Money distribution politics

Oktober 6, 2011 at 1:53 pm 1 komen

By TAY TIAN YAN
Translated by Soong Phui Jee
Sin Chew Daily

It is rumoured that the 2012 Budget would bring civil servants a “surprise”, including wage adjustment and bonuses.

We shouldn’t be too surprised as it has been a “surprise” of the annual Budget over the past few years.

However, Pakatan Rakyat has tabled an alternative budget three days ahead before the federal government presents its 2012 Budget.

Pakatan Rakyat leader Datuk Seri Anwar Ibrahim proposed RM5.9 billion to raise 1.3 million civil servants’ wages.

It is not a problem to raise wages and distribute bonuses. We should appreciate the contribution of civil servants since they are the backbone of the country.

More importantly, 1.3 million of civil servants equal to 1.3 million of votes.

The government has been facing a deficit of RM50 billion and it should not be a problem to bear another RM5.9 billion.

This reminds me of Greece. Yes, we are talking about Greece again.

However, in addition to its economy, let’s learn also about its politics.

Greece is a two-party democratic country and it is indeed its advantage. Greece is also a populist state, and it is where the problems lie.

Populist politics means pleasing the masses and arousing the people’s passion to achieve political purposes.

Populism does not care about ruling ideologies, management efficiency and prospects, but only power retention is concerned.

The immature two-party system has exacerbated populism in Greece.

There are two major political parties in Greece, namely the New Democracy (ND) and The Panhellenic Socialist Movement (PASOK).

To fight for power, the two parties have given every effort, including distributing political candies, to gain the people’s support.

The situation was worse 30 years ago when Andreas G. Papandreou, father of the current president, took the office.

He implemented a set of “dependency politics” and recruited a large number of civil servants to ease unemployment. He also provided them with social benefits similar to those of advanced countries, even Greece was a pauper among European countries.

Everyone was eager to join civil services and if a satellite fell to Greece, it would hit mostly civil servants.

Of course, the government had to give them work to do. Therefore, a coffee shop licence application had to go through the examination of 25 government departments and the loss caused by the delay of approval was actually paid by consumers.

The government had also set up a body in 1950 to drain a lake and build roads in northern Athens.

In 1957, the lake was drained and the roads were built. However, the body was retained even without a new task. Today, sixty years later, the body still exists and it was actually recruiting a new driver before the outbreak of debt crisis.

Today, when the Greek government has to cut deficit to save the country, these civil servants have been the first to stage street protests.

Malaysia is not Greece but Greece is a mirror, reminding us not to repeat its mistakes.

The Malaysian economic problems lie on the lack of productivity and the slow economic growth has resulted in low-income.

Regardless of the BN or the Pakatan Rakyat, they should propose policies to revive the economy and drive growth instead of emptying the Treasury while making the people to become more dependent on subsidies.

It is easy to distribute money and it is also easy to collapse a country.

 

=====

Nampaknya media Cina pun tak seronok dengan bajet yang dibentangkan oleh Anwar. Populis dan nak menang undi itu satu hal. Tapi sampai nak menjahanamkan tabung perbendaharaan, adalah satu cadangan yang tidak dapat diterima akal.

Anwar khabarnya memang tidak berpuas hati dengan kerja Rafizi Ramli kali ini. Walaupun tidak bercakap secara peribadi dengan Rafizi, Anwar menyatakan perkara sama kepada Azmin Ali. Bajet alternatif kali ini Anwar sifatkan sebagai weak dan tidak berjaya. Tak mampu nak wujudkan minat orang terhadap PR. Malahan, Anwar sudahpun mengarahkan Azmin untuk melakukan ‘head hunting’ dan mencari seorang dua lagi ahli ekonomi muda untuk diserap ke dalam Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.

Antara yang menarik minat Anwar adalah seorang anak muda yang sedang bertugas di Strategic Planning, PETRONAS. Seorang lagi yang Anwar sedang perhati dan minta Azmin risik adalah seorang VP di Khazanah Nasional yang dikatakan mempunyai pemikiran ekonomi yang sangat advanced. Kedua-duanya, putih dan jambu…satu lagi penyakit biasa Anwar.

Rafizi nampaknya sudah semakin turun saham. Anwar memang tak gemar budak lelaki montel. Rafizi sudah terlalu montel buat Anwar. Anwar mahukan yang kurus, slim dan mempunyai pemikiran yang kedepan. Bukan perut.

Anwar khabarnya sanggup menawarkan harga yang tinggi kepada dua-dua anak muda PETRONAS dan KHAZANAH NASIONAL ini. Kita tunggu kalau-kalau Azmin berjaya membawa pinangan Anwar. Kalau berjaya…SAH, Anwar memang ada ‘taste tinggi’ bab-bab anak ikan ni.

Ingatan juga buat penasihat (punahsihat) Najib – supaya tak buat bajet nak menghabiskan duit kerajaan sahaja. Fikir panjang.

Advertisements

Entry filed under: Anwar Ibrahim Baru?, Reformasi PKR, YB Azmin Ali. Tags: , , , , .

Perang Dalaman di RTM? Musuh OMO dilantik syarikat di Amerika Syarikat?

1 Komen Add your own

  • 1. amorprocuro  |  Januari 17, 2013 at 3:25 am

    Hi, all is going nicely here and ofcourse every
    one is sharing information, that’s genuinely excellent, keep up writing.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Oktober 2011
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Capaian Umum

  • 75,320,182 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • VIDEO: THE RING OF FIRE
    Earth is a unique planet, restless and dynamic, where continents shift and clash, volcanoes erupt, and glaciers grow and recede. There are titanic forces that are constantly at work, leaving behind a trail of geological mysteries. One of Earth's intriguing mysteries is the presence of a huge arc of geological destruction surrounding the Pacific. It is k […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • SPRM: Pakatan Rasuah ketakutan, mula tunjuk bangang
    Yang umum adalah exco PAS Iskandar. Habis tu kenapa Kelantan takde masaalah IBR. Adakah PAS Selangor ikut sama menyamun?Agak2 ada apa2 tak minggu depan? Tak semesti Selangor hehehe ...Oleh sebab Azmin ketakutan, Pakatan Harapan jadi bangang.Tuan Ibrahim ni pun kadang2 nampak antara Anwarinas atau hanya Tok Lebai bangang.Paling bangang sekali, pastinya adalah […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Tonton Annabelle Sampai Terkencing Dalam Seluar?
    Perak Today Perak Today - PerakToday - The Portal Serius filem Annabelle: Creation ni, seram sangat? Itu mungkin kata-kata pertama daripada mereka yang belum lagi menonton filem seram-thriller arahan David F. Sandberg ini. Dalam ulasan Rotten Tomatoes, filem ini disebut sebagai filem paling seram tahun ini (scariest movie of the year) dan filem prekuel genre […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: