Mueller – Strategi Kerja Ekonomi Konman Khazanah Nasional

Disember 8, 2014 at 6:17 pm 1 komen

Satu sahaja perkataan yang boleh menggambarkan keadaan ‘pakar’ ekonomi Negara di Khazanah Nasional pada hari ini – ‘desperado’. Bagi mengelakkan kegagalan lama dikesan oleh orang yang salah, Mueller hanya berperanan sebagai interim CEO, sebelum Khazanah Nasional mencari kambing hitam lain untuk menerajui MAS.
Tan Sri Azman Mokhtar memang pernah menjadi most decorated Malay brain. Memang hebat. Stail. Pernah kerja di syarikat Yahudi atas nama mencari pengalaman. Baguslah. Kita pun suka anak Melayu yang bijak pandai.
Tapi selepas itu, apa kejayaan besar Azman Mokhtar.
Kahwin kontrak MAS-Air Asia gagal atas tangan siapa? Macamana sebagai antara otak ekonomi Melayu paling advanced, Azman Mokhtar boleh benarkan MAS hampir dirogol secara gang-bang oleh orang Air Asia. Itu sahaja level pemikiran kamu?
Kali ini Mueller dipanggil. Konon kerana bijak dalam menyusun turn-around di Aer Lingus.
Tapi, sebenarnya banyak juga nama orang Malaysia (Melayu, Cina, India) yang dibentangkan kepada Khazanah Nasional.
Orang Malaysia apa kelasss? Tak stail.
Sampai bila kita, rakyat Malaysia ini nak terus benarkan KONMAN menyusun strategi ekonomi macam ini.
Nak selamatkan MAS bukan rocket science. Kaji perbelanjaan. Tengok pendapatan. Susun semula.
Apa main cost kepada industri penerbangan?
– Paling besar adalah gaji dan benefits lain (tengok semula). Tak ada orang tempatan yang boleh buat ini?
– Maintenance dan penyelenggaraan (ini pun nak kena beri kepada Mueller?)
– Susut nilai (kapal terbang pun macam kereta; ada susut nilai)
– Kos khidmat
Kalau kena orang Jerman juga nak kaji semua ini, baik pecat semua Management Team di MAS itu.
Berapa gaji Management Team MAS???

Ahmad Jauhari Yahya
Group Chief Executive Officer

Dr Hugh Dunleavy
Director of Commercial

Captain Izham Ismail
Director of Operations

Mohd Nadziruddin Mohd Basri
Chief Restructuring Officer

Mohd Sukri Husin
Director of Finance

Dato’ Mohd Salleh Ahmad Tabrani
Director of Customer Services

Zahrah Zaid
Director of Human Resource

Azhari Mohd Dahlan
Chief Executive Officer, MAS Aerospace & Engineering

Ignatius Ong Ming Choy
Chief Executive Officer, Firefly

Captain Ritzerwan Rashid
Chief Executive Officer, MASwings

Ahmad Luqman Mohd Azmi
Acting Chief Executive Officer, MASkargo

Dato’ Merina Abu Tahir
Acting Director of Corporate Services

Senior Management (Overseas)

Dato’ Muzammil Mohamad
Regional Senior Vice President, Malaysia

Selvadurai Sinniah
Regional Senior Vice President, ASEAN

Huib Gorter
Regional Senior Vice President, United Kingdom/Europe

Lee Poh Kiat
Regional Senior Vice President, Australia/New Zealand/South West Pacific

Joshua Law Kok Hwa
Regional Senior Vice President, Greater China Region

Azahar Hamid
Regional Senior Vice President, Middle East/South Asia

Roslan Ismail
Regional Senior Vice President, North Asia/Americas

———————

Dengar kata, Khazanah Nasional sudah ada PACT/PERJANJIAN dengan Senior Management – korang semua boleh enjoy benda sama; hanya beri sokongan kepada Mueller.

Kira macam kita dah tak percaya Dollah Salleh la ni. Kita nak jurulatih asing. Allan Harris, Bertalan Bicskei, Venglos pun pernah gagal, Sebab apa? Sebab pakai player yang sama sahaja.

Tahniah KONMAN di Khazanah Nasional. Kalau bab mengangkang dan berikan peluang orang rogol Malaysia; korang memang nombor WAHID.

Advertisements

Entry filed under: Khazanah Nasional, MAS. Tags: , , , , .

Wajarkah Sambutan Melampau Untuk Boris Johnson? It’s Christmas! The Malaysian Insider – Batu Api Isu Kristian dan Islam? Apa Agenda? Siapa Dalang di Sebalik Usaha Ini?

1 Komen Add your own

  • 1. las vegas newspaper classifieds jobs  |  Disember 9, 2014 at 11:33 am

    I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
    A handful of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer
    but looks great in Safari. Do you have any advice to
    help fix this problem?

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Disember 2014
I S R K J S A
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Capaian Umum

  • 75,321,881 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 SCAMS TARGETING TOURISTS IN ASIA
    10 Scams Targeting Tourists in AsiaBy Jon Lucas, Toptenz, 24 September 2017.Traveling in Asia is out of this world. The culture is alien, and the food is far removed from what people eat in the west. And no, we’re not talking about fortune cookies (which were actually invented in San Francisco). And of course, there is so much more to Asia that’s incredible […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Madey did nothing for Sarawak for 22 years!
    The guy who said Malaysia is going bankrupt and he cannot to pay the salaries for his cook and maid (which he says Najib sacked) arrives in Kuching today via private jet.Country no good lah, oppressed lah.... but flies here and there on private jets all the time.Whose money? Crony money or party money or anak money?Sarawak DAP leader Chong Chieng Jen is hail […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Trend Politik Masa Kini- Mengungkit Tindakan Masa Lalu
    1. Pengajaran kepada ahli-ahli politik yang berjawatan dalam kerajaan, suatu hari nanti, jika anda “break the rank” apatah lagi boleh mengancam kedudukan mantan kawan-kawan, tindakan anda khususnya yang bersifat “jelek” akan didedahkan, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI), seperti mana yang dilakukan terhadap kerugian spekulasi mata asing y […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Trend Politik Masa Kini- Mengungkit Tindakan Masa Lalu
    1. Pengajaran kepada ahli-ahli politik yang berjawatan dalam kerajaan, suatu hari nanti, jika anda “break the rank” apatah lagi boleh mengancam kedudukan mantan kawan-kawan, tindakan anda khususnya yang bersifat “jelek” akan didedahkan, termasuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI), seperti mana yang dilakukan terhadap kerugian spekulasi mata asing y […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: