Archive for Disember, 2015

Mengapa DAP Takut Sangat Dengan Transformasi MKN?

MKN memang perlukan kekuatan baru. Bukan sebab Malaysia mahu jadi negara Polis. Bukan sebab maju jadi Diktator. Tetapi MKN ini mesti hidup dengan kedudukannya yang sebenar, sebagai sebuah badan yang memantau keselamatan yang sebenar-benarnya.

Selama ini, MKN kita dengan waktu banjir. Waktu ada masalah di luar negara. Keluarlah Setiausaha MKN kononnya menjadi jurubicara utama kepada MKN.

Tapi memang banyak negara lain, MKN ini ‘body’ yang luar biasa. Ada kuku. Amat dihormati dan dianggap sebagai badan yang paling dihormati.

Di UK, National Security ini digandingkan dengan Intelligence. Bayangkan. Ada sebuah Central Intelligence Agency; yang boleh membuat keputusan awal dalam menempuh sebarang isu berkait keselamatan.

Bila ada ancaman, MKN tidak boleh bertindak kerana tidak ada punca kuasa untuk bertindak. Banyak lapisan dan tapisan. Ini merugikan masa.

Penjenayah, teroris sekarang tak perlu masa yang banyak. Mereka mobile dan boleh menyamar dalam pelbagai keadaan.

Yang DAP cemas sangat ini kenapa. Apa yang mereka risau?

Apakah DAP takut MKN akan mula bertindak terhadap sarang-sarang income DAP yang selama ini menjadi financial back up kepada parti mereka?

Apakah DAP takut dengan kuasa baru MKN, segala kongsi gelap yang memberikan black money kepada DAP selama ini terperangkap?

Dengar dahulu apa yang kerajaan nak buat.

Jangan gelabah.

Kuasa-kuasa mengisytihar darurat misalnya, tak berbangkit langsung. Kuasa 150 tetap di dalam kuasa DYMM Agong. Bukan MKN.

Seksyen 18 – hanya berkait dengan ‘kawasan keselamatan’.

Disember 3, 2015 at 8:11 pm Tinggalkan komen

Jabatan Penerangan Menang EMAS Kempen GST?

The Malaysian Information Department won the gold award today for its informational campaign on the Goods and Services Tax (GST), at the inaugural Asean PR Excellence Awards.

The federal agency also took home the silver award in the media relations category for its social media reporting on the “MH370 transcript”, at the awards organised by the Institute of Public Relations Malaysia.

The event was officiated by Communications and Multimedia Minister Datuk Seri Salleh Said Keruak, while the department’s communication services and community development director, Zuraidah Zainuddin, accepted both awards.

“We put in a lot of effort. We work together with all divisions in the department,” Zuraida said when met after the awards.

“We tell the advantages and the benefits of GST. The campaign was a success.”

PPP party president Tan Sri M. Kayveas presented the awards during the ceremony at Istana Hotel tonight.

The department edged out both the Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) and Indah Water Consortium to take home both prizes.

**************************

Ini adalah anugerah yang sama level dan tarafnya dengan MAHARAJA LAWAK. Manakan tidak, sedang rakyat sendiri tak tahu apa sebenarnya GST dan masih lagi ramai yang keliru, Jabatan Penerangan boleh terima anugerah.

Yang jadi lebih pelik, anugerah ini diberikan oleh Institute of Public Relations Malaysia; yang Presidennya sendiri adalah Ketua Pengarah Jabatan Penerangan.

Ini apa kes ni?

Beri anugerah kepada diri sendiri? Teruk sangat dah ke tahap Jabatan Penerangan ni? Sampai kena guna kedudukan sendiri.

Sudah-sudahlah buat benda bodoh macam ini.

Rakyat bukan macam dulu. Kami dah pandai dan maju.

Ada lah sedikit rasa malu kalau tidak kepada orang, kepada Allah SWT.

Disember 2, 2015 at 3:48 pm Tinggalkan komen

PAU 2015 Yang Sangat Awkward

Tun Mahathir kata akan datang juga ke PAU tahun ini, walaupun tidak dijemput. Zahid Hamidi kata Tun M dijemput. Reezal Marikan kata kehadiran Tun M bawa makna besar kepada parti. Yang pening kepala dah tentu lah Dato’ Seri Raof Beruang dan Tengku Adnan Mansor. Pening.

Adalah sesuatu yang janggal, apabila Muhyiddin akan berada di sebelah Najib di sepanjang masa PAU. Awkward. Janggal. Kerana Najib lah yang membuat keputusan untuk tidak membenarkan Muhyiddin menyampaikan ucapan perasmian sayap-sayap.

Shapie Apdal pun ada di atas pentas. Pasti matanya galak memerhati tingkah laku perwakilan dan pemimpin. Pening.

Jika Tun Mahathir hadir, Tun mestilah duduk di barisan hadapan sekali. Siap memerhati Najib. Menilai ucapan Najib satu persatu. Tanpa ada ketinggalan.

Ada yang kata, Tun Mahathir akan bangun dan menuju ke rostrum. Tun Mahathir nak berucap. Siapa yang mampu halang? Dato’ Seri Raof kalau langgar Tun dari belakang, rasanya masuk hospital Tun. Menghalang Tun, media satu dunia akan laporkan. Macamana nak manage tu?

Setakat yang blog ini tahu, ada satu segmen khas di dalam ucapan Najib yang membalun Tun M satu persatu.

Apa jadi dengan segmen itu? Nak diteruskan?

Katanya segmen khas ini memang khusus untuk membulatkan sokongan perwakilan. Ada kemungkinan backfire???

Katanya ada juga fakta dan pendedahan mengenai segala kontrak yang pernah dilanyak oleh anak beranak Tun Mahathir. Backfire???

Apa kata Mukhriz Mahathir yang ada atas pentas? Tunduk dan buat muka hensem?

PAU kali ini akan jadi sangat awkward. Mungkin pertama kali dalam sejarah, Mantan Presiden UMNO diminta keluar Dewan oleh Pengerusi Tetap. Sanggup ke Pengerusi Tetap nak buat?

Kita doakan PAU kali ini jadi medan untuk mengukuh UMNO. Cara macamana? Kita serahkan kepada pemimpin kita.

Memang nampak macam janggal dan awkward. Asal boleh bersidang sudah. Janji aman dan makmur

Disember 1, 2015 at 11:42 am 3 comments

Newer Posts


Disember 2015
I S R K J S A
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,347,776 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • ISU PATI SABAH- HUJAH ITU MESTI IKUT FAKTA BUKAN EMOSI
    DOKUMEN RCI PATI SABAH adalah dokumen yang dipertanggungjawab oleh fact finder kepada Agong, dan dokumen tersebut adalah gambaran berkaitan punca PATI di Sabah. Apabila Presiden PBS menyebut bahawa isu PATI kerana impak kurang berkesannya tindakan BN pada masa lalu (PBS juga sebahagian daripada BN tahun 1986-1990 dan 2002-2018) secara langsung juga parti itu […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Why You Should Be Eating Citrus Fruits For Breastfeeding
    Citrus fruits are a great source of Vitamin C, which is important for breastfeeding mothers. Vitamin C helps to support the immune system and can help to prevent illness. Additionally, citrus fruits are high in fiber which can help to keep your digestive system healthy. Orange is one of the most popular fruits in the […] The post Why You Should Be Eating Cit […]

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • ISU PATI SABAH- HUJAH ITU MESTI IKUT FAKTA BUKAN EMOSI
    DOKUMEN RCI PATI SABAH adalah dokumen yang dipertanggungjawab oleh fact finder kepada Agong, dan dokumen tersebut adalah gambaran berkaitan punca PATI di Sabah. Apabila Presiden PBS menyebut bahawa isu PATI kerana impak kurang berkesannya tindakan BN pada masa lalu (PBS juga sebahagian daripada BN tahun 1986-1990 dan 2002-2018) secara langsung juga parti itu […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Why You Should Be Eating Citrus Fruits For Breastfeeding
    Citrus fruits are a great source of Vitamin C, which is important for breastfeeding mothers. Vitamin C helps to support the immune system and can help to prevent illness. Additionally, citrus fruits are high in fiber which can help to keep your digestive system healthy. Orange is one of the most popular fruits in the […] The post Why You Should Be Eating Cit […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada