Perbincangan Majlis Tertinggi Tidak Ada Forward Thinking. Bincang Isu Lapuk & Tidak Melihat Kepada Isu Sebenar Negara.

Februari 2, 2015 at 11:30 am 5 comments

Seorang ahli MKT melahirkan rasa kesal kerana setakat dia menjadi anggota MT, perbincangan yang dipengerusikan oleh Presiden UMNO tidak bersifat strategik dan hanya membangkitkan soal-soal yang sedap didengar sahaja.
Komposisi MT hanya melahirkan kumpulan YES MEN yang tidak membantu Presiden membuat keputusan betul. Apabila sahaja Presiden bercakap, adalah dua tiga orang anggota MT yang mahu mendominasi perbincangan sedangkan mereka sendiri tak tahu apa yang mereka cakapkan.
Tambah ahli MT ini:-
“Baru sekarang bercakap keperluan Unit Strategic Thinking dalam UMNO. Baru sekarang? Malah baru sekarang nak perkenalkan Pengarah Strategi UMNO yang mempunyai taraf yang sama seperti Rafizi di dalam PKR. Sebelum ini, MT hanya menjadi burung kakak tua yang mengiyakan pandangan Presiden”.
Bayangkan, MT yang baru ini, masih lagi bercakap tentang bagaimana kejayaan besar Pilihanraya Pengkalan Kubor. Masih lagi bangga diri dan anggap Pengkalan Kubor akan menjadi kaedah membenam Pas dalam PRU akan datang.
Katanya UMNO/Barisan Nasional sudahpun mempunyai seorang PAKAR LATIHAN POLITIK DAN PROPAGANDA di PWTC.
Seorang yang bernama Dr Khairul dikatakan sudah dihantar belajar dengan Parti Komunis China dan Parti Komunis Vietnam dalam darihal propaganda.
Apa KPI Dr ini?
Katanya tidak ada kerja lain, kecuali mengajak orang bermain GOLF dan mendapatkan kononnya informasi terkini untuk parti? Dalam masa yang sama memantau prestasi perniagaan sendiri.
Kononnya, kali ini INDEKS MAQASID SHARIAH menjadi senjata baru untuk membenam PAS dan PKR. Malaysia nak tampil sebagai negara Islam pertama mempunyai indeks yang jelas mengencai pencapaian negara.
Bagaimana Indeks Maqasid ini boleh dijual oleh parti komponen Sabah dan Sarawak? MIC? MCA? PPP? IPF?
Sedap juga nak dengar orang macam Subramaniam dan Liow Tiong Lai bercakap pasal Maqasid Shariah.
Liow Tiong Lai dan Subramaniam pun kena biasakan diri dengan macam-macam teori maqasid dan masalih mursalah. Berlatih lidah untuk quote para ulama’ besar dan teori Jasser Auda mengenai pendekatan yang sama.
Kalau level MT masih bercakap benda-benda syok sendiri, memang kita boleh agak lah kenapa negara ini sudah menjadi caca marba.
Kalau nak dibandingkan dengan perbincangan Politburo, Communist Party of Vietnam, rasanya macam langit dan bumi.  MT ini macam dah jadi event company. Buat program. Memalukan. Tak ada direction.
Blog ini nak bagi contoh, mesyuarat keenam (6th Plenum; 11th Party Central Committee – Vietnam) bincang perkara berikut:-
  • Keperluan melatih pemimpin atasan CPV dengan pelbagai kepakaran pengurusan semasa – mereka yang terpilih dihantar ke luar negara.
  • Melihat semula ‘government framework’ (unit yang merugikan ditutup atau digabungkan);
  • Fokus kepada kaedah pengurangan harga barang kepada pengguna;
  • Stabilkan ekonomi mikro
  • Isu fiskal dan kewangan
  • Isu hubungan antarabangsa
  • Status hubungan multilateral;
Dr Khairul dihantar ke Vietnam untuk belajar apa? Belajar massage???
Advertisements

Entry filed under: Barisan Nasional, UMNO. Tags: , , , , .

‘UMNO: Yes Mr President – Party: Saifuddin Abdullah, CEO Global Movement of Mudarat’ Bila Jho Low Bina ‘Red Bean Army’ Sendiri. Kacau Bilau Jadinya.

5 Komen Add your own

  • 1. amir  |  Februari 2, 2015 at 1:24 pm

    Sangat menarik dan strategik.perlu ada pasukan intelligence sendiri zaman nixon tp jangan lantik org sama.cari org yg nak bekerja untuk negara.ramai cuma x di cari aja.malas!!!

    Balas
  • 2. dotmaikay@gmail.com  |  Februari 3, 2015 at 1:43 am

    hampeh

    Balas
  • 3. berasiam  |  Februari 4, 2015 at 8:44 pm

    kalau di peringkat tertinggi pun macam tu, apatah lagi di peringkat bahagian dan cawangan. sekarang umno menggunakan pendekatan top down. jika yang di atas pun dah macam tu, macam mana nak bagi rahan yang membina kepada peringkat bawah. patutlah di peringkat bahagian pun caca marba. di ibu pejabat sendiri pun tidak terurus rupanya.

    sekali lagi ditegaskan, kalau nak bangunkan umno selangor, berhubung terus dengan cawangan. bahagian hanya merosakkan komunikasi semata-mata. peruntukan untuk cawangan bahagian songlap. ada ketua bahagian nak kecilkan bilangan cawangan dalam bahagiannya. mentang2 dia kononnya ahli korporat. pendekatan korporat untuk parti ialah kurangkan bilangan cawangan supaya lebih produktif dan menjimatkan kos.

    Balas
  • 4. goo.gl/pzBb3Z  |  April 4, 2015 at 11:18 am

    info yang menari dan bermanfaat itu gan. trims ya

    Balas
    • 5. Mr ali  |  Oktober 1, 2015 at 9:59 pm

      semoga aja saling mendapatkan ispirasi

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Februari 2015
I S R K J S A
« Jan   Mac »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Capaian Umum

  • 75,323,999 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • INFOGRAPHIC: WHAT FOOD EXPIRY DATES REALLY MEAN AND THEIR IMPACT ON WASTE
    Every year, people throw away millions of tonnes of food they deem not safe to eat. They often check the expiration date, and if the date has passed, the food ends up in the bin. Are we still confused about the "use by" or "use before" labels? Is our lack of understanding of food labels contributing to food waste? This infographic explain […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Buat apa libatkan Interpol jika salahlaku Jho Loh oversea?
    Datok Zahid Hamidi nafikan spin yang dimulakan media sosial:Ia mungkin timbul dari laporan berikut:KUALA LUMPUR: Malaysia has asked Interpol to try to locate a Malaysian financier for questioning over his suspected involvement in a multi-billion dollar scandal at state fund 1Malaysia Development Berhad (1MDB), the deputy prime minister said on Monday (Oct 23 […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Dana RM7.5bilion KKLW: Hak Rakyat Luar Bandar Dinafikan
    1. Siasatan SPRM terhadap dana RM7.5bilion KKLW hampir “full circle”. Mereka yang pernah menjadi “inner circle” rata-rata sudah ditahan reman. Kalau melihat modus operandi penahanan, memang terlihat bahawa target utama adalah Datuk Shafie Apdal.2. Dalam skandal sebesar ini, memang sah dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kuasa. Memang daripada segi argume […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Dana RM7.5bilion KKLW: Hak Rakyat Luar Bandar Dinafikan
    1. Siasatan SPRM terhadap dana RM7.5bilion KKLW hampir “full circle”. Mereka yang pernah menjadi “inner circle” rata-rata sudah ditahan reman. Kalau melihat modus operandi penahanan, memang terlihat bahawa target utama adalah Datuk Shafie Apdal.2. Dalam skandal sebesar ini, memang sah dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kuasa. Memang daripada segi argume […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

%d bloggers like this: