Surat Terbuka Buat Mukhriz Mahathir

September 19, 2013 at 12:05 pm 6 comments

mukhriz-mahathir-1YAB,
Sebagai ahli UMNO, saya tidak menolak keinginan sesiapa pun sahaja untuk menawarkan diri untuk dipilih oleh perwakilan sebagai pemimpin. Sepertimana YAB punya hak untuk menawarkan diri, perwakilan juga punya hak untuk memilih. Adil bukan.
Cuma, sebagai ahli biasa UMNO, saya musykil dengan kesungguhan YAB untuk bertanding di peringkat VP pada pemlihan kali ini. Apa yang dikejarkan sangat? Atau YAB merasakan kehadiran YAB akan membantu UMNO untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik dalam PRU yang akan datang.
Apakah keyakinan ini asli? Atau ianya fatamorgana yang ditiupkan ke telinga YAB oleh kalangan orang sekeliling yang mempunyai agenda yang tersendiri.
Atau menjadi niat YAB, untuk menafikan peningkatan pengaruh mana-mana pemimpin dalam UMNO pada ketika ini. Jika penawaran diri ini kerana dendam, ianya bukanlah alasan yang paling manis dan bagus.
YAB,
Saya mohon YAB nasihatkan kalangan rakan-rakan blogger yang sangat bersungguh mahu mengetengahkan YAB supaya ambil nafas, dan bertenang. Saya faham, sebahagian mereka, mempunyai masalah pernafasan kerana keadaan tubuh mereka. Tapi, mereka perlu tarik nafas.
Pada mereka, kemampuan berpolitik itu adalah warisan keluarga. Kalau Tun Mahathir hebat, anak Tun juga pasti hebat. Hakikat politik tidak begitu. Mungkin ayah mertua tidak hebat, tetapi menantu jadi sangat hebat. Boleh juga berlaku seperti itu.
Soalnya, bila dibangkitkan soal succession plan di dalam UMNO, apabila YAB bertanding jawatan Naib Presiden, apa yang mereka mahu sampaikan? Jawatan Presiden UMNO ini memang sudah wajar menjadi milik YAB? Di atas alasan apa?
Kata orang kanan YAB lagi:-
Later this afternoon, sources from  Perdana Putra said that Mukhriz would call on Deputy Prime Minister and  UMNO Deputy President Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin. Later in the  evening, same sources said that he would also meet Prime Minister and  UMNO President Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak.

These meetings are in line on what Home Minister and UMNO Vice President Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi’s advice to Mukhriz a few days ago. In short, Mukhriz has sought the ‘endorsement’ from top leadership to offer himself.

If this endorsement is obtained, then it could be viewed as an endorsement for UMNO to have a leadership succession plan. This a high level extension to the UMNO democratization, promised by  Prime Minister Najib in his acceptance speech as 7th UMNO President on  28 March 2009.

Kata orang kiri YAB lagi:-
http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/09/breaking-newses-najib-panggil-ke-atau.html

Well Mukriz is expected to make the big announcement tomorrow. That he is going to contest a VP post in UMNO.
1. An sms that came in said that Najib has asked Mukriz to see him this evening to try and get Mukriz NOT to contest. The theory is Najib wants to ensure that his cousin Hishamuddin Hussein stands a chance to win a VP post. If Mukriz contests, it is likely that Hishamuddin will come out behind Mukriz, Ali Rustam, Zahid Hamidi and  maybe even behind Shafie Apdal.
2. The other  news says that it is Mukriz who has asked to see Najib to seek his  advice and pay the due regards. Its the respectful thing again. And for  the same reasons – Mukriz’s contesting may jeopardise Najib’s cousin. Checks with other folks say that BOTH Najib and Muhyiddin welcome Mukriz going for the VPs post.
I hope Mukriz  makes the announcement tomorrow. Stay the course bro. Stay the course.  Many are waiting and the groundswell is good.

YAB,
Berhati-hatilah dengan istilah groundswell is good. Waktu bertanding KP dahulu, groundswell is good juga. YAB bertanding dengan KP yang patah kaki. Tidak ada protection Perdana Putra. YAB tetap bungkus. Itu sejarah.
Jangan over-estimate groundswell ini. Tarik nafas dan bawa bertenang.
YAB,
Memang YAB punya potensi. Bijak. Tetapi mungkin meletakkan diri YAB sebagai sebahagian succession plan itu agak keterlaluan. Dalam budaya kita berpolitik, mesti ada adab dan hemahnya.
YAB,
Mohon YAB bertanya diri sendiri, apakah dengan kehadiran YAB boleh memantapkan UMNO yang kian lemah. Bukan saya kata, Ayahanda Tun yang kata. Meremajakan UMNO bukan bermakna UMNO perlu memberi jalan kepada seorang berumur 49 tahun. Itu bukan remaja namanya.
Sejujurnya, kehadiran YAB belum tentu membuatkan UMNO kuat. Sebagai ahli biasa, saya melihat YAB seorang pemimpin yang tidak ada tulang belakang. Hanya bersandarkan kekuatan nama Tun. Itu adalah satu kekuatan yang tidak kekal.

YAB,
Saya mendoakan YAB membuat keputusan yang tepat. Jangan fikir tentang darah dan talian keluarga. Fikir tentang UMNO. Kata Tun:- Saya ulangi UMNO sedang mengidap sakit tua yang tetap akan membawa maut. Hanya jika UMNO diperbaharui oleh yang muda barulah UMNO dapat  meneruskan perjuangan-perjuangan yang diamanah kepada UMNO oleh bangsa  Melayu. Ahli UMNO mestilah ditambah melalui kemasukan generasi muda yang bersemangat kebangsaan. Demikian juga dengan kepimpinan UMNO di semua  peringkat, terutama di peringkat pusat, di dalam MajlisTertinggi.  Ahli-ahli badan ini mestilah terdiri sebahagiannya daripada yang muda.
Muda yang dimaksudkan oleh Ayahanda Tun, tidak semestinya YAB. Lokman Adam pun muda. Apa salahnya.
Selamat maju jaya YAB.
Kulop Ulam Raja
18 Sept 2013
Advertisements

Entry filed under: Mukhriz Mahathir, UMNO. Tags: , , , , , , , .

Tiba-Tiba Bertimbun Kisah Korupsi Anwar Hulur Tangan, Siapa Nak Sambut?

6 Komen Add your own

  • 1. Tanpa Nama  |  September 19, 2013 at 1:10 pm

    Masalahnya skrg ni yg ada kat atas tu lembik..lapok dan org melayu
    dah meluat nengoknyer..gigi semua dah tak der..tinggal gusi jer..zahid jer yg masih ada gigi…kena bg le chance kat org mudelak..idea fresh..yg tak sedar diri tu mintak la berundur..

    Balas
  • 2. Kucinta Bangsaku  |  September 19, 2013 at 11:28 pm

    Ada di kalangan UMNO bercakap tentang kerjasama dan kekerapan sesama ahli untuk membina kekuatan dan survival parti,bangsa Melayu dan Negara tetapi sayang,dalam masa yang sama,dendam dan tikam-menikam masih diamalkan.Sepatutnya orang-orang yang bercita-cita menjadi pemimpin besar satu hari nanti,hargailah kelebihan yang dimiliki rakan-rakan lain yg.lebih baik dan berpotensi.Berilah rakyat peluang menilai kelebihan dan kekuatan mereka,bukannya berusaha menjatuhkan mereka kerana ‘ aku’ bercita-cita besar hendak ke puncak. Kalau dasar peribadi ini,dipegang ,apakah UMNO dapat mengembalikan kegemilangannya semula?Apakah Melayu terbela dan terus dapat memegang kuasa di tanahairnya sendiri?Kalau parti orang Melayu lingkup,orang-orang seperti ni juga lingkup sama.Renung-renungkanlah…..

    Balas
  • 3. zarman  |  September 22, 2013 at 11:40 am

    Surat ini tentunya daripada penyokong pemimpin tertentu yang merasa amat gelisah dgn kemasukkan YAB Mukhriz kedalam hiraki tertinggi umno. Mungkin dia sudah nampak bahawa kemasukan YAB Mukhris akan menyekat laluan mentornya. Cara dia menulis sebenarnya tiada sebarang point yang bisa, cuma satu rayuan supaya YAB tidak menutup periuk nasi dia dan mentornya.
    YAB Mukhriz, Jangan perdulikan orang yang sedang galak untuk membuatkan umno sebagai harta warisan dan misi politik mereka ialah hanya untuk memenuhkan tembolok sendiri. Saya rasa saya boleh agak siapa yang mengupah dia ni.

    Balas
  • 4. Murni  |  September 22, 2013 at 3:00 pm

    Kepimpinan sesorang seperti keimanan bukannya suka2 boleh diwarisi… TEtapi boleh dipupuk , disemai Dan ditanam dalam diri. Personally tidak menyebelahi mana2 pihak…apa Xfactor yg Ada pada mukriz compare to others… Don’t just only he is son of Tun M.people see the Xfactor apa yg boleh menarik pd diri sesorang Utk follow… Especially pemimpin…baik belum cukup menjadi pemimpin yang cemerlang, gemilang Dan terbilang.

    Balas
  • 5. farhan  |  Oktober 14, 2013 at 5:45 pm

    Baik Mukhriz Mahathir daripada Hishamuddin Hussien. Bila dilihat pada soal jawab di TV3, tak cukup jari nak bilang berapa kali Hishamuddin cakap ” macamana saya nak menjawab pada arwah ayah dan datuk saya “.. Tu je la modal dia. Idea tiada, keberanian tiada..hanya mengharapkan status ayah mantan PM, datuk pengasas UMNO.

    Balas
  • 6. Tanpa Nama  |  Oktober 17, 2013 at 4:30 pm

    datok paduka mukhriz.. teruskan perjuangan, jgn toleh lagi kebelakang….banyak hantu di belakang tu…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


September 2013
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Capaian Umum

  • 75,320,349 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 RARE AND STRANGE OCCURRENCES AROUND THE WORLD
    10 Rare and Strange Occurrences Around the WorldBy Adrian Chirila, Toptenz, 20 August 2017.For the many achievements made by our men and women of science in understanding the world and everything in it, there are still a lot of things we don’t know, or we’re not completely sure about. Other things, while more logical for our level of understanding, are so ra […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Gemilang sangatkah zaman Mahathir?
    Maknanya sekiranya PH menang PRU14:-1. ISA akan diwujudkan semula? 2. Tiada lagi kebebasan bersuara? 3. Kelibat Daim, Vincent, Francis dan Ananda akan muncul semula? 4. BR1M akan dihapuskan?5. GST akan dihapuskan?6. Lebih ramai pelajar akan mendapat biasiswa pendidikan?7. Twitter dan FB disekat?8. Perjanjian ipp berat sebelah?9. Proton masih dikawal kerajaan […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: