SHELLigali bukan Petronas Carigali?

September 12, 2012 at 5:58 pm 12 comments

Ramai rakan-rakan yang berada dalam industri minyak dan gas, yang berasa sangat pelik, hairan, khuatir dan risau dengan perkembangan terkini yang berlaku dalam Petronas. Mereka kata, kalau sebelum ini, mereka hanya bertemu dengan kalangan profesional berintegriti tinggi, mempunyai semangat nasionalisme yang utuh – nampaknya trend ini semakin berubah. Sudah ada perkembangan yang sangat tidak positif berlaku di dalam Petronas.

Buat beberapa bulan kebelakangan ini, Petronas sudah menerima influx bekas pekerja Shell yang bersepah di syarikat itu. Cukup ramai. Mereka ini diletakkan di tempat-tempat yang strategik, kononnya untuk merubah cara berfikir dan cara bekerja Petronas yang dikatakan ketinggalan zaman dan tidak up to date.

Bekas kakitangan Shell ini dikatakan akan memberikan pelbagai cadangan, untuk meletakkan Petronas di tempat yang lebih baik selepas daripada ini, Sayangnya, setakat ini, kebanyakan pemain industri minyak dan gas ini tertanya-tanya perubahan yang bakal dicadangkan.

Petronas hebat selama ini dengan usaha, komitmen, kerja keras dan semangat nasionalisme pekerja Petronas sendiri. Mereka jatuh dan bangun dengan Petronas. Setia dengan syarikat itu walaupun mendapat tawaran berpuluh kali ganda daripada syarikat utama dunia yang lain.

Sayangnya, satu demi satu, individu dan ‘kroni’ seorang pemimpin kanan Petronas dibawa masuk tanpa sebarang tugasan yang spesifik. Main bawa masuk kawan sahaja?

Bermula dengan kehadiran Datuk Wee Yiaw Hin; sekarang Petronas sudah dilanda dengan demam ‘bekas pekerja Shell’. Berlambak orang Shell yang sudah diberikan tempat di dalam Petronas. Apakah mereka ini benar-benar berkemahiran, atau dibawa masuk sekadar untuk melengkapkan semangat ‘Shell’ yang sudah berada dalam Petronas?

Ada kalangan mereka yang baru dilantik dibayar dengan harga puluhan ribu USD – dan hanya memainkan peranan sebagai Advisor!!!

Blog ini amat mengharapkan kalangan pimpinan tertinggi Petronas untuk melihat kembali POLISI dan pendekatan ini. Moral kakitangan berada di tahap rendah, bilamana kemahiran mereka dipertikai dan diarah untuk mengikut penyelesaian Shell dalam semua perkara. Tanpa mahu membawa semangat perkauman, mengapa kalangan ‘advisor’ yang dibawa masuk ini semuanya berbangsa Cina? Apakah budak-budak Melayu dalam Petronas sudah kurang bijak dan lembab belaka?

Lebih merisaukan apabila kalangan orang Shell yang sudah immigrate ke Petronas ini, kebanyakannya mempunyai semangat ‘sebangsa, senegara, sejiwa’. Mohon kepimpinan tertinggi Petronas nilai semula perkembangan yang amat merisaukan ini.

Boleh Dato’ Wee nafikan kebanjiran kontraktor minyak dan gas Singapura yang semakin berlambak di Petronas??? Kerja siapa? SHELLigali?

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , .

Berita Yang Mengecewakan Anwar… Anwar Kecewa – Zuraida GAGAL Tarik Minat Wanita

12 Komen Add your own

  • 1. Princemalaya  |  September 12, 2012 at 9:48 pm

    Yo, betul…tapi org melayu biasalah,mana berani menentang…nanti periuk nasi masuk pasir…Carigali pun da tukar bangsa asing,tanpa didesak oleh bangsa asing pun,org melayu bagi krn org melayu murah hatinya.puluhan tahun org melayu di petronas membangunkan syarikat itu akhirnya Presiden jadi burung kakak TUA hanya mengekor apa yg wee katakan..hari ini krn planing wee Dan org2 shell dlm petronas….financially report Q2 merudum 30%…org melayu masih diam Dan tak bertanya pun…kalu org cina punya….presiden tak sempat terangkan dah kena pecat…

    Balas
  • 2. Tanpa Nama  |  September 12, 2012 at 10:04 pm

    sekarangni kalau nak naik di petronas;
    1. cina or dayak2 dari sarawak
    2. datang dari sarawak
    3. ex-shell
    kalo nak cepat, ade all 3 above ..

    yg jawa, melayu, banjar dari tanah melayu yg naik kan petronas selama ini jadi tunggul jer laaa ..

    Balas
    • 3. Tanpa Nama  |  November 29, 2012 at 10:09 am

      sy disagree…..sbb asben sy no 2 tu….tp dah keje 20thn dok lagu tu jer. bila tye kat bos amacam nih…..ko tgu la ada surat ada la……dok mengadu lam PPA pun hampeh gak.

      ujung2 staffs yg sakit hati akan blah pegi oberc…..laku gak dpt gak gaji besar…..nape

      keje kat dalam tu sama2 ngan expat yg lain bukan le depa tu pandai sgt pun tp gaji tahap melampau…..yg kita nih keje sama gak pangkat dok lagu tu jer…gaji lg ler…camane tu

      cuba la bos2 kat atas tu bkk minda skit. lg 1 kalu bertambah gejala rasuah dlm petronas (dont be surprised huh) with these kind of people i bet you all rahmat dari Allah xkan ada….camane nak berkat dan maju.

      Sekian

      Balas
  • 4. Omar  |  September 13, 2012 at 7:50 pm

    Memang terjadi. Tapi orang PETRONAS yang ada pun bangang sebab masa ada kuasa depa syok sendiri dan tak pakai akal semua kerja slow , malas ( bukan semua) sombong macam depa lah pandai sangat. Lani baru nak panic . It’s too late baby. Yang bolih kelentong PETRONAs ada lah mat Salleh , china dan orang India. Sama bangsa depa treat like dirt.

    Balas
    • 5. Tanpa Nama  |  September 16, 2012 at 12:42 am

      Aku setuju sesangat. pengalaman aku diseconded dan further dealings ngan petronas buat aku naik muak.

      anyway, setahu aku, shell dah lama bertapak di petronas. aku diberitahu masa tu di era lewat 90an lagi, dan semasa pembentukn petronas memang org tinggi shell yg banyak tunjuk ajar. hassan merican tu yg org kuat anuar, mungkin ramai yg tak sedar?

      Balas
    • 6. Anonymas  |  September 19, 2012 at 11:29 pm

      Dulu yang pegang petronas konco-konco Anwar. Bawah depa, 10% keuntungan diberi kepada DSAI. Rafizi Ramli pernah duduk petronas, ada jawatan tinggi

      Balas
  • 7. petronas dlm kejatuhan  |  September 15, 2012 at 10:17 pm

    sgt setuju..amat ramai cha ya nun alif dan org luar yg masuk dapat gaji besar dan jawatan tinggi dan pelik2, tapi tak taghu kerja. DS Najib rileks jer diam. memang skait hati melihat PETRONAS sedang dlm kejatuhan. Apa yg PETRONAS ada skrg adalah hasil pentadbiran dahulu. Yg sekarang, tdak ada satu improvement dan keuntungan pd PETRONAS. Hanya tahu jalan2 makan angin dan gaji besar. Golf sana sini, Cigar dan minum arak sesuka hati.

    Saya kerja petronas menyokong penuh BN dan kepimpinan DS Najib, tp DSN tutup mata dan telinga tentang salah laku dan salah guna kuasa dlm PETRONAS

    Balas
  • 8. Joe  |  September 16, 2012 at 4:51 pm

    apa la nak argue on who or what race run what. What said by Omar is 100% correct. My 2cent reminder to petronas is enough taking ex shell as if shell is the best oil company. They are nothing much than manipulation bunch of people. Few years back their chairman and president was sack due to reserved manipulation. Is this what petronas looking for?

    Balas
  • 9. PASlembu  |  September 17, 2012 at 1:08 am

    begitulah nasib me..layu. sesama bangsa dan agama berbalah. D-ajjal A-tas P-agar hntar komando menyusup petronas. Jadilah seperti lain2 syarikat MNC di penang/selangor/dll. Multinational corporation bertukar ke Multichyneze corp.
    Melayu terus-an kuli batak.
    chyneze melompat mcm katak.
    Melayu marah sambil melepak.
    chyneze melonjak duit selambak.

    Balas
  • 10. shams  |  September 21, 2012 at 12:15 pm

    mereka datang lagi…skang ke Petronas….

    Balas
  • 11. Dari dalam  |  Oktober 30, 2012 at 9:59 pm

    Jklll

    Balas
  • 12. Dengar  |  Oktober 30, 2012 at 10:05 pm

    Advisor ni bayar mahal. Masuk je terus nak introduce something…without putting time in understanding what system available inside. Setengah benda tu dah ada. Penat nak explain to them what we have plak. I dont think they are diffrenet. Many local talent in petronas but was not giving the oppurtunity.

    Advisor paling worst- is datok apanama tu richard? Kat drilling. Cakap english pun kampong. No extraordinary idea… Kat DD mat saleh winfried…tak tau buat apa…..dato wee asyik nak hentam je…tak de hati punya org…kaki minum mana taknya. Dato wee dan letak orang orang penting kat semua position stratergik. Kena stop him. That is biggest mistake by president petronas..bringing dato wee to head e&p… The important portfolio….

    PM kena buat something. We sending signal to loyal staff that loyalty is never paid back…external being appreciated….

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


September 2012
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Capaian Umum

  • 75,320,379 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 RARE AND STRANGE OCCURRENCES AROUND THE WORLD
    10 Rare and Strange Occurrences Around the WorldBy Adrian Chirila, Toptenz, 20 August 2017.For the many achievements made by our men and women of science in understanding the world and everything in it, there are still a lot of things we don’t know, or we’re not completely sure about. Other things, while more logical for our level of understanding, are so ra […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • RCI forex: BNM "cover" Nor Yakcop? Madey salahguna OSA
    Baca di Msiakini https://www.malaysiakini.com/news/392639Adakah Dato Tajuddin Bursa KL anak didik Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan BNM cuba tutupkan kes?Ada satu peguam Pashtun mulut tak tahu tutup masih cuba tanpa segan dan silu cuba selamatkan Madey?https://www.malaysiakini.com/news/392650Tun M put BNM scandal under OSA? Ohhhh.Nothing2hide, right? Is this wh […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: