Posts filed under ‘1MDB’

Seni dan Politik

Laundering: Real Estate and ArtTheir laundering functions replicate a fund which in 1MDB’s balance sheet is deemed as investments. Once the London mansion with its swimming pool or a Picasso’s portrait of his love, Marie-Therese Walter, is sold, the proceeds typically return to a private banking account. Hoarding such kind of assets are better than investing in financial products because sellers don’t typically demand you fill a form to declare the source of money for buying a portrait of someone else lover. For 1MDB the disadvantage is finding USD 8bn worth of swimming pools and paintings; that is, limited supply limits their use for the purpose of laundering.

Jho Low is a suspect in money laundering because he had, between 2010 and 2014, accumulated a store of expensive art works. Estimated worth USD 300mn. Then, suddenly, from last year onward he began to quickly disposed them, fetching so far a total USD 167mn. That is, while Arul Kanda was busy stripping 1MDB of assets at home, Jho Low was doing his thing elsewhere.

Below is a list of Jho Low’s sales. Only the Rothko deal was in New York; the rest through London. Some of them like Picasso’s or Basquiat’s were sold at a loss. In US dollars, millions; sterling in parentheses:

  • Picasso’s Tete de Femme (of Marie-Therese Walter): 27mn (18.9 million pounds)
  • Basquiat’s, Untitled (Head of Madman):  9mn (6.2 million pounds)
  • Monet’s Le Palais Ducal vu de Saint-Georges Majeur 17mn (11.6 million pounds)
  • Gerhard Richter, abstract: 44mn (30.4 million pounds)
  • Lucio Fontana’s punctured, egg-shaped canvas: 23mn (15.9 million pounds)
  • Mark Rothko’s 8-foot-tall yellow and blue painting: 46.5mn

There is corruption in art. At the Hay Festival in the UK, Kenny Schachter, a curator and commentator, said in an on-stage interview that the art world was steeped in secretive dealings that reeked of money laundering, insider tips and artists being “corrupted”.

Kita tak tahu samada laporan ini betul atau tidak. Tapi harap boleh lah mereka yang bertanggungjawab buat siasatan yang lengkap.

Money laundering ini boleh berlaku melalui macam-macam cara.

Tak semestinya bawa berpeti-peti duit ke luar. Duit boleh dipecahkan dalam macam-macam bentuk.

Tak tahulah ini semua duit 1MDB atau tidak. Harap BoD baru 1MDB boleh bantu beri penjelasan.

Kalau 1MDB boleh dapatkan semula keuntungan penjualan barang seni pun bagus.

Jun 7, 2016 at 12:05 pm Tinggalkan komen

Mudah Benar Lepas Tanggungjawab?

Bersetuju dan melaksana cadangan PAC itu satu hal. Tapi kalau ada elemen jenayah, tindakan juga mesti diambil kepada pihak yang bertanggungjawab. Benda itu tak payah Paul Stadlen fikir. Seorang warganegara yang waras, tak mungkin akan menerima sahaja bulat-bulat perletakan jawatan ini.

Jangan cuci segala macam najis dengan begitu sahaja. Yang bersalah mesti dihadapkan ke mahkamah. Kalau deal yang lain itu JUSTIFIED, bagaimana dengan kesiapan memindahkan wang kepada akaun syarikat yang tak ada kena mengena dengan IPIC?

Tak jadi kesalahan langsung ke? Pelik juga, kalau perkara sama dilakukan individu lain, rasanya dah lama disiasat dan masuk ke dalam penjara.

MoF Inc katanya akan melantik Ahli Lembaga Pengarah baru dalam masa terdekat. Yang lama sudah kenyang dengan segala macam kepentingan yang diterima sewaktu berada di 1MDB.

Siapa Ahli Lembaga Pengarah Baru 1MDB?

Sudah tentu mereka yang boleh dipercaya dan boleh memastikan rahsia 1MDB kekal dalam keadaan yang selamat dan sejahtera.

Mungkin nama-nama berikut dimasukkan:-

– Annie Chua Soh Ping

– Dato Ahmad Badri (Belanjawan)

– Dr Aminuddin Hassim (NSU)

Ini semua pakar-pakar yang boleh mengurus liabiliti yang ditanggung MoF. Apatah lagi di bawah tunjuk ajar MAHAGURU EKONOMI DUNIA IRWAN SIREGAR.

Kita doakan yang baik-baik sahaja di MoF INC.

Mereka ini mereka yang hebat, pakar dalam bidang masing-masing. Tanpa mereka, rasanya tak ada potensi buat negara ini.

Kita yakin MAHAGURU EKONOMI DUNIA IRWAN SERIGAR akan mampu menyelesaikan segala masalah yang berlaku dalam Mof INC dan 1MDB. Mahaguru punya kuasa luar biasa. Membaca ekonomi dunia dengan cekap dan tulus. Sehinggakan beberapa kali Bajet negara buat correction.

Boleh rujuk Laporan PAC, bermula mukasurat 89 sampai habis. Bayangkan cerdik pandai di MoF boleh berdiam diri sahaja dengan segala macam najis yang berlaku.

Tapi kalau bab bajet kecil untuk rakyat, punyalah kuat birokasi di MoF. Tapi dalam kes ini, macam tak tahu sahaja.

MAHAGURU EKONOMI DUNIA IRWAN SIREGAR, patut letak jawatan dan ambil Phd di luar negara.

Cukup memalukan apabila semua ini berlaku di bawah pemerhatian dan tanggungjawabnya.

Mei 5, 2016 at 11:02 am 1 komen

Arul Kanda Calon Direct Candidate BN

Kita kena ucap tahniah kepada level of confident sesetengah pemimpin BN ini. Mereka yakin, isu 1MDB dan apa pun tak akan bawa kesan kepada pengundi. Yang penting kepada pengundi adalah kebajikan mereka terjaga. BR1M mereka dapat. BB1M mereka dapat. KR1M ada. Segalam 1M lagi lah.

Level keyakinan itu memang tinggi. Katanya dah ada pemimpin yang cukup kagum dengan kepetahan Arul Kanda dalam menyelesaikan masalah 1MDB. Katanya, ada usaha di kalangan circle tertentu mahu Arul dibawa masuk ke kabinet dan menjadi calon dalam PRU akan datang.

Mereka kata, cara nak tanam isu 1MDB adalah dengan meletakkan Arul sebagai Menteri dalam set up kabinet akan datang. Maknanya, Arul kena bertanding dalam PRU14.

Kawasan mana?

Kalau ikut mereka yang confident ini, kawasan mana pun Arul boleh menang. Nak sedap lagi, suruh Arul lawan Tony Pua di Petaling Jaya Utara. Mereka percaya Arul boleh tewaskan Pua Kiam Wee.

Tony Pua pun menang tak banyak masa PRU13. 44,672 undi sahaja.

Kalau Arul boleh perjelaskan isu berbilion, takkan tak boleh nak dapatkan semula undi ribu ribu tu.

Kalau betul ini pandangan kumpulan tertentu, kita ucap tahniah.

Memang game changing betul strategi ni.

April 15, 2016 at 3:39 pm 1 komen

Statement Re Press Comment

International Petroleum Investment Company PJSC (“IPIC”) and its subsidiary, Aabar Investments PJS (“Aabar”), both incorporated in the Emirate of Abu Dhabi under Abu Dhabi and UAE Law, refer to recent media reports concerning the activities of 1Malaysia Development Berhad (“1MDB”).

In particular, such reports comment that substantial payments have been made by entities within the 1MDB group to an entity called “Aabar Investments PJS Limited” (“Aabar BVI”), which IPIC and Aabar understand, from publicly available records, to be a company incorporated in the British Virgin Islands and which was wound up and dissolved in June 2015.

Both IPIC and Aabar confirm that Aabar BVI was not an entity within either corporate group.  Further, both IPIC and Aabar confirm that neither has received any payments from Aabar BVI nor has IPIC or Aabar assumed any liabilities on behalf of Aabar BVI.

IPIC and Aabar’s confirmation is reflected in each relevant accounting period by the audited financial statements of the IPIC Group. IPIC Group accounts are prepared in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) and, for the relevant periods, have been audited by Ernst & Young. Additionally, the Abu Dhabi Accountability Authority reviews the IPIC Group accounts in each year as well as the audit of such accounts.

IPIC Group accounts are published annually and are filed with the London Stock Exchange.

*******

IPIC/Aabar ini bukan kecik anak punya company. Berbilion dolar/pound agaknya di seluruh dunia. Takkanlah company yang ada stature hebat macam ini, nak nafikan benda yang betul-betul wujud dan ada.

Ada orang yang dapat untung atas angin daripada perkara ini. Mungkin tanpa pengetahuan orang atas pun. Pendekatan dan penipuan mereka cukup cekap. Bukan susah nak suruh seorang Arab pakai jubah dan tandatangan memorandum palsu. Benda biasa.

Soal samada kenapa sekarang IPIC/Aabar bising tak timbul.

Mereka timbulkan sekarang kerana mereka tak mahu terbabit dengan penipuan. Itu sahaja. Tak salah pun.

Pengurusan 1MDB kena tahu, tak ada sebab IPIC/Aabar nak nafikan kalau betul duit itu sudah masuk ke akaun mereka. Semua details kena dilapor kepada HM Revenue & Customs.

Elok kalau berterus terang jika ada masalah. Kalau terkantoi menipu lagi naya.

Tapi takkanlah Patriot macam Arul nak menipu kan.

Kita tunggu apa respon balas.

April 12, 2016 at 1:55 pm Tinggalkan komen

Belum Settle Lagi Arul; Lu Sudah Mahu Lari?

Pelik juga bila Arul Kanda beria kata kerja dia dah selesai. Tak ada apa lagi yang perlukan kepakaran Arul Kanda. 1MDB semakin pulih. Hutang semakin tipis. Satu demi satu aset 1MDB sudahpun dibeli pihak lain.

Perangai Arul ini tak ubah seperti perangai Idris Jala sewaktu di MAS. Nampak macam hebat. Daripada ‘merah’ kepada ‘hitam’ – istilah hutang dan perbankan. Tapi habis semua benda dijual sehingga MAS terkontang kanting dengan OPEX yang tinggi.

Bila MAS kononnya nampak baik, ada lah Penasihat bijak pandai yang mencadangkan nama Idris Jala untuk jadi anggota kabinet. Lantiklah Idris Jala. Jadi Menteri. Kemudiannya jadi CEO kepada PEMANDU. Tubuh macam-macam agensi, dan mendapat keuntungan daripadanya.

Sekarang ini, sudah ada kalangan Penasihat yang mahu Arul dijadikan Senator dan dibawa masuk ke dalam circle kerajaan. Mereka berpuas hati dengan kesungguhan Arul melawan Rafizi dan Tony Pua.

Malah Arul dikatakan wajah baru yang boleh dibawa masuk ke dalam kabinet.

Kita harap Arul tak lari mana. Kalau jadi Senator dan masuk kabinet lebih elok. Senang bila ada orang macam Arul. Suruh dia jadi Spokeperson kerajaan. Lawan Rafizi habis-habisan.

Kita harap Arul jangan lari. Habiskan kerja. Sekarang masih ada siasatan pihak Siwss, Hong Kong, Luxembourg, UK dan sebagainya. Bagi selesai semua lah kalau nak berhenti pun.

– Bandar Malaysia; dah dijual kepada China Railway Engineering Corporation

– Power Assets 1MDB sudah dijual kepada China General Nuclear

Apa lagi selepas ini. Kita harap konsisten dijual kepada China.

Dalam pada kita berdegar-degar cakap pasal HIDUP MELAYU, ini yang elok kita buat. Jual semua kepentingan kepada orang luar.

April 1, 2016 at 11:16 am Tinggalkan komen

Titah Majlis Raja-Raja Pun Kena Sailang Juga?

– Raja-raja Melayu mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan mengambil tindakan tegas sewajarnya terhadap pihak-pihak yang terlibat.

– “Penemuan siasatan ini hendaklah dilaporkan secara lengkap dan telus supaya rakyat dapat diyakinkan akan keikhlasan kerajaan yang sama sekali tidak akan melindungkan fakta dan kebenaran,” menurut kenyataan itu.

– Ia berkata: “Kegagalan memberikan penjelasan dan jawapan yang meyakinkan, dikhuatiri mengakibatkan berlakunya krisis keyakinan.

– “Akibatnya rakyat percaya, sama ada dengan realiti mahupun secara persepsi, ia turut menjadi antara sebab yang mempengaruhi kejatuhan nilai mata wang ringgit Malaysia secara mendadak, sehingga memberi impak negatif ke atas pasaran kewangan dan iklim ekonomi negara dan sekali gus menjejaskan pandangan dunia terhadap Malaysia.”

– “Raja-raja Melayu dengan ini, mengingatkan semua pemimpin agar pada setiap masa mendukung prinsip-prinsip Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang menurut yang termaktub di dalam Rukun Negara.

– Untuk itu, menurut kenyataan itu, badan-badan penguatkuasaan serta institusi-institusi kawal selia seperti Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah, Bank Negara, Jabatan Peguam Negara dan Badan Kehakiman, begitu juga badan-badan serta institusi-institusi kerajaan yang berkaitan hendaklah menyempurnakan amanah Ilahi dan kepercayaan rakyat secara telus, berkredibiliti dan berintegriti.

————————

Tak tahu jika ada salah dan silap kepada kenyataan ini, rasanya cukup adil dan bertuah untuk hamba rakyat mempunyai kalangan Baginda Tuanku Sultan yang tahu, faham dan menghayati apa yang sedang berlaku di tanah air.

Ironi, ada juga perangai bodoh kalangan Ketua Pengarang akhbar tempatan yang meremehkan pandangan dan pendirian Majlis Raja-Raja.

Meletakkan kenyataan Majlis Raja-Raja di mukasurat 13/sisi kecil adalah satu penghinaan kepada pendirian Duli Tuanku.

Apakah ada arahan pihak tertentu?

Siapa yang buat panggilan kepada semua Pengarang? HR?

Jika inilah perangai Editor akhbar, kita tahu bahawa mereka hanyalah kumpulan pembodek yang tidak ada pendirian. Jenis yang hanya menjaga punggung sendiri dan tidak ada keberanian nak bercakap benar.

Sekarang ini, apa pendirian kerajaan? Apa pandangan PM? Apa pandangan TPM? Nak sanggah juga kenyataan Duli Tuanku? Dengan cara apa?

Habiskan siasatan segera. Itu yang Majlis Raja-Raja mahu.

Tak susah rasanya.

Oktober 7, 2015 at 2:22 pm 1 komen

Bila Nampak Tan Sri Shafee Abdullah – Kita Tahu Ada Masalah Besar!

Masuk hari ini, sudah dua orang yang dekat dengan 1MDB ditahan oleh pihak berkuasa. Betul, selagi belum dihadap di mahkamah, tak adil untuk menghukum mana-mana individu. Elok kita tunggu sahaja apa yang akan jadi selepas daripada ini.
Jika semalam Pengarah SRC ditahan. Hari ini, mantan Exco Pemuda UMNO Malaysia yang memang menjadi senang lenang dengan kedudukannya, ditahan oleh pihak berkuasa. Orang yang sama kononnya menafikan bahawa ada duit 1MDB yang dichannelkan melalui syarikatnya, Ihsan Perdana.
Bila kita nampak TS Shafee Abdullah dipanggil sebagai peguambela, kita tahulah ada masalah besar dalam 1MDB. Masalah besar.
Kita tunggu apa lagi agaknya yang akan diperkatakan oleh pakar komunikasi PMO seperti Lim Sian See. Budak suruhan DAP yang menjadi orang kepercayaan PMO ini semakin dipercayai sampaikan blogger elit pun meletakkan dirinya sebagai rujukan.
Blog ini gagal sama sekali untuk faham dengan posting Lim Sian See yang macam orang kena sawan.
http://limsiansee.blogspot.com/2015/07/we-admit-and-we-surrender.html
Apakah otak MENSA Lim Sian See gagal faham apa yang ditulis oleh owner The Edge? Kata IQ antara yang tertinggi di Malaysia, tetapi benda bodoh macam itu pun susah nak faham.
Nampaknya isu ini semakin menarik. Kita sama-sama tunggu.
Kalau dah Tan Sri Shafee Abdullah dipanggil tu, maknanya something is not right.

Julai 22, 2015 at 2:40 pm 1 komen

Xavier Justo – Untung Kepada Siapa?

Bukan main lagi banyak blog yang memuji melambung-lambung, kononnya masalah 1MDB akan selesai bila Xavier Justo kena tahan di Thailand. Mereka benar-benar merasakan, selesai semua isu selepas ini. Isu hutang. Isu duit di Cayman dan BSI. Isu TRX. Isu mismanagement dan sebagainya.
Baguslah kalau selesai. Rakyat pun tak larat nak tengok sebuah kerajaan yang macam sentiasa tak kena. Lepas satu satu. Lepas skandal, ada skandal lagi.
Kalau Xavier Justo dapat beri penyelesaian, kita ucap tahniah kepada semua. Tak kiralah kepada kerajaan atau siapa sahaja yang memang menunggu hadirnya seseorang yang akan selesaikan isu 1MDB.
Kalau sebelum ini kita ingat anak Mat Rahmat yang dapat selesaikan, rupanya Xavier Justo yang jadi penyelesai masalah. Harap begitulah. Jangan dia pulak tambah masalah.
Memang pelik, jika seorang yang dah dibayar berbelas juta, masih lagi mahu ugut syarikat lama. Tapi apa pun boleh jadi dalam dunia sekarang. Kawan boleh jadi lawan. Lawan boleh jadi kawan. Musuh boleh jadi pembantu. Asal kena dengan HARGA-nya.
Kita tengok apa sahaja yang akan berlaku selepas daripada ini.
Kita kan kuat. #Nothing2Hide.
Kalau Xavier Justo pun pakai amalan sama, maka akan terlambaknya semua cerita.
Mari kita tengok…….siapa yang kena…..
Terima kasih Thailand.
Sisipan cerita lama. Tak ada kena mengena.
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/mystery-of-government-jet-explained-as-najib-meets-thai-counterpart-on-floo#sthash.Fma25pal.dpbs
 
Najib arrives in Bangkok to thank Thai PM, on same day as government jet

Jun 24, 2015 at 5:19 pm 1 komen

Segala-gala Berkaitan 1MDB Akan Bergantung Kepada UNGKU SHARIFAH ZETI BT. UNGKU AZIZ. Ungku Sharifah Zeti Akan Balas Budi?

Sebenarnya, Bonda kepada Tan Sri Zeti boleh membawa nama Sharifah Azah Aziz. Memang keluarga yang dihormati di Johor/Singapura pada suatu ketika. Keluarga yang bukan calang-calang. Malah, sebenarnya keluarga Tan Sri Zeti sebenarnya cukup akrab dan rapat dengan salasilah keluarga Kesultanan Johor.
Siapa tak kenal Ungku Johnny (Ungku Aziz). Memang antara anak Melayu yang mempunyai kemahiran berfikir kelas dunia. Ada integriti intelektual dan kemampuan berfikir yang luar biasa tinggi.
Mungkin darah Melayu-Bugis-Turki-Armenia yang ada dalam darah Ungku Sharifah Zeti Ungku Aziz akan memberikan penamatan dalam isu 1MDB ini.
Rakyat dah penat dengan isu ekonomi yang tak habis-habis. Penat. Sedangkan rakyat biasa struggle untuk hidup dalam tekanan ekonomi yang tinggi.
Rasanya tak perlu Ungku Sharifah Zeti balas budi dalam isu 1MDB. Kalau salah, BNM mesti katakan salah. Ungku Sharifah Zeti akan lebih dihormati dan dihargai. Kalau benar-benar 1MDB tidak ada kesalahan, ayat Ungku Sharifah Zeti akan menamatkan isu ini dengan setelus-telusnya.
Rasanya rakyat tidak akan marah, jika BNM mencari pakar ‘forensic accounting’ sebenar untuk menyiasat isu 1MDB. Tengok segala benda. Buat management audit. Tengok semua buku kewangan.
——————–

Bank Negara Malaysia (BNM) telah memulakan siasatan rasmi ke atas 1Malaysia Development Bhd (1MDB) bagi meneliti sama ada berlaku pelanggaran peraturan dan undang-undang bank pusat.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, ia sedang mengambil kenyataan individu-individu yang terlibat dalam proses tadbir urus dan mendapatkan maklumat daripada pihak dalam negeri dan luar negeri yang berkenaan.

Selain itu, BNM berkata, ia telah menghantar maklumat yang diterima daripada pihak berkuasa asing kepada agensi penyiasatan yang berkenaan setelah mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa asing.

“Bank Negara Malaysia ingin menegaskan bahawa sebarang penzahiran lanjut maklumat siasatan boleh menjejaskan hasil siasatan.

“Bank Negara Malaysia sedang mengambil segala langkah yang perlu di bawah bidang kuasa perundangannya, termasuk bekerjasama dengan agensi lain, untuk menyumbang ke arah penyelesaian perkara ini dengan secepat mungkin,” katanya.

————————————-

Apakah Ungku Sharifah Zeti akan pakai Akta ini:-

Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613)

Jun 4, 2015 at 6:14 pm Tinggalkan komen

Kesilapan Demi Kesilapan KETUA SETIAUSAHA PERBENDAHARAAN – Memang Berniat SABOTAJ Menteri Kewangan? Untungkan Siapa?

1MDB ini dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan. Bila milik penuh, apa maksudnya? Maksudnya, Kementerian Kewangan (termasuk KSP, TKSU, Ketua Penolong Pengarah dan kalangan pegawai atasan MoF) ada hak untuk melihat dan memantau akaun 1MDB dari masa ke semasa.
Kalau dah milik Kementerian Kewangan, wajarkah 1MDB dilepaskan ikut suka. Tak perlu tahu mana pergi berbilion ringgit. Apa jawapan yang diberi 1MDB, itulah “gospel truth” kepada KSP dan Pegawai Atasan MoF.
Tak berapa lama dulu, Ahmad Maslan pun buat kesilapan yang sama. Letter of Support vs. Letter of Guarantee.

Hansard Parlimen pada 6 November menunjukkan Ahmad hanya menyebut “tidak ada surat apa semua”, apabila menjawab pertanyaan daripada Petaling Jaya Utara (DAP) Tony Pua berhubung sama ada wujudnya surat sokongan daripada kerajaan untuk hutang 1MDB.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia kemudiannya membuat keputusan Ahmad tidak perlu dihadapkan ke jawatankuasa berkenaan memandangkan ahli Parlimen Pontian itu tidak berniat untuk mengelirukan Dewan.

Sudahnya Jawa Pontian pun MINTA AMPUN DAN MAAF. Bukan kesilapan Jawa Pontian agaknya. Kesilapan orang lain. Jawa Pontian hanya baca sahaja jawapan yang disediakan oleh Pegawai MoF. Agaknyalah.
Blog ini ingin tegaskan, GAME ini adalah game KSP. Dia yang susun semua. Walaupun kononnya nak tunjuk bersih, dia peduli apa kalau Kerajaan BN jatuh sekalipun.
Ketika mana PM ditekan dan digelar penipu, KASANOVA MoF ini boleh senyum dan turun di perasmian National Blue Ocean Strategy (NBOS) – dan boleh bergurau dengan beberapa orang TKSU…
“AM STILL OKAY. THEY ARE THE POLITICIANS. LET THEM CLEAN THEIR SHITS”.
Really? Ini jenis KSP yang kita ada?
Apakah SHITS ini tidak melibatkan dia??????

Mei 25, 2015 at 2:43 pm Tinggalkan komen

Kiriman Terdahulu


Disember 2021
I S R K J S A
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Capaian Umum

  • 75,347,193 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • BAJET SURPLUS SABAH BERTERUSAN
    MAKSUD bajet surplus adalah perbelanjaan rendah berbanding kutipan hasil. Mengapa kerajaan memilih bajet surplus? Tujuannya selain simpanan wang kerajaan bertambah, juga mengekalkan penarafan status kewangan negeri. Dalam keadaan demikian, jika kerajaan menerbitkan bon atau surat berharga akan berkos rendah.Perbelanjaan kerajaan, selain untuk perkhidmatan at […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Tips for choosing a safe plastic container
    Storing food will be very helpful when using a food container. Many products that function as food boxes are also compatible with the microwave and freezer. The post Tips for choosing a safe plastic container first appeared on mybloghub.my. The post Tips for choosing a safe plastic container appeared first on mybloghub.my.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • BAJET SURPLUS SABAH BERTERUSAN
    MAKSUD bajet surplus adalah perbelanjaan rendah berbanding kutipan hasil. Mengapa kerajaan memilih bajet surplus? Tujuannya selain simpanan wang kerajaan bertambah, juga mengekalkan penarafan status kewangan negeri. Dalam keadaan demikian, jika kerajaan menerbitkan bon atau surat berharga akan berkos rendah.Perbelanjaan kerajaan, selain untuk perkhidmatan at […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Tips for choosing a safe plastic container
    Storing food will be very helpful when using a food container. Many products that function as food boxes are also compatible with the microwave and freezer. The post Tips for choosing a safe plastic container first appeared on mybloghub.my. The post Tips for choosing a safe plastic container appeared first on mybloghub.my.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada