Posts tagged ‘IMF’

Berapa Kali Nak Kena Perbetul BAJET?

Dalam perhimpunan khas MoF, PM maklumkan bahawa Bajet akan diperbaiki dan diperbetulkan lagi memandangkan keadaan ekonomi global yang semakin penat. Kalau para pegawai MoF bijaksana, soal harga minyak ini sudah dimaklumkan banyak kali. Rujuk kertas kerja OECD. Rujuk report World Bank. Rujuk IMF.

Maknanya apa bila kita selalu sangat perbetul belanjawan? Maknanya kita ini buat kerja setakat buat dan sekadar nak mengisi template yang ada.

Nak penuhkan sahaja ayat-ayat matematik supaya nampak kemas dan cantik. Isi? Biar kelaut pun tak apa. Asal jadi buku Bajet.

TS KSN dan TS KSP ini dua orang pegawai paling kanan dalam kerajaan yang wajar diberhentikan serta merta. Mereka tidak ada kemampuan menilai ekonomi dan lemah melaksana dasar.

Dok seronok ke sana ke mari dengan NBOS, padahal ekonomi negara lemah dan kacau.

PM, kalau ada kuasa, patut cold storage kan semua pegawai di National Budget Office (NBO).

Nama-nama berikut, patut dipindahkan ke agensi seperti JAKOA dan Jabatan Pembetungan.

– Siti Zauyah Md Desa

– Ramzi Mansor

– Razali

– Shukri

– Idwan Ariff

Ini semua kalangan yang tidak ikhlas dalam menyediakan bajet. Sengaja tidak ambil kira soal forecasting dan hanya pakai kalkulator sahaja.

Belanjawan/Bajet ini bukan isu mainan. Mesti ada kaedahnya. Statistik mesti diselarikan dengan kemampuan anticipate perubahan ekonomi dunia. Takkanlah MOF buat kerja tidak rujuk kepada MITI, MATRADE, ISIS, MIER dan sebagainya.

Jangan sombong kalau BODOH. Bertanya. Ambil tahu dan belajar.

Kalau PM tidak ambil tindakan, sekurang-kurangnya kepada pegawai kanan Bahagian Belanjawan yang lemah, insya’Allah akan berlaku lah lagi RECALIBRATION dalam masa terdekat.

Jangan lah terlalu baik Bapak PM. Yang salah dan lemah kena dibuang. Barulah ada perubahan.

Kalau setakat consolidate data, budak baru grad ekonomi pun boleh buat.

Tapi kalau nak kejar DATUKSHIP berilah kepada puak-puak yang bodoh ini. Laju. Termasuk Pegawai Khas TS KSP pun bersungguh nak cari DATUKSHIP.

Kalau tak pandai, minta tukarlah. Jangan makan gaji buta di MoF.

Januari 11, 2016 at 8:25 pm Tinggalkan komen

Nurul Izzah Akui Anwar GAGAL Ketika dalam Kerajaan!

Kepada mereka yang menonton Wacana Sinar Harian petang semalam – pastinya seronok menyaksikan suasana wacana yang agak terbuka dan menghiburkan. Kalau ada PROFESOR MAHARAJA LAWAK MEGA ABU HASSAN HASBULLAH, maknanya akan gamatlah suasana. Akademiknya tak seberapa. Tapi lebih kepada Prof sembang kedai kopi. Sibuk dengan masalah sendiri.

Apa yang wajar kita berikan perhatian adalah KOMITMEN Nurul Izzah mengenai reform dan perubahan. Memang komited. Kesungguhan Izzah ini kita nampak jelas sehingga dia sendiri mengakui bahawa peranan Anwar sewaktu dalam kerajaan adalah BEBAN POLITIK kepada Pakatan Rakyat. Izzah akui ini. Izzah terpaksa menerima hakikat, tidak mudah untuk Pakatan Rakyat untuk WHITEWASH (cuci) segala masalah dan penipuan yang Anwar buat sewaktu dalam kerajaan.

Bagi mereka yang lahir di bawah zaman Mahathir-Anwar; pasti maklum bahawa Anwar bukanlah seorang HIGH PERFORMANCE MINISTER. Tidak. Dia High Performance dalam bidang lain. Dalam bidang yang tidak memerlukan kebijaksanaan akal dan pemikiran.

Nurul Izzah mengakui bahawa Pakatan Rakyat terpaksa membawa sama BEBAN POLITIK kerana Anwar yang tidak perform semasa dalam kerajaan. Ini adalah fakta yang disampaikan sendiri oleh Izzah di dalam wacana tersebut.

Apa yang Anwar buat?

Banyak benda menyaksikan Anwar tidak melaksanakan amanah sebagai Timbalan Perdana Menteri/Menteri Kewangan seperti yang selalu diungkap oleh Anwar di dalam ceramah dan sebagainya.

Agaknya, Nurul Izzah sempat membaca buku ‘Notes to the Prime Minister’ karangan TS Nor Yakcop yang secara jelas mengatakan Anwar tidak kompeten dan salah menasihati Perdana Menteri dalam banyak perkara. Jangan kita lupa, TS Nor diarah oleh Jabatan Perdana Menteri untuk terbang ke Buenos Aires, Argentina bagi menerangkan kepada Tun Mahathir mengenai kesilapan Anwar yang terlalu menjadi hamba kepada Washinton Consensus.

Bagus dan amat bijak buat Izzah mengakui perkara yang begini. Tidak guna Izzah mempertahan Anwar yang diakui sebagai pengkhianat Negara kerana tunduk kepada desakan IMF dalam mengurus krisis ekonomi. Izzah pasti boleh pergi jauh jika sanggup keluar daripada BAYANG Anwar yang buruk dan gelap.

Izzah juga mungkin teringat bagaimana SD yang dibuat oleh Dato’ Murad tidak berapa lama dulu:-
Liwat’s RM3 Billion Fund

Datuk K.S. Nallahaaruppan was recently quoted in newspaper reports that Anwar had many resources to pursue his personal and political agendas. Nalla even revealed that Anwar has stashed about RM3bil, a fortune he made while holding the DPM’s office through his cronies and business associates. Nalla also questioned the Statutory Declaration made by former Bank Negara former assistant governor Datuk Abdul Murad Khalid.

Nalla’s revelation had prompted UMNO youth chief Khairy Jamaludin to lodge a police report demanding police to investigate the statutory declaration. Khairy said the declaration should be treated seriously as Nallakarupan, former director of Magnum corporation, was a close friend of Anwar and must have accurate information. Although, the integrity and image of Khairy himself are questionable, the fact that Anwar has RM3bil had raised many eyebrows. Where did he get the money from?

Is he qualified to talk about accountability, transparency, good governance and moral values of others when he is tainted and contaminated with greed, cronyism, power abuse and a sodomist, a heinous crime abhorred not only by Malays and Muslims but the Jews. Money can’t buy everything. Please read Murad’s statutory declaration below:

STATUTORY DECLARATION

Dato’ Abdul Murad Bin Khalid (NRIC No. 531215-08-5957), a Malaysian citizen of full age and care of No. 104, Jalan Setiabakti 9, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur

I believe there are at least 20 other “Master Accounts” established for Datuk Seri Anwar Ibrahim by his various cronies. I believe that the total funds in these 20 Master Accounts run into more that RM3 billion.DSAI’s modus operandi is to divide and rule and the operator of each Master Account is not aware of the existence of the other Master Accounts.I believe the Government is aware of who these cronies are.

As far as I know and through my own involvement, more than RM120Million has been paid to Datuk Seri Anwar Ibrahim, his cronies and the Organisations he used to advance his own political ambitions. For example it is within my personal knowledge that on the instructions of Datuk Seri Anwar Ibrahim funds from the Master Account was paid to himself and the following personsand organisations known to be affiliated or connected to him between 1992 to 1997:-

(1) to himself (DSAI) – RM50 million
(2) Dato Abdullah Ahmad (UN) – RM 5 Million
(3) Dato Nasaruddin Jalil – RM.10 Million
(4) Asia Pacific Policy Centre (APPC) – RM 38 million & Douglas H. Paal – (USD 10.0 Million)
(5) Institut Kajian Dasar – (IKD)RM5 Million
(6) Aliran & Dr. Chandra Muzaffar – RM5 Million
(7) ABIM – RM 5 Million
International Institute of Islamic Thoughts (IIIT) – RM 2Million
(8) A UK-based Islamic Foundation – RM 1 Million

Izzah pasti teringat dengan beban-beban ini yang merosakkan nama Anwar sewaktu dalam kerajaan.

Yang pasti, untuk Izzah mempunyai keberanian mengakui perkara ini, bahawa ANWAR adalah BEBAN kepada Pakatan Rakyat wajar dipuji.

Continue Reading Disember 15, 2011 at 12:13 am 5 comments

Perlukah Anwar Marah Dengan Gelaran ‘Anti Nasional’

Nampaknya Anwar merah telinga dengan kenyataan Perdana Menteri bahawa kalangan pembangkang sememangnya ‘mengamalkan budaya songsang dan berpolitik anti nasional’. Ironi, Anwar tak marah dan kecil hati dengan kenyataan ‘songsang’ sebab ianya memang open secret. So what? Am gay, so what? Agaknya itulah pemikiran yang ada di kalangan pemimpin Pakatan Rakyat. Macamana Elizabeth boleh menempelak gambar bogelnya; dan secekap mana Nik Aziz menidakkan penglibatan menantunya di dalam PMBK. So what?

Anwar tak panas telinga bab budaya ‘songsang’ kerana padanya itu tidak menjadi ‘nanah politik’ kepada PKR. Selama inipun, walaupun ianya menjadi cakap-cakap terbuka di kalangan perwakilan PKR; tetapi ramai yang bersikap ‘delusion’ dan menganggap Anwar tidak melakukan dosa besar tersebut. Letaklah seberapa ramai lelaki pun di dalam hidup Anwar; driver, tukang urut, pereka fesyen, budak kopi, budak pejabat sekalipun – Anwar tidak pernah menyentuhpun mereka. Memang fikiran orang PKR totok ini dah jadi macam robot. Semua letak Anwar tahap dewa.

Sebab itu, ketika mana mahkamah pagi tadi bersidang – di kalangan penyokong Anwar sendiri ramai yang kecewa dan rasa tak puas hati. Mereka tak nampak keperluan Karpal nak ‘recuse’ Hakim lagi sekali. Sudah-sudahlah – kata seorang peguam yang sentiasa bersama dengan keluarga Anwar. Rakyat perlukan cerita sebenar – tegasnya lagi.

Inipun yang selalu blog ini katakan. Kita sedia terima kalau mahkamah mendapati Anwar tidak bersalah; tapi janganlah guna taktik ‘gestapo’ dalam mahkamah. Selagi boleh, semua benda nak diprotes dan diketepikan. Di mana soal keadilan sebenar?

Apa yang Anwar ‘naik hantu’ sangat dengan kenyataan- anti nasional? Anwar nak kata dia nasionalis? Anwar nak kata dia pejuang Negara?

Minta maaf cakap, ramai kawan-kawan aku yang berniaga sekitar tahun 97/98 masih berhutang sehingga ke hari ini disebabkan tindakan Anwar sebagai Menteri Kewangan. Habis kadar faedah dinaikkan. Hutang lapuk dipendekkan daripada 6 bulan kepada 3 bulan. Ramai yang lingkup.

Apakah Anwar seorang nasionalis kalau Negara ini hampir sahaja dijual kepada Amerika/IMF/World Bank? Apakah Anwar masih seorang nasionalis; apabila dengan selamba berucap menentang Negara sendiri di pentas antarabangsa?

Anwar adalah pejuang politik yang ‘self centric’. Tidak ada istilah nasional dalam diri Anwar. Tidak ada. Anwar hanya meletakkan ‘self interests’ melebihi asas-asas perjuangan lain. Ini tidak akan sesekali mampu Anwar nafikan.

Continue Reading Disember 6, 2010 at 4:11 pm 3 comments


Februari 2023
I S R K J S A
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Capaian Umum

  • 75,348,190 Capaian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other subscribers

Arkib

RSS Berita Terkini – Sodomi II

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Aidc Club

  • Anwar Tunjuk Garang Depan Duta Asing
    Kenapa Anwar garang? Sebab dia nak tunjuk kepada kedutaan asing..terutamanya Australia (base Amerika di Asia) yang dia masih hebat berpidato..masih ramai yang terpengaruh dengan retorik2nya.. Kenapa anwar tunjuk hebat ‘retorik’? Sebab itulah skill yang dia ada..retorik semata2..janji sana…janji sini..sekarang janji Dayak baru pula…semuanya tabur janji saja.. […]

RSS Ali Zul

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mohd Saiful Bukhari

  • TRUMP, "THE MOVEMENT", dan Kerajaan Malaysia pada 2050
    President Donald J. Trump. 45th President of The United StatesSempat menonton dan membaca teks ucapan,  Presiden Donald J. Trump sebentar tadi. Ia satu ucapan yang sangat berani dan hebat!Beliau dengan bangga meraikan kejayaan "Movement" beliau dalam menumbangkan Institusi Politik Amerika yang beliau gelar "The Establishment", iaitu kelom […]

RSS Nasionalis 1946

  • Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009
    Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak te […]

RSS The Unspinners

  • Adakah Destini Berhad Menjadi Ali Baba Untuk China Kuasai KTMB?
    Kesatuan Perkerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) telah membuat lapuran kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat usahasama antara Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Destini Berhad.Baca di sini :https://ismaweb.net/2021/03/03/kesatuan-mahu-sprm-siasat-kelulusan-usaha-sama-antara-destini-ktmb/Ianya adalah ekoran dari pengum […]

RSS Malaysian United

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Politik Malaysia

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Politik MAS

  • SMS Fitnah Dan Hasutan
    1. Maklumat risikan, PR akan menang 126 kerusi, BN cuba tipu dgn undi warga asing.Tahankan pusat undi utk pastikan rakyat menang. UNDI PERUBAHAN. ABU!    Sender: +447797990997 (UK, JERSEY TELECOM)    Message centre: +447797706027     Sent: 4-May-2013  Time: 02:16:32 pm2. Berita baik 50%-70% Tentera/Polis telah undi PR. Jangan gentar. Undi perubahan. Mereka b […]

RSS Anwar Aidc

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Perak Today

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Lydia USM

  • Kecoh..? Datuk Ismail Kijo Dapat Surat Akuan Bersumpah Sebagai Hadiah Perkahwinan...?
    Terlebih dahulu nak wish la Selamat Pengantin Baru buat Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.....Cayalah Datuk, bini baru muda giler tuu. Memang muda, baru 25 tahun!Tapi yang tak bestnyer, ada pulak sorang ahli cawangan Umno yang mengaku dirinya dari Cawangan Taman Tasik Tambahan buat Akaun Bersumpah.... Dia kata sebagai Ketua Bahagian Umno, Datuk I […]

RSS Laman Izzs

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Parpu Kari

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Musram Rakuman

  • DANA POLITIK: JANGAN AMBIL TUKUL PUKUL KEPALA SENDIRI
    SEKIAN lama penulis mengikuti perkembangan perjalanan parti-parti dalam negara, hanya pada awal tahun ini, penulis terbaca LAPORAN AUDIT sebuah parti dihebahkan secara umum. Penulis memerhatikan, setiap pilihan raya, banyak parti terlihat berbelanja besar, poster, bendera, billboard besar, pentas ceramah, pemimpin menggunakan helikopter bergerak dari satu te […]

RSS Malaysian Hotest Blog

  • Skin infections: How many common types are there?
    When it comes to skin infections, there are actually quite a few that you should know about. However, this should be common knowledge for any Malaysian student who is pursuing a medical degree or diploma such as a diploma in family medicine Malaysia, there are three common types of skin infections: bacterial, viral, and fungal.  […] The post Skin infections: […]

RSS Kita Gempur

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Negara Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Siput Uda

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Apa yang Tersurat

  • DANA POLITIK: JANGAN AMBIL TUKUL PUKUL KEPALA SENDIRI
    SEKIAN lama penulis mengikuti perkembangan perjalanan parti-parti dalam negara, hanya pada awal tahun ini, penulis terbaca LAPORAN AUDIT sebuah parti dihebahkan secara umum. Penulis memerhatikan, setiap pilihan raya, banyak parti terlihat berbelanja besar, poster, bendera, billboard besar, pentas ceramah, pemimpin menggunakan helikopter bergerak dari satu te […]

RSS Hikayat Seorang Aku

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS My Blog Hub

  • Skin infections: How many common types are there?
    When it comes to skin infections, there are actually quite a few that you should know about. However, this should be common knowledge for any Malaysian student who is pursuing a medical degree or diploma such as a diploma in family medicine Malaysia, there are three common types of skin infections: bacterial, viral, and fungal.  […] The post Skin infections: […]

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Reformasin

  • SPENDA INI MEMBUNUHKU!! - MUSTAFA ALI
    Seorang lelaki miskin akan berkahwin dengan gadis pujaan hatinya, namun dia teringin sekali memiliki spender baru. Kerana ketiadaan wang yg habis dibelanjakan unt hantaran, ibunya dengan sepenuh kasih sayang menjahit sehelai spender dari guni beras.Sebagai pengantin baru, malam pertama yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Walau agak segan, dengan rasa agak ya […]

RSS Ahmad Zaki

  • Matahari & Bulan sebenarnya mengelilingi Bumi
    Oleh : Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin Dalil-dalil syariat secara lahir mengatakan bahwa matahari mengelilingi bumi, sehingga perputarannya itu menyebabkan terjadinya pergantian siang dan malam di muka bumi. Kita tidak bisa membantah makna lahir dari dalil-dalil tersebut kecuali dengan dalil yang lebih kuat, yang memungkinkan kita, menakwilkannya deng […]

RSS Selamatkan Selangor Darul Ehsan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Medan Info Kita

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Mulut Melayu Realiti

  • Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina
    Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaBANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. […]

RSS Jejak Habib

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS DUN Semarang

  • Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..
    Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada m […]

Paling Popular

  • Tiada