Posts tagged ‘Anwar’

Bila PKR Nak Move-On Daripada Cerita Anwar???

Lepas Kongres PKR habis awal, rupanya banyak mesyuarat-mesyuarat kecil diadakan untuk menilai apa yang telah berlaku dalam Kongres. Masing-masing pemimpin kanan bawa gerombolan masing-masing. Ada yang pergi lobi hotel (pemimpin kerajaan). Ada yang lepak kedai mamak (tak ada jawatan).

Masing-masing ada analisa tersendiri tentang apa yang berlaku dalam Kongres PKR. Antara dapatan yang blog ini sempat simpulkan:-

1. Kongres tidak ada umpph. Ucapan Presiden macam membebel hal famili.

2. Tak ada roadmap.

3. Pengurusan lemah.

4. PKR tak ada pemimpin pelapis.

5. Parti kawal Selangor, tapi cara anjur Kongres macam kedana sangat.

6. Mana kekuatan parti selama ini?

7. Bila cerita pasal Anwar ini nak habis?

8. Sampai bila Anwar perlu jadi keutamaan dalam parti.

9. Izzah sudah hilang nilai kepimpinan.

10. Azmin yakin untuk ambil alih, tapi kena jaga hati.

11. PAS masih penting kepada PKR.

12. Kak Wan sudah tidak mampu.

Macam-macam ulasan lain. Termasuk yang ada isu-isu dalam kain. Tapi kenyataan di atas adalah antara yang banyak bermain di bibir ahli PKR.

Mereka kecewa kerana tidak ada direction dalam PKR. Kongres ini patutnya buat kenyataan tegas tekan Najib sebelum Perhimpunan Agung UMNO. Tak dibuat.

Malah cadangan perwakilan untuk consider tarik Muhyiddin juga tidak diterima, kononnya akan menyebabkan Anwar tenggelam.

Kalau macam ini punya politik, nampak sangat PKR akan cepat hanyut.

Ramai yang kata, kalau PKR nak menang PRU akan datang, Mahathir dan Muhyiddin ini adalah dua punca yang mesti ditarik masuk.

Kalau setakat harap Anwar, mereka tak yakin ada jalan untuk menang.

Apa yang susah sangat nak tarik Muhyiddin? Marzuki orang kanan dia lama dengan team PKR. Nardin. Ainon. Semua ini jenis mata duitan dan akan ikut sahaja arus. Itu pun susah nak buat.

Advertisements

November 30, 2015 at 12:18 pm Tinggalkan komen

United Nations Minta Anwar Dibebaskan; Dah Tu Malaysia Kena Ikut Ke? Kempen Bodoh #FreeAnwarNow

Biar tajuk kali ini jadi mudah, dan senang difahami. Kalau nak pakai bahasa tinggi, mungkin ada yang tak faham. Nurul Izzah dan ramai wakil pembangkang bukan main suka bila UN Working Group on Arbitrary Detention kata Anwar mesti dibebaskan segera.

Jawatankuasa yang sama juga mengatakan tuduhan terhadap Anwar adalah bermotifkan politik.

Kita tak pasti samada Jawatankuasa ini sudah nilaikan kes Anwar secara menyeluruh atau tidak. Kita harap mereka dah buat kajian yang menyeluruh. Jangan main serkap jarang macam itu. Buat malu UN sahaja.

Dalam Jawatankuasa ini, ada anggota pelbagai negara. Pengerusinya orang Korea. Salah seorang Jawatankuasa warga Australia.

Kita jangan lupa, salah seorang yang paling kerap hadir dalam kes Anwar ini adalah Mark Trowell. Orang Australia juga.

Tak susah untuk kita agak Mark Trowell juga berperanan untuk memastikan panel ini membuat kenyataan yang begitu.

Tak mustahil, panel ini hanya gunapakai dapatan Mark Trowell dalam perbincangan ini. Pandangan pakar lain diketepikan begitu sahaja.

Salah seorang panel, Miss Leigh Toomey ini juga dikatakan ada peranan.

Ms. Leigh Toomey provides expert advice in designing, implementing and evaluating human rights and justice programs around the world. She has gained extensive experience in leading and working in field-based missions, including for UN agencies, NGOs, academic institutions, and development organizations. She has taught human rights and criminal justice at Queensland University of Technology and for the Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law. Ms. Toomey has served as a member of the Australian Delegation to the UN General Assembly and Commission on Human Rights, and as an NGO delegate to the Human Rights Council. She has also served in the UN headquarters and field roles such as the UN Compensation Commission and the UN Mission in Liberia. She was appointed to the Working Group on 1 August 2015.

Tak semua benda yang UN cadangkan itu negara anggota kena ikut. Agak-agaklah. UN tak ada kuasa macam itu.

Jadinya, kempen bodoh #FreeAnwarNow ini tak akan ke mana.

Anwar masuk penjara kerana salah sendiri. Bukan isu politik.

November 2, 2015 at 7:37 pm Tinggalkan komen

Mampukah Kak Wan Menunjukkan Kepimpinan? Seramai Mana Ahli Parlimen Yang Hadir Mesyuarat Di Parlimen. Muafakat Baru Yang Lebih Inklusif.

Hari ini, Kak Wan dijadualkan untuk mempengerusikan mesyuarat khas ahli-ahli Parlimen untuk menentukan jalan baru politik Malaysia. Jalan mana? Tak tahulah. Tapi Kak Wan kata Malaysia mesti cari jalan baru.
Memetik kata seorang aktivis NGO di Indonesia, ‘ini titik paling konyol untuk politik Indonesia’, apakah Malaysia juga sedang berada dalam keadaan konyol dan tidak wibawa, kita serahkan kepada keadaan.
Di kalangan MP pembangkang sendiri mengakui, bahawa panggilan Kak Wan itu pun dah kurang seri dan kurang wibawa. Sejak awal, Kak Wan diakui bukanlah calon Ketua Pembangkang yang ideal. Tidak ada vision.
Dari Sungai Buloh, Anwar tegaskan tentang Muafakat Baru.
Pimpinan ketiga-tiga parti ketika itu menyahut hasrat rakyat yang berbicara lantang soal kebebasan dan keadilan; negara hukum; pembanterasan rasuah dan penyelewengan kuasa serta ekonomi yang saksama dan tidak dibolot segelintir yang maha kaya.

Maka pimpinan Pakatan menerima asas perlembagaan negara dan mencerakinkan agenda bersama tatakelola negara; agama; ekonomi; pendidikan; dan budaya.

Perkembangan mutakhir yang bermula dengan bibit keretakan, kini mengakibatkan wadah formal Pakatan tidak wujud lagi.

Namun, saya tegaskan bahawa semangat dan dasar bersama yang disepakati Pakatan tetap kekal malah semangatnya perlu ditingkatkan.

Dengan muafakat baru ini, kita perlu menjana perubahan dengan wadah yang lebih kukuh dan utuh – menggembleng tidak sekadar wadah parti malah wadah rakyat yang lebih inklusif, mencakup semua kalangan yang setia pada semangat perjuangan memartabatkan setiap insan di negara Malaysia tercinta.

Muafakat Baru; Wajah Lama
Kalangan MP pembangkang sendiri merungut, cukup bosan, lemah dan letih dengan kepimpinan Kak Wan.
Sudahnya, pembangkang sendiri gagal menggunakan kesempatan perang saudara dalam UMNO untuk kepentingan mereka.
Sayang, kalaulah sebelum ini orang lain jadi Ketua Pembankang. Pasti lebih bersinar rasanya…

Julai 7, 2015 at 3:24 pm Tinggalkan komen

#LoveWins Versi Malaysia???

Ada juga rupanya beberapa orang pakar hak asasi manusia yang bertanya dengan Anwar di Sungai Buloh, tentang kemungkinan PKR membawa semangat perubahan di Amerika Syarikat – kebenaran perkahwinan sejenis diakui di seluruh negara tersebut.
Arguments mamat-minah hak asasi manusia ini adalah; jika PKR pantas membuat pendirian yang selari dengan Obama dan Amerika Syarikat, akan ada beberapa keuntungan kepada PKR dan Pakatan Rakyat:-
i) Para pelobi #LoveWins ini ada bajet yang sangat besar. Mereka tak sangka kerajaan Amerika akan tunduk dengan mudah kepada desakan mereka. Banyak lebihan bajet yang boleh digunakan oleh PKR dan NGOs yang berkaitan.
ii) Menurut kajian PKR, hampir 150,000 pasangan yang berkecenderungan sejenis di Malaysia. Ini angka 2009. Mungkin dah bertambah. Jika PKR perjuangkan perkara ini dengan konsisten, ianya akan memenangi dokongan yang agak besar kepada parti.
iii) Mengambil peluang ketidakwujudan Puak Ulama’ di dalam Pakatan Rakyat. Perkara ini tidak mendapat tentangan gerakan sosialis DAP.
iv) Revival of COMANGO Demands:-

At the recent Universal Periodic Review (UPR) session held in Geneva on 24th October 2013, it was clear that many countries were pressuring Malaysia to ratify certain international human rights treaties; including the ones that allow for unbridled freedom of religion (such as Article 18 of ICCPR on freedom of religion). There were also calls by at least 6 countries for Malaysia to abolish her anti-sodomy laws (including section 377A of the Penal Code and the various Shariah enactments); this eventually and ultimately aiming at allowing same-sex marriage.

There were demands for Malaysia to allow the spread of Shiah teachings. There were also attempts to meddle in our domestic judiciary system through calls to urge the Malaysian government to reverse its decision of prohibiting the use of ‘Allah’ by non-Muslims. According to his secular view, the United Nations Special Rapporteur on Freedom of Religion, Heiner Bielefeldt, has urged the Malaysian government to reverse its decision and said that “Freedom of religion or belief is a right of human beings, not a right of the State. It cannot be the business of the State to shape or reshape religious traditions, nor can the State claim any binding authority in the interpretation of religious sources or in the definition of the tenets of faith.”

v) Kedudukan Najib yang lemah membolehkan idea ini diterima pakai.

vi) Dividen politik besar di peringkat serantau dan antarabangsa. 

Sedang difikirkan….

Katanya, semua kehendak NGOs terbabit sedang dalam pertimbangan Biro Politik PKR; samada ianya mahu dijadikan modal politik. 

Perkara paling penting adalah akses kepada Jutaan US Dollar yang sedang menunggu untuk diberikan kepada mereka yang bersedia memperjuangkan same sex marriage. 

Kalaupun PKR tidak bersetuju, sikap engagament dengan COMANGO boleh diwujudkan semula. Walaupun tidak dalam manifesto, tetapi ianya boleh menjadi bullet points kepada common policy framework yang baru.

Kalau Mursyidul Am PKR Sungai Buloh bagi green light, Bank Negara Malaysia (BNM) kena perhati aliran wang lebih USD50 juta dalam masa terdekat ini. Katanya itu akan jadi bantuan awal. 

#LoveWinsSangatSangat

Jun 30, 2015 at 4:25 pm 1 komen

Anwar Mula Risau Perpecahan Pakatan Rakyat. Strategi “Senggama Politik” Ganti “Tahaluf Siyasi” Tak Mungkin Berjaya

“I am concerned with recent events affecting Pakatan Rakyat, which was formed as an alternative to the failed political system and poor governance under the Barisan Nasional (BN),” said Anwar in his message. “I regret that a resolution to sever ties with the DAP was accepted at the PAS muktamar.”

“I urge our political ally PAS to review that resolution which was passed without debate, and meanwhile not to implement it.”

The DAP, added Anwar, has long been friend and comrade, committed to the great struggle for change. “I know too that the DAP stands with us in our endeavour to ensure PR remains viable and united as an alternative to the people.”

Under the BN, charged Anwar, the situation was increasingly dire. “The rakyat are now further oppressed by GST and the massive 1MDB losses, while racial and religious polemics show no signs of abating.”

It is the great hope of the rakyat, continued Anwar, that Pakatan Rakyat will march forward to resolve the political uncertainty and economic troubles that plague the country under the rule of the BN.

—————

Anwar patut dengar apa yang diperkatan Ong Kian Ming di Kuala Lumpur petang semalam. Ong Kian Ming, secara jelas menyatakan DAP bersedia untuk bekerjasama dengan orang lain, selain daripada Pas.

Ong Kiang Ming juga kata, PAS adalah parti yang paling miskin sokongan di Selangor jika Pilihanraya diadakan di negeri itu dalam masa terdekat ini.

Rasanya, Anwar lebih perlu memberikan nasihat kepada DAP berbanding PAS. Yang nak sangat cerai ini, sebenarnya DAP. Mereka yang kecewa apabila kuda-kuda mereka gagal menang di dalam muktamar. Kalau ada yang merajuk dan letak jawatan, hanya memberikan kita fakta bahawa kuda-kuda ini memang selama ini makan duit Cina DAP untuk gerakan politik mereka.

Elok agaknya, Anwar berikan mesej kepada DAP berbanding risaukan dengan usul Pas. Itu lebih molek.

DAP ini tak boleh dibiarkan menjadi dewa kepada politik Pakatan. Itu sahaja isunya. Selagi DAP sombong dan bongkak, selagi itulah rasanya tak ada peluang untuk Pakatan bangkit semula sebagai alternatif kepada BN.

Sekarang ini bukan lagi tahaluf siyasi. Tetapi ini sudah jadi senggama politik sesama sendiri.

Jun 9, 2015 at 6:38 pm 1 komen

Menunggu Nota Rayuan Dari Sungai Buloh Kepada Semua Perwakilan Muktamar PAS. Draf Siapa Yang Bakal Anwar Tandatangan dan Berikan Kepada Perwakilan?

Bukan main lagi, katanya akan keluar satu nota khas dari Sungai Buloh kepada semua perwakilan Pas dalam masa terdekat ini. Ada banyak team yang buat draf,  masing-masing dengan approach masing-masing. Ada yang gaya memujuk. Ada yang gaya ‘black ops’. Ada yang gaya tegas.
Katanya, Anwar masih mengkaji beberapa options yang sesuai. Report dalaman yang Anwar dapat, Geng Hadi akan tewaskan geng lawan dengan angka yang sangat besar. Kalau ikut istilah orang politik, boleh lari malam geng yang nak lawan Hadi.
Tapi, katanya nota rayuan Sg Buloh bukan setakat nota. Ada wang perbekalan tambahan yang akan diberikan. Tidak banyak. Tapi ada. Duit lapik kata orang PKR. Supaya perwakilan fikir banyak kali.
Antara isi nota rayuan Anwar:-
– Perwakilan Pas mesti memikirkan GE14 sebelum membuat undian. Jika matlamat kita menawan Putrajaya, PKR perlukan bantuan Pas.
– Perjuangan Islam di peringkat dunia ditekan. Ghazwat yang melanda umat Islam ini memerlukan kalangan pemimpin yang tangkas.
– Anwar mengingatkan, tidak kurang dengan apa yang berlaku kepada Morsi, dia juga ditahan kerana dendam politik. Tidak ada keadilan dalam sistem perundangan Malaysia.
– Minta perwakilan rujuk semula CPF (common policy framework) PR yang selama ini menjadi rujukan perjuangan Pakatan Rakyat.
– Berikanlah simpati kepada Wan Azizah, Izzah dan Nuha (selama ini giat dengan kerja dakwah termasuk program Pas).
– Kepimpinan PR tidak ada vacuum. Wan Azizah sentiasa terdidik secara politik dari Sungai Buloh. Percayalah, kita mampu tewaskan Najib dan BN.
– Jikapun Hj Hadi jadi pilihan, perlu memaafkan pemimpin itu daripada racun politik UMNO. Pakatan Rakyat mesti terus hidup.
– Saya di penjara, kerana perjuangan. Apakah Tuan/Puan yang lepas bebas di luar sana terus mahu saya mereput secara politik di sini. Nasib saya mesti dibela sepenuhnya.
Kita tunggu draf mana yang akan Anwar tandatangan dan berikan kepada perwakilan.

Jun 3, 2015 at 2:28 pm 1 komen

Permatang Pauh – Apa Niat Sebenar Azmin? Beri Malu Kak Wan?

Di kalangan pemimpin kanan, mahupun aktivis biasa dalam PKR, ada penyakit baru yang dirasakan semakin menular di kalangan sama sendiri. Penyakit ini dah bermula lama. Tapi simtom mutakhir ini nampak sangat merisaukan.
PAF – Penyakit Anwar Fatigue ini pada mulanya nampak macam tak benar. Tapi bila Azmin pun cakap benda yang sama. Dr Afif cakap benda sama. Yusmadi cakap benda sama. Sim Tze pun cakap benda sama. Ini memang parah.
Di kalangan pemimpin PKR pun berdepan dengan masalah sama macam UMNO. Tak hulur tak gerak. Tak ada pelincir, sila buat sendiri.
Walaupun Azmin kelihatan ada di Permatang Pauh, kebanyakan program utama Azmin adalah bertemu dengan Ketua-Ketua dan pimpinan cabang. Bukan rakyat. Azmin hanya bercerita tentang apa yang dia buat di Selangor. Bagaimana Selangor nampak maju dan dinamik.
IGP Barua UMNO

A senior police officer today demanded that Selangor Mentri Besar Azmin Ali apologise for calling the Inspector-General of Police (IGP) a “barua Umno” or Umno lackey, calling it an insult towards the entire force.

Deputy chief of police (DCP) Datuk Shah Gzali Khan Sahadad, who chairs the Senior Police Officers Association, said Azmin’s attack was uncalled for as the police have “never meddled in political matters” and are not guided by any political party.

“The entire police force is deeply hurt by this statement because the inspector-general of police is an institution and such an insult would mean that the entire police force is a political ‘barua’,” he said in a statement.

————–

Kenyataan IGP Barua UMNO ini sebenarnya perlu dilihat melalui perspektif bahawa ada unsur sabotaj yang Azmin nak berikan kepada Kak Wan.
Orang Melayu (pengundi Permatang Pauh) tidak benci PDRM dan IGP. Untuk Azmin menyerang IGP dengan gelaran begitu, sebenarnya membuktikan ada usaha untuk membuatkan undi Melayu kepada Kak Wan merosot teruk.
Nyata, Azmin tidak membantu pun Kak Wan di Permatang Pauh. Sangat minimum. Malah kalau diikutkan, elok Azmin tidak ada di PP berbanding ada. Tak membantu langsung.
Dalam mesyuarat strategik malam tadi pun, isu ini dibangkitkan. Timbalan Presiden tidak membantu.

Mei 6, 2015 at 6:10 pm Tinggalkan komen

Kiriman Terdahulu


September 2019
I S R K J S A
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Capaian Umum

  • 75,341,920 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 146 other followers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • VIDEO: HOW THE FOOD YOU EAT AFFECTS YOUR BRAIN
    When it comes to what you bite, chew and swallow, your choices have a direct and long-lasting effect on the most powerful organ in your body: your brain. So which foods cause you to feel so tired after lunch? Or so restless at night? In this video by TED-Ed, Mia Nacamulli takes you into the brain to find out.Top image: Screenshot from the video.[Source: TED- […]

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Titisan Airmata Kesyukuran Di Saat Termeterai Piagam UMNO Dan PAS DI HPU 914
    Firman Allah SWT dalam Al Quran :يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا  وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَوَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَىٰ شَفَا […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • CILI KASI TARUK! NAJIB KENA TIPU NGAN JHO LOW?
    Kebabian apakah yang melanda penyokong2 UMNO yang masih menyokong Najib ni? Semakin banyak Najib bersuara semakin terbukalah akan penipuan dia selama ini. Aku dulu sokong dia, tapi bila dah tahu dia ni penipu dan pencuri, maka aku decide nak jauhkan diri.Pada mulanya aku malas nak usik dia tapi malaun terBANGSAT ni mulut banyak pulak sehinggakan aku hilang s […]

RSS Musram Rakuman

  • INTEGRASI KAUM DI SABAH TERANCAM
    Penulis terbaca melalui keratan akbar Harian Ekspress (Ahad 8 Septerber, 2019) petikan kenyataan Ketua Menteri Sabah- Datuk Shafie Apdal "Saya tidak ingin melihat tanah-tanah di sini (Kemabong) dimiliki orang lain selain kaum Murut"-. Kenyataan seumpama ini secara sepintas lalu seronok didengar, namun mempunyai implikasi yang cukup besar terhadap i […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Signs that You will Become a Hotshot Photographer
    Signs that You will Become a Hotshot PhotographerThough you might have a college degree now, though you spend a good 4 years to get that particular diploma, there is a good chance you are also good in other things and such things might also be worth pursuing. So, while you are still tied to the continuation of your degree, you … The post Signs that You will […]

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Anjuran Ampuh untuk Dapat Ulung Judi Togel Online
    Pemain judi yang mencari togel online umpama jenis judi yang dimainkan, senantiasa mengejar kiat untuk Menjuarai. Sederetan angka yang dipasang pada menu betting, jika tampak di pasaran togel, maka akan membuat Anda mendapat dana keberhasilan yang cukup cukup pada deposit. Agar dapat ulung judi togel, Anda strategis memilih petunjuk yang ada di Web, atau sar […]

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • INTEGRASI KAUM DI SABAH TERANCAM
    Penulis terbaca melalui keratan akbar Harian Ekspress (Ahad 8 Septerber, 2019) petikan kenyataan Ketua Menteri Sabah- Datuk Shafie Apdal "Saya tidak ingin melihat tanah-tanah di sini (Kemabong) dimiliki orang lain selain kaum Murut"-. Kenyataan seumpama ini secara sepintas lalu seronok didengar, namun mempunyai implikasi yang cukup besar terhadap i […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Signs that You will Become a Hotshot Photographer
    Signs that You will Become a Hotshot PhotographerThough you might have a college degree now, though you spend a good 4 years to get that particular diploma, there is a good chance you are also good in other things and such things might also be worth pursuing. So, while you are still tied to the continuation of your degree, you … The post Signs that You will […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada