Posts filed under ‘1MDB’

Seni dan Politik

Laundering: Real Estate and ArtTheir laundering functions replicate a fund which in 1MDB’s balance sheet is deemed as investments. Once the London mansion with its swimming pool or a Picasso’s portrait of his love, Marie-Therese Walter, is sold, the proceeds typically return to a private banking account. Hoarding such kind of assets are better than investing in financial products because sellers don’t typically demand you fill a form to declare the source of money for buying a portrait of someone else lover. For 1MDB the disadvantage is finding USD 8bn worth of swimming pools and paintings; that is, limited supply limits their use for the purpose of laundering.

Jho Low is a suspect in money laundering because he had, between 2010 and 2014, accumulated a store of expensive art works. Estimated worth USD 300mn. Then, suddenly, from last year onward he began to quickly disposed them, fetching so far a total USD 167mn. That is, while Arul Kanda was busy stripping 1MDB of assets at home, Jho Low was doing his thing elsewhere.

Below is a list of Jho Low’s sales. Only the Rothko deal was in New York; the rest through London. Some of them like Picasso’s or Basquiat’s were sold at a loss. In US dollars, millions; sterling in parentheses:

  • Picasso’s Tete de Femme (of Marie-Therese Walter): 27mn (18.9 million pounds)
  • Basquiat’s, Untitled (Head of Madman):  9mn (6.2 million pounds)
  • Monet’s Le Palais Ducal vu de Saint-Georges Majeur 17mn (11.6 million pounds)
  • Gerhard Richter, abstract: 44mn (30.4 million pounds)
  • Lucio Fontana’s punctured, egg-shaped canvas: 23mn (15.9 million pounds)
  • Mark Rothko’s 8-foot-tall yellow and blue painting: 46.5mn

There is corruption in art. At the Hay Festival in the UK, Kenny Schachter, a curator and commentator, said in an on-stage interview that the art world was steeped in secretive dealings that reeked of money laundering, insider tips and artists being “corrupted”.

Kita tak tahu samada laporan ini betul atau tidak. Tapi harap boleh lah mereka yang bertanggungjawab buat siasatan yang lengkap.

Money laundering ini boleh berlaku melalui macam-macam cara.

Tak semestinya bawa berpeti-peti duit ke luar. Duit boleh dipecahkan dalam macam-macam bentuk.

Tak tahulah ini semua duit 1MDB atau tidak. Harap BoD baru 1MDB boleh bantu beri penjelasan.

Kalau 1MDB boleh dapatkan semula keuntungan penjualan barang seni pun bagus.

Jun 7, 2016 at 12:05 pm Tinggalkan komen

Mudah Benar Lepas Tanggungjawab?

Bersetuju dan melaksana cadangan PAC itu satu hal. Tapi kalau ada elemen jenayah, tindakan juga mesti diambil kepada pihak yang bertanggungjawab. Benda itu tak payah Paul Stadlen fikir. Seorang warganegara yang waras, tak mungkin akan menerima sahaja bulat-bulat perletakan jawatan ini.

Jangan cuci segala macam najis dengan begitu sahaja. Yang bersalah mesti dihadapkan ke mahkamah. Kalau deal yang lain itu JUSTIFIED, bagaimana dengan kesiapan memindahkan wang kepada akaun syarikat yang tak ada kena mengena dengan IPIC?

Tak jadi kesalahan langsung ke? Pelik juga, kalau perkara sama dilakukan individu lain, rasanya dah lama disiasat dan masuk ke dalam penjara.

MoF Inc katanya akan melantik Ahli Lembaga Pengarah baru dalam masa terdekat. Yang lama sudah kenyang dengan segala macam kepentingan yang diterima sewaktu berada di 1MDB.

Siapa Ahli Lembaga Pengarah Baru 1MDB?

Sudah tentu mereka yang boleh dipercaya dan boleh memastikan rahsia 1MDB kekal dalam keadaan yang selamat dan sejahtera.

Mungkin nama-nama berikut dimasukkan:-

– Annie Chua Soh Ping

– Dato Ahmad Badri (Belanjawan)

– Dr Aminuddin Hassim (NSU)

Ini semua pakar-pakar yang boleh mengurus liabiliti yang ditanggung MoF. Apatah lagi di bawah tunjuk ajar MAHAGURU EKONOMI DUNIA IRWAN SIREGAR.

Kita doakan yang baik-baik sahaja di MoF INC.

Mereka ini mereka yang hebat, pakar dalam bidang masing-masing. Tanpa mereka, rasanya tak ada potensi buat negara ini.

Kita yakin MAHAGURU EKONOMI DUNIA IRWAN SERIGAR akan mampu menyelesaikan segala masalah yang berlaku dalam Mof INC dan 1MDB. Mahaguru punya kuasa luar biasa. Membaca ekonomi dunia dengan cekap dan tulus. Sehinggakan beberapa kali Bajet negara buat correction.

Boleh rujuk Laporan PAC, bermula mukasurat 89 sampai habis. Bayangkan cerdik pandai di MoF boleh berdiam diri sahaja dengan segala macam najis yang berlaku.

Tapi kalau bab bajet kecil untuk rakyat, punyalah kuat birokasi di MoF. Tapi dalam kes ini, macam tak tahu sahaja.

MAHAGURU EKONOMI DUNIA IRWAN SIREGAR, patut letak jawatan dan ambil Phd di luar negara.

Cukup memalukan apabila semua ini berlaku di bawah pemerhatian dan tanggungjawabnya.

Mei 5, 2016 at 11:02 am 1 komen

Arul Kanda Calon Direct Candidate BN

Kita kena ucap tahniah kepada level of confident sesetengah pemimpin BN ini. Mereka yakin, isu 1MDB dan apa pun tak akan bawa kesan kepada pengundi. Yang penting kepada pengundi adalah kebajikan mereka terjaga. BR1M mereka dapat. BB1M mereka dapat. KR1M ada. Segalam 1M lagi lah.

Level keyakinan itu memang tinggi. Katanya dah ada pemimpin yang cukup kagum dengan kepetahan Arul Kanda dalam menyelesaikan masalah 1MDB. Katanya, ada usaha di kalangan circle tertentu mahu Arul dibawa masuk ke kabinet dan menjadi calon dalam PRU akan datang.

Mereka kata, cara nak tanam isu 1MDB adalah dengan meletakkan Arul sebagai Menteri dalam set up kabinet akan datang. Maknanya, Arul kena bertanding dalam PRU14.

Kawasan mana?

Kalau ikut mereka yang confident ini, kawasan mana pun Arul boleh menang. Nak sedap lagi, suruh Arul lawan Tony Pua di Petaling Jaya Utara. Mereka percaya Arul boleh tewaskan Pua Kiam Wee.

Tony Pua pun menang tak banyak masa PRU13. 44,672 undi sahaja.

Kalau Arul boleh perjelaskan isu berbilion, takkan tak boleh nak dapatkan semula undi ribu ribu tu.

Kalau betul ini pandangan kumpulan tertentu, kita ucap tahniah.

Memang game changing betul strategi ni.

April 15, 2016 at 3:39 pm 1 komen

Statement Re Press Comment

International Petroleum Investment Company PJSC (“IPIC”) and its subsidiary, Aabar Investments PJS (“Aabar”), both incorporated in the Emirate of Abu Dhabi under Abu Dhabi and UAE Law, refer to recent media reports concerning the activities of 1Malaysia Development Berhad (“1MDB”).

In particular, such reports comment that substantial payments have been made by entities within the 1MDB group to an entity called “Aabar Investments PJS Limited” (“Aabar BVI”), which IPIC and Aabar understand, from publicly available records, to be a company incorporated in the British Virgin Islands and which was wound up and dissolved in June 2015.

Both IPIC and Aabar confirm that Aabar BVI was not an entity within either corporate group.  Further, both IPIC and Aabar confirm that neither has received any payments from Aabar BVI nor has IPIC or Aabar assumed any liabilities on behalf of Aabar BVI.

IPIC and Aabar’s confirmation is reflected in each relevant accounting period by the audited financial statements of the IPIC Group. IPIC Group accounts are prepared in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) and, for the relevant periods, have been audited by Ernst & Young. Additionally, the Abu Dhabi Accountability Authority reviews the IPIC Group accounts in each year as well as the audit of such accounts.

IPIC Group accounts are published annually and are filed with the London Stock Exchange.

*******

IPIC/Aabar ini bukan kecik anak punya company. Berbilion dolar/pound agaknya di seluruh dunia. Takkanlah company yang ada stature hebat macam ini, nak nafikan benda yang betul-betul wujud dan ada.

Ada orang yang dapat untung atas angin daripada perkara ini. Mungkin tanpa pengetahuan orang atas pun. Pendekatan dan penipuan mereka cukup cekap. Bukan susah nak suruh seorang Arab pakai jubah dan tandatangan memorandum palsu. Benda biasa.

Soal samada kenapa sekarang IPIC/Aabar bising tak timbul.

Mereka timbulkan sekarang kerana mereka tak mahu terbabit dengan penipuan. Itu sahaja. Tak salah pun.

Pengurusan 1MDB kena tahu, tak ada sebab IPIC/Aabar nak nafikan kalau betul duit itu sudah masuk ke akaun mereka. Semua details kena dilapor kepada HM Revenue & Customs.

Elok kalau berterus terang jika ada masalah. Kalau terkantoi menipu lagi naya.

Tapi takkanlah Patriot macam Arul nak menipu kan.

Kita tunggu apa respon balas.

April 12, 2016 at 1:55 pm Tinggalkan komen

Belum Settle Lagi Arul; Lu Sudah Mahu Lari?

Pelik juga bila Arul Kanda beria kata kerja dia dah selesai. Tak ada apa lagi yang perlukan kepakaran Arul Kanda. 1MDB semakin pulih. Hutang semakin tipis. Satu demi satu aset 1MDB sudahpun dibeli pihak lain.

Perangai Arul ini tak ubah seperti perangai Idris Jala sewaktu di MAS. Nampak macam hebat. Daripada ‘merah’ kepada ‘hitam’ – istilah hutang dan perbankan. Tapi habis semua benda dijual sehingga MAS terkontang kanting dengan OPEX yang tinggi.

Bila MAS kononnya nampak baik, ada lah Penasihat bijak pandai yang mencadangkan nama Idris Jala untuk jadi anggota kabinet. Lantiklah Idris Jala. Jadi Menteri. Kemudiannya jadi CEO kepada PEMANDU. Tubuh macam-macam agensi, dan mendapat keuntungan daripadanya.

Sekarang ini, sudah ada kalangan Penasihat yang mahu Arul dijadikan Senator dan dibawa masuk ke dalam circle kerajaan. Mereka berpuas hati dengan kesungguhan Arul melawan Rafizi dan Tony Pua.

Malah Arul dikatakan wajah baru yang boleh dibawa masuk ke dalam kabinet.

Kita harap Arul tak lari mana. Kalau jadi Senator dan masuk kabinet lebih elok. Senang bila ada orang macam Arul. Suruh dia jadi Spokeperson kerajaan. Lawan Rafizi habis-habisan.

Kita harap Arul jangan lari. Habiskan kerja. Sekarang masih ada siasatan pihak Siwss, Hong Kong, Luxembourg, UK dan sebagainya. Bagi selesai semua lah kalau nak berhenti pun.

– Bandar Malaysia; dah dijual kepada China Railway Engineering Corporation

– Power Assets 1MDB sudah dijual kepada China General Nuclear

Apa lagi selepas ini. Kita harap konsisten dijual kepada China.

Dalam pada kita berdegar-degar cakap pasal HIDUP MELAYU, ini yang elok kita buat. Jual semua kepentingan kepada orang luar.

April 1, 2016 at 11:16 am Tinggalkan komen

Titah Majlis Raja-Raja Pun Kena Sailang Juga?

– Raja-raja Melayu mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan mengambil tindakan tegas sewajarnya terhadap pihak-pihak yang terlibat.

– “Penemuan siasatan ini hendaklah dilaporkan secara lengkap dan telus supaya rakyat dapat diyakinkan akan keikhlasan kerajaan yang sama sekali tidak akan melindungkan fakta dan kebenaran,” menurut kenyataan itu.

– Ia berkata: “Kegagalan memberikan penjelasan dan jawapan yang meyakinkan, dikhuatiri mengakibatkan berlakunya krisis keyakinan.

– “Akibatnya rakyat percaya, sama ada dengan realiti mahupun secara persepsi, ia turut menjadi antara sebab yang mempengaruhi kejatuhan nilai mata wang ringgit Malaysia secara mendadak, sehingga memberi impak negatif ke atas pasaran kewangan dan iklim ekonomi negara dan sekali gus menjejaskan pandangan dunia terhadap Malaysia.”

– “Raja-raja Melayu dengan ini, mengingatkan semua pemimpin agar pada setiap masa mendukung prinsip-prinsip Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang menurut yang termaktub di dalam Rukun Negara.

– Untuk itu, menurut kenyataan itu, badan-badan penguatkuasaan serta institusi-institusi kawal selia seperti Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah, Bank Negara, Jabatan Peguam Negara dan Badan Kehakiman, begitu juga badan-badan serta institusi-institusi kerajaan yang berkaitan hendaklah menyempurnakan amanah Ilahi dan kepercayaan rakyat secara telus, berkredibiliti dan berintegriti.

————————

Tak tahu jika ada salah dan silap kepada kenyataan ini, rasanya cukup adil dan bertuah untuk hamba rakyat mempunyai kalangan Baginda Tuanku Sultan yang tahu, faham dan menghayati apa yang sedang berlaku di tanah air.

Ironi, ada juga perangai bodoh kalangan Ketua Pengarang akhbar tempatan yang meremehkan pandangan dan pendirian Majlis Raja-Raja.

Meletakkan kenyataan Majlis Raja-Raja di mukasurat 13/sisi kecil adalah satu penghinaan kepada pendirian Duli Tuanku.

Apakah ada arahan pihak tertentu?

Siapa yang buat panggilan kepada semua Pengarang? HR?

Jika inilah perangai Editor akhbar, kita tahu bahawa mereka hanyalah kumpulan pembodek yang tidak ada pendirian. Jenis yang hanya menjaga punggung sendiri dan tidak ada keberanian nak bercakap benar.

Sekarang ini, apa pendirian kerajaan? Apa pandangan PM? Apa pandangan TPM? Nak sanggah juga kenyataan Duli Tuanku? Dengan cara apa?

Habiskan siasatan segera. Itu yang Majlis Raja-Raja mahu.

Tak susah rasanya.

Oktober 7, 2015 at 2:22 pm 1 komen

Bila Nampak Tan Sri Shafee Abdullah – Kita Tahu Ada Masalah Besar!

Masuk hari ini, sudah dua orang yang dekat dengan 1MDB ditahan oleh pihak berkuasa. Betul, selagi belum dihadap di mahkamah, tak adil untuk menghukum mana-mana individu. Elok kita tunggu sahaja apa yang akan jadi selepas daripada ini.
Jika semalam Pengarah SRC ditahan. Hari ini, mantan Exco Pemuda UMNO Malaysia yang memang menjadi senang lenang dengan kedudukannya, ditahan oleh pihak berkuasa. Orang yang sama kononnya menafikan bahawa ada duit 1MDB yang dichannelkan melalui syarikatnya, Ihsan Perdana.
Bila kita nampak TS Shafee Abdullah dipanggil sebagai peguambela, kita tahulah ada masalah besar dalam 1MDB. Masalah besar.
Kita tunggu apa lagi agaknya yang akan diperkatakan oleh pakar komunikasi PMO seperti Lim Sian See. Budak suruhan DAP yang menjadi orang kepercayaan PMO ini semakin dipercayai sampaikan blogger elit pun meletakkan dirinya sebagai rujukan.
Blog ini gagal sama sekali untuk faham dengan posting Lim Sian See yang macam orang kena sawan.
http://limsiansee.blogspot.com/2015/07/we-admit-and-we-surrender.html
Apakah otak MENSA Lim Sian See gagal faham apa yang ditulis oleh owner The Edge? Kata IQ antara yang tertinggi di Malaysia, tetapi benda bodoh macam itu pun susah nak faham.
Nampaknya isu ini semakin menarik. Kita sama-sama tunggu.
Kalau dah Tan Sri Shafee Abdullah dipanggil tu, maknanya something is not right.

Julai 22, 2015 at 2:40 pm 1 komen

Kiriman Terdahulu


Ogos 2017
I S R K J S A
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Capaian Umum

  • 75,320,379 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • 10 RARE AND STRANGE OCCURRENCES AROUND THE WORLD
    10 Rare and Strange Occurrences Around the WorldBy Adrian Chirila, Toptenz, 20 August 2017.For the many achievements made by our men and women of science in understanding the world and everything in it, there are still a lot of things we don’t know, or we’re not completely sure about. Other things, while more logical for our level of understanding, are so ra […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • RCI forex: BNM "cover" Nor Yakcop? Madey salahguna OSA
    Baca di Msiakini https://www.malaysiakini.com/news/392639Adakah Dato Tajuddin Bursa KL anak didik Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan BNM cuba tutupkan kes?Ada satu peguam Pashtun mulut tak tahu tutup masih cuba tanpa segan dan silu cuba selamatkan Madey?https://www.malaysiakini.com/news/392650Tun M put BNM scandal under OSA? Ohhhh.Nothing2hide, right? Is this wh […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NGA TIDAK PERNAH GAGAL BUAT KECOH KETIKA SIDANG DUN!
    Kecoh pembangkang di Perak hanya kerana Sidang Dun yang dijalankan baru-baru ini hanya dalam tempoh yang singkat iaitu separuh hari. Macam-macam pertikaian ditimbulkan bagi menampakkan imej kepimpinan negeri yang tidak telus. Padahal, kepimpinan parti pembangkang sendiri tidak telus. Adun Kepayang , Nga Kor Ming dalam sidang media ketika persidangan berkenaa […]

RSS Musram Rakuman

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • Strategi DAP-Menjadikan Kaum Melayu Kelas 2
    Tergambarkan sangat staregi DAP mahu memecahkan undi melayu di Semenajung, melalui saf kepimpinan Pakatan Harapan.Dap hanya akan menjadi kingmaker, apabila melayu berpecah pada PRU-14. Kalau mlihat kerusi yang dimenagi parti Umno, 88 kerusi dan Pas 21, ertinya kawasan majoriti melayu adalah 109 tidak termasuk di Sarawak, dan kalau mengambilkira kerusi kaum m […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]