Posts tagged ‘Datuk Seri Najib Razak’

Hadi Jadi Hero; PM Najib?

Muktamar Pas kali ini akan lambung Hadi sebagai HERO BESAR parti tersebut. Memang tak syak lagi, Hadi akan diangkat sebagai Presiden paling berani, cekal, tangkas, hebat dan bersungguh dalam melaksanakan Hudud – melalui pembentangan Akta 355 secara persendirian di Parlimen.

Pas akan lambung Hadi tak cukup tanah. Hebat. Senyap tetapi berkesan. Tegas dalam tindakan. Strategis. Mendahului masa.

Katanya, beberapa negeri sudah memberikan talking points kepada pembahas. Semuanya puji-puji dan lambung-lambung.

Kita kena akui, secara taktikal Haji Hadi memang mendapat laba dan habuan politik yang mewah. Pembentangan Akta secara persendirian itu melambangkan betapa Hadi seorang negotiator yang luar biasa. Sampai PM pun perlu tunduk kepada sebuah parti yang tak mempunyai banyak mana wakil di Dewan Rakyat.

Soalnya, Najib dan UMNO apa pula untungnya?

Pas akan sokong Najib dan UMNO? Walaupun ada usaha, tapi nampak macam tak mudah. Pas akan beri laluan mudah kepada UMNO?

Apakah Sg Besar dan Kuala Kangsar ini sebagai ‘trade in’ kepada perjanjian luar biasa Hadi-Najib?

Kita harap PM Najib pun ada untung.

Bila desas desus penubuhan Borneo Block (47 Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak) yang akan tolak pembentangan ini, di mana hero nya Najib nanti?

Tidakkah ini menampakkan PM sudah lose control of the political scenario?

Bila komponen BN pakat nak tolak secara bersama, kat mana harga diri seorang Pengerusi BN? Ok ajer?

Inilah masalahnya bila kita tidak strategik dalam tindakan. Selalu tertinggal kapal dan jadi defensif dengan masalah.

Kena faham juga, Pas secara tanpa sedar dah menunjukkan betapa FRAGILE nya kedudukan seorang PM. Bila tak ada nasihat yang betul, huru-hara jadinya.

Ini bukan lagi negara maslahah, ini sudah jadi negara masalah.

Mei 31, 2016 at 12:16 pm Tinggalkan komen

PM Najib All Out Untuk PRN Sarawak – Menang Besar Pasti

Ramai orang kanan PM yang kata, memang luar biasa kerja PM untuk PRN kali ini. All out. Memang tak berhenti bekerja. Kerusi bandar, luar bandar; PM hayun semacam ajer. Tak bagi peluang pembangkang bernafas.

Rasanya sewaktu c, bukan macam ini gerakan PM. Turun, tapi tak lah sehebat PRN 2016 ini. Memang kita puji lah. Dahsyat kerja politik PM.

Katanya ada para pegawai kanan Kementerian pun komplen tak larat nak ikut program politik PM. Siang malam. Pagi petang. Tak ada kesempatan rehat langsung.

Kita boleh faham, PRN Sarawak ini macam makjun untuk PRU akan datang. Nak tengok kekuatan. Nak tengok kemampuan.

PM katanya setakat ini puas hati dengan perjalanan jentera. PBB kuat. Komponen pun menampakkan potensi luar biasa.

Calon favourite PM, Dr Sim pun dah dapat tarik jumlah pengundi Cina yang sangat besar. Tak macam PRN dulu. Ini memang luar jangka.

Kita harap semua kerja kuat PM akan berbaloi kali ini. Kemenangan besar BN memang akan memberi markah politik yang baik kepada PM/BN. Itu yang diperlukan. Tak boleh kurang 70 kerusi.

Tak kira berapa bilion kena belanja. Yang penting mesti menang besar. Kos kita kira lain.

Buat mesyuarat kabinet di Sarawak memang high class. Memang terbaik. Ada alasan yang kukuh dan strategik.

Mukhriz Mahathir, kalau ikut dia, mesyuarat kerajaan negeri sentiasa sahaja di KL. Dekat dengan bini. Boleh datang dari rumah.

Mei 4, 2016 at 2:47 pm 1 komen

Pukul Anak, Sindir Menantu (Balun PM; Sebenarnya Nak Sindir Isa)

Apa nak heran kalau 13 orang Ketua Cawangan nak buat tekanan kepada Presiden UMNO. Benda biasa. Takkan sampai tak boleh nak bercakap dalam proses parti. Kalau dah tak boleh cakap, itu bukan parti namanya. Itu diktator.

Cuba kita tanya apa masalah 13 orang Ketua UMNO Cawangan ini? Apa isunya?

Apakah mungkin mereka ini sebenarnya kecewa dengan sikap Ketua UMNO Bahagian yang sudah seakan menjadi HITLER di dalam politik UMNO Teluk Kemang dan Negeri Sembilan?

Ini bukan salah Presiden parti sepenuhnya. Isa Samad pun ada saham juga. Sibuk benar mungkin di Menara FELDA sampai lama tak turun ke bawah untuk mendekati Ketua-Ketua UMNO Cawangan.

Lama sangat bershopping di Starhill Gallery, di London dan di seluruh dunia sampaikan lupa bahawa Ketua-Ketua UMNO Cawangan dah tak tahan duduk di bawah pimpinan HITLER Felda.

Saham FELDA pun boleh tahan kaputnya. 100,000 peneroka punya nasib pun belum tentu untung tenggelamnya.

Banyak bisnes di dalam FELDA katanya menjadi dominasi Wanita Pertama FELDA. Tak ada yang boleh lepas, kecuali mendapat MINIT daripada Wanita Pertama FELDA.

Isa Samad jangan berbohong dengan rakyat Malaysia. Kena mengaku bahawa dia lemah menjaga hati dan poket Ketua UMNO Cawangan. Bila revolt kecik ini berlaku, sebenarnya mereka geram dan marah dengan pemimpin yang gagal.

Sebab itu kita kena baca, rasa tak puas hati Ketua-Ketua UMNO Cawangan di Teluk Kemang ini bukan sangat soal Najib. Ini soal ISA SAMAD.

Oktober 26, 2015 at 12:55 pm 3 comments

Mana Adab Setiausaha Agung UMNO?

Tengku Adnan jangan terlalu bongkak,takabbur dan ujub dengan kedudukan dan jawatannya. Sudah-sudahlah tu. Cukup orang kenal awak dengan kurang bijaksana dalam membuat keputusan, tak perlu nak kotorkan lineage hidup awak dengan kenyataan yang tak ada adab.
Memanggil Saifuddin Abdullah sebagai “sampah” itu adalah kenyataan orang biadap dan tidak layak membawa bersamanya gelaran ‘Tengku’.
Saifuddin mahu pilih PKR itu soal peribadi dia. Tidak perlu disampahkan keputusan orang. Siapa tahu, wajah dan muka kita lebih kelihatan “sampah” di mata rakyat?
Sebab itu, blog ini sentiasa menganggap era Tengku Adnan ini sudah berlalu. Antara keputusan berani yang Najib perlu lakukan adalah pecat segera ‘Tengku’ celop yang tak ada adab ini. Jika itu pun tak berani buat, maka akan belayarlah sokongan rakyat.
Ada yang kata, Adnan ini nyawa UMNO. Banyak perkara yang dia selesaikan, tanpa perlu bertanya kepada Najib. Terutamanya dalam isu kewangan. Bertaraf BILLIONAIRE, banyak kos dan perbelanjaan UMNO ditanggung oleh Adnan.
Tapi itu tak bermakna kita boleh bogelkan adab kita dan mula mencemuh orang lain dengan perkataan yang tak elok.
Saifuddin Abdullah bukan digaji oleh Adnan dan UMNO. Dia berhak ada keputusan sendiri. Soal dia CEO GMM itu antara dia dan PM. Adnan tak perlu sibuk masuk campur.
Jika Saifuddin (yang dibawa masuk oleh Pak Lah ke dalam kabinetnya) pada tahun 2008 sebagai Timbalan Menteri, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi itu SAMPAH – berapa ramai lagi SAMPAH yang ada dalam kabinet sekarang?
Patut Adnan ucap terima kasih dan selamat maju jaya. Bukan memberi gelar orang itu sampah dan bagaimana.
Adab orang Melayu mesti dijaga. Ingat ke mana pemimpin Melayu yang memberi penyapu kepada penjawat awam sekarang? Ke mana?
Apakah Adnan juga akan menimpa nasib sama kerana mula menyamakan orang lain dengan SAMPAH. Jangan kurang ajar.

Oktober 18, 2015 at 10:25 pm 1 komen

Suara Mahasiswa Bergema Kembali???

Blog ini ucap TAHNIAH kerana semalam suara mahasiswa Malaysia bergema kembali dalam menuntut keadilan dan penerangan yang sejelas-jelasnya dengan apa yang sedang berlaku.
Memang inilah yang rakyat tunggu dan nanti. Bukan kalangan mahasiswa yang tersengih-sengih bila jumpa Menteri. Sibuk berselfie di sana dan sini. Tak ada integriti dan mudah dibeli dengan wang ringgit.
Ini masa kalian tunjukkan pendirian dan prinsip. Jangan menyorok di belakang sempadan kampus. Laung dan luahkan perasaan, andai ada yang tidak benar.
Bagus kenyataan ini, namun lebih elok jika kepimpinan mahasiswa dapat tambahkan beberapa isu:-
#. Menuntut kerajaan memastikan SPRM bebas daripada gangguan mana-mana pihak termasuk PDRM.
#. Special Task Force mesti diteruskan dan diberikan pengupayaan bersesuaian.
#. Siasatan 1MDB mesti diteruskan dengan penuh integriti.
#. Memohon Sidang Khas Parlimen, pelantikan PAC wajib disegerakan.
Barulah ada isi dan menyeluruh.
—————————————————-

Episod ketirisan dan agenda menindas rakyat di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Razak bagaikan bertali arus.

Ia bermula dengan peningkatan harga barangan yang disambut dengan implementasi GST sehingga skandal kewangan syarikat pelaburan nasional 1MDB yang mengakibatkan kejatuhan nilai mata wang ringgit dan melemahkan pasaran bon negara.

Kami, barisan pemimpin mahasiswa mewakili golongan mahasiswa seluruh Malaysia menzahirkan kegusaran terhadap kepimpinan Najib.

Kami menggesa beliau untuk memberi penjelasan mengenai persoalan yang timbul mengenai hutang 1MDB dan skandal kewangan yang melibatkan pemindahan wang bernilai USD700 juta ke akaun peribadi beliau.

1. Kewujudan akaun peribadi milik Najib seperti yang didedahkan Wall Street Journal.

2. Penggunaan wang di dalam akaun peribadi tersebut untuk tujuan peribadi dan parti.

3. Kesediaan Najib mengisytiharkan harta sepanjang menjadi perdana menteri dan menjelaskan sumber perbelanjaan mewah beliau dan keluarga.

Rakyat sudah muak dengan polemik dan permainan politik kerajaan pimpinan Datuk Seri.

Perwakilan mahasiswa seluruh Malaysia nyata kecewa dengan sikap tidak profesional dan menuntut kerajaan segera menghentikan sandiwara dan mula mengutamakan rakyat.

Adakah slogan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ sekadar laungan retorik?’

Pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kabinet walapun sah di sisi undang-undang, namun tindakan Datuk Seri bersifat tidak bermoral lagi tidak berasas dan dilihat bersifat ‘politically driven’.

Perkara ini secara langsung membunuh kualiti ‘keterbukaan kerajaan’ dalam menerima kritikan.

Mahasiswa melihat integriti dan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan teramat penting untuk direjuvenasikan bagi membina negara Malaysia yang lebih matang dan berdaya saing.

Selain itu, kerajaan perlu mengangkat suara mahasiswa sebagai ejen ‘check & balance’ negara yang juga merupakan aset negara paling bernilai (modal intelek).

Memetik kata Profesor Diraja Ungku Aziz semasa Istiadat Konvokesyen Universiti Malaya pada 25 Jun 1971.

Wahai Datuk Seri Najib hayatilah petikan kenyataan Prof Diraja Ungku Aziz;

“Saya dengan ikhlas tidak takut mengatakan saya menyanjung tinggi hasrat mahasiswa hendak melakukan peranan sebagai ‘conscience’ negara. Pemimpin yang menyeleweng  perlu ditunjukkan haluannya, rasuah perlu dibongkarkan, keadaan terbiar perlu diberi perhatian sewajarnya dan kemiskinan desa serta tindasan buruh yang semuanya merupakan penyakit masyarakat harus menjadi perhatian golongan pemuda-pemudi amnya dan MAHASISWA khususnya”.

Selamatkan Malaysia! – 5 Ogos, 2015.

Kenyataan bersama:

1. Mohd Ammar Bin Atan
Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti  Malaya

2. Hanif Bin Mahpa
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Gombak

3. Muhammad Sallehudin Bin Khalid
Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia

4. Abdul Muiz Bin Abdul Hakim
Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Sains Islam Malaysia

5. Mohammad Syahme Bin Baharuddin
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Sarawak

6. Mohd Akram Bin Mohd Yusoff
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universti Tenaga Nasional

7. Mohd Khairul Nizam Bin Suhaimin
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka

8. Akram Ikrami Bin Taib Azamudden
Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar
Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor

9. Mohd Arif Zaki bin Ali
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Selangor

10. Mohd Abdul Muhaimin bin Zainol
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Kuantan.

Apapun tahniah kepada 10 Orang MAHASISWA ini. Kalian memang berani.

Ogos 6, 2015 at 5:13 pm 2 comments

Mengapa Lim Kok Wing Letak Jawatan?

Tan Sri Lim Kok Wing yang pelantikannya sebagai penyelaras kempen Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini menimbulkan kekecohan, meletakkan jawatan awal bulan ini, menurut sumber kepada The Malaysian Insider.

The Malaysian Insider difahamkan penjawatan singkat pakar pengiklanan itu sebagai penasihat Najib berakhir awal bulan ini selepas mengemukakan surat peletakan jawatannya.

Ini terjadi ketika perdana menteri sedang bergelut meningkatkan sokongan yang semakin berkurangan berikutan isu yang berkaitan dengan kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB), penyaluran dana ke dalam akaun peribadinya dan desakan supaya beliau meletakkan jawatan.

Laporan yang dibuat oleh The Malaysian Insider ini memang memeranjatkan. Sebagai seorang yang sudah di-identify oleh PMO sebagai PR Extraordinaire, apa yang berlaku membayangkan betapa PMO semakin rosak dengan permainan politik dalaman yang dahsyat.

 
Menurut info, LKW cukup tidak gembira apabila banyak perkara yang beliau rancang, mendapat reaksi negatif daripada petugas PMO. Semua perancangan, walaupun dipersetujui oleh PM akan gagal dilaksanakan kerana banyak sangat kepala yang perlu didengar.
 
PM selalu kata, jangan bekerja di dalam keadaan silo. Sebab itu LKW kecewa. 
 
Antara beberapa nama yang memberi masalah kepada kerja komunikasi PMO:-
 
Farid Ridzuan – masih menjadi kepala nombor 1 di PMO. Semua usaha komunikasi strategik mesti melalui Farid. Bayangkan, untuk tempoh sebulan ramadhan, Farid diberikan peruntukan RM100 juta! Semuanya untuk memberi imej positif kepada PM. Berjaya? 
 
Iskandar – mamat ini tidak bijak mana, tetapi berlagak bagaikan seorang KSU. 
 
Luthfi – jambu Farid yang sentiasa menjadi peneman suka dan duka. 
 
Amhari – ratusan juta kerja PRU13 dihabiskan oleh dia seorang. Kesan? Tak ada kesan langsung. 
 
TS Shukry – KSUS paling BLUR dalam sejarah PMO (sejak zaman Tunku Abdul Rahman). Mat kelantan yang tak tahu apa yang dia buat. 
 
Lim Sian See – LKW kecewa bilamana seorang Cina (mantan DAP) diberikan kedudukan yang penting dalam PMO. 
 
Akmar – panjat gunung/MYkmu
 
SUA Bentley – ghout. 
 
Shahziman Mansor – real gaji buta. 
 
Tak ada seorang pakar komunikasi pun yang boleh berjaya jika pasukan ini menjadi dream team PMO. Tak ada. Letak Christiane Amanpour, mahupun pakar komunikasi Obama sekalipun, tak mungkin boleh berjaya. 
 
Elok LKW letak jawatan sebelum situasi lebih teruk.
 
Selamat Hari Raya PMO!

Julai 21, 2015 at 4:18 pm 4 comments

Nyawa Extension 18 Bulan. Untung atau Rugi Kepada UMNO/BN?

Najib dalam beberapa ucapan perhimpunan agung umno selalu cakap pasal game changer. Istilah game changer bunyinya sedap. Dengar macam transformasi sangat. Bila kena di gegendang telinga, wow…umno dah ready untuk sesuatu yang besar ni. Apa dia? Belum tahu?
Setakat ini, umno punya game changer adalah kaedah pemilihan. Walaupun makan berjuta ringgit (burrrpppp…sesiapa yang dapat tender); tapi nampak baguslah. Lagi ramai orang dapat memilih. Konon macam semua AJK Cawangan mengundi lah. Nampak macam hebat.
Tapi bila Najib pakai lagi klausa penangguhan ni, rasanya macam tak game changer sangat lah. Nampak macam kurang berani. TMJ pakai istilah lain. Tapi blog ini pakai kurang berani.
Apa sangat nak ditakutkan jika Ketua-Ketua Bahagian sudah dilunakkan dengan BR1M berjumlah ratusan ribu seorang? Apa nak ditakutkan kalau duit sudah luruh? Apa nak ditakutkan kalau Muhyiddin doesn’t have the numbers? Apa nak dirisaukan kalau jentera Muhyiddin lemah dan lesu? Apa nak ditakutkan kalau Muhyiddin banyak momok dalam almari?
Kalau pemilihan UMNO di ON kan mengikut jadual, malah diawalkan kerana mahu memberi masa kepada kepimpinan baru (siapapun dia) menyusun strategi pilihanraya; nescaya PM akan mampu menterjemah keinginan game changer dengan lebih baik.
Ini tidak. Kita tangguh lagi. Bayangkan keperluan ahli umno terpaksa menahan kepimpinan lemah di peringkat bahagian selama 3 tahun lagi. Kalau bersih dan tak ada skandal tak apalah. Ini nanti, serabut dengan macam-macam cerita.
Najib kena tengok balik semua Ketua-Ketua Bahagian. Yang lemah dan tidak ada program, kena ganti dengan Timbalan. Bagilah pengeras sedikit. Tak gitu pun bagi juga duit kan. Suruh resign. Beri kepada pemimpin baru.
Ramai daripada 191 Ketua Bahagian tu pun kaki sangap dan songlap. Tak buat kerja. Songlap bukan main lagi.

Jun 29, 2015 at 11:50 am 3 comments

Tanpa Isu Tabung Haji Pun, Abg Mie Masih Kalah

Blog ini malas nak ulas panjang mengenai isu TH-1MDB ini. Betul, tak menjadi kesalahan kepada 1MDB untuk menjual tanah kepada TH. Betul, sebagai orang tengah, 1MDB mesti mahu buat untung. Betul, TH perlu tempat untuk melabur.
Tapi ini soal pengurusan dan governance. Ada isu pertindihan di sini.
Ismee ada dalam TH. Ada dalam 1MDB.
Tan Sri KSP ada dalam TH (siap ambil gambar senyum senget). Ada juga dalam 1MDB.
Apakah orang yang sehebat TS KSP tidak boleh berikan feedback bahawa perkara ini akan menjadi isu dan menambah kemarahan rakyat?
Atau TS KSP sendiri banyak isu peribadi yang disorok di bawah karpet.
Siapa pernah lihat akaun dan prestasi syarikat seperti Cyberview Sdn Bhd. Berapa bajet tahunan? Apa sumbangan kepada ekonomi negara? Apakah Cyberview mencatatkan prestasi baik?
Masjid baru di Cyberjaya, bocor tak sampai berapa bulan digunakan. Siapa kontraktor? Kroni siapa? Open tender? Selective tender?
Malang kepada Najib, kerana suku sakat di MoF adalah mereka yang seakan tak peduli apa jadi dengan kerajaan. Lantaklah. Janji mereka sudah kaya raya, baik dengan gaji bulanan/ataupun elaun esktra daripada projek yang lain.
Ini bukan salah Najib. Ini salah orang yang diberikan tempat untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab.
Mereka tak amanah dan sentiasa syok sendiri.
Bila masalah sampai kepada Najib, mereka hanya pandai senyum senget sambil gelakkan PM kerana berdepan dengan rakyat.

Mei 8, 2015 at 6:20 pm 2 comments

Hubungan Malaysia-Singapura di bawah Najib Paling Berjaya?

Gegak gempita negara ASEAN apabila isu-isu tertunggak selama hampir 20 tahun dapat diselesaikan kononnya secara gentleman antara Hsien Loong dan Najib Razak. Bukan main spin media mengatakan ini adalah titik baru hubungan Malaysia-Singapura yang tidak pernah wujud sebelum ini.
Dengan Singapura, di zaman Mahathir memang hubungan macam tak stabil. Kejap macam ini. Kejap macam itu. Masing-masing pertahan agenda sendiri. Mahathir tekan nak tukar Tambak Johor kepada Jambatan yang lebih baik, sesuai dengan keadaan semasa, ditolak oleh Singapura.
Kononnya ada perjanjian yang tak boleh dikaji semula. Mesti pertahan.
Soalnya, apakah Singapura ini ikhlas dalam hubungan dengan jiran?
Syarikat yang ditubuhkan M+S Pte Limited diibaratkan macam ikatan baru Loong dan Najib. Takkan terpisah.
Belumpun lama, M+S Pte Limited telah membawa kes Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa (The Permanent Court of Arbitration). Isu? Kos pembangunan SGD1.4 bilion (pembangunan di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands) patut ditanggung oleh siapa? Malaysia? Singapura?
Isu begini pun tak boleh nak selesai sesama sendiri?
Jambatan Bengkok, Scenic atau Apa?
Isu jambatan ini isu strategik. Mahathir fikir jauh melangkaui 2020. Bukan isu kepentingan diri.
Sampai bila Malaysia nak jadi SECOND CHOICE kepada Singapura.
Jangan lupa negara kiasu itu sudah komited meluaskan Pelabuhan Tuas dengan kos lebih SGD875 juta (kepada syarikat Korea, Daelim Industrial). Target, TUAS akan handle melebihi 65 juta twentyfoot TEUs. Dua kali ganda apa yang Singapura uruskan tahun ini.
Apakah RAPID Pengerang/Port Tanjung Pelepas mampu berlawan dengan TUAS? Singapura yang tak ada hasil LNG pun jadi negara paling kedepan dalam storage LNG. Apa jadi dengan kita?
Sebenarnya, kita makin lama akan terus tewas dengan game strategik Singapura. Najib bukanlah PM paling berjaya jika situasi ini tidak diperbaiki.
Jambatan Bengkok bukan soal ego Mahathir. Tapi kena tanya sejauh mana kita nak kekal jadi feeder kepada Singapura.
Kita bukan main seronok bila dilambung Singapura. Tapi kita tak tahu sebenarnya mereka jauh lebih advanced dalam perancangan. PEMANDU kita pun sebenarnya dalam diam bekerja untuk memudahkan Singapura menjadi negara paling advanced di rantau sebelah sini.

April 27, 2015 at 6:57 pm 1 komen

Menyatukan PEMANDU dan EPU – Ibaratnya Meletakkan DAP Di Dalam Pentadbiran Utama Kerajaan. Benarkan Wahid Bergerak Dengan Cara Sendiri; Bukan Di Bawah Cengkaman Idris Jala!

Screen shot 2015-04-23 at 10.33.59 AM
Heboh di kalangan jawatan Turus, Jusa A, B dan C – bahawa selepas daripada ini, PEMANDU yang pada awal pentadbiran DS Najib dilihat sebagai kumpulan paling bijak dan cekap; akan berada secara selamanya di dalam pentadbiran Kerajaan.
Soal kewujudan PEMANDU dan kewajaran ianya dikekalkan ini disebut banyak kali dalam Parlimen. Ramai di kalangan wakil rakyat BN sendiri menganggap PEMANDU ini sebagai kumpulan penghabis dana kerajaan, tanpa memberikan impak positif pun kepada Najib dan Barisan Nasional.
Mana Idris Jala?
Ramai juga di Putrajaya yang bertanya, mana suara-suara bijak Idris Jala saat PM berdepan dengan macam-macam dugaan? 1MDB ini adalah juga idea asal Idris Jala. Penubuhan MPRC (sebagai Governor kepada Petronas) pun idea Idris Jala. Apa jadi dengan semua ini?
Apa jadi dengan NKRA? NKEA? SRI?
Menurut sumber, Idris Jala mahu dijadikan Permanent Staff Kerajaan (Penasihat Utama Perdana Menteri; bertaraf Menteri Kanan). Kontrak Idris Jala sebagai Senator habis bulan 9. Tetapi dia sudah seperti tidak bekerja sejak PRU yang lalu.
Sekarang in hanya menyibukkan diri di majlis-majlis prestij dan tesengih bila diperkenalkan sebagai ‘My Right Hand Man’ oleh PM.
Katanya, kalangan pegawai kanan kerajaan pun tak selesa apabila, semua yang berjawatan Director di dalam PEMANDU – akan diconvertkan sebagai Pegawai Jusa Kelas A apabila dimasukkan dalam EPU.
Semua yang berjawatan Head – akan dapat menduduki kedudukan Jusa B.
Cukup cukuplah menghabiskan duit kerajaan.
Mansuhkan PEMANDU. Kekalkan kepercayaan kepada Pegawai Perkhidmatan Awam yang ada. Jangan buang masa dan buang duit.

April 23, 2015 at 6:43 pm 2 comments

Kiriman Terdahulu


Februari 2023
I S R K J S A
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Capaian Umum

  • 75,348,190 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other subscribers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • DANA POLITIK: JANGAN AMBIL TUKUL PUKUL KEPALA SENDIRI
    SEKIAN lama penulis mengikuti perkembangan perjalanan parti-parti dalam negara, hanya pada awal tahun ini, penulis terbaca LAPORAN AUDIT sebuah parti dihebahkan secara umum. Penulis memerhatikan, setiap pilihan raya, banyak parti terlihat berbelanja besar, poster, bendera, billboard besar, pentas ceramah, pemimpin menggunakan helikopter bergerak dari satu te […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Skin infections: How many common types are there?
    When it comes to skin infections, there are actually quite a few that you should know about. However, this should be common knowledge for any Malaysian student who is pursuing a medical degree or diploma such as a diploma in family medicine Malaysia, there are three common types of skin infections: bacterial, viral, and fungal.  […] The post Skin infections: […]

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • DANA POLITIK: JANGAN AMBIL TUKUL PUKUL KEPALA SENDIRI
    SEKIAN lama penulis mengikuti perkembangan perjalanan parti-parti dalam negara, hanya pada awal tahun ini, penulis terbaca LAPORAN AUDIT sebuah parti dihebahkan secara umum. Penulis memerhatikan, setiap pilihan raya, banyak parti terlihat berbelanja besar, poster, bendera, billboard besar, pentas ceramah, pemimpin menggunakan helikopter bergerak dari satu te […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Skin infections: How many common types are there?
    When it comes to skin infections, there are actually quite a few that you should know about. However, this should be common knowledge for any Malaysian student who is pursuing a medical degree or diploma such as a diploma in family medicine Malaysia, there are three common types of skin infections: bacterial, viral, and fungal.  […] The post Skin infections: […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada