Archive for Januari, 2015

‘UMNO: Yes Mr President – Party: Saifuddin Abdullah, CEO Global Movement of Mudarat’

Ucapan ini dilakukan oleh seseorang yang juga diletakkan oleh Mr President untuk mengetuai sebuah think tank bergelar Global Movement of Moderates. Bukan kecik anak. Memang seorang yang pernah berada di koridor kekuasaan pada satu masa. Memang pernah menjadi orang harapan Pak Lah, ketika mana situasi menjadi keliru.
Hari ini, orang sama mengatakan UMNO adalah sebuah parti YES-men. Yang ikut sahaja apa kata Presiden. Kalau Presiden suruh angguk, mereka angguk. Kalau Presiden suruh geleng, mereka gelang. Tak ada dakwa dakwi. Kalau betul itulah UMNO, mesti tak ada masalah langsung pada ketika ini. Semua A.

Dato’ Saifuddin Abdullah is CEO of Global Movement of Moderates (GMM). He is also Chairman of Youth Academy; and former Deputy Minister of Higher Education. He is a progressive politician who advocates the idea of New Politics, youth empowerment and social entrepreneurship. He is also actively promoting debate culture and basketball.

Before becoming a politician, he was President of the Malaysian Youth Council; Member of the United Nations Secretary General’s High Level Panel on Youth Employment; Consultant of the Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP); and a student activist. He was also a businessman, university administrator, teacher and editor.

Dato’ Saifuddin is a prolific writer. He has published six books, one of which, New Politics (2008), is a best seller and reference of analysts on Malaysian politics. He is a columnist of Sinar Harian, The Edge Malaysia,  Oriental Daily, See Hua Daily Sarawak and Makkal Osai.

An alumnus of The Malay College Kuala Kangsar, received his BA Honours from University of Malaya and attended an Executive Course at Harvard Business School. Married to Norlin Shamsul Bahri and they have a daughter, Nur Madihah.

Apabila mengkritik Presiden sebegini, apakah Mamat seorang ini masih dikekalkan sebagai CEO, GMM?

Masih ada harga kepada UMNO? Masih ada harga kepada Mr President? Celah mana dia membantu?

Tapi itulah yang hebat, orang ini sentiasa selamat. Malah ada yang kata, kalau Mr Presiden ambil tindakan kepada CEO GMM ini, maka akan lebih cepatlah UMNO tersungkur? Dia sekuat dan berpengaruh seperti itu?

Bagaimana pula dengan GMM yang kuat menyokong usaha Moderation tajaan The Star? Apakah ini yang Mr President mahukan?

Apakah ornag kuat The Star gunakan GMM, atau sebaliknya?

Sebab Chun Wai sendiri adalah Board of Trustee kepada GMM. Ini siapa yang pakai siapa?

—————————

Datuk Seri Wong Chun Wai
Group Managing Director/CEO, Star Publications Malaysia; Board Member, World Editors Forum.

—————————–

Kalau benda kecik macam GMM pun tak boleh nak clean, tak payah cakap benda lain lah. Sure tak berani punya.

Advertisements

Januari 28, 2015 at 6:15 pm Tinggalkan komen

“I say let the world go to hell, but I should always have my money” – MOTTO Individu Tertentu Di Sekeliling PM. Hati-Hatilah.

Semuanya mengenai ringgit dan sen. Itu sahaja. Tak kira berapa jumlahnya. Yang penting, ringgit dan sen. Tak boleh kata zaman Mahathir tidak ada kumpulan yang sama. Ada. Tapi nak kata mereka ada disekeliling Tun Mahathir tidak juga.
Ini kita cakapkan pasal orang sekeliling. Inner circle staff. Yang tidak pernah berhenti ambil nafas walaupun sekejap untuk buat duit. Sentiasa. Tak kira dengan apa cara.
Kalau motto kat atas tu yang jadi mainan, kita tak hairan kalau saban hari dan masa mereka berikan cerita-cerita manis kepada boss untuk beritahu mereka lah insan-insan yang sanggup bersama PM sehingga ke akhir.
Motto itu diucapkan (tak tahu sengaja atau tidak sengaja) seorang orang kanan PM kepada sahabat lama yang tidak ada kena mengena dengan politik. Oleh sebab lama tak jumpa, perjumpaan sekejap di Davos itu memang nampak mesra.
Dia bercerita dengan kuat, dengan nada bangga – bahawa dia baru sahaja secure satu lagi projek dengan sebuah Kementerian. Buat benda biasa. RM10 juta. Kepada orang macam dia, RM10 juta itu kecil sahaja. Cukuplah belanja untuk 6 bulan.
Itu belum cerita lagi Ketua UMNO Bahagian yang beria-ia bercakap mengenai HAK MELAYU; PERJUANGAN MELAYU dan akhirnya jadi Pengerusi sebuah syarikat Cina untuk supply kitchen cabinet kepada perumahan PR1MA. Pun pakai kelulusan dan sokongan PM.
Kalau PM pun boleh go to hell – as long as he/she gets money, kita boleh bayangkan apa jadi jika masalah berlaku.
Nak ingatkan Dato’ Seri itu, wajah jambu anda itu semakin layu. Collect boleh collect, tapi jangan sampai jahanamkan imej boss sendiiri.

Januari 27, 2015 at 6:24 pm Tinggalkan komen

Integriti Bank Negara Malaysia Teruji Lagi – Surat Sokongan Jadi Senjata Baru. Manusia Haloba Jawatan dan Kemaruk Kedudukan.

Seorang pegawai BNM menghantar email yang agak panjang lebar, menyatakan kekecewaan dengan situasi ekonomi yang berlaku mutakhir ini. Terang beliau:-
‘Dalam pada PM bercakap mengenai penyusunan semula bajet dan strategi ekonomi, nampaknya PM sendiri tidak serik dengan permainan politik waima dalam industri perbankan. Nama-nama lama yang busuk dan bernanah nak dibawa semula ke dalam industri perbankan. Macam sudah tidak ada orang lain.
Kami kerap kali ditekan dengan panggilan, surat dan sebagainya meminta agar BNM meluluskan individu-individu dubious sebagai Chairman dan Board of Directors kepada banyak bank tempatan.
Bukan tak mahu luluskan. Bila diselidik, nama masih aktif dalam senarai SPRM. Nama masih calar dengan isu rasuah. Yang lebih menarik, sekarang ini menjawat 4/5 jawatan dalam GLCs, tapi masih mahu berada dalam BoD bank.
Takkan PM tak tengok semua ini? Beri surat sokongan ikut suka? Tak fikir impak dan kesan kepada negara?’
Dalam pada TUN MAHATHIR dan kepimpinan sekarang dikatakan ada masalah – jangan lupa ada group budak-budak Pak Lah yang sedang berusaha keras nak consolidate tempat masing-masing.
Yang pelik, mereka ini dapat akses kepada PM melalui pintu belakang. Guna orang yang lebih power dan penting.
Terbaru, ada individu yang galak memeras kekayaan zaman Pak Lah, dengan menggunakan kedudukan secara maksima sedang melobi kedudukan sebagai Ahli Lembaga Pengarah sebuah bank.
Bank ini dikatakan kecil berbanding Maybank dan CIMB; tetapi mempunyai potensi untuk dilanyak sebagai sumber kewangan pihak tertentu.
Nama individu ini sering kali keluar masuk paper mutakhir ini. Katanya, dia diarahkan oleh {powerful} people to get money from that bank. Regardless of the ways.
Punyalah bongok Menteri yang jaga bank ini, ikut cakap dan dah mula lobi bagi pihak mamat seorang ini.
Kita tunggu. Kalau BNM luluskan juga dan ada yang tak kena dengan bank ini; sekali lagi permainan budak-budak Pak Lah nak masuk celah bedah dengan segala kekeliruan yang berlaku. Hati-hati.

Januari 26, 2015 at 6:15 pm 1 komen

PM Tidak Ada Konsentrasi di Davos. Banyak Isu Domestik Tertunggak. Kerja-Kerja UPDATING Senarai Penyokong Sedang Diusahakan.

Scene 1
Sebagai Pengerusi ASEAN, katanya PM telah dinasihatkan oleh media supremo untung mengulang-ulang ayat sama setiap kali berjumpa dengan perwakilan asing. Sekerap mana PM cakap ‘we are not in crisis’…sekerap itu jugalah PM perlu beritahu ‘I AM THE CHAIRMAN FOR ASEAN’.
Nasihat Paul Stadlen, Sam Coates dan beberapa lagi minah salih di National Communication Team (NCT) adalah PM tampilkan diri sebagai a ‘bigger leader’ compared to Malaysian Premier.
‘You’re representing ASEAN. Remember that. You’re huge here in Davos’.
Siapa kata Mat Salih tak pandai bodek. Kalau Yahudi di Tel Aviv pun Paul boleh kencing. Apa sangatlah…kena UP lagi nampaknya gaji Mat Salih ni. Pandai bodek. First class.
Sebab itu, bila kita perhati, setakat semalam – apa yang PM cakapkan di Davos.

We’re ready for business, PM tells foreign firms

Masa bila pulak Malaysia tak ready untuk perniagaan???
Selama ini kita buat apa? Tidur?
Kalau dah kita berada dalam top ranking, setakat ‘we are ready for business’ ini macam terlalu kecik pula skopnya.
Scene 2
Sementara PM busy jumpa perwakilan asing, katanya ada satu grup politik yang sedang kira sokongan kepada PM di kalangan Ketua-Ketua UMNO Bahagian. Ada senarai PUTIH. KELABU. HITAM GELAP.
Angka dalam senarai putih masih belum cantik. Kena tambah lagi.
Scene 3
Perjumpaan dengan ‘designer’ antarabangsa pun sedang berlaku. Maklumlah…nak sambut menantu.

Januari 23, 2015 at 6:14 pm 2 comments

Sirul Azhar; International Intelligence; Kes Pegang ‘Teloq’ dan Tunduk Kepada Kuasa Asing

Sementara ramai yang tak ambil tahu, siap cakap pergi mampos lah apa nak jadi dengan pembunuh Altantuyaa; ada benda yang kita semua mungkin tak tahu dan tak sedar.
Apa tajuk BESAR media Australia bila Sirul ditangkap:-

Sirul Azhar Umar, ex-bodyguard to Malaysian PM, detained in Queensland after death sentence over Mongolian model Altantuya Shaariibuu’s murder

Itu tajuk utama akhbar di Australia. Korang senyum lagi? Ok. Bagus kalau boleh senyum.
Apa lagi paper Australia kata:-

A former bodyguard of the Malaysian prime minister has been detained in Queensland after being sentenced to death for the murder of a pregnant translator and model who had been working on sensitive defence contract negotiations.

Sirul Azhar Umar was taken into custody by immigration officials in Brisbane overnight after an Interpol red notice was issued.

The 43-year-old has been sentenced to death in Malaysia over the murder of 28-year-old Mongolian interpreter and model Altantuya Shaariibuu in his home country.

During the original trial it was revealed Ms Altantuya told Sirul Azhar she was pregnant before she was shot in the head near Kuala Lumpur.

The 28-year-old’s body was blown up with military-grade explosives in a jungle clearing, leaving only shattered bone fragments as evidence.

It has long been alleged Ms Altantuya was murdered because of her connections to high-level Malaysian government officials

HIGH LEVEL MALAYSIAN GOVERNMENT OFFICIALS??????

Adalah satu kebodohan jika Australian Secret Intelligence Service (ASIS) jika tidak mewawancara Sirul dan mendapat gambaran sebenar apa yang berlaku. Adalah juga satu kebodohan jika ASIS tidak memfilemkan kenyataan Sirul di dalam bentuk HD dan disimpan untuk kegunaan masa depan.

Apa KPI ASIS?

ASIS functions

Our functions, as set out in the Intelligence Services Act 2001, are to:

  • collect foreign intelligence, not available by other means, which may impact on Australia’s interests;
  • distribute that intelligence to the Government, including key policy departments and agencies;
  • undertake counter-intelligence activities which protect Australia’s interests and initiatives; and,
  • engage other intelligence and security services overseas in Australia’s national interests
Semua ini malang yang bertimpa-timpa. Rosak rasanya sebuah negara kalau pimpinan/high level government officials sudah dipegang ‘bola’nya oleh kuasa asing.
Apa jaminan ASIS tidak berkongsi rakaman HD kenyataan Sirul dengan allies mereka yang lain.
Sedang kita bergembira di Davos, sambil Farid Ridzuan menayangkan jaket kulit terbarunya; ASIS dan sebuah lagi agensi ‘Australian Security Intelligence Organisation’ (ASIO) juga sedang bergembira dengan naskhah risikan yang lalu depan mata.
Naskhah kenyataan Sirul ini mempunyai harga yang sangat besar. Malahan boleh menyebabkan integriti sebuah negara diletakkan di telapak kaki orang lain.
Apa jaminan ASIS, ASIO tidak berkongsi dengan MI5 dan Secret Intel di UK?
Dalam ekonomi dunia tak menentu, video kenyataan Sirul dan nama-nama mereka yang terlibat akan disebut dengan terang dan fasih. Tak ada simpan-simpan.
Kalau ASIS, ASIO, MI5 tak buat – memang level risikan mereka kaput lah. Mesti mereka sedang seronok ni.
Tak mengapa. Farid Ridzuan boleh terus buat muka manja dan main salji di Davos. Klasss ko noqq. Auwwww. Rindu I.

Januari 22, 2015 at 6:23 pm Tinggalkan komen

Give Credit Where Credit Is Due – Rumusan Semula Bajet 2015 Nampak Meyakinkan. Harap Pelaksanaan Juga Akan Kemas dan Tersusun

Secara keseluruhan, pembentangan PM nampak kemas dan tersusun. Malah, adakalanya lebih yakin berbanding Bajet 2015 sendiri.
Sebenarnya, banyak lagi yang boleh dibuat, tetapi sebagai permulaan, kita rasakan apa yang dicadangkan itu bagus dan wajar dihargai.

Pertama, mengoptimumkan perbelanjaan ke atas bekalan dan perkhidmatan, penganjuran majlis dan mesyuarat serta perkhidmatan profesional yang memberi penjimatan sebanyak 1.6 bilion ringgit;

(Kalau boleh diberikan perbandingan, Kementerian mana paling banyak menggunakan kos penganjuran majlis dan mesyuarat, elok didedahkan. Ada Kementerian, nak menguruskan acara pun mesyuarat dekat 20 kali. Siap panggil 10 kementerian dan berbelas agensi. Nak tunjuk kononnya ada kuasa dan bakal jadi PM lah tu. Ini semua wajar dilihat semula). 

Kedua, menangguhkan Program Latihan Khidmat Negara tahun 2015, dengan penjimatan sebanyak 400 juta ringgit bagi membolehkan program dikaji semula dan ditambah baik;

(Ini cadangan yang sangat baik. Malahan, kalau boleh ditangguh untuk tempoh 2 tahun pun bagus. Penjimatan RM800 juta dan digunakan untuk membantu kawasan yang dilanda banjir. Selama ini pun, kesan PLKN pun tidak dirasai. Apa jadi dengan kontrak pengangkutan peserta PLKN yang telah dianugerahkan kepada sebuah syarikat baru-baru ini? Tangguh? Atau kerajaan kena bayar penalti. Syarikat Bas ‘Dong Feng’ di China dah mula siapkan bas. Mahu jadi tukun tiruan nanti bas-bas yang dah tempah ni)

Ketiga, mengkaji semula pemberian dan geran kepada Badan Berkanun Persekutuan, GLC serta Tabung Amanah Kerajaan, terutamanya yang mempunyai aliran pendapatan yang konsisten dan rizab yang tinggi. Langkah ini dijangka memberi penjimatan sebanyak 3.2 bilion ringgit; dan

(Ini juga bagus)

Keempat, menjadualkan semula pembelian aset tidak kritikal terutamanya peralatan pejabat, perisian dan kenderaan yang mampu memberi penjimatan sebanyak 300 juta ringgit

(Ini mungkin mendatangkan kesan sedikit kepada supplier – tapi masih lagi ok dan wajar).

Kita memang bukan dalam krisis – tapi krisis boleh berlaku kalau kita tidak berhati-hati dengan perbelanjaan kerajaan. Harap tidak akan berhenti mencari lagi apa langkah penambahbaikan yang boleh dilaksanakan.

Elok juga kalau dalam tempoh sebulan, setiap Kementerian diminta untuk menghantar  laporan usaha penjimatan kementerian masing-masing.

Yang penting cadangan Kerajaan kali ini jauh lebih baik berbanding cadangan Pak Sheikh yang semakin ketandusan idea.

Januari 20, 2015 at 6:18 pm Tinggalkan komen

Apa Bentuk BUDGET ADJUSTMENT Pak Najib Yang Akan Diumumkan Esok? Adjustment Ala Kadar? Adjustment Bersungguh? Adjustment Sedapkan Hati Sendiri?

Dalam ucapan bersama kakitangan JPM pagi tadi, ucapan PM pun macam kurang selera. Lemah layu. Longlai. Kepala banyak fikir benda lain. Sampaikan benda pertama yang diperkatakan, supaya 2015 jadi tahun mengeratkan silaturrahim.
Silaturrahim? Team Media PMO bagai nak rak serang orang itu cara nak eratkan silaturrahim? Saat ekonomi bagai nak rak menguncup, PM setakat cakap pasal silaturrahim sahaja?
Pegawai kanan menjeling sama sendiri. Seorang Ketua Pengarah nampak tunduk dan geleng kepala. Tak tahu lah apa dia fikir.
Esok pagi, PM akan sediakan apa yang dipanggil sebagai BUDGET ADJUSTMENT. Tak tahu lah apa yang nak adjust. Adjust sikit ke adjust banyak.
Blog ini harap PM akan buat beberapa tindakan yang betul. Khususnya kepada beberapa jabatan di bawah JPM yang dirasakan tidak melaksanakan tugas dengan baik, redundant tapi menggunakan banyak dana kerajaan.
BAHAGIAN PENJENAMAAN NEGARA
Elok kalau bahagian ini ditutup serta merta, dan kerja penjenamaan diberikan kepada beberapa agensi seperti MATRADE, MIDA – dikelolakan oleh MITI. Selama ini pun Bahagian ini tidak membantu apa-apa pun.
Sepanjang 2013; apa pencapaian Bahagian ini?
– Mengadakan 30 bengkel bersama stakeholders
– Mengadakan 7 mesyuarat di peringkat antarabangsa
– Melakukan 4 penyelidikan
– Merasmikan 5 inisiatif
– Melaksanakan 4 kempen pelancaran
Cuba kita tanya balik; apa kesan daripada semua KPI kononnya Bahagian yang penting ini?
Setakat buat bengkel dan lakukan lawatan luar negara, sambil bawa anak dan kawan-kawan itu bukan pencapaian ya. Itu pelancongan.
Antara agensi dan jabatan (bawah JPM) yang dapat bajet yang agak bagus untuk 2015:-
– Bahagian Seranta Felda (RM7 juta)
– Biro Tata Negara (RM58 juta)
– SMPKE (RM7 juta)
– Unit Perancang Ekonomi (RM40 juta – termasuk perancangan korporat; konsultan asing?)
– JAKIM (RM783 juta)
– APMM Maritim (RM410 juta)
– Jabatan Perangkaan (RM200 juta)
– SUHAKAM (Rm11 juta – tak membantu gomen pun)
– PEMANDU (RM42 juta – anggaran perbelanjaan PEMANDU untuk 2014; RM241 juta!)
– MIGHT (RM21 juta – apa kerjanya?)
– Agensi Inovasi Malaysia (RM20 juta – apa kerjanya?)
– TV Al Hijrah (RM40 juta – ini kira macam hadiah kepada Media Prima lah ni)
– TALENTCORP (RM20 juta)
– Bahagian Penjenamaan Negara – (RM 15 juta – Farid Ridzuan & Rascals)
Benda-benda macam:-
– National Communication Team (Paul Stadlen, Sam Coates dan lain-lain ini elok dihentikan serta merta).
– National Blue Ocean (Malaysia Blue Ocean Institute – yang tugasnya memberikan private tuition kepada beberapa orang Menteri Kanan) ini pun elok dihentikan.
Kalau nak adjust…biar betul-betul.

Januari 19, 2015 at 6:25 pm Tinggalkan komen

Kiriman Terdahulu


Januari 2015
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Capaian Umum

  • 75,341,920 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • VIDEO: HOW THE FOOD YOU EAT AFFECTS YOUR BRAIN
    When it comes to what you bite, chew and swallow, your choices have a direct and long-lasting effect on the most powerful organ in your body: your brain. So which foods cause you to feel so tired after lunch? Or so restless at night? In this video by TED-Ed, Mia Nacamulli takes you into the brain to find out.Top image: Screenshot from the video.[Source: TED- […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Titisan Airmata Kesyukuran Di Saat Termeterai Piagam UMNO Dan PAS DI HPU 914
    Firman Allah SWT dalam Al Quran :يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا  وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَوَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَىٰ شَفَا […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NAJIB KENA TIPU NGAN JHO LOW?
    Kebabian apakah yang melanda penyokong2 UMNO yang masih menyokong Najib ni? Semakin banyak Najib bersuara semakin terbukalah akan penipuan dia selama ini. Aku dulu sokong dia, tapi bila dah tahu dia ni penipu dan pencuri, maka aku decide nak jauhkan diri.Pada mulanya aku malas nak usik dia tapi malaun terBANGSAT ni mulut banyak pulak sehinggakan aku hilang s […]

RSS Musram Rakuman

  • INTEGRASI KAUM DI SABAH TERANCAM
    Penulis terbaca melalui keratan akbar Harian Ekspress (Ahad 8 Septerber, 2019) petikan kenyataan Ketua Menteri Sabah- Datuk Shafie Apdal "Saya tidak ingin melihat tanah-tanah di sini (Kemabong) dimiliki orang lain selain kaum Murut"-. Kenyataan seumpama ini secara sepintas lalu seronok didengar, namun mempunyai implikasi yang cukup besar terhadap i […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Signs that You will Become a Hotshot Photographer
    Signs that You will Become a Hotshot PhotographerThough you might have a college degree now, though you spend a good 4 years to get that particular diploma, there is a good chance you are also good in other things and such things might also be worth pursuing. So, while you are still tied to the continuation of your degree, you … The post Signs that You will […]

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Anjuran Ampuh untuk Dapat Ulung Judi Togel Online
    Pemain judi yang mencari togel online umpama jenis judi yang dimainkan, senantiasa mengejar kiat untuk Menjuarai. Sederetan angka yang dipasang pada menu betting, jika tampak di pasaran togel, maka akan membuat Anda mendapat dana keberhasilan yang cukup cukup pada deposit. Agar dapat ulung judi togel, Anda strategis memilih petunjuk yang ada di Web, atau sar […]

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • INTEGRASI KAUM DI SABAH TERANCAM
    Penulis terbaca melalui keratan akbar Harian Ekspress (Ahad 8 Septerber, 2019) petikan kenyataan Ketua Menteri Sabah- Datuk Shafie Apdal "Saya tidak ingin melihat tanah-tanah di sini (Kemabong) dimiliki orang lain selain kaum Murut"-. Kenyataan seumpama ini secara sepintas lalu seronok didengar, namun mempunyai implikasi yang cukup besar terhadap i […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Signs that You will Become a Hotshot Photographer
    Signs that You will Become a Hotshot PhotographerThough you might have a college degree now, though you spend a good 4 years to get that particular diploma, there is a good chance you are also good in other things and such things might also be worth pursuing. So, while you are still tied to the continuation of your degree, you … The post Signs that You will […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada