JJ – Duta Malaysia ke Rompin

Oktober 1, 2013 at 11:37 am 3 comments

jarjisPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyimpulkan lawatan kerja enam hari ke New York sebagai berjaya meningkatkan profil Malaysia di arena antarabangsa dan di dalam negara sendiri termasuk menerusi cadangan Gerakan Global ke Arah Kesederhanaan yang dicetuskan pada Perhimpunan Agung PBB (UNGA) ke-65 ini.

Lawatan kali ini bersifat pelbagai dimensi bukan sahaja aspek dua hala tetapi juga pelbagai hala; hubungan ASEAN dan Amerika Syarikat (AS) serta peranan yang ditonjolkan kita di PBB, katanya kepada wartawan Malaysia pada akhir lawatan kerja tersebut.

Lawatan ini juga memberi peluang melakukan usaha meningkatkan lagi profil Malaysia di kalangan masyarakat perniagaan dan secara khusus melibatkan Bursa Saham New York (NYSE) yang diharap dapat meningkatkan aktiviti pelaburan kita.Juga melibatkan pihak tertentu lain yang ada kaitan dengan kepentingan Malaysia seperti Akademi Sains New York, katanya sambil menambah, kerajaan merancang mewujudkan sebuah badan penasihat antarabangsa mengenai sains dan teknologi bagi menyegerakan proses pencapaian negara dalam bidang tersebut.

Sementara itu, Najib yang juga Menteri Kewangan yang melawat NYSE semalam berkata, Hari Malaysia di NYSE dirancang diadakan pada musim bunga akan datang, sebagai usaha menarik para pelabur memasuki pasaran saham Malaysia.

Semasa di sini, Perdana Menteri turut ditemuramah oleh akhbar dan stesen televisyen yang berpangkalan di sini iaitu Cable News Network (CNN), CNBC, Bloomberg TV, Wall Street Journal dan New York Times.

Ditanya apakah yang menjadi perhatian media tersebut dalam temu ramah mereka, Najib berkata, mereka berminat mengetahui tentang hala tuju Malaysia seperti pasaran modal, ekonomi dan beberapa aspek dasar lain.

ROI Lawatan

Lawatan 8 hari. Ambil gambar di ibupejabat Twitter dan Facebook. Lawatan berjaya?

Kerajaan merancang mewujudkan sebuah badan penasihat antarabangsa mengenai sains dan teknologi bagi menyegerakan proses pencapaian negara dalam bidang tersebut.

(tekalah siapa jadi Penasihat nanti – JJ lagi?)

Sebenarnya, Anwar tidak menganggap lawatan yang diatur oleh JJ sebagai berjaya pun. Beberapa pertemuan dengan inner circle top lobbyist group tidak berjaya dilakukan.

Malaysia memerlukan seorang Duta Besar yang benar-benar mampu memainkan peranan di Amerika. Bukan seorang yang membawa politik Rompin ke Washington DC. Cukup-cukuplah.

Kalau kita banding JJ dengan Dino Patti Djalal dari Indonesia, rasanya macam langit dan bumi. Dino ada kaitan dengan tenaga akedemik di US. Bukan menghabiskan masa melancong di Amerika.

The ambassador, who’s written five books including a bestseller on leadership that became a TV show, says his job is helped by the fact that “Indonesia is an easy sell in Washington.” That’s the result of profound changes in the bilateral relationship in the last 20 years — but especially in the nearly three years since Obama’s inauguration.”Before, the relationship was just walking. Now it’s running,” Djalal said. “And it’s not driven by crisis but by opportunity. A key part of that partnership is people-to-people contacts. Unlike 40 years ago, when most of the contacts were between government officials, today the contacts between our two nations are mostly between individuals through Facebook and Twitter. We’ve got to make sure these people-to-people contacts bring positive and mutual benefits to both sides.”

Advertisements

Entry filed under: ANWAR IBRAHIM, ASEAN, Dato Seri Anwar Ibrahim, lawatan kerja enam hari ke New York, NYSE. Tags: , , , , , , , , , , , , .

AGENDA BUMIPUTERA MASUK BAKAL SAMPAH DALAM MASA DUA MINGGU Mimpi Basah Rais Yatim

3 Komen Add your own

  • 1. Zainudin Omar  |  Oktober 1, 2013 at 12:44 pm

    alangkah bagusnya kalau anwar ibrahim kita lantik sbg duta ke USA

    Balas
  • 2. Zainudin Omar  |  Oktober 1, 2013 at 12:47 pm

    satu lg bro- agak mengganggu ketepatan fakta- sidang UNGA kali ke 68, bukan 65. blog bro ni bagus, syg kalau tak diteliti hal2 berkaitan kesahihan data n fakta

    Balas
  • 3. dayang senandung  |  Oktober 1, 2013 at 9:03 pm

    JJ labu ni syok sendiri je….. Biz dia dulu naik pun pasal najib je… Dah kaya perasan bagus sangat.
    Jadi duta kat us dulu buat macam duit bapak dia…. Sewa private jet ke hulu hilir… Lepas tu raba punkok bini orang… Dia ingat pungkok mak dia ka

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Oktober 2013
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,314,821 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • INFOGRAPHIC: 31 CLEVER USES FOR A LEMON
    Lemons are plentiful, but these little yellow fruits are often underused. In the following infographic by On Stride Financial, you'll see how you can get the most out of this citrus fruit!Infographic Sources:1. How to remove limescale2. Getting Rid of Ants3. How To Make an All-Purpose Kitchen Cleaner Using Citrus Peels4. How To Clean Wooden Cutting Boar […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah kaitan Shafie dan serbuan SPRM di JPN Semporna?
    Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dua pembantu pendaftaran dari cawangan Semporna di Jabatan Pendaftaran Negara kerana disyaki terlibat dalam aktiviti rasuah dan salah guna kuasa yang melibatkan pengeluaran kad pengenalan.Kedua-dua suspek, seorang lelaki berusia 45 tahun, dan seorang wanita berusia 40 tahun itu ditahan di Semporna pada pu […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! ADAM ROSLY MANA MAU LARI?
    Ingat lagi tak masa mula-mula malaun mi kena tangkap dulu? Bukan main happy dia siap tunjuk THUMBS UP lagi, kununnya dia bangga dan tak takut sebab dia clean la dia ingat.Lepas siasatan dengan SPRM. Segala macam penipuan dia semua terkantoi. Budak terencat ni ingat dia boleh suka-suka je tipu sama SPRM. Dia tak tau SPRM ni pakar dalam penyaisatan dan dengan […]

RSS Musram Rakuman

  • Kad Pengenalan Palsu- Pasukan Khas Terpaksa Ditubuh
    Pengeluaran Kad Pengenalan palsu, semakin serius, sehinggakan kerajaan terpaksa menubuhkan pasukan khas.Sebenarnya, kad pengenalan palsu, tiada kena mengenapun dengan jumlah rakyat, kerana mereka yang membeli kad itu, tiada locus standi, sebabnya kad pengenalan mereka tidakpun terdapat dalam sistem Jabatan Pendaftaran negara.Apabila kad pengenalan tiada dala […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Kad Pengenalan Palsu- Pasukan Khas Terpaksa Ditubuh
    Pengeluaran Kad Pengenalan palsu, semakin serius, sehinggakan kerajaan terpaksa menubuhkan pasukan khas.Sebenarnya, kad pengenalan palsu, tiada kena mengenapun dengan jumlah rakyat, kerana mereka yang membeli kad itu, tiada locus standi, sebabnya kad pengenalan mereka tidakpun terdapat dalam sistem Jabatan Pendaftaran negara.Apabila kad pengenalan tiada dala […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Hudud: Memecah atau menyatu masyarakat? - Suatu jawapan kepada masyarakat majmuk di Malaysia
    Isu hudud sentiasa mendapat perhatian masyarakat Malaysia sama ada di kalangan orang Islam atau yang bukan Islam.  Isu yang masih belum ada penyelesaian muktamad ini menjadi lebih menarik kerana ianya kerap muncul ketika menjelang PRU. Semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang ingin mengambil keuntungan dari isu ini.  Maka adalah sukar diterima jika isu […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: