Archive for Mac 8, 2012

Anwar CUAK analisa DAIM

Menggelabah juga Anwar minta staff sediakan report mengenai interview Daim dengan akhbar baru-baru ini. Anwar tak hirau interview dalam Utusan. Anwar lebih mahu tahu apa yang Daim beritahu kepada akhbar Cina. Anwar kata, interview Utusan bukanlah ukuran sebenar pemikiran Daim. Anwar tahu, akhbar Cina menggunakan angle yang berbeza daripada akhbar Utusan. Sebab itu, Anwar minta staff dia translate semua artikel mengenai Daim tempohari. Anwar nak tahu setiap garis.

Risau juga Pak Sheikh dengan analisa Daim. Bukan apa, Anwar sendiri maklum bahawa hubungannya dengan Daim memang baik pada satu ketika. Baik. Tidak rapat. Anwar dan Daim tidak berkongsi kumpulan pemikir yang sama. Mereka tidak berkongsi think-tank.

Daim lebih gemar menggunakan kumpulan yang sama. Bukan orang politik. Mereka yang benar-benar ada di bawah. Sebab itu, bila Daim ramal BN akan hilang banyak Negeri, semuanya tepat dan betul. Termasuk KL, memang BN kalah di 5 negeri. Daim masih punya informer yang ramai, termasuk di dalam UMNO dan kerajaan. Tun Daim kerja dalam diam. Bukan stail Anwar, belum apa-apa sekampung dah tahu. Ini perbezaan pendekatan.

Staff Anwar pun beritahu perkara berikut yang ditulis dalam China Press:-

* Tun Daim advised the government to be more cautious when launching the economic stimulus package as the country was caught in the fiscal deficit for years.

* The govt must implement structural reforms that to encourage economic growth and to enhance competitiveness .

* The country’s transformation programmes are in good progress, the Iskandar Malaysia is Daim most promising programme .

* DAP is better than MCA in attracting the people support. MCA focus on urban areas where people are very busy . DAP is getting closer to the people especially the younger generation .

* If Pakatan Rakyat three component parties do not make any changes, it is difficult for them to become strong.

Anwar cukup bengang apabila diberitahu bahawa Daim merasakan BN akan mencapai kemenangan yang lebih baik dalam PRU yang akan datang. Anwar tahu, analisa Daim memang dibeli dan ‘dipercayai’ oleh orang Cina (terutamanya dalam bandar). Kalau Daim dah mula bercakap, PR akan berdepan dengan masalah – kata Anwar.

Anwar tahu, Daim sangat ‘shrewd’ dalam permainan politik. Kalau dalam korporat pun sama. Daim ada game yang buat ramai orang pening kepala. Anwar cuma khuatir jika BN benar-benar gunakan Daim untuk bercakap dengan usahawan/profesional Cina di seluruh Negara. Kalau itu berlaku, memang PR akan berdepan dengan masalah.

Bagus juga bila Anwar tahu juga ‘takut’ dengan seseorang yang boleh buatkan cita-cita Anwar terbantut. Nampaknya, Daim adalah salah seorang ‘jinx’ kepada Anwar. Nampaknya, Anwar kena pergi Indonesia lagi hujung bulan ni – jumpa Pak Kiyai minta pendinding.

Sementara itu, seorang budak fresh grad diarah memantau statement Daim dalam mana-mana akhbar selepas daripada ini. Boleh tahan jambu. Harap tak adalah aksi karipap panas. Kita sama-sama doakan. Minta jauh. Kalau tak serik lagi – memang jenis hati batu.

Continue Reading Mac 8, 2012 at 12:12 am 1 komen


Mac 2012
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Capaian Umum

  • 65,338,114 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 131 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 INSPIRING MODERN OFFICE DESIGNS
    Office Envy: Work Doesn’t Suck in These 10 Inspiring Modern Office DesignsBy Leah Gonzalez, The Coolist, 26 May 2015.News flash! Going to work doesn’t need to be a drag. Good employers understand the value of an inspiring workplace, and these modern office designs are a case study in inspiration. Office designs like these are the result of colour study, mode […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • Pasca Sabitan: Cukup sekadar di Mahkamah
    Assalammualaikum dan Salam SejahteraFakta Kes1.    Saya sebagai Pengadu telah membuat Laporan Polis pada tahun 2008.2.    Susulan daripada Laporan Polis terbabit DSAI telah pun dituduh dan kemudiannya disabitkan, sebagaimana pertuduhan di peringkat Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.3.    Saya telah pun memberikan keterangan secara bersumpah di Mahkama […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Tun kata Najib pembohong
    Tun Dr Mahathir segera menjawab jawapan kedua Dato Najib dengan menumpukan fokus terhadap isu pembetulan kenyataan bahawa wang disingapura bukan wang tunai.Pembetulan di parlimen menjelaskan kenyataan salah sebelum ini. BSI hanya custodian kepada certificate unit amanah pelaburan dalam dana sebuah foreign fund.Ada alasan kata jika najib hendak tipu, tak perl […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

RSS Perak Today

  • Djokovic, Murray berdepan dua pemain generasi baru Australia
    PARIS: Novak Djokovic dan Andy Murray melangkah ke pusingan ketiga Terbuka Perancis malam tadi bagi bertembung dengan dua pemain generasi baru Australia, Thanasi Kokkinakis dan Nick Kyrgios. Tampil sebagai pemain pilihan utama, Djokovic terselamat daripada dibelenggu kecederaan untuk menang 6-1, 6-4, 6-4 ke atas Gilles Muller dari Luxemburg. Djokovic akan be […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

RSS Musram Rakuman

  • Teruk Betul Kah Imej DS Najib?
    1. Imej yang bagai mana DS Najib perlukan? sehingga melantik Tan Sri Lim Kok Wing pemilik Universiti yang bernama sama?2. Di peringkat antarabangsa, nama beliau cukup gah, sehingga boleh menemani Presiden Barack Obama bermain golf, di kala presiden Amerika itu sedang bercuti di Hawaii hujung tahun lalu.3. Media arus perdana, saban hari, saban jam membawa ber […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Malaysian Troops Join Arab Coalition?
    Malaysia has become the 12th country to join the coalition   Malaysian troops on Sunday arrived at Saudi Royal Air Force base to participate in the Saudi-led coalition to support the legitimacy in Yemen under Operation Restoring Hope.   Malaysia has become the 12th country to join the coalition after Senegal which is sending 2,100 ...

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Spot The Blogger

  • Jelapang :: PRK Rompin - Peneroka Ajar Pemimpin
    JENTERA Umno 1Malaysia tertumpu ke Rompin. Jentera kerajaan dikerahkan ke Rompin.  KEPUTUSANNYA : Majoriti BN merudum kepada 8,895 undi ...berbanding 15,114 undi semasa PRU-13 dua tahun lalu.Penurunan sebanyak 41.1 PERATUS. Sokongan kepada BN adalah yang terendah sejak 1990 - 60.5 peratus.Kata Tan Sri Muhyiddin Yassin: "Rakyat telah memberi ISYARAT dan […]

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Teruk Betul Kah Imej DS Najib?
    1. Imej yang bagai mana DS Najib perlukan? sehingga melantik Tan Sri Lim Kok Wing pemilik Universiti yang bernama sama?2. Di peringkat antarabangsa, nama beliau cukup gah, sehingga boleh menemani Presiden Barack Obama bermain golf, di kala presiden Amerika itu sedang bercuti di Hawaii hujung tahun lalu.3. Media arus perdana, saban hari, saban jam membawa ber […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

RSS Spot The Bloggers

  • Jelapang :: PRK Rompin - Peneroka Ajar Pemimpin
    JENTERA Umno 1Malaysia tertumpu ke Rompin. Jentera kerajaan dikerahkan ke Rompin.  KEPUTUSANNYA : Majoriti BN merudum kepada 8,895 undi ...berbanding 15,114 undi semasa PRU-13 dua tahun lalu.Penurunan sebanyak 41.1 PERATUS. Sokongan kepada BN adalah yang terendah sejak 1990 - 60.5 peratus.Kata Tan Sri Muhyiddin Yassin: "Rakyat telah memberi ISYARAT dan […]

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 131 other followers