Perletakan Jawatan Beramai-ramai Jurutera Melayu PETRONAS. PM Ada Dapat Laporan Omar Ong?

Julai 11, 2013 at 11:26 am 6 comments

Omar Ong diletakkan di Petronas itu ada tujuannya. Bukan sengaja diletak-letak untuk mengaut untung dan menyusun projek untuk rakan dan keluarga. Soalnya, apakah perlantikan OO di Petronas itu sudah tercapai maksudnya?

Blog ini dimaklumkan oleh seorang kakitangan PS Contractor, bahawa beberapa bulan kebelakangan ini sudah ada trend perletakan jawatan beramai-ramai jurutera Melayu di Petronas. Ramai? Ramai mana?

Kalau sudah hampir 200 orang letak jawatan dalam masa 3-5 bulan kebelakangan ini, agaknya apa punca dan sebab? Kalau semuanya merupakan pakar dalam bidang Petroleum Engineering, Geo-engineering, Geoscientists etc. Koyak juga.

Ada yang kata, ini disebabkan industri petroleum kita sudah semakin hebat. Banyak company, oil and gas players yang ambil staff Petronas. Mudah. Bila bekas staff, jumpa staff Petronas, mereka mudah beri muka. Senang dapat projek.

Soalnya, betulkah begitu?

Atau ada udang, sotong, ikan di sebalik batu.

Yang menyedihkan lagi, mempunyai Penasihat pun seperti tidak ada. Nampak macam tidak bermakna sahaja.

Hari demi hari, jumlah yang meletakkan jawatan semakin ramai. Ada kajian dibuat? Apa komen mereka?

Apalah laporan yang dibuat di Harakah ini, juga membayangkan kekecewaan ramai kakitangan Petronas mengenai situasi di syarikat itu?

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/19523-tsunami-tauke-cina-berlaku-di-petronas

Dulu, kakitangan Petronas ini ada integriti yang sangat tinggi. Sekarang, macam-macam kes rasuah yang dapat kita dengar. Budaya siapa yang dibawa masuk ini? Peningkatan kes rasuah dalam Petronas ini macam sama musim dengan meningkatnya jumlah kakitangan bangsa Cina yang dilonjak ke tahap Management kebelakangan ini.

http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130705/dn_28/Petronas-sahkan-dua-kakitangan-mereka-didakwa

http://www.bharian.com.my/articles/PegawaikananPetronastakmengakusalahtuduhanrasuah/Article/

PM perlu ambil tindakan segera. Mulakan dengan mengeluarkan OO daripada Lembaga Pengarah. Masukkan seorang yang mempunyai integriti yang tinggi. Sebelum tu pastikan, ijazah/sarjana/Phd daripada universiti yang diiktiraf. Bukan main ambil tangkap muat.

Bukan semua kakitangan Petronas begitu. Ramai yang bagus. Ada integriti. Setia dengan Petronas walau dapat offer mencanak daripada syarikat lain. Tapi sekarang mereka tertekan. Kerana seakan ada polisi ‘mendahulukan cina’ dalam Petronas. Kalau Cina, laju naiknya. Melayu? You belum cukup competent.

Maaf cakaplah, setakat ini OO tak ada sumbangan besar pun di Petronas. Dalam mesyuarat Lembaga Pengarah pun jarang bercakap. Kalau bercakap, asyik nak petik nama PM. Yang nama busuk siapa? PM juga.

No choice. OO should be out of Petronas. Asap. Kalau jumlah pakar meletakkan jawatan ini mencecah 500 orang, Petronas dalam masalah besar. Ini bukan level kerani yeop. Ini level senior ni.

Advertisements

Entry filed under: Omar Muatapha Ong, Omar Mustafa Ong, Petronas. Tags: , , , , , .

Tutup Premis Urut – DAP Terjejas? Serangan Bajet Tambahan Minggu Ini

6 Komen Add your own

  • 1. peribadirasulullah  |  Julai 12, 2013 at 8:10 am

    Khazanah Negara dijudikan untuk kepentingan nafsu tanpa iman.

    Balas
  • 2. Melayu Belacan  |  Julai 12, 2013 at 11:00 am

    Takkan Najib tak tahu?

    Pada saya ini semua agenda Najib. Dia buat semua ni dalam sedar dan rela hati. Telur dah kena genggam. Itu pasal sekarang ni bermacam2 perkara bengong dan mem-puzzlekan telah dan sedang berrterusan berlaku dan cinabeng betaliarus tekanan dan kekangan mereka suarakan dan kenakan kepada orang Melayu dan Islam. Lepas satu satu hal. Setiap perkara berkait dengan agama Islam kita dan kemaslahatan orang Melayu diserang. setiap hari baik di dewan rakyat mahupun di DUN.

    NAJIB IS A TOTAL LIABILITY TO ISLAM IN MALAYSIA AND THE MALAYS!!!

    NAK TUNGGU SAMPAI BILA!?

    Balas
  • 3. anak Kampong  |  Julai 12, 2013 at 2:43 pm

    Bukan Petronas aje. Kena juga tengok TM. Ramai cerdik pandai Melayu TM diketepikan dan dinaikkan “orang2 tertentu” walaupun tiada kelayakkan. Org yg dah resign pun boleh masuk balik duduk post besar2. Org yg dibuang dari company lain boleh senang2 masuk TM duduk pos GM. Org senior TM jadi apa…?

    Balas
  • 4. langkasuka  |  Julai 15, 2013 at 2:19 pm

    BUkan petronas atau TM je….masalah yg tipikal berlaku di mana2 syarikat melayu yg kecil mahupun yg sebesar2 GLC…..ada sahaja perubahan/pertentangan dgn style@direction management, pekerja bawahan tergadai……masalah jadi besar apabila top management tidak mahu mendengar dengan baik keluhan@luahan middel management ~ lower executive level…………

    *pendapat kecil dari pekerja yg pernah bekerja d syarikat berkait kerajaan

    Balas
  • 5. siti atan  |  Oktober 1, 2013 at 10:27 pm

    DRB Hicom?

    Balas
  • 6. Tanpa Nama  |  Januari 4, 2014 at 11:00 pm

    senang cerita melayu malas keja sembang komplain mampus la

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Julai 2013
I S R K J S A
« Jun   Ogo »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Capaian Umum

  • 75,318,032 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • SELAMAT HARI RAYA
    SELAMAT HARI RAYATO ALL MUSLIM BLOGGERS AND FRIENDSMAY THIS JOYOUS OCCASION BRINGS US TOGETHER IN PEACE

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Orang kg perlu tahu DOJ wayang tamil Madey khianati negara
    Scrip writer: Clare RewcastleLeading Actor: KhairuddinSupporting Actor: Matthias ChangSupporting Actress: Loretta LynchProducer: Mahathir-SorosDirector: ? (Mystery)Semua ini berdasarkan complainant yg mana sesiapa pun boleh buat complainant.COMPLAINANT ADALAH KHAIRUDDIN ABU HASSAN DAN DIBANTU MATTHIAS CHANG.Sepatut kita sedar bahawa bukan Najib atau Rosmah y […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Tiada Rakyat Malaysia Terbabit Insiden Serangan Bom Di Makkah
    KUALA LUMPUR: Kementerian Luar mengesahkan tiada rakyat Malaysia dilaporkan terbabit dalam insiden serangan bom berani mati berhampiran Masjidilharam di Makkah pada Jumaat yang mencederakan 11 orang termasuk lima pegawai polis Arab Saudi. Dalam satu kenyataan pada Sabtu, kementerian itu berkata, ia akan memantau situasi berkenaan melalui Konsulat Jeneral Mal […]

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • PANAS BERAPI! GAMBAR ROSMAH KHATAM QURAN PASTI AKAN BUATKAN PARA HATERS KEPANASAN!
    Walau beliau dihina dan dicerca dengan pelbagai tohmahan namun tanggungjawab beliau terhadap Allah tetap beliau laksanakan. Ini adalah gambar sekitar majlis khatam Quran Datin Seri Rosmah.Kepada yang menuduh beliau macam-macam cuba anda cerminkan diri anda, apakah anda bersih dan maksum? Sudah berkali beliau jawab tohamahan yang dilempar terhadap beliau teta […]

RSS Musram Rakuman

  • Kerjaan BN Sabah- Sudah Mantap: Mengapa Perlu Ubah?
    Perjuangan parti Warisan Sabah, kononnya mahu kerajaan negeri yang kuat, supaya kerajaan pusat mendengar suara rakyat Sabah. Sejak tahun 2004, kerajaan negeri Sabah adalah kerajaan terkuat di negara ini, selepas negeri Sarawak. Jadi mengapa mahu mencari lagi kerajaan negeri yang kuat???Terlupa kah Datuk Shafie Apdal, bahawa Sabah dan Sarawak merupakan simpan […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Kerjaan BN Sabah- Sudah Mantap: Mengapa Perlu Ubah?
    Perjuangan parti Warisan Sabah, kononnya mahu kerajaan negeri yang kuat, supaya kerajaan pusat mendengar suara rakyat Sabah. Sejak tahun 2004, kerajaan negeri Sabah adalah kerajaan terkuat di negara ini, selepas negeri Sarawak. Jadi mengapa mahu mencari lagi kerajaan negeri yang kuat???Terlupa kah Datuk Shafie Apdal, bahawa Sabah dan Sarawak merupakan simpan […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada

%d bloggers like this: