JJ – Duta Malaysia ke Rompin

Oktober 1, 2013 at 11:37 am 3 comments

jarjisPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyimpulkan lawatan kerja enam hari ke New York sebagai berjaya meningkatkan profil Malaysia di arena antarabangsa dan di dalam negara sendiri termasuk menerusi cadangan Gerakan Global ke Arah Kesederhanaan yang dicetuskan pada Perhimpunan Agung PBB (UNGA) ke-65 ini.

Lawatan kali ini bersifat pelbagai dimensi bukan sahaja aspek dua hala tetapi juga pelbagai hala; hubungan ASEAN dan Amerika Syarikat (AS) serta peranan yang ditonjolkan kita di PBB, katanya kepada wartawan Malaysia pada akhir lawatan kerja tersebut.

Lawatan ini juga memberi peluang melakukan usaha meningkatkan lagi profil Malaysia di kalangan masyarakat perniagaan dan secara khusus melibatkan Bursa Saham New York (NYSE) yang diharap dapat meningkatkan aktiviti pelaburan kita.Juga melibatkan pihak tertentu lain yang ada kaitan dengan kepentingan Malaysia seperti Akademi Sains New York, katanya sambil menambah, kerajaan merancang mewujudkan sebuah badan penasihat antarabangsa mengenai sains dan teknologi bagi menyegerakan proses pencapaian negara dalam bidang tersebut.

Sementara itu, Najib yang juga Menteri Kewangan yang melawat NYSE semalam berkata, Hari Malaysia di NYSE dirancang diadakan pada musim bunga akan datang, sebagai usaha menarik para pelabur memasuki pasaran saham Malaysia.

Semasa di sini, Perdana Menteri turut ditemuramah oleh akhbar dan stesen televisyen yang berpangkalan di sini iaitu Cable News Network (CNN), CNBC, Bloomberg TV, Wall Street Journal dan New York Times.

Ditanya apakah yang menjadi perhatian media tersebut dalam temu ramah mereka, Najib berkata, mereka berminat mengetahui tentang hala tuju Malaysia seperti pasaran modal, ekonomi dan beberapa aspek dasar lain.

ROI Lawatan

Lawatan 8 hari. Ambil gambar di ibupejabat Twitter dan Facebook. Lawatan berjaya?

Kerajaan merancang mewujudkan sebuah badan penasihat antarabangsa mengenai sains dan teknologi bagi menyegerakan proses pencapaian negara dalam bidang tersebut.

(tekalah siapa jadi Penasihat nanti – JJ lagi?)

Sebenarnya, Anwar tidak menganggap lawatan yang diatur oleh JJ sebagai berjaya pun. Beberapa pertemuan dengan inner circle top lobbyist group tidak berjaya dilakukan.

Malaysia memerlukan seorang Duta Besar yang benar-benar mampu memainkan peranan di Amerika. Bukan seorang yang membawa politik Rompin ke Washington DC. Cukup-cukuplah.

Kalau kita banding JJ dengan Dino Patti Djalal dari Indonesia, rasanya macam langit dan bumi. Dino ada kaitan dengan tenaga akedemik di US. Bukan menghabiskan masa melancong di Amerika.

The ambassador, who’s written five books including a bestseller on leadership that became a TV show, says his job is helped by the fact that “Indonesia is an easy sell in Washington.” That’s the result of profound changes in the bilateral relationship in the last 20 years — but especially in the nearly three years since Obama’s inauguration.”Before, the relationship was just walking. Now it’s running,” Djalal said. “And it’s not driven by crisis but by opportunity. A key part of that partnership is people-to-people contacts. Unlike 40 years ago, when most of the contacts were between government officials, today the contacts between our two nations are mostly between individuals through Facebook and Twitter. We’ve got to make sure these people-to-people contacts bring positive and mutual benefits to both sides.”

Advertisements

Entry filed under: ANWAR IBRAHIM, ASEAN, Dato Seri Anwar Ibrahim, lawatan kerja enam hari ke New York, NYSE. Tags: , , , , , , , , , , , , .

AGENDA BUMIPUTERA MASUK BAKAL SAMPAH DALAM MASA DUA MINGGU Mimpi Basah Rais Yatim

3 Komen Add your own

  • 1. Zainudin Omar  |  Oktober 1, 2013 at 12:44 pm

    alangkah bagusnya kalau anwar ibrahim kita lantik sbg duta ke USA

    Balas
  • 2. Zainudin Omar  |  Oktober 1, 2013 at 12:47 pm

    satu lg bro- agak mengganggu ketepatan fakta- sidang UNGA kali ke 68, bukan 65. blog bro ni bagus, syg kalau tak diteliti hal2 berkaitan kesahihan data n fakta

    Balas
  • 3. dayang senandung  |  Oktober 1, 2013 at 9:03 pm

    JJ labu ni syok sendiri je….. Biz dia dulu naik pun pasal najib je… Dah kaya perasan bagus sangat.
    Jadi duta kat us dulu buat macam duit bapak dia…. Sewa private jet ke hulu hilir… Lepas tu raba punkok bini orang… Dia ingat pungkok mak dia ka

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Oktober 2013
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,321,881 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 SCAMS TARGETING TOURISTS IN ASIA
    10 Scams Targeting Tourists in AsiaBy Jon Lucas, Toptenz, 24 September 2017.Traveling in Asia is out of this world. The culture is alien, and the food is far removed from what people eat in the west. And no, we’re not talking about fortune cookies (which were actually invented in San Francisco). And of course, there is so much more to Asia that’s incredible […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Madey did nothing for Sarawak for 22 years!
    The guy who said Malaysia is going bankrupt and he cannot to pay the salaries for his cook and maid (which he says Najib sacked) arrives in Kuching today via private jet.Country no good lah, oppressed lah.... but flies here and there on private jets all the time.Whose money? Crony money or party money or anak money?Sarawak DAP leader Chong Chieng Jen is hail […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Trend Politik Masa Kini- Mengungkit Tindakan Masa Lalu
    1. Pengajaran kepada ahli-ahli politik yang berjawatan dalam kerajaan, suatu hari nanti, jika anda “break the rank” apatah lagi boleh mengancam kedudukan mantan kawan-kawan, tindakan anda khususnya yang bersifat “jelek” akan didedahkan, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI), seperti mana yang dilakukan terhadap kerugian spekulasi mata asing y […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Trend Politik Masa Kini- Mengungkit Tindakan Masa Lalu
    1. Pengajaran kepada ahli-ahli politik yang berjawatan dalam kerajaan, suatu hari nanti, jika anda “break the rank” apatah lagi boleh mengancam kedudukan mantan kawan-kawan, tindakan anda khususnya yang bersifat “jelek” akan didedahkan, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI), seperti mana yang dilakukan terhadap kerugian spekulasi mata asing y […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: