Archive for Disember, 2015

Kepimpinan Zahid Hamidi Sekadar Mediocre

Di kalangan inner circle Najib sendiri sudah berbunyi mengenai kegagalan Zahid Hamidi merubah kedudukan kerajaan kepada sesuatu yang lebih baik. Dalam kajian yang dibuat, walaupun Zahid Hamidi bermula dengan peratusan yang baik – 42 % penerimaan rakyat; sekarang sudah tinggal 24 %.

Zahid dipilih kerana mahukan kedudukan UMNO yang lebih terjamin. Zahid punya kekuatan hampir 103 orang Ketua Bahagian. Ini yang membuatkan Najib sedikit risau.

Kalau 103 orang Ketua Bahagian ini pusing, ada kapal yang tenggelam.

Entah macam mana, Zahid Hamidi tidak menyinar seperti diharapkan, Ucapan tidak tersusun. Strategi bersepah. Kelemahan tak mampu nak ditutup lagi.

Walaupun dilatih oleh top notch politicians seperti Anwar dan Najib, tapi apa yang Zahid pamirkan sekarang tak ubah seperti politik kampung.

Antara yang disebutkan dalam banyak pertemuan kecil

– Mediocre leadership

– Losing control

– No mastery dan finesse in communication

– Image build up (huge failure)

– Lack of focus

– Bystander politician

Apa jadi dengan Zahid? Ke mana pergi semua pakar rujuk dan konsultan yang dilantik?

Antara yang paling berat adalah apabila ucapan Zahid tak ubah macam Ketua Kampung rasmi Balai Raya. Dah banyak kali. Tidak ada aura sebagai TPM pun. Lebih kepada Wak Jawa kampung.

Terbaru, apabila Zahid umumkan kononnya akan wujudkan Panel Tertinggi untuk kos sara hidup. Nampak bodoh sangat.

Benda dah ada sekian lama. Muhyiddin yang Pengerusikan.

Apa salah, buat mesyuarat dulu, dan kaji 4/5 perkara yang boleh dilaksanakan segera sebelum naik sekolah ini.

Umum strategi, bukan nama Menteri.

Payah juga kalau tak berapa cerdik ni

Disember 29, 2015 at 12:56 pm 6 comments

Jangan Galak Sangat Serang Pentadbiran Lama

Raja Petra bukan main lagi, dua tiga minggu ini balun Tun Mahathir kanan dan kiri. Siap dapat bantuan daripada pihak berkepentingan. Keluar lah segala macam agreement lama yang berkait dengan pentadbiran Tun M.

Tidak salah kalau nak keluarkan segala macam busuk dan nanah lama. Tapi kena ingat-ingat juga istilah COLLECTIVE RESPONSIBILITY.

PM yang ada sekarang ini pun ada waktu keputusan-keputusan besar ini dibuat. Apa dia buat? Ada dia menentang? Ada minit mesyuarat kabinet yang boleh dedahkan bagaimana Najib sebagai Menteri bercakap tentang kesan jangka panjang kepada semua usaha penswastaan? Ada?

Kalau ada, kita minta Sekretariat Kabinet serahkan copy kepada RPK dan publish bagaimana Najib banyak bercakap tentang rakyat sewaktu kepimpinan Tun M dahulu. Baru sedap kita nak balun Tun M.

Bila Muhyiddin bercakap sedikit, kita guna istilah Collective Responsibility. Sebagai anggota kabinet, kita mesti bersetuju.

Makna kata, Najib pun sebahagian daripada Kabinet yang setuju dengan ERL dan banyak lagi program penswastaan.

Sebab setuju itu lah Najib kekal dalam kabinet.

Kalau nak ikutkan, waktu hampir kalah 190 undi, dah lama kena terajang.

Blog ini hanya cakap realiti.

Kalau dah dokumen rahsia pun boleh lambak kepada RPK, tunggu sahaja masa senjata makan tuan.

Disember 28, 2015 at 4:18 pm 1 komen

Azman Mokhtar Dapat Sambung Kontrak? Perform Sangat ke AMOK ni?

Sebenarnya, tak susah pun nak excel dalam korporat Malaysia ni. Ada cable. Jaga boss baik. Walaupun tak perform, nasib mesti baik punya. Yang penting, apa sahaja surat yang sampai, siap dengan minit yang terang dan jelas, buat sahaja. Insya’Allah panjanglah umur dalam korporat Malaysia.

AMOK memang handal bab jaga cable ni. Semua cable dia jaga. Sampaikan tak ada orang inner circle yang rasa kecil hati. Keliling dia jaga.

Kalau nak ikut performance, 2015 ini kita anggap macam tahun malap Khazanah Nasional. Macam-macam jadi.

Yang peliknya, dalam banyak hal AMOK ini tidak pun ke depan mempertahan Kerajaan dan Najib. Dalam banyak kes, dia senyap dan hanya jadi pemerhati. Orang balun MAS pun dia senyap. Orang tak setuju lantik CEO orang luar pun dia senyap.

Untung jadi AMOK. Duduk atas duit. Buat lah apa sahaja, tetap berada dalam good book di PMO. Walaupun tidak sehandal mana.

Kita tak ada lah kata Khazanah gagal teruk. Tapi kalau orang yang sama selama 15 tahun, kita boleh agak apa kartel yang ada di Khazanah itu. Pusing-pusing akan dapat kepada orang yang sama.

Nama-nama seperti:-

CIMB

SunLife Malaysia

Acibadem Sigorta

Iskandar Investment

Medini

UEM Sunrise

8990Holding

Axiata

TM

TIME

TNB

SWEC

Pinewood Studio

Cenviro

Cenergi

Ini semua syarikat-syarikat yang Khazanah ada kepentingan. Ada yang bagus, ada yang suam kuku.

Tapi disebabkan AMOK pandai jaga orang, dia dapatlah duduk di Khazanah selama 15 tahun. Pencapaian luar biasa.

Mungkin AMOK elok berada dalam Kabinet selepas daripada ini. Supaya AMOK pandai bercakap dan boleh mempertahan Kerajaan dan bukan hanya senyum mempertahan kapitalis yang ada dalam Khazanah semata-mata.

Disember 21, 2015 at 12:30 pm 1 komen

Pas Terima Pelawaan Kerajaan Perpaduan?

Semalam cerita paling hangat adalah kemungkinan sebuah kerajaan perpaduan ditubuhkan apabila Najib dan Hadi duduk di atas pentas yang sama. Beberapa whatsapp yang berlegar di kalangan ahli UMNO pun bercakap benda yang sama.

Yang menjadi kerisauan orang UMNO, apa bentuk kerjasama yang Najib nak buat ini? Pas mansuh dan masuk UMNO? UMNO mansuh dan masuk Pas? Pas bersama dalam Barisan Nasional? Pas tidak akan bertanding sama sendiri dengan UMNO dalam PRU akan datang?

Apa bentuknya?

Nampaknya, orang UMNO sendiri cemas dengan idea kerajaan perpaduan ini. Yang nampak melonjak gembira adalah set agamawan dalam UMNO yang menganggap ini peluang mereka meningkat setakuk lagi dengan menjadi pemimpin pilihan, kerana ada credentials agama.

Bagaimana dengan orang Pas?

Kalau ikut komen yang diberikan oleh Nik Amar, bahawa perpaduan ini tidak boleh menjadi ‘perpaduan penyamun’. Ini adalah komen yang paling win dan bernas. Apa maksud pandangan ini? Apa rasa UMNO jika perpaduan ini dianggap sebagai ‘perpaduan penyamun’? Seronok?

Jangan main kelecek lagi. Cakap sahaja apa sebenarnya yang dimahukan. Kesatuan dalam bentuk apa?

Jika benar ada perpaduan, maka sesuatu yang besar mesti berlaku di beberapa buah negeri. Selangor dan Kelantan boleh jadi negeri pemula.

Soalnya, bolehkah itu berlaku?

Atau Pas hanya mahu menjadi ‘mesra’ kepada sebuah kerajaan yang boleh membantunya secara material dan projek.

Ustaz Pas pun dah pandai cari makan. Tak gitu?

Disember 18, 2015 at 2:02 pm 1 komen

CheguBard Musuh No 1 Pejabat Menteri Besar Selangor?

Pejabat MB semalam adakah mesyuarat tergempar kerana beberapa isu yang dikatakan tidak digemari oleh DSAA. Isu yang bukan dibangkitkan oleh musuh, tetapi kalangan orang dalaman PKR sendiri yang tidak berpuas hati.

Tenaga kerja Pejabat MB semalam melihat kaedah yang ada untuk menafikan cerita ini berpanjangan. Kalau dulu isu DEIG.

Sekarang ada isu yang melibatkan integriti DSAA sebagai MB Selangor.

Satu ‘Nota Arahan’ sudah dihantar ke Sungai Buloh meminta Anwar memainkan peranan untuk memastikan Chegubard diam dan tidak bersuara isu Selangor. Nota tersebut meminta jasa baik Ketua Umum untuk memanggil Chegubard dan memberikan kata dua mengenai kedudukannya dalam parti.

Dalam surat tersebut, dikatakan bagaimana serangan ini tidak membantu parti dan pimpinan PKR. Mahu tak mahu, PKR juga akan terpalit dengan isu ini.

Menariknya, apa perlu nota bantuan dihantar ke Sungai Buloh sedangkan Presiden Parti sendiri boleh dihubungi. Katanya, Pejabat MB sudah lama menganggap Presiden Parti sebagai Pejabat sunyi yang tidak penghuni. Buang masa.

Apa yang kita patut tahu, DSAA seperti yang blog ini katakan, mempunyai DNA yang lebih likat berbanding orang dalam UMNO.

Kerja ‘beli dan senyap’, kerja ‘ugut dan sentap’, kerja ‘bayar dan lenyap’ memang dah lama jadi mainan Azmin.

Ada juga di kalangan kepimpinan tertinggi yang minta parti berikan jawatan khas/bergaji untuk Chegubard.

Biar dia buat kerja kecam orang lain selain pemimpin PKR.

Tapi dengarnya demand Chegubard pun boleh tahan.

– Gaji sama seperti Rafizi

– Kereta

– Pejabat Khas

– Kebenaran membuat sidang akhbar

– Tidak mahu full time

– Turut dibantu dengan usahaniaga sampingan

Ini sudah demand orang UMNO. Rupanya PKR lagi teruk daripada UMNO.

Disember 17, 2015 at 8:14 pm 1 komen

Dato’ Seri Azmin Ali (DSAA) Sudah Berubah?

Di kalangan inner circle MB Selangor memang sedang berada di kemuncak politik. Mereka bangga, ‘kuda politik’ mereka sudah sampai di kemuncak politik negeri. Sekarang ini bagaimana mengurus citra DSAA sebagai Perdana Menteri/Timbalan Perdana Menteri.

Mereka yang bekerja sebagai image builder, baik daripada sudut berpakaian, speech, dampak online media dan lain-lain, tak akan boleh berpuas hati dengan kedudukan DSAA sebagai c.

Seorang inner circle DSAA mengatakan, menyedia DSAA sebagai c adalah cabaran baru yang perlu mereka usahakan.

Siapa ikon pencitraan Azmin?

Inner circle ini berkata, kalau ikutkan, mereka ingin bentuk Azmin seperti berikut:-

– Bijak dan tajam seperti c

– Imej intelektual seperti Anwar

– Profesional

– Mesra dan mudah didekati

– Internationalization (imej antarabangsa)

Bila Azmin jemput Mahathir di majlis perkahwinan anaknya, ramai pihak termasuk Istana Segambut pun rasa tak senang.

Mereka kata, Azmin ini sudah siap untuk mengambil alih.

Gambar Azmin, Tuanku Sultan Selangor, Tuanku Sultan Perak dan Mahathir mendatangkan luka kepada sesetengah pihak dalam PKR. Mereka kata DSAA sudah berlagak dan mula lupakan Anwar.

Mereka kena faham, permainan Azmin sudah naik taraf berlipat kali ganda. Sekarang ini bukan soal Selangor lagi, Azmin kena prepare diri untuk Malaysia.

Azmin kena tampil sebagai Statesman dan bukannya budak nakal politik lagi. Imej itu sudah kena ditinggalkan.

Nampaknya PKR tak boleh tahan bila DSAA sudah berubah strategi.

Ini sudah jadi kacang lupakan kulit.

Disember 16, 2015 at 1:03 pm Tinggalkan komen

PR1MA – Hidup Segan Mati Tak Mahu???

Government-owned Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) Berhad has failed in its mission to provide affordable housing in the right locations, property consultant Dr Daniele Gambero alleged today.

Daniele, CEO of consultancy group REI Group of Companies, said the PR1MA initiative started as a good idea but the company running the programme has not been meeting the government’s set targets.

“PR1MA is a total failure. It is not delivering homes at the right value in the right place.

“The government is not happy about it, developers are not happy about it, the market is not happy about it.

“It’s not to be laughed about or joked about unfortunately,” he said during a question-and-answer session at PropertyGuru’s Property Market Outlook 2016 forum today.

He questioned Putrajaya’s promise of churning out thousands of PR1MA units, highlighting that even all the developers in Malaysia combined would only be able deliver less than 160,000 units per year.

Property magazine publisher KK Chua, who was also a panellist at the forum, said the government has only approved 72 PR1MA projects that can deliver 50,000 units, a mere 10 per cent of Putrajaya’s target of 500,000 units by 2020.

********

PR1MA ini ibaratnya macam ASAS PALING KUKUH kepada Manifesto PRU13 Barisan Nasional. PR1MA tak boleh gagal. Mesti menunjukkan performance yang bagus.

Kalau kita tengok kepada Board of Directos PR1MA pun bukan calang-calang orang. Semua nya ada latar belakang yang hebat.

– Pengerusi : ALI HAMSA

– CEO: Dato’ Mutalib (protege Jamaluddin Jarjis)

– Irwan Siregar

– Shukry (KSUSK PM)

– Wahab Maskan

– Shazelli Ramly

– Tengku Zafrul

Ini semua macam soldadu paling hebat dalam sektor awam dan korporat Malaysia. Mana boleh gagal.

Makna kata, apa tujuan The Malay Mail keluar cerita macam ini?

Sengaja nak tanjai PR1MA atau apa?

PR1MA mesti jawab tulisan The Malay Mail ini. Cerita sedikit pasal projek yang tak pernah siap selama ini. Mesti menarik.

Disember 15, 2015 at 5:11 pm 1 komen

Arwah Tan Sri Jamaluddin Jarjis Akan Ambil Pendekatan Berbeza

Ramai yang blog ini temui tadi agak terperanjat dengan pendekatan “lawan sampai relai” yang diambil oleh YAB Presiden parti. Lawan. Perli. Sindir. Sarkastik. Balun. Semua lengkap. Yang jadi lagi kurang adab, apabila nama Mahathir hanya disebut hampir di penghujung ucapan, itupun dalam perspektif yang sedikit jahat.

Blog ini ok sahaja dengan pendekatan Presiden. Apapun, Presiden tetap Presiden. Ada hak untuk menentukan kaedah berdepan dengan masalah.

Cuma ada veteran parti yang mengeluh panjang.

‘Aku rasa, kalau arwah JJ masih ada, tak jadi benda macam ini. Koyak dah UMNO ni’.

‘Arwah JJ orangnya berhati-hati. Tak menasihatkan Najib dengan benda yang bukan-bukan. Bukan nak cari gaduh punya kaki’.

Seorang veteran dari Wilayah, kata begini:-

‘Aku tak rasa semangat silaturrahim dalam ucapan tadi. Yang ada, ko balun aku, aku balun ko. Sampai hancur lumat’.

Ramai yang berkata, TS JJ (Arwah) akan menentukan kes ini selesai dengan baik. TS JJ pun masuk ke dalam kabinet sejak zaman Mahathir. Dia tahu kelemahan dan kelembutan hati Tun.

Tapi itulah jalan yang Presiden sudah ambil.

Peduli dengan usaha nak rapatkan saf. Ini kali kena lawan gila-gila.

Tak tahu nasihat mana yang dipakai. Tapi ayat kita boleh kenal siapa belakangnya. Sentuhan tu kita boleh tahu. Ada sentuhan ABIM sikit-sikit. Bab agama, anak Dusuki mesti beri pandangan.

Yang pasti, kalau TS JJ, minggu lepas lagi sudah ada usaha bertemu Tun Mahathir dan Muhyiddin. TS JJ akan ambil sikap yang extra careful. Bukan main belasah macam ini.

Disember 10, 2015 at 5:16 pm Tinggalkan komen

Irwan Siregar Nak Dijadikan Gabenor Bank Negara? Lingkuplah Kita.

Wow, kalau betullah ada usaha nak letakkan Irwan Siregar sebagai Gabenor Bank Negara, inilah cadangan paling hampeh dalam sejarah Malaysia. Siapapun yang usaha nak letak Irwan Siregar ni di BNM mamang tak sayang negara dan perbendaharaan negara.

Tak usahlah BNM, nak jaga benda kecik macam MaGIC (Malaysia Global Innovation & Creativity Centre) pun tak mampu.

Cyberview Sdn Bhd – setakat jaga Cyberjaya sahaja. Untung? Entah ada entahkan tidak.

Situasi ekonomi negara? Tak usah cakap lah.

Blog ini konsisten, Irwan Siregar ini wajar diberhentikan sahaja tanpa ditawarkan apa-apa pun ganjaran. Tak perlu janji dia waima duduk di syarikat kecik milik MoF pun.

Sebab dia tak ada ilmu. Setakat main cakap dan cadang sahaja.

Irwan hanya menjadi pembodek tegar kepada pimpinan negara.

Bayangkan, seorang yang tak ada integriti diletakkan di Bank Negara Malaysia.

Irwan tidak ada work culture yang betul untuk duduk di BNM. Jahanam negara.

  • promoting a work culture which emphasises the highest standards of professionalism and integrity, prudence, teamwork and innovation;
  • developing and maintaining a committed workforce which is highly competent and proactive, sensitive to the changing needs of the industry;
  • adopting a collaborative approach in everything we do;
  • promoting the effective use of technology and good work practices to enhance productivity, efficiency and quality;
  • adopting policies and practices to enhance the competitiveness of local financial institutions to face international competition; and
  • having the necessary financial resources and financial instruments to effectively manage monetary stability.
 Kalau betul tak mahu Zeti, carilah orang yang ada kemampuan.

Cari orang dalam BNM sendiri. Jangan ganggu BNM.

Demikian juga cadangan nak masukkan Wahid. Ini kerja gila.

Disember 8, 2015 at 3:57 pm 1 komen

Berapa Headcount Supporters Muhyiddin di Kelab Sultan Sulaiman?

Hahahaha, pening Marzuki dengan Nardin buat kerja. Telefon kalangan Ketua-Ketua UMNO Bahagian yang pernah dapat projek MoE pun tak berjawab. Tanya Timbalan Ketua Bahagian, tak mahu beri sokongan. Tanya Naib, kena perli.

Inilah jadinya kalau masa ada jawatan tak buat kerja. Syok sendiri dan sibuk susun harta untuk anak bini.

Kalau dulu miskin, sekarang habis tanah di Taman Batu Muda diborongnya. Dapat duit mana? Supply lift ke mana boss?

Sekarang pening kepala. Tok Ainon Mulut Murai pun sibuk call kalangan Editor dan Wartawan minta nyawa. Projek Kementerian yang dulu bermewah-mewah katanya makin sangkak. Dulu habis orang di maki hamunnya. Sekarang malu sendiri.

Menurut sumber dalaman team TSMY, katanya setakat pagi ini jam 11, hanya 3 orang Ketua Bahagian yang hadir. Perincian.

Ketua Bahagian – 3 orang

Timbalan – 12 orang

Naib – 4 orang

Ahli Parlimen – 5 orang (Pagoh, Semporna, Setiawangsa, Kulim Bandar Bharu dan seorang lagi dari Sabah).

AJK Bahagian – 62 orang yang confirm

Pagoh – 500 orang (dengan bas dan elaun)

Pemuda – ???

Wanita – ???

Puteri – ???

Kalau macam ini gayanya, elok Muhyiddin declare letak jawatan sahaja malam ini. Buang masa.

Tak ada kekuatan.

Inilah akibat apabila sewaktu di atas, tak ingat orang bawah.

Padan dengan muka.

Disember 7, 2015 at 1:04 pm 4 comments

Kiriman Terdahulu


Disember 2015
I S R K J S A
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,347,712 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • GRS- MEREALISASIKAN MANDAT RAKYAT SABAH
    PARTI Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berbeza dengan mana-mana blok politik di negara ini, kerana parti ini bermula dengan mandat dan aspirasi rakyat.GRS bermula hanya sebagai nama kerjasama antara BN, PN dan PBS semasa PRN-16 Sabah pada September, 2020.Nama gabungan tersebut diumumkan oleh mantan Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhiyiddin Yassin semasa mengiringi […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • GRS- MEREALISASIKAN MANDAT RAKYAT SABAH
    PARTI Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berbeza dengan mana-mana blok politik di negara ini, kerana parti ini bermula dengan mandat dan aspirasi rakyat.GRS bermula hanya sebagai nama kerjasama antara BN, PN dan PBS semasa PRN-16 Sabah pada September, 2020.Nama gabungan tersebut diumumkan oleh mantan Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhiyiddin Yassin semasa mengiringi […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada