Archive for April 25, 2012

Kadiaq Makin PUNAHKAN PKR?

Dalam pada Kadir Sheikh Fadzir menjadi ‘Most Valuable Person’ di dalam PKR pada ketika ini – rupa-rupanya sudah ada angin-angin cemburu, dendam, kesumat yang ENGGAN menerima Kadir di dalam pelukan PKR. Kita semua ingat, kehadiran Kadir sebagai bekas Menteri, Ketua UMNO Bahagian yang berpengalaman, seorang yang sangat rapat dengan Ku Li, akan menjadikan PKR lebih kuat dan mantap. Rupa-rupanya, ada yang samakan kehadiran Kadir sebagai PEMUSNAH kepada impian PKR untuk mendapat pengaruh yang lebih besar.

Menurut rakan-rakan dalam HQ PKR, ada beberapa individu sudahpun menghantar kononnya GENERAL OBSERVATION mengenai kehadiran Kadir dan kesannya kepada politik PKR. Semua report dan laporan yang dikemukakan kepada Kak Wan dan Anwar; semuanya menjurus kepada satu konklusi – KADIR adalah has been politician, dan tidak mampu mendatangkan manfaat kepada parti. Menurut rakan-rakan juga, kesemua laporan ini sudahpun terlebih dahulu dibaca oleh Azmin Ali (Azmin siap tandatangan sebagai tanda setuju).

Rupa-rupanya kehadiran Kadir menakutkan Azmin. Kekerapan Kadir dipanggil ke Segambut (rumah Anwar) sudah mendatangkan cuak kepada kumpulan tertentu. Antara yang paling risau adalah Azmin Ali, Shamsul Iskandar, Saifuddin Nasution dan beberapa orang anggota pimpinan PKR yang lain.

Mereka gagal memahami strategi Anwar untuk menjadikan Kadir sebagai ‘mentor’ kepada Izzah – dalam berdepan dengan budaya politik wang PKR yang selama ini dipelopori oleh Azmin & Gang. Raja Petra sendiri pernah menulis bagaimana ‘Izzah’ adalah ancaman besar kepada beberapa orang tokoh ‘tepian’ yang ambitious dan bercita-cita tinggi.

Kalangan mereka yang rapat dengan Azmin cukup yakin, Kadir tidak akan hidup lama di dalam PKR. Jika seorang yang kaya seperti Zaid Ibrahim mampu Azmin KAYAPKAN – apatah lagi mamak seorang ini. Pada Azmin, tidak ada tempat untuk makhluk bernama Kadir. Wasted.

Anwar sebenarnya sudah nampak ketidakselesaan Azmin dengan kehadiran Kadir. Azmin tidak tahu permainan Anwar yang lebih tinggi dan matang. Azmin gagal memahami tujuan sebenar Anwar membawa masuk Kadir. Balance of power di kalangan pimpinan PKR mesti diperbetulkan sebelum Azmin jadi besar kepala dan menganggap dia adalah indispensable di dalam PKR.

Sebenarnya, Anwar memerlukan Kadir untuk tujuan yang pelbagai. Undi Melayu di Pulau Pinang, seperti yang dimaklumkan oleh Guan Eng kepada Anwar, berada dalam keadaan yang sangat genting. LGE mencadangkan keperluan PKR bergerak menggunakan ikon mamak, dan seterusnya cuba untuk mengimbangi semula undi Melayu di PP dan Kedah. Kadir dirasakan mampu memainkan peranan ini. Azmin tak pernah ambil tahu isu ini. Pada dia, isu yang lebih besar adalah bila dia akan diletakkan sebagai Timbalan Perdana Menteri. Itu lebih utama.

UMNO pula jangan underestimate peranan Kadir dalam PKR. Khabarnya, masih ada kalangan Ketua Bahagian, Timbalan Ketua Bahagian dan AJK Bahagian yang terhutang budi dan tergadai body dengan Kadir. Tak ramai. Tetapi ada. Jentera lama Kadir di Kulim, Baling, Sungai Petani, Jerai, Jerlun masih lagi aktif dan siap memainkan peranan. Kadir ini, kalau diberikan kepercayaan oleh PKR sepenuhnya; boleh mendatangkan masalah kepada beberapa Bahagian di Kedah. Nasib baik Azmin tidak merelakan kehadiran Kadir. Wujudlah sedikit kemungkinan PKR berpecah kerana kehadiran Kadir.

Continue Reading April 25, 2012 at 11:45 pm 1 komen


April 2012
I S R K J S A
« Mac   Mei »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Capaian Umum

  • 60,929,950 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 129 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 BIZARRE OBJECTS YOU DIDN’T KNOW WERE IN OUR SOLAR SYSTEM
    10 Bizarre Objects You Didn’t Know Were In Our Solar SystemBy James Coleman-Smith, Listverse, 5 March 2015.With 4,826 confirmed planets and Kepler candidates and the discovery of a gas giant with a colossal system of 160 rings, it may seem like we know quite a bit about what is out there in the cosmos.However, the universe loves to confuse us, and - frankly […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • Pasca Sabitan: Cukup sekadar di Mahkamah
    Assalammualaikum dan Salam SejahteraFakta Kes1.    Saya sebagai Pengadu telah membuat Laporan Polis pada tahun 2008.2.    Susulan daripada Laporan Polis terbabit DSAI telah pun dituduh dan kemudiannya disabitkan, sebagaimana pertuduhan di peringkat Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.3.    Saya telah pun memberikan keterangan secara bersumpah di Mahkama […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Terdedah Dr Maza, seorang Wahabi berhati busuk macam Yahudi
    Dr Maza telah melakukan tindakan busuk hati menikam Ustaz Kazim dari belakang. Sebaik dilantik menjadi Mufti Perlis, dia telah mengeluarkan arahan untuk ban Ustaz Kazim dengan tuduhan melulu dan dipercayai atas sifat cemburu beliau.Mungkin dia mencemburui Ustaz kazim yang telah terpilih.Siapa nak pilih orang yang mulut macam lancau dan bbercakap diluar bidan […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

RSS Perak Today

  • Kelantan waspada ancaman Perak
    KELANTAN tetap waspada dengan perangkap yang bakal digunakan oleh pengendali Pe­rak, Datuk M. Karathu pada pertemuan Liga Super di Stadium Ipoh, Perak malam esok. Justeru, kapten skuad yang mendapat jolokan The Red War­riors itu, Mohd. Badhri Radzi mahu rakan-rakan sepasukannya fokus pada perlawanan tersebut yang di­jangka berlangsung sengit. Menurutnya, pe­ […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • PANAS BERAPI! APA BENARKAH KETUA PENGARAH BTN ADALAH PENCINTA ANWAR IBRAHIM?
    Ini ada cerita yang terlampau panas! Aku terkejut baca dengan pendedahan yang dilakukan oleh blog Buletin Sengal, so aku nak share dengan korang kat blog aku ni:Selama ini, cerita-cerita 'dalam kelambu' Biro Tata Negara, kurang didedahkan. Semuanya kerana kerahsiaan. Walaupun terdapat pertikaian terutama sekali membabitkan buku-buku penerbitan dan […]

RSS Musram Rakuman

  • Sabtu Ini: Himpunan Lawan Tetap Lawan- Berkumpul-Ambil Gambar-Pulang
    JANGAN bayangkan sokongan tahun 1998, terhadap Anwar, kali ini, hanya terhad kepada segelintir penyokong tegar beliau. Itupun sangat bergantung kepada SOP- berhimpuan- ambil gambar-muat naik facebook-pulang.Keadaan itu, akan sama berlaku pada Sabtu (7 mac), walaupun himpunan protes itu telah diwar-warkan sejak seminggu.Himpunan pada Sabtu, kononnya mendesak […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Tourism Thriving In Malaysia Despite Airline Tragedies
    January-October 2014 data shows 22.9 million visitors, a jump of nearly 10% from a year earlier   KUALA LUMPUR — Two airplane catastrophes put Malaysia on the map in a bad way in 2014. But the high visibility didn’t hurt the country’s tourism industry and may even have helped: Visitor numbers posted their strongest growth ...

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Spot The Blogger

  • Posting Pilihan : www.bangkit.info
    2.6 Juta Orang Kristian Bakal Dinafikan Hak Untuk ...: Seorang anak gadis Kristian di Sabah telah memilih untuk meninggalkan agama tersebut. Usianya dikatakan sekitar 16 tahun. Sebagai seorang ... Read More..

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Sabtu Ini: Himpunan Lawan Tetap Lawan- Berkumpul-Ambil Gambar-Pulang
    JANGAN bayangkan sokongan tahun 1998, terhadap Anwar, kali ini, hanya terhad kepada segelintir penyokong tegar beliau. Itupun sangat bergantung kepada SOP- berhimpuan- ambil gambar-muat naik facebook-pulang.Keadaan itu, akan sama berlaku pada Sabtu (7 mac), walaupun himpunan protes itu telah diwar-warkan sejak seminggu.Himpunan pada Sabtu, kononnya mendesak […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

RSS Spot The Bloggers

  • Posting Pilihan : www.bangkit.info
    2.6 Juta Orang Kristian Bakal Dinafikan Hak Untuk ...: Seorang anak gadis Kristian di Sabah telah memilih untuk meninggalkan agama tersebut. Usianya dikatakan sekitar 16 tahun. Sebagai seorang ... Read More..

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 129 other followers