni. Tak ada benda lain. Yang penting, bodek dan terus membodek. Selagi boleh. Asalkan periuk nasi sendiri terjaga. Layan.

Soalnya, siapa sebenarnya benar-benar ‘thinker’ di belakang usaha media PM? Siapa? Sri Pentas? Jalan Riong? Putrajaya? Menara Kembar PETRONAS (OMO)? Bangsar? Jalan Chan Sow Lin? Apartment belakang Intercontinental (Hotel Nikko)? Havana Club, Concorde? Kat mana dan siapa?

Siapapun yang mengaku dia supremo kepada agenda media PM – perlu sedar; mereka tak control semua. Banyak sangat group. Masing-masing dengan tindakan dan pelan masing-masing? Sebab itu, kalau adalah agaknya nasihat kecil kepada kalangan penjawat-penjawat baru dalam Media Prima; perkara berikut mesti diambil perhatian:-

1. Jangan sombong

Tak kiralah baik di NST ataupun di Tv3; cukup-cukuplah dengan sikap sombong dan bongkak. Selalu muhasabah diri. Jangan nak lonjak diri sendiri. Fikir agenda PM. Bukan agenda poket dan kereta apa yang korang drive. Jangan bongkak.

2. Dahulukan Big Boss

Jangan ada boss nombor 2, nombor 3, ketua penasihat kepada boss, chief advisor kepada boss, orang kanan boss – ingat wajah PM kita, Najib Razak sahaja. Dalam masa yang sama, janganlah jual nama big boss pada setiap masa. Big boss suruh ini. Big boss suruh itu. Padahal, ini semua nak memudahkan kerja peribadi. Jangan take side dalam ‘peperangan kasih sayang’ antara OMO dan Khyril Anas. Hati-hati.

3. Ikhlaskan Hati

Jangan buat kerja untuk kepentingan diri. Ikhlas kerja untuk boss. Bukan menjahanamkan. Kalau setakat masuk NST; tugas utama hanya memastikan gambar PM di muka depan SETIAP HARI – ini semua sokong yang membawa rebah. Content bro. Fokus kepada content. NST kalau nak dapat credibility semula; mesti berani jadi suara kebenaran. Bukan ikut cakap dan jadi akhbar bodek. Cukup-cukuplah zaman Johan Jaafar dan Ahmad Talib ni. Semua ini ‘jurassic’ punya media strategist. Rakyat dah bosan. Kalau you all masih pakai strategi sama…alamatnya…melingkup….

4. Wider Engagement!

Jangan korang anggap korang sahaja yang pandai; korang sahaja yang bijak. Ke parit lah juga jawabnya. Engage dengan semua; walaupun dia hanyalah seorang blogger tepi jalan yang tak ada agenda politik. Jangan suka sideline orang ikut kehendak sendiri. Ini tidak. Kalau blogger nak jumpa – sampai bertahun pun masih belum dapat ruang. Masih lagi suka nak main kejar-kejar dengan blogger. Bro…ramai blogger bukan nak duit you. Kita nak kongsi experience. Bukan nak potong jalan you. Ingat tu.

5. Bigger picture

Jangan ambil sikap silo – dan bergerak seorang diri. Dalam politik Malaysia sekarang ni, yang boleh bergerak sendiri dan merangka agenda peribadi hanyalah OMO dan Ahmad Maslan. Dua orang ini sahaja. Yang lain, kena fikir ‘bigger picture’. Kalau masih ada mentaliti Ahmad Maslan – jaga PM sampai kena jaga PUNGGUNG PM – alamatnya….melingkup juga. Oopss…sorang lagi yang boleh gerak sendiri ini…Farid Ridzuan.

Peringkat awal ini, itu sahajalah dulu. Selamat bertugas dan melaksanakan amanah masing-masing. Kalau dalam masa 3 bulan, NST, TV3, Media Prima masih lagi dengan nada dan cara yang sama – maka hujah awal tadi adalah benar dan tepat. Masalah sebenar adalah Johan Jaafar dan Ahmad Talib. Kalau dua-dua ini tak diganti dan dimasukkan dengan new blood; letaklah Rupert Murdoch sekalipun – NST akan jadi macam itu juga. Johan sudah hilang dia punya Midas Touch.

Hati-hati dengan rakan sekeliling. Anda sentiasa diperhatikan.

Berilah feedback yang ‘ikhlas’ kepada PM….bukan hanya fikir korang punya ‘S-Class’.

* tunggu sahaja kemunculan Deepthroat NST, Deepthroat Tv3, Deepthroat Media Prima tak berapa lama lagi….

Continue Reading Oktober 15, 2011 at 10:47 pm 1 komen

Kiriman Terdahulu


Oktober 2011
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Capaian Umum

  • 75,343,153 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 7 INNOVATIVE STREET LIGHTING DESIGNS OF THE FUTURE
    7 Innovative Street Lighting Designs of the FutureBy Christopher McFadden, Interesting Engineering, 7 October 2019.Over 140 years ago, Thomas Edison produced the world's first commercially viable electric light bulb. Since then, they have been making life and work easier and keeping us all safer on the streets.Here we explore seven interesting concepts […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NAJIB KENA TIPU NGAN JHO LOW?
    Kebabian apakah yang melanda penyokong2 UMNO yang masih menyokong Najib ni? Semakin banyak Najib bersuara semakin terbukalah akan penipuan dia selama ini. Aku dulu sokong dia, tapi bila dah tahu dia ni penipu dan pencuri, maka aku decide nak jauhkan diri.Pada mulanya aku malas nak usik dia tapi malaun terBANGSAT ni mulut banyak pulak sehinggakan aku hilang s […]

RSS Musram Rakuman

  • PRK KIMANIS- MASIH SUKAR DIRAMAL
    ADALAH diakui, setakat ini persaingan sengit antara calon Warisan dan BN, meskipun tempoh kempen akan berlabuh pukul 12 malam ini.Pada PRK kali ini, seluruh pemimpin utama telah turun berkempen, walaupun di pihak Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir dan pemimpin utama DAP seperti Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng tidak turun berkempen. Di peringkat negeri, selain s […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • SEO, it’s more important than you think…
    Starting a blog is one thing, but running a blog and ensuring that people see it is another. There is no point in writing anything if no one is there to see it, unless you are of course just writing for yourself.  But if you are like me (a blogger in Malaysia) and want people to find your …

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Anjuran Ampuh untuk Dapat Ulung Judi Togel Online
    Pemain judi yang mencari togel online umpama jenis judi yang dimainkan, senantiasa mengejar kiat untuk Menjuarai. Sederetan angka yang dipasang pada menu betting, jika tampak di pasaran togel, maka akan membuat Anda mendapat dana keberhasilan yang cukup cukup pada deposit. Agar dapat ulung judi togel, Anda strategis memilih petunjuk yang ada di Web, atau sar […]

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • PRK KIMANIS- MASIH SUKAR DIRAMAL
    ADALAH diakui, setakat ini persaingan sengit antara calon Warisan dan BN, meskipun tempoh kempen akan berlabuh pukul 12 malam ini.Pada PRK kali ini, seluruh pemimpin utama telah turun berkempen, walaupun di pihak Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir dan pemimpin utama DAP seperti Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng tidak turun berkempen. Di peringkat negeri, selain s […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • SEO, it’s more important than you think…
    Starting a blog is one thing, but running a blog and ensuring that people see it is another. There is no point in writing anything if no one is there to see it, unless you are of course just writing for yourself.  But if you are like me (a blogger in Malaysia) and want people to find your …

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada