Nasihat Untuk Media Strategist

Oktober 15, 2011 at 10:47 pm 1 komen

Kita sama-sama ucap tahniah kepada Media Prima yang kononnya membuat perubahan ‘positif’ kepada top leadership di syarikat tersebut. Oklah. Walaupun tak menyeluruh, At least ada changes. Walaupun tak melibatkan kalangan yang lebih wajar – diGANTI; tapi ini semua permulaan yang baik. For a start. Honestly, orang macam Ahmad Talib, Johan Jaafar, Ashraff – semuanya tak membantu pun agenda PM. Sangat kurang. Bodek sahaja yang kuat.

Ini pandangan seorang yang biasa ‘bergaul’ dengan puak-puak ni. Tak ada benda lain. Yang penting, bodek dan terus membodek. Selagi boleh. Asalkan periuk nasi sendiri terjaga. Layan.

Soalnya, siapa sebenarnya benar-benar ‘thinker’ di belakang usaha media PM? Siapa? Sri Pentas? Jalan Riong? Putrajaya? Menara Kembar PETRONAS (OMO)? Bangsar? Jalan Chan Sow Lin? Apartment belakang Intercontinental (Hotel Nikko)? Havana Club, Concorde? Kat mana dan siapa?

Siapapun yang mengaku dia supremo kepada agenda media PM – perlu sedar; mereka tak control semua. Banyak sangat group. Masing-masing dengan tindakan dan pelan masing-masing? Sebab itu, kalau adalah agaknya nasihat kecil kepada kalangan penjawat-penjawat baru dalam Media Prima; perkara berikut mesti diambil perhatian:-

1. Jangan sombong

Tak kiralah baik di NST ataupun di TV3; cukup-cukuplah dengan sikap sombong dan bongkak. Selalu muhasabah diri. Jangan nak lonjak diri sendiri. Fikir agenda PM. Bukan agenda poket dan kereta apa yang korang drive. Jangan bongkak.

2. Dahulukan Big Boss

Jangan ada boss nombor 2, nombor 3, ketua penasihat kepada boss, chief advisor kepada boss, orang kanan boss – ingat wajah PM kita, Najib Razak sahaja. Dalam masa yang sama, janganlah jual nama big boss pada setiap masa. Big boss suruh ini. Big boss suruh itu. Padahal, ini semua nak memudahkan kerja peribadi. Jangan take side dalam ‘peperangan kasih sayang’ antara OMO dan Khyril Anas. Hati-hati.

3. Ikhlaskan Hati

Jangan buat kerja untuk kepentingan diri. Ikhlas kerja untuk boss. Bukan menjahanamkan. Kalau setakat masuk NST; tugas utama hanya memastikan gambar PM di muka depan SETIAP HARI – ini semua sokong yang membawa rebah. Content bro. Fokus kepada content. NST kalau nak dapat credibility semula; mesti berani jadi suara kebenaran. Bukan ikut cakap dan jadi akhbar bodek. Cukup-cukuplah zaman Johan Jaafar dan Ahmad Talib ni. Semua ini ‘jurassic’ punya media strategist. Rakyat dah bosan. Kalau you all masih pakai strategi sama…alamatnya…melingkup….

4. Wider Engagement!

Jangan korang anggap korang sahaja yang pandai; korang sahaja yang bijak. Ke parit lah juga jawabnya. Engage dengan semua; walaupun dia hanyalah seorang blogger tepi jalan yang tak ada agenda politik. Jangan suka sideline orang ikut kehendak sendiri. Ini tidak. Kalau blogger nak jumpa – sampai bertahun pun masih belum dapat ruang. Masih lagi suka nak main kejar-kejar dengan blogger. Bro…ramai blogger bukan nak duit you. Kita nak kongsi experience. Bukan nak potong jalan you. Ingat tu.

5. Bigger picture

Jangan ambil sikap silo – dan bergerak seorang diri. Dalam politik Malaysia sekarang ni, yang boleh bergerak sendiri dan merangka agenda peribadi hanyalah OMO dan Ahmad Maslan. Dua orang ini sahaja. Yang lain, kena fikir ‘bigger picture’. Kalau masih ada mentaliti Ahmad Maslan – jaga PM sampai kena jaga PUNGGUNG PM – alamatnya….melingkup juga. Oopss…sorang lagi yang boleh gerak sendiri ini…Farid Ridzuan.

Peringkat awal ini, itu sahajalah dulu. Selamat bertugas dan melaksanakan amanah masing-masing. Kalau dalam masa 3 bulan, NST, TV3, Media Prima masih lagi dengan nada dan cara yang sama – maka hujah awal tadi adalah benar dan tepat. Masalah sebenar adalah Johan Jaafar dan Ahmad Talib. Kalau dua-dua ini tak diganti dan dimasukkan dengan new blood; letaklah Rupert Murdoch sekalipun – NST akan jadi macam itu juga. Johan sudah hilang dia punya Midas Touch.

Hati-hati dengan rakan sekeliling. Anda sentiasa diperhatikan.

Berilah feedback yang ‘ikhlas’ kepada PM….bukan hanya fikir korang punya ‘S-Class’.

tunggu sahaja kemunculan Deepthroat NST, Deepthroat Tv3, Deepthroat Media Prima tak berapa lama lagi….

Advertisements

Entry filed under: APCO, Media Prima, Omar Muatapha Ong, PRU 13. Tags: , , , , .

Tawau & Kalabakan….Dalam Genggaman Anwar? Aziz Bari Pun Jadi Rebutan PAS/PKR?

1 Komen Add your own

  • […] Nasihat Untuk Media Strategist Kita sama-sama ucap tahniah kepada Media Prima yang kononnya membuat perubahan ‘positif’ kepada top leadership di syarikat tersebut. Oklah. Walaupun tak menyeluruh, At least ada changes. Walaupun tak melibatkan kalangan yang lebih wajar – diGANTI; tapi ini semua permulaan yang baik. For a start. Honestly, orang macam Ahmad Talib, Johan Jaafar, Ashraff – semuanya tak membantu pun agenda PM. Sangat kurang. Bodek sahaja yang kuat. Ini pandangan seorang yang biasa ‘bergaul’ dengan puak-puak ni. Tak ada benda lain. Yang penting, bodek dan terus membodek. Selagi boleh. Asalkan periuk nasi sendiri terjaga. Layan. Soalnya, siapa sebenarnya benar-benar ‘thinker’ di belakang usaha media PM? Siapa? Sri Pentas? Jalan Riong? Putrajaya? Menara Kembar PETRONAS (OMO)? Bangsar? Jalan Chan Sow Lin? Apartment belakang Intercontinental (Hotel Nikko)? Havana Club, Concorde? Kat mana dan siapa? Siapapun yang mengaku dia supremo kepada agenda media PM – perlu sedar; mereka tak control semua. Banyak sangat group. Masing-masing dengan tindakan dan pelan masing-masing? Sebab itu, kalau adalah agaknya nasihat kecil kepada kalangan penjawat-penjawat baru dalam Media Prima; perkara berikut mesti diambil perhatian:- 1. Jangan sombong Tak kiralah baik di NST ataupun di Tv3; cukup-cukuplah dengan sikap sombong dan bongkak. Selalu muhasabah diri. Jangan nak lonjak diri sendiri. Fikir agenda PM. Bukan agenda poket dan kereta apa yang korang drive. Jangan bongkak. 2. Dahulukan Big Boss Jangan ada boss nombor 2, nombor 3, ketua penasihat kepada boss, chief advisor kepada boss, orang kanan boss – ingat wajah PM kita, Najib Razak sahaja. Dalam masa yang sama, janganlah jual nama big boss pada setiap masa. Big boss suruh ini. Big boss suruh itu. Padahal, ini semua nak memudahkan kerja peribadi. Jangan take side dalam ‘peperangan kasih sayang’ antara OMO dan Khyril Anas. Hati-hati. 3. Ikhlaskan Hati Jangan buat kerja untuk kepentingan diri. Ikhlas kerja untuk boss. Bukan menjahanamkan. Kalau setakat masuk NST; tugas utama hanya memastikan gambar PM di muka depan SETIAP HARI – ini semua sokong yang membawa rebah. Content bro. Fokus kepada content. NST kalau nak dapat credibility semula; mesti berani jadi suara kebenaran. Bukan ikut cakap dan jadi akhbar bodek. Cukup-cukuplah zaman Johan Jaafar dan Ahmad Talib ni. Semua ini ‘jurassic’ punya media strategist. Rakyat dah bosan. Kalau you all masih pakai strategi sama…alamatnya…melingkup…. 4. Wider Engagement! Jangan korang anggap korang sahaja yang pandai; korang sahaja yang bijak. Ke parit lah juga jawabnya. Engage dengan semua; walaupun dia hanyalah seorang blogger tepi jalan yang tak ada agenda politik. Jangan suka sideline orang ikut kehendak sendiri. Ini tidak. Kalau blogger nak jumpa – sampai bertahun pun masih belum dapat ruang. Masih lagi suka nak main kejar-kejar dengan blogger. Bro…ramai blogger bukan nak duit you. Kita nak kongsi experience. Bukan nak potong jalan you. Ingat tu. 5. Bigger picture Jangan ambil sikap silo – dan bergerak seorang diri. Dalam politik Malaysia sekarang ni, yang boleh bergerak sendiri dan merangka agenda peribadi hanyalah OMO dan Ahmad Maslan. Dua orang ini sahaja. Yang lain, kena fikir ‘bigger picture’. Kalau masih ada mentaliti Ahmad Maslan – jaga PM sampai kena jaga PUNGGUNG PM – alamatnya….melingkup juga. Oopss…sorang lagi yang boleh gerak sendiri ini…Farid Ridzuan. Peringkat awal ini, itu sahajalah dulu. Selamat bertugas dan melaksanakan amanah masing-masing. Kalau dalam masa 3 bulan, NST, TV3, Media Prima masih lagi dengan nada dan cara yang sama – maka hujah awal tadi adalah benar dan tepat. Masalah sebenar adalah Johan Jaafar dan Ahmad Talib. Kalau dua-dua ini tak diganti dan dimasukkan dengan new blood; letaklah Rupert Murdoch sekalipun – NST akan jadi macam itu juga. Johan sudah hilang dia punya Midas Touch. Hati-hati dengan rakan sekeliling. Anda sentiasa diperhatikan. Berilah feedback yang ‘ikhlas’ kepada PM….bukan hanya fikir korang punya ‘S-Class’. * tunggu sahaja kemunculan Deepthroat NST, Deepthroat Tv3, Deepthroat Media Prima tak berapa lama lagi…. Jika ada respon boleh email panglimaperangcyber@yahoo.com atau komen di ruang bawah ini. […]

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Oktober 2011
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Capaian Umum

  • 75,320,349 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 RARE AND STRANGE OCCURRENCES AROUND THE WORLD
    10 Rare and Strange Occurrences Around the WorldBy Adrian Chirila, Toptenz, 20 August 2017.For the many achievements made by our men and women of science in understanding the world and everything in it, there are still a lot of things we don’t know, or we’re not completely sure about. Other things, while more logical for our level of understanding, are so ra […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Gemilang sangatkah zaman Mahathir?
    Maknanya sekiranya PH menang PRU14:-1. ISA akan diwujudkan semula? 2. Tiada lagi kebebasan bersuara? 3. Kelibat Daim, Vincent, Francis dan Ananda akan muncul semula? 4. BR1M akan dihapuskan?5. GST akan dihapuskan?6. Lebih ramai pelajar akan mendapat biasiswa pendidikan?7. Twitter dan FB disekat?8. Perjanjian ipp berat sebelah?9. Proton masih dikawal kerajaan […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: