8 ISU UTAMA MANIFESTO BN

April 8, 2013 at 12:05 pm 4 comments

manifesto BNTak ramai yang terlibat dengan usaha meracik manifesto BN seperti yang dilakukan semalam. Sebab tak ramai, kebanyakan YB sudah kembali ke kawasan masing-masing untuk melihat isu tempatan. Tinggallah beberapa kerat yang sudi berkumpulan di PKR HQ. Rafizi. Tony Pua. Dr Dzulkefly (itupun sudah lewat).

Perbincangan semalam terbahagi kepada beberapa topik yang sudah diberikan awal. Tony Pua dan team DAP diminta untuk mengkaji tawaran yang bersifat ekonomi dan infrastruktur.

Rafizi fokus kepada isu harga kereta dan pendidikan.

Sementara Dr Dzul diarah melihat topik Islam dan Rasuah.

Setelah beberapa jam, antara perkara yang dibawa ke meja perbincangan Jawatankuasa Utama:-

1. Beberapa tawaran BN – khususnya dalam topik kesihatan, infrastruktur dan pendidikan mempunyai asas yang baik. Masih boleh dikritik, namun ianya perlu dilakukan dengan hati-hati supaya tidak backfire.

– tawaran mewujudkan hospital khas mengikut zon adalah antara yang paling menarik. Tony Pua mengakui, bahawa di dalam manifesto PR, isu ini sudah diberikan pertimbangan yang terlalu sedikit.
– Tony mencadangkan agar beberapa siri ‘tawaran balas’ dibuat oleh PR dalam masa yang terdekat ini.
– Antara yang dicadangkan adalah mewujudkan hospital khas kanser dan sakit jantung di Kuching bagi memastikan sasaran DAP untuk menang beberapa kerusi Parlimen dapat direalisasikan.
– Tony akan hanya menggunakan kelemahan projek Kementerian Kesihatan sebagai alasan mengatakan projek berkenaan tidak akan dapat dimajukan oleh BN.

2. Hubungan Antarabangsa

– turut tidak diulas dalam Manifesto PR
– perlu juga tawaran balas.

3. Infrastruktur

– Tawaran Pan Borneo Highway perlu dikaji
– Serangan yang boleh dilakukan (projek kroni – untuk anak Taib Mahmud)

4. Harga Kereta

– BN mempunyai alasan kukuh untuk menjanjikan kadar penurunan gradual.
– mengakui bahawa manifesto PR tidak melihat kepada isu industri kereta terpakai, insuran dan lain-lain.

5. Tol

– Rafizi akan buktikan bahawa konsesi sudah membuat keuntungan yang berlipat kali ganda.
– Jika BN buat keputusan untuk mansuh tol jalan pinggir bandar – PR akan berhadapan dengan masalah besar.

6. Pendidikan percuma

– Ini Rafizi akan gasak habis-habisan. Tony tidak akan masuk campur.

7. BR1M

– rasuah politik.

8. Perumahan

– Tony mengakui bahawa tawaran BN luar biasa.

Advertisements

Entry filed under: ANWAR IBRAHIM, Dato Seri Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat, PKR, PRU 13. Tags: , , , , , , .

Tahniah Musa Hitam – CONFIRMED Penasihat Petronas BERSIH 4.0? AMBIGA RINDUKAN PERHATIAN?

4 Komen Add your own

  • 1. JIWA HAMBA  |  April 8, 2013 at 12:11 pm

    Reblogged this on jiwa hamba.

    Balas
  • 2. Tanpa Nama  |  April 8, 2013 at 12:30 pm

    salam… kpd bloger yang aku kenal ini tq… cuma apa yg blaku kini bukan dilihat xfactor anwar sj yg mnjadi turning point tp byk lagi faktor yg akan mmberi kepada kelebihan kepada jedua-dua pihak.. jika dilhat kepada apa yang blaku ini melihatkan byk keadaan defensive di pihak pemerintah di mana isu korupsi sklai lagi mnjadi isu yang tidak dapat dirungkai… tidak di nafikan bn pada masa ini mmberi sedikit harapan untuk rakyat menikmati hasil plaburan memilih kjaan skrg cuma dgn keadaan skrg byk lagi bnda yang spatutnya kjaan telah buat sejak 90 an lagi bagi memastikan kjaan yang ada kukuh.. namun apabila kjaan skrg nmpk goyang barulah pikir apa yg rakyat patut dpt.
    apabila isu 250 juta di beri kpd kroni… hasilnya dilaburkan kpd kondo, beli tanah n so on melihatkan btapa teruknya sikap sebegini dan mudah diberikan kpd org yg tak tahu bla lembu.. so isu2 ini perlu diulas oleh blogger bkn hanya tgk gelagat anwar…
    byk lagi cth2 duit rakyat diberikan kpd kroni dlm bntk projek….
    so blogger ini diharakan dapat mjadi blogger yang tidak hya tumpukan suatu isu mlainkan blogger dapat habuan .. tq

    tpulang pada blogger ini untuk terima atau tidak….

    Balas
  • 3. Anonymas  |  April 8, 2013 at 6:00 pm

    Kalau semua tak berjaya mereka boleh mainkan kad “Manifesto ini meniru Buku Jinggay”

    Balas
  • 4. Rakyat malaysia  |  April 9, 2013 at 10:18 am

    Buat apa meracik manifesto BN, kan lebih baik buat manifesto sendiri supaya rakyat faham haluan tuju PR. Tapi……….. saya rasa YB YB dalam PR hanya tahu buat bising sahaja!!!! Bila sampai memerintah, mereka tak tahu langsung!!!!!!!

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


April 2013
I S R K J S A
« Mac   Mei »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Capaian Umum

  • 75,334,537 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 OF THE STRANGEST PUBLIC TRANSIT SYSTEMS
    10 of the strangest public transit systemsBy Josh Lew, Mother Nature Network, 18 June 2018.Public transit systems are usually quite predictable. Large cities generally have subways or elevated trains supplemented by bus service or street-level trams, while smaller metro areas rely on bus or streetcar networks (or both). In a few cities, however, public trans […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Nasi Lemak Kat Warung Pun Kena SST!!! Tepuk...🤗🤗🤗🤗🤗
    SST 2.0 PAKATAN HANCINGAku gerenti lepas korang habis baca mesti korang bergolek2 suka terutama cai2 Pakatan Hancing...Apa lagi klu x berkenaan dengan cukai SST 2.0 yang akan di perkenalkan kelak...Barang yang kena Sales Tax dan barang yang kena Service Tax dah keluar... Ada few thing aku nak komen sikit :Service TaxUntuk makluman food and beverages tidak te […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • HOT N SPICY! THIS IS THE REASON WHY DAP WANTS KHALID TO BE REMOVED?
    Skandal RM200juta : Jawapan Kepada Kenapa DAP Bersungguh Nak Kuburkan Khalid?!!!Pendedahan yang ringkas tetapi mudah difahami.Why is DAP siding with PKR to replace MB Khalid?To recap: In April 2013, a vast swathe of land, covering 1,172 acres – that lies closeto Kota Kemuning, Putra Heights and Bandar Rimbayu with accessibility to four major highways - was s […]

RSS Musram Rakuman

  • PRU-14: PELUANG BN
    JIKA dilihat daripada propaganda parti yang melawan Bn, daripada pilihan raya umum pertama di Negara ini, sebelum PRU diadakan, mereka yakin boleh menang. Parti yang membangkang Bn, dalam usaha mereka menewaskan gabungan 13 parti itu, mereka meniru perjalanan parti Barisan Nasional, menerusi Angkatan Perpaduan Ummah (APU), Barisan Alternatif (BA), Gagasan Ra […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Spbo Terpercaya Memilih Yang Kamu Mau
    Nonton Bola dengan Cara Beda di Spbo Kepada anda yang memiliki banyak kemauan dalam pandangan hidup maka kamu sanggup cobalah terhadap main-main di Spbo terpercaya. Apakah anda bisan nonton bola gitu-gitu saja? Kalau begitu maka akan sangat bagus dan disarankan sekali jika anda coba…Read more ›

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • PRU-14: PELUANG BN
    JIKA dilihat daripada propaganda parti yang melawan Bn, daripada pilihan raya umum pertama di Negara ini, sebelum PRU diadakan, mereka yakin boleh menang. Parti yang membangkang Bn, dalam usaha mereka menewaskan gabungan 13 parti itu, mereka meniru perjalanan parti Barisan Nasional, menerusi Angkatan Perpaduan Ummah (APU), Barisan Alternatif (BA), Gagasan Ra […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada

%d bloggers like this: